Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pax VobiscumOblíbit

8876_6de93756.jpeg

Autor: Balduran

Sekce: Povídka

Publikováno: 12. dubna 2008 16:26

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
No je to spíše celkem smutná povídka. No uvidíte sami. Je to moje nejnovější povídka a i přesto, že mám za sebou hodně povídek tak není nejlepší. Očekávám vaše komentíky :-). Ať vím co vylepšovat.
Přeji příjemné čtení.

Pozn. nespisovné výrazy jako ožrala, neni, nevidim atd. jsou záměrné.
 


Píše se rok 1365 nového letopočtu. V Grátské republice se v hlavním městě otevírá brána tamnějšího vězení. Vychází umolousaný, zjizvený a unavený muž. Jmenuje se Mengar. Prostě jen Mengar. Své příjmení nikdy neslyšel. Po patnácti letech vychází z vězení za vraždu generála Atarkuse. Možná se může patnáct let zdát málo, ale ve Foyaferském vězení je utrpením již pouhých 6 let. Mnoho vězňů nepřežije ani 4 roky. Tak kruté jsou tam podmínky. Mengar, polobarbar, to však dokázal, a nyní je na svobodě, i když, jak brzy zjistí, lepší by bylo v tom vězení zemřít.

„Tak táhni šmejde!“ zahučel voják a praštil Mengara halapartnou. „Nebo si myslíš, že kvůli tobě necháme otevřenou bránu celej den!?“ zakřičel druhý voják a kopl ho do lýtka. Mengar, zesláblý z vězení, se ani nesnažil o odpor a jen se dál šinul po kamenném dláždění, které místy již prorůstalo trávou. Když se otočil, brána se s hřmotem zavřela. Voják dupnul a pohrozil mu halapartnou.
„Tys neslyšel, zmiz!“ dořekl a pak si již Mengara nevšímal.
Ten už se ani neohlížel. Jen se potácel na hlavní třídu. Jindy hlučná, byla dnes hlavní třída úplně prázdná. Jen tu a tam se choulil do hadrů žebrák či nějaký ožrala. Mengar si oddychl. Aspoň někdo je na tom hůř než on. Plně si uvědomoval, že se mu jeho prohřešky zapsaly do soupisu obyvatelstva a tak bude těžké najít si práci. Musel to však alespoň zkusit.
Došoural se na náměstí. Uprostřed kašna, okolo hostince, pár starých obytných domů, obchodů a kovárna. Jediný ruch, který toto náměstí provozovalo, byla vrzající vývěska na hostinci. Mengar ještě více posmutněl. Nedbal na řasy a špínu v kašně. Ponořil do ní obličej a pořádně se napil. Umyl si ruce a šrámy. Trochu se mu ulevilo, zchladil rány na těle, ale ne na duši. Jak vodou procitl, začal se poohlížet po nějakém místě k přespání. Zahlédl otevřené dveře do stájí. I vydal se k nim a pomalu se podíval skrz škvíru. Nikde nikdo. Prolezl škvírou dovnitř. Koně zaržáli a odfrkli si. Nikdo nepřišel, tak si Mangar našel prázdnou stáj. Bylo tam teplo a nějaká sláma. Ulehl do ní. Dal si ruce pod hlavu, zavřel oči a během chvilky únavou usnul.

Ráno ho probudil kopanec do břicha. „Vstávej ty drbane! Co si myslíš chátro? Že mi budeš chrápat ve stáji? Ať tě tu už nevidim! Táhni!“ zařval rozčilený stájník. Mengar nevěděl, co se děje a než mu to došlo, chytili ho dva pacholci a vyrazili ho ze dveří. Dopadl na břicho na vysluněné náměstí. Vztek v něm pěnil a jeho výbušná povaha ho opět dostala do problémů. Vstal a šel ke dveřím. Otevřel je a podíval se na stájníka.
„Ó, jak ono se to čertí. Tebe neučili slušnému chování?“ řekl stájník a pokynul pacholkům.
Mengar sebral nedaleko ležící prkno a přetáhl prvního pacholka po hlavě. Ten spadl na zem a prkno se přelomilo. Druhý se po něm rozmáchl obuškem. Mengar jeho ruku však zachytil a ubalil mu pořádnou ránu do obličeje. Pacholek se skácel a Mengar ho pustil na zem. Pak se otočil a odešel. Slyšel nadávky stájníka a jeho volání stráží. Nebral na to ohled. Měl hlad a v kapse ani měďák. Krádež. To bylo první slovo, které ho napadlo. Město Foyafer znal dobře a tak věděl, kde se konají trhy. Šel tím směrem. Lidé do něj vráželi, nevšímali si ho. Přehlíželi ho. Za chvíli zjistil proč. Na zdech domů visely pergameny s jeho podobiznou, jménem a prohřešky, tak jako pergameny ostatních zločinců. Dorazil na Tržní náměstí. Všude ruch a shon. Celkem rychle našel stánek s chlebem. Neohrabaně přišel k tomu stánku, tlačil se a obtloustlý kupčík si ho nevšiml. Natáhl pomalu ruku, chmátl po jednom z čerstvých chlebů. Byl úspěšný, nikdo si ho moc nevšímal a získal chleba. Ani obchodník si ho nevšiml a tak to bylo celkem v klidu. Vytlačil se z davu a počal hladově jíst chléb. Zasedl do kouta náměstí a rozmýšlel, co dál. Zkusí si dnes sehnat práci. Zbytek chleba schoval pod plášť a vydává se přes náměstí do Řemeslnické uličky. Nikdo ho jako čeledína, pomocníka, nebo poslíčka nepřijmul, všichni viděli ty portréty. Zmateně se potácel ulicemi. Dostal se k mostu přes řeknu Barsdale.
Pod mostem se povalují bezdomovci, opilci, žebráci a jiná lůza. Rozhodl se k nim přidat, ale měl něco, co oni ne. Chleba. Rychle ten zbytek snědl, aby mu ho nesebrali. Opřel se o zeď mostu a pozoroval západ slunce. Poslední v jeho životě. Povšiml si pevného provazu naproti němu, natáhl se pro něj a prohlédl si ho. Na jeho tváři se objevil mírný úsměv. V noci se vyplížil z města na nedaleký kopec se starým rozrostlým dubem.
Ráno bylo jeho tělo vidět už od městské brány. Zavěšené metr nad zemí, houpalo se v mírném větru.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Cocot - 03. května 2008 12:19
200504010924keanu14110.jpg
Mne sa ten príbeh celkom páči, až nato, že tam bol taký zvláštne skoky v deji, z obyčajného zoslabnutého žebráka sa stal odolný bojovník a zlodej a zachvílu bol z neho zase ten žebrák, ktorého konečné rozhodnutie som nepochopil. Ale veľmi sa mi páčil autorov štýl, ktorým to napísal...
 
Imric - 03. května 2008 12:11
oko2076.jpg
Sargo - 02.Května 2008 23:32
spam rulezzz ;-)
 
Cor Na - 02. května 2008 23:36
1  kopie8221.jpg

Sargo - 02.Května 2008 23:32
Přesně tak! :-D

(nejsem pán. :oP)
 
Sargo - 02. května 2008 23:32
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Pánové, stop spam, prosím. Navíc si každý melete svojí a neodpovídáte tomu druhému, což je takřka bolestné pozorovat. :-D
 
Cor Na - 02. května 2008 23:12
1  kopie8221.jpg

Imric - 02.Května 2008 22:37
Mám stejný pocit, přečetl sis ten můj? ;o)
Hovoříme o "Psychologickém dramatu" ne o vžití se do postavy. A já nepsal, že možnost vžití se do postav záleží na délce povídky, knížky nebo čehokoliv. Ale do určité míry to tak je.

Omlouvám se, asi tě zmátla návaznost "...a vžití se do postavy" na "krátké". Stačí si přečíst vsuvku tomu nadcházející, pokud tomu teďko nazývám správně dle čj, a pochopíš. :o)
 
Imric - 02. května 2008 22:37
oko2076.jpg
Cor Na - 02.Května 2008 15:47
takze ty si myslis, ze moznost vziti se do postavy je ovlivnena pouze delkou pribehu? Ja si naopak myslim, ze absolutne nezalezi na delce, pouze na autorove vypraveckskem umeni. Navic nerikam, ze tato povidecka je psychologicke drama, pouze ze by se jim mohla stat, pokud by autor plne vyuzil potencial toho napadu... Mam pocit ze sis neprecet muj prispevek - to ze jsem rekl, ze z toho autor mohl udelat uzasne psychologicke drama, neznamena ze to tak nazyvam v soucasne uprave a podobe ;-)
 
Cor Na - 02. května 2008 15:47
1  kopie8221.jpg

Imric - 02.Května 2008 15:31
Kdyby ta povídka byla opravdu dlouhá a bylo by možno vžít se dostatečně do hlavní postavy, proč to takhle nenazvat, když to má opravdu atmosféru a svou úroveň? Když to je ale takto krátké a vžití se do postavy je krapet znemožněno, ať už jen autorovým podáním nebo čímkoli jiným, psychologické drama bych tomu rozhodně neřekl. :o)

Vše imho.
 
Imric - 02. května 2008 15:31
oko2076.jpg
Cor Na - 02.Května 2008 15:27
já jsem samozřejmě mluvil o tom, že by z toho mohlo být psychologické drama, kdyby se plně využil potenciál toho nápadu, samozřejmě by to znamenalo že by se musel nafouknout obsah, ale netuším, proč by povídka nemohla být psychologickým dramatem...
 
Cor Na - 02. května 2008 15:27
1  kopie8221.jpg

Imric - 02.Května 2008 14:47
Úžasné psychologické drama by z toho, imho, rozhodně udělat nešlo. Za prvé je to moc krátké a nerozvinuté, člověk by měl vědět něco o hlavní postavě, aby si opravdu řekl, že "tohle" bylo na aktéra příběhu opravdu psychycká pecka. Psychologické drama - ano, ale nazval bych tak možná knihy, ne pětiřádkové povídky.

 
Imric - 02. května 2008 15:05
oko2076.jpg
psychop - 02.Května 2008 14:55
to je fakt, mimochodem uz budu mit dopsanou treti cast Dokumentu 1, pamatujes si jeste na tohle moje dilko?
 
PsychoP - 02. května 2008 14:55
falling8927.jpg
Imric - 02.Května 2008 14:47
Právě to je to, co se mi na tom nelíbí. Na něco takového je to přespříliš odtažené. Jako bych se díval na televizi skrz centimetrové kouřové sklo, nebo běhal maraton s betonovýma botama a myslel si, že mi to pomůže. Pro plné využití tohoto potenciálu se musí autor ještě hodně zlepšit.
 
Imric - 02. května 2008 14:47
oko2076.jpg
náhodou, to dílko má velký potenciál. Jen docela nevyužitý... Mohl jsi z toho udělat úžasné psychologické drama.
 
Balduran - 02. května 2008 13:01
8876_6de93756.jpeg
díky. budu se snažit
 
Sargo - 02. května 2008 11:05
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Přežil patnáct let v naprosté hrůze a pak se tak rychle, okamžitě vzdal? Měl spoustu možností, takové chování nepůsobí logicky. Zvyk vyvěšovat obrázky propuštěných zločinců je také trochu absurdní a nevěrohodné; ale když už to je, chtělo by to víc využít. Nutnost hledět na vlastní tvář s jistě nevábným výrazem, vidět, jak před ním mámy schovávají děti a ostatní uhýbají pohledem - na tom už by se dala vystavět pěkná depka :-)
Celému tomu ale hlavně chybí emoce - je to jen soupis toho, co by mohl dělat, ale s opomenutou omáčkou.
Zmínka, že jde o polovičního barbara, je tam trochu navíc. Hodí to celý děj do toho strašlivě klasického fantasy světa, kde je mix všeho a kde se nikdo ničemu nediví, který je ale zároveň dost o ničem. Navrhovala bych ho určitě nechat člověkem, podobu světa ani netřeba víc specifikovat, jde tam koneckonců spíš o jeho vnitřní já.
Zkrátka: ano, ale dodělat. Potenciál je tam slušný :-)
 
PsychoP - 02. května 2008 10:11
falling8927.jpg
Připadalo mi to být příliš strojové, nedokázal jsem se do postavy vžít a její činy mi přišly jako vpodstatě vynucené vypravěčem. Pochopil jsem, co chtěl autor vyjádřit, ale bohužel se to nepovedlo. Snad někdy příště. Chce to se víc snažit ;o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.065316915512085 sekund

na začátek stránky