Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

LůzaOblíbit

ikonagamma1684.jpg

Autor: Bard

Sekce: Povídka

Publikováno: 15. března 2005 09:12

Průměrné hodnocení: 8.6, hodnotilo 10 uživatelů [detaily]

 
Povídka bez draků, bez jednorožců, ale snad se sem bude hodit.
 


Kalným ránem sychravého podzimu se rozezněl nezaměnitelně syrový hlas umíráčku. Neuctivě k časné ranní hodině se prořezával špinavými uličkami a mlhou nad řekou.
„Další. Za pár dní ho najdou … možná,“ neslo se od úst k ústům lidí, kteří někam takhle brzy spěchali a bloudilo hlavami těch, kteří byli zvoněním probuzeni. Všichni se zmateně rozhlíželi, ale zvonění jako by přicházelo odevšad. Nikdo nevěděl, jaký zvon zní tímhle nepříjemným zvukem, ale všichni věděli za koho. Za zabitého. Nikdy se nezvonilo takhle časně za člověka, který zemřel přirozenou smrtí. Tohle bylo zvonění za oběť vraždy. A vědomí toho, že mrtvého po takovémhle zvonění vydala řeka až za pár dní, dávalo tušit, kdo mu zvoní.
Ruce tahající za konopný provaz zapomenutého zvonu na jedné z pokroucených vrb nad řekou patřily muži snad ani ne dvacetiletému, mladíkovi příjemných rysů, kterému kanuly po tvářích slzy. Slzy za toho, koho včerejšího večera zbavil života? Možná. Možná však patřily těm, kteří zatím žijí. Jen on ale věděl, komu každá z těch slzí opravdu patří. Dozvonil a pokřižoval se, než odešel po nábřeží. Po kluzkých schodech vystoupal na kamenný most a pohlédl do prázdných očí sochy démona, který byl jediným jeho společníkem v prázdnotě tohoto světa. To on znal skutečné důvody pro to, co mladík konal. Pod tou sochou kdysi jako malý chlapec žebral. To on jediný cítil chlapcovo zoufalství, když do oprýskané misky nedopadly žádné mince a on věděl, že bude hladovět. To jej ale netrápilo. Horší bylo vědomí toho, že bude hladovět jeho sestřička. Děvčátko tak křehké ve své nemoci, odkázané jen na něho, na to, co pro ní dokázal vyprosit u lidí se slitováním. A ten démon jediný byl svědkem onoho osudného okamžiku.
Chlapec seděl opřený o kamenný podstavec sochy, rukou v potrhané rukavici si zakrýval ústa v záchvatech nezdravého kašle a uslzenýma očima hleděl na každého z procházejících. Jeho oči se setkaly s očima muže ve středních letech. Měl pro dnešek vyhráno, byl si téměř jist, když v očích muže uviděl soucit. Za dobu svého žebrání už se naučil vycítit dobrotu z lidského pohledu. A v tomhle byla. Muž na něj hleděl jen okamžik a už sahal do váčku u pasu, když se ale něco změnilo. Pohled sklouzl podél kamenného okraje mostu a zastavil se na ostatních žebrajících. Trochu zakroutil hlavou, stáhl ruku z váčku a omluvně pohlédl na chlapce. Nepromluvil, ale jeho pohled říkal to, co si chlapec uvědomil až později. Dala se z něho vyčíst lítost nad tím, že nedokáže rozpoznat, kdo žebrá z opravdu vážných důvodů a kdo jen z nechuti vydělávat si na živobytí prací. Musel zavřít oči, než se od chlapce odvrátil a odešel. Byl jeden z těch nemnoha, kterého bude to, že neobdaroval potřebného, trápit, který ale nemohl z úcty k sobě samému obdarovat někoho, u koho neměl o potřebnosti jistotu. Odešel a miska pro dnešní den zůstala prázdná zcela. Chlapec ještě dlouho hleděl na nároží, na kterém se mu muž ztratil, a přemýšlel. Musel přinést jídlo své sestřičce, musel ho nějak získat… a byla jediná cesta. Zvedl se na hubených nohách, pohlédl na démona a zmizel. Zmizel, aby se po následujících pár dní před svojí sochou neukázal.
Rozhodnutí ukrást něco na tržnici se ukázalo být osudným. Rozechvělá ruka vedená srdcem, které poprvé toho dne okusilo pocit nepoctivosti, nebyla dostatečně rychlá. Byl chycen, bit a zavřen do jakési díry. Stěny porostlé plísní a chladná kamenná podlaha měly být po několik dní prostorem, v němž vylil zoufalství ze svého srdce. Ta temná kobka byla po následující dny naplněna skučením a křikem zoufalého chlapce. Chléb a voda, které k němu odkudsi spadly, když upadl do stavu podobného spánku z vyčerpání, byly jen dalším důvodem pro slzy a pro pocit viny. Jeho křik nikdo neslyšel, nebo slyšet nechtěl. Jeho blouznění o smrti a holčičce, o hladovějícím děvčátku. Když jej pouštěli, celý se chvěl a v rukou svíral nedotknutý pecen provlhlého chleba. Vlastně si ani nedokázal uvědomit, kde a kým byl vězněn, když se ocitl na špinavé dlažbě v jedné z pokroucených ulic a rozběhl se slepý slzami k domu, kde se svojí sestřičkou přebýval. Snad ten pecen v jeho rukách měl být pro ni, pro tu, která ho již neměla zapotřebí. A toho jitra zazněl onen charakteristický zvuk zapomenutého umíráčku ze staré vrby po dlouhém čase poprvé.
Následujících několik dní či týdnů naplněných zoufalstvím, smutkem, apatií, šílenstvím a nočními můrami v něm zabilo to, čím býval. Bloudil světem bez výrazu v očích a bez schopnosti poskládat si myšlenky a pocity. A ta doba v něm zároveň probudila něco, co nikdy nepoznal a o čem neměl tušení, že se v jeho srdci a duši probudit může.
Teď stál před démonem, díval se do jeho tváře bez výrazu a dotkl se rukou jeho kamenného hávu tak, jako každé jitro cestou do pekárny. Za mostem proběhl pár uliček a za chvíli už roznášel koše s pečivem lidem, šťastnějším než on, přímo do jejich domovů. Měl ale poctivou práci a neměl si na co stěžovat. Lidé ho měli rádi, měli rádi jeho úsměv a dobře se jim s ním hovořilo. V nahotě jeho duše jej znal jen démon na kamenném mostě.
Když se vracel z pekárny, bylo již po poledni. Vše, co mělo být, bylo již uděláno. Na mostě leželo několik žebráků, stejně jako vždy. Jedno místo bylo ale prázdné. Bylo prázdné, ale ten, který tam žebral včera, nikomu nechyběl. Vždyť tento most je jen přehlídkou největší lůzy a špíny města. Nikdo dotyčného neznal a nikdo ho nepostrádal. I kdyby někdo věděl, že právě jemu nad ránem zvonili, těžko by se našel takový, kdo by pro něj uronil slzu. A i to prázdné místo bude za pár dní opět obsazeno. On přecházel most a hledal. Vybíral si očima dalšího.
Našel ho pod sochou jakéhosi světce ležet zkrouceného v nepřirozené poloze, hledícího do země, jen s rukou nastavenou milodarům. „To je on, další.“ Vlastně už si jej vyhlédl dříve, ale teď na něj přišla řada. Usmál se, přešel most a zamířil k domovu. Věděl, že žebrák neodejde dříve, než za soumraku.
Vrátil se ve chvíli, kdy sluneční kotouč mizel za klášterem na kopci nad protějším břehem. Sochy a sousoší vrhaly dlouhé stíny přes šíři celého mostu a zkroucené postavy pod nimi byly živým zpodobněním bídy. Pokroucený muž tam byl stále. Ležel nehybně a stále se díval do černých kamenů. Došel k němu volným krokem a jak jej sledoval, na okamžik i zapochyboval, že muž žije, jak byl strnulý. Sklonil se a vložil do jeho dlaně zlaťák. Zlaťák na cestu. Dělal to tak vždy, když si někoho vyhlédl. Poslední vyžebraný peníz každé jeho oběti byl od něj. Nebo jeden z posledních. Muž zdvihl hlavu a podíval se mu od země do očí. Když se jejich pohledy setkaly, vděk v žebrákových očích i překvapení nad tím, že dostal rovnou zlaťák, byly skutečné. Mladík se jen usmál a odešel. Mince, poctivě vydělaná v pekárně, zmizela v žebrákově plášti dříve, než ten, jež na ni dělal takovou dobu, zmizel v hloučku lidí na konci mostu.
Věděl, že má ještě čas, sešel tedy po schodech na nábřeží a bezmyšlenkovitě se procházel podél řeky. Teprve když na mostě vzplanuly první koše pouličního osvětlení, vrátil se zpátky. To byla chvíle, kdy žebráci museli opustit své pozice. Nenápadně se protáhl do temného zákoutí a čekal. Poznal ho na dálku. Žebrák se šoural na svých zkroucených nohách podivně shrbený a ploužil se do hlubin Dolního města. Mladík jej s dostatečným odstupem následoval a znalost čtvrti, v níž od svého nepříliš šťastného dětství vyrůstal, mu v mnohém sledování usnadňovala. Žebrák zamířil do nejchudší části, kde se domy již téměř rozpadaly. Jen více či méně zachovalé znaky v jejich štítech dávaly tušit o dávno zašlém lesku těchto staveb. Před domem U Zlomené svíce, jako by se narovnal, zalovil v záhybech pláště a vytáhl zlaťák, chvíli ho s úsměvem pozoroval, načež vzpřímeně, chůzí zdravého muže, vystoupal po schodech ke vchodovým dveřím a zmizel za nimi. Když si muž prohlížel minci, mladík jen pokrčil rameny: „Jsou stejní, jeden jako druhý.“ Otočil se a tiše zmizel v prodlužujících se stínech.
Druhý den, když odcházel z pekárny, byl si téměř jist, že svého muže na mostě nenajde. Bylo to tak vždy a to byl také důvod, proč jim dával zlaťák. Chtěl mít jistotu a mince takové hodnoty uměla vypovídat velmi dobře. Vždy se majitel zlaťáku na pár dní ztratil a vrátil se, až když už neměl zase nic. A nemýlil se ani tentokrát. Socha světce se tyčila nad prázdným místem. Chvíli na tom místě postál, podíval se přes most k démonovi a ve výmluvném gestu sklonil hlavu. Odcházel s hlavou skloněnou a málem by si ani nevšiml muže, který jej míjel, nebýt toho prapodivného pokroucení. Vzhlédl, když byl už za ním, ale otočil se a žebrák se otočil také. Usmál se na mladíka a pokračoval v chůzi ke světci.
Mladík, překvapen tím, že se muž objevil tak brzy, rozhodl se, že jej bude sledovat ještě několik dní, ale vždy to dopadlo stejně. Před domem U Zlomené svíce se muž narovnal a schody vyšel či vyběhl s naprostou lehkostí. Ale určitý poznatek to sledování mělo, žebrák odcházel později než ostatní. „Zítra,“ zašeptaly rty v potemnělém koutě a oči, z nichž pro ten okamžik vyprchalo mládí, se zavřely.
Rychle se ženoucí těžká mračna věstila deštivou noc, když podivně pokroucená postava pod sochou světce vstala, aby se vydala k domovu. Koše s poleny planuly a sochy na mostě jako by se pohybovaly. Muž byl na mostě v tuto chvíli sám, sám s tančícími stíny. Alespoň ticho mu dávalo tu iluzi. Přesto se pokrouceně ploužil nad řekou. Kráčel tiše a pomalu, když se z hlubiny pod mostem ozvalo šplouchnutí. Udělal dva rychlé kroky k zábradlí a naklonil se nad temnotu, kde spíše než viděl, tušil líně se valící řeku. Rukou se opíral o nohu sochy démona a snažil se proniknout temnotu a oparem nad hladinou. Zorničky rozšířené touhou prozřít ale zůstaly bez poznání. Přesto se ale rozšířily ještě o něco více, když žebrák ucítil ostrou bolest pod lopatkou a z jeho hrudi vyjel hrot jakéhosi bodce. Pohlédl dolů, rty se rozevřely ve snaze o výkřik a ruce v náznaku toho, že se zdvihnou k hrotu trčícímu z hrudi, se mírně pozvedly. Oči ale v následujícím okamžiku osleply, rty oněměly a ruce sjely zpátky dolů. Mladík přidržel jeho tělo, aby vytáhl zpět uzounký bodec, načež pustil žebráka přes zábradlí do temnoty.
Chladná řeka přijala nezúčastněně další tělo, démon na mostě z kamene potřísněného krví to sledoval se svým lhostejně kamenným výrazem, měsíc na obloze ukryl svou tvář za mraky a v domě U Zlomené svíce se rozplakalo děvčátko.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 13. července 2008 17:41
dub2857.jpg
Bard - 09.Července 2008 14:23
Tvrdíš, že neumíš přímou řeč, a přitom ti v CKČ postoupila povídka, která se odehrává celá u stolu?
Jestliže je to tak, pak taky chci "neumět" psát! :-D
 
Bard - 09. července 2008 14:23
ikonagamma1684.jpg
Eithné - 02.Července 2008 20:36
Pošlu a za objektivní zdrbnutí budu rád.

Na výsledek CKČ jsem taky zvědav, ale s povídkou, jejíž veškerý děj se odehrává u stolu, si žádné velké iluze nedělám. ;-)) Věř mi, žž takhle jsem nadmíru spokojen a velmi mile překvapen.
 
Eithné - 02. července 2008 20:36
dub2857.jpg
Bard - 02.Července 2008 08:11
Pošli, objektivně zhodnotím ;o) Mail znáš :-P


Bard - 02.Července 2008 15:05
Nejsi sám, tahle abnormálnost se vleče u více lidí... :o( Ale jsem fakt napjatá, jak jsi dopadl v CKČ ;o)
 
Bard - 02. července 2008 15:05
ikonagamma1684.jpg
Sargo - 02.Července 2008 13:56
Tak tak ... :-))
Trvá to tak dlouho, že už mi z příslovce abnormálně pomalu vyprchává to počáteční ab. :-)))
 
Sargo - 02. července 2008 13:56
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Bard - 02.Července 2008 08:11
Myslím, že to "momentálně" už se vleče hezky dlouho, co? ;-)
 
Bard - 02. července 2008 08:11
ikonagamma1684.jpg
Sargo - 01.Července 2008 22:03
Já osobně mám pocit, že stagnuji, ale když to říkáš, chci tomu věřit.. :-)))
Každopádně ale momentálně pociťuji abnormální lenost.

Eithné - 30.Června 2008 18:26
Absence přímé řeči to hází do roviny neživých obrazů, v tomto případě to ale bylo úmyslné. Přímou řeč jsem nikdy neuměl a neměl ji tedy rád. Teď už se o ni ale snažím.
Ačkoli v dohledné době se tu objeví pokračování právě téhle povídky (mnoho přímé řeči tam opět není), tak jsem zvědav, jak to tu bude přijato.

Novou povídku jsem sice teď jakousi stvořil, moc by mi zajímal objektivní názor někoho druhého, nemám v úmyslu ji ale prozatím nikde uveřejnit. Pošetřím si ji na horší časy, pak si ji sám zkritizuji a vyhodím ji. :-))
 
Sargo - 01. července 2008 22:03
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Povídka se mi líbí, líbí se mi zjištění, že se opravdu časem lepšíš. :-)
 
Eithné - 01. července 2008 19:23
dub2857.jpg
Bard - 01.Července 2008 17:00
Starče :-P
Raději piš nové ;o) Ty staré už známe :o)


psychop - 01.Července 2008 17:18
Tak nerejpej :-P :-D
 
PsychoP - 01. července 2008 17:18
falling8927.jpg
Eithné - 01.Července 2008 01:11
Marja... Že já něco řekl. Tohle pravidlo fakt neznám.
 
Bard - 01. července 2008 17:00
ikonagamma1684.jpg
Díky všem za podnětnou diskusi. Před pěti deseti lety ... :-)) ... sakra, já jsem starej. Tak starej, že ani nestíhám sledovat novinky v jazyce českém. :-))

Jsem rád, že se vám má stařičká povídka líbí. Jsem rád i v opačném případě. Jsem totiž rád za váš názor. Ten mi ke štěstí stačí.
 
Cindy Miss - 01. července 2008 11:30
tituln ikonka cindy199.jpg
Eithné - 01.Července 2008 10:38
Nebo by se tam strkalo to slovo "dům"
 
Eithné - 01. července 2008 10:38
dub2857.jpg
Cindy Miss - 01.Července 2008 09:33
Tak to není podle pravidel :o)
Před několika lety (pěti? desety?) to tak opravdu bylo. Potom se kodifikovalo, že všechna pořádná (tj. základní slovní druhy) slova po předložce musí začínat velkým písmenem. Vím, že základku nám přejmenovali z "Nad koupadly" na "Nad Koupadly" právě kvůli tomuhle pravidlu.

Ale stejně, chceš-li odpověď na svoji otázku :-D Kdyby byl dům "U zlomené svíce" a chtěl bys tam šoupnout předložku, velké písmeno by převzalo první slovo, které by z názvu zůstalo zachováno - takže i v tomto případě by se sešli "u Zlomené svíce", "ve Zlomené svíci".
 
Cindy Miss - 01. července 2008 09:33
tituln ikonka cindy199.jpg
Eithné - 01.Července 2008 01:11
A když je to dům U zlomené svíce? :D
 
Eithné - 01. července 2008 01:11
dub2857.jpg
psychop - 30.Června 2008 20:45
Jenže JÁ to napsala dobře :-P

Když je dům U Zlomené svíce, je to takhle správně. Ale když se mají sejít u toho domu, má předložka místní před předložkou z názvu přednost - takže se sešli u Zlomené svíce. Kdyby se sešli vevnitř, tak by se sešli ve Zlomené svíci.

Tohle jsem náááhodou měla v testu z morfologie zrovna dobře :-P
 
PsychoP - 30. června 2008 20:45
falling8927.jpg
Eithné - 30.Června 2008 19:05
Bylo tam všude(celkem 3x) U zlomené svíce. A ty jsi na druhou stranu napsala u Zlomené svíce... :-P
 
Eithné - 30. června 2008 19:05
dub2857.jpg
psychop - 30.Června 2008 18:57
Co jsi tam měl? Kde byla chyba?

Sargo mě odnaučila rejpat do chyb, takže už to nedělám. Většinou :-D Obvykle už jen tehdy, když neudělám nějakou zkoušku a potřebuju si vybít zlost ;o)

---
Ale klidně tě opravím tady: "A mNě taky" :-P
 
PsychoP - 30. června 2008 18:57
falling8927.jpg
Ježuch já jsem idiot a nikdo mě na to neupozorní...

Ten dům se přece jmenuje U Zlomené svíce... A já to tam nikde neopravil... A četlo to tolik češtinářek! Hanba vám! A mě taky!
 
Eithné - 30. června 2008 18:26
dub2857.jpg
Já ti nevím. Pointa byla jasná, jen člověk nevěděl, jak to vlastně nakonec bude. Hádala jsem ale dobře - rozplakalo se děvčátko u Zlomené svíce.
Ale k celku. Připadalo mi to celé (nebo spíš první dvě třetiny) jako jedna velká sumarizace, jako shrnutí jiného příběhu. Možná je to absencí přímé řeči, možná absencí jakýchkoliv uměleckých prvků. Nemyslím tím přechodníky a kudrlinky řeči, myslím cokoliv, co by ten text ozvláštnilo, odlišilo od běžné řeči.
Kromě toho se mi tam nelíbí ta vražda. Podle mě tam nepatří, narušuje charakter hlavní postavy, který jsi budoval celou povídku.

Mno. Ale čte se to dobře :o) A Vidoucí se mi líbil ještě o chlup míň :-P
 
Cindy Miss - 28. června 2008 08:17
tituln ikonka cindy199.jpg
Tahle povídka se mi vážně líbila. Strhla mě atmosféra i děj. Četla jsem to jedním dechem a dlouhá souvětí mi nevadila. Jsou lepší než končit větu po pěti slovech. Nezbývá mi, než dát 10 :)
 
Fry - 28. června 2008 07:57
frynovy23924.png
Čítalo sa to veľmi príjemne. Nie som žiaden super kritik, všímam si skôr atmosféru ako dej (a na to, aby bola dobrá atmosféra musí byť aj dobrý dej). Ale musím uznať, že sa to čítalo vešmi ľahko a plynule. Kopec vecí bolo strašne krásne vykreslených a vytváralo to zvláštne živú predstavu. Keby som vedel dostatočne dobre kresliť, táto poviedka by mi bola skvelým námetom na ďalší obrázok. Môžem iba závidieť...
 
Dante z Maritu - 27. června 2008 22:56
pedobearseal_large4746.jpg
Nebudu číst komenty lidí pod sebou,abych nebyl ovlivněn.
Takže,po stránce lyrické...začátek,možná se to slovo nehodí,ale nádhera. Rozhodně se mi chtělo plakat pro ubohou sestřičku,ačkoliv to je "jen" vymyšlená postava.
Dále se styl změnil,nicméně mě to zaujalo a jsem nucen číst,i když ti toto píši.
Na závěr,jakékoliv stylistické,či pravopisné chyby nebyly tak markatní,abych si jich všiml.
Takže já děkuji za výbornou povídku:)
 
Kale - 27. června 2008 21:43
prisaha9600.jpg
Nu, též přispěji..
Co, se stalo s hrdinovou sestřičkou, jsem pochopila z kontextu, přesto mi to tam docela chybělo. Dále, jak jsi přeskočil poměrně rozsáhlou část hrdinova mládí...chtělo to tam ještě popsat aspoň pár dní po sestřiččině smrti, jeho pocity, bezcílné bloumání. To, že´s téměř okamžitě najel do dálné budoucnosti, mi přišlo trochu rušivé.
Četla jsem mnoho tvých povídek.. nechci tě zklamat, ale řekla bych, že co do propracování, nikoli námětu, je tahle skoro nejhorší.
 
Eithné - 27. června 2008 21:22
dub2857.jpg
Hmh? No, asi si to přečtu znovu, po třech letech... Schválně, co na to řeknu teď :o)
 
PsychoP - 27. června 2008 17:56
falling8927.jpg
Provedena revize a korektura. Chtělo to přepsat některé obraty, opravit překlepy... Oprášeno od mnohaletého prachu.
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
Mě se to líbilo: víš, je mi líto, že k těm článkům chodím tak pozdě, protože už nemám co říct a myslím, že omýlattoco už bylo řečeno je mrhání časem nás všech...
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Tak jo taky si prihreju svoji polivcicku. Tahle povidka se mi dost libila, tedy hlavne namet abych tak rekl a atmosfera taky dost dobra. Nad tema dlouhyma souvetima se tu pozastavoval uz Rav ale musim rict ze sem si taky nekolik z nich pro jistotu cetl dvakrat. Konec jsem docela hodne ocekaval takovyto, mozna stejny zpusob premysleni :-), ale tady bych rekl ze mozna prece jen by stalo za to ho nejak rozvest. Ja chapu ze kazdemu dojde o co jde a asi bylo i cilem aby si to ctenar domyslel a v tomhle to fungovalo dobre. Je nevim me tak napadlo ze by bylo mozna hodne dobra konfrontace "hrdiny" s faktem co vlastne udelal i kdyz nejsem si jisty. No proste tady jen tak kecam jak nad tim tak premyslim a vlastne toho asi necham kazdopadne i kdyz to nebylo perfektni tak se mi to dost libilo. Osmicku sis u me zaslouzil.
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Musím říct, že od Barda jsem stejně jako Eithné četla už lepší povídky.
Miluju na nich atmosféru a takový zvláštní pocit, který ve mě probudí. Ale v téhle povídce mi to trochu chybělo.
První odstavec je atmosférou přímo nabitý, ale dál už se nějak ztrácí. Možná za to mohou ta dlouhá souvětí, která mě často nutila, abych si je přečetla ještě jednou a vždycky mě to vyrušilo.

Jak už tady bylo řečeno, víc bych rozepsala některé věci a klidně trošku zkrátila popis vztahu, jaký měl žebrák s jeho sestrou.

Ale jinak tomu nemám co vytknout. Přijde mi to jako lehce nadprůměrná povídka, co jsem tady na andoru četla. Dávám 8 bodů.
 
Ravager - datum neznámé
ikonkarav6371.jpg
Bard:chyby dela kazdej a kdyby ostatni chybovali tak, jako chybujes ty, tak tu schvalovatele nemaji co na praci a propadaji hazardnim hram a alkoholu.
Ehm.....ale to sem nepatri.-)))

A jinak ohledne toho zvonku.....nejak se mi to prici, ale dokazal jsi sve stanovisko rozumove uhajit, takze to beru.
Jen bych se v tom pripade mozna pozastavil nad tim, jak na zacatku pises, jak kazdy vi, co to zvoneni znamena a kazdy nad tim premysli.......to by jednak birici brali jako osobni povinnost(ktera jim navic vynese slavu po celem meste) a jednak by se o to asi nekdo vic zajimal........a tak.
Mno, nejak mi to ted nemysli.
Povidka to byla dobra a rad si od tebe neco prectu.
Co se konstruktivity mych prizpevku tyce, snazim se, koneckoncu, az ja neco zase po dlouhe dobe splodim, ocekavam neco vic nez obdivne vykriky(kez by) a nebo piskani a hazeni shnile zeleniny.

s pozdravem
rav!!!
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Ježkovyvoči ono to nejde smazat a opravit.

Opr.:
Souvětí mohou být těžko stravitelná ...
... poloostrově ...

A pokud je tam ještě nějaká nepřesnost, hrubka, nebo překlep, omluvte mne. ;-)
 
Bard - datum neznámé
ikonagamma1684.jpg
Předně vám chci jednomu každému poděkovat, takové komentáře potěší, nebo přinejmenším mohou být dobrým základem pro zlepšování.

Ravager> Co se týče dlouhých souvětí, vím o tom, že mohou být těžko stravitelné a mohou dělat čtení komplikovanějším. Jsem si vědom toho, že je používám více než dost a snažím se s nimi bojovat, ale je to tak svůdné, když se ti rozběhnou slova sama od sebe a těžko se krotí ...

K mému psaní, pár povídek jsem již zkoušel napsat a jsou k vidění na Abarinu. Tam ale je čím dál tím méně kritiky a i tvůj rozbor je důvod, proč jsem se rozhodl věšet příběhy sem.

Nicméně v určitých bodech bych s tebou ne zcela souhlasil. Např. zvonek - nikde nebylo napsáno, jak dlouho šel po nábřeží, jestli cesta z nábřeží neobcházela zanedbaný park na boloostrově vbíhajícím do řeky někde půl míle od mostu. Jestli tam v křovinách a zpustlých vrbách nevisel tak dlouho, až na něj všichni zapomněli, než ho při dětských hrách objevil on se svojí malou sestřičkou ... Jistě, vraha by podle toho bylo možné najít, kdyby to někomu stálo za to, kdyby mizeli obchodníci, bohatí měš»ané, ale co je komu do žebráků? Komu na nich záleží?
A co se týče jeho dospívání a získávání práce, dalo by se to samozřejmě rozepsat a nemyslím, že by mi to činilo větší obtíže, ale povídka by se tím neúnosně natáhla a myslím, že v těchto nástinech stačí fantazie čtenáře.

V čem s tebou naopak souhlasím a co mi nevytýkáš jako první, je to rozepsání stavu po ztrátě sestřičky. Původně jsem tam neměl ani to jediné dlouhé souvětí, které jeho pocity naznačilo, ale doplnil jsem ho tam. Nicméně, možná toho tam mohlo být více.

Vím, že to, jak se snažím polemizovat, může být chápáno jako výmluvy a vymlouvat to nikomu nehodlám, ale opravdu se jedná spíše o snahu ozřejmit svůj myšlenkový postup a přístup k psaní.

Pravopisná chyba - děkuji ti za její odstranění a omlouvám se za ní, tu jsem přehlédl.

Pokud tam je něco, co není v pořádku a působí to nějak zvláštně, s tím těžko cokoli provedu, ale je dobře, že to vím. Pokud to někdy definovat dokážeš, zasloužíš si můj vděk. Nicméně ten už máš i za tuhle kritiku, nebo» je to kritika opravdu konstruktivní a přínosná. Příště snad budu lepší.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Už jsi napsal lepší povídky, Barde. Pravda, v porovnání s ostatními cizími je tahle nádherná, ale přesto v porovnání s ostatními tvými díly je možná pod průměrem. Ovšem ten průměr je moooc vysoký, rozhodně to nebylo špatné! ;-)

Ve tvých povídkách mě vždycky již na začátku strhne atmosféra, hutná a sama o sobě vypovídající jistou linii příběhu. Tady nechyběla úplně, jen jí bylo míň...

I tak mě tahle povídka potěšila, jako víceméně všechny od tebe je krásná.
 
aran - datum neznámé
solitude_by_chix0r2052.jpg
Souhlasím s Valkirou, sama tu články také příliš nečtu, pouze pokud mne nějaký upoutá, ale tentokrát jsem nelitovala, spíše musím přiznat, že dnes jsem byla velice příjemně překvapena a pokud jde o mé doporučení, jen tak dál.
Příběh opravu upoutal a dal se číst jedním dechem, naprosto bez problémů.
 
Valkira - datum neznámé
tn_lady2l1016.jpg
Články na Andoru povětšinou ani nečtu, natož abych je hodnotila...
Ale ty jsi mě, jako obvykle, nezklamal.... naopak. Nemám tvému příběhu vůbec co vytknout, četl se mi dobře, takříkajíc jedním dechem. Nepostrádala jsem nic. Nemyslím si, že by bylo nutné vše rozepisovat... naopak se mi líbí, že dáváš prostor čtenářově fantazii. Místo natvrdo předestřené skutečnosti jen náznak... zmínka. Tvoje tvorba je jedna z mála, kterou stojí za to číst.
 
Ravager - datum neznámé
ikonkarav6371.jpg
muj mily Barde.
Zacatkem k pravopisnemu zpracovani.
V celem tvem clanku jsem nasel pouze jednu chybu, takze jsi me velice prijemne prekvapil.

Nicmene co se stylisticke stranky tyce, uz to je ponekud horsi.
Mas zalibu v dlouhych a slozitych souvetich.
Ja ti rozumim, take se mi libi je pouzivat, nicmene pro ctenare jsou vetsinou dost tezce stravitelne a udrzet ke konci spravne nasmerovani vet vzhledem k vetam predchazejicim je dost obtizne. A tobe se to obcas nepovede.
Doporucoval bych ti pouzivat spise kratsi vety, sem tam tecka misto carky malokdy neco zkazi, ale casteji pomuze dobre veci.

Muzu mit osobni otazku?
Pises uz dele? Mas zajimavy styl psani, nicmene jde na nem poznat jista znamka toho, ze jeste nejsi vypsany na urcitou uroven a ve tvem stylu je pro me neco...zvlastniho, nevim, jak to definovat, ale mam u cteni takovy vnitrni pocit, ze neco neni v poradku.
Neber to, ze te peskuju, jen se snazim ti trochou (snad) konstruktivni kritiky pomoct k tomu, aby to priste bylo lepsi.
Osobne tve dilo povazuji za dobre napsane a byt tu takovych vice, tak bude radost opravovat.

Tak a ted dejove.
Absence jednorozcu a draku mi nevadi, prave naopak, nicmene bych rad poukazal na par veci.
Mas tendence se o nekterych vecech hodne rozepsat a jine naopak nechat emer bez vysvetleni.
Napriklad bych opravdu uvital, kdyby tam bylo vice rozepsano, co se stalo se sestrou hlavniho hrdiny a to, co se mu delo pak.
Ze by nasel praci diky tomu, jak se usmiva na ostatni, kdyz mu umrela sestricka a podle toho, co pises, chodi jako telo bez duse, se mi nezda prilis pravdepodobne.
Takze tam neni vubec popsano hrdinovo rozhodnuti k zabijeni falesnych zebraku.
Proste to jen najednou uz nejakou dobu dela.
A hlavne ten zvonek umiracek.
Podle toho, co jsi popsal je hned u toho mostu zebraku(od vrby se jde po schodech a hned jsi u demona, ktery je jen par kroku od mostu) a pritom nikdo nevi, kde zvon je?
To, ze je slyset odevsad muze byt ve vzdalenejsich mestskych castech, ale kolem reky by mel kazdy predstavu o jeho poloze.
A pokud je jasne, ze na nej zvoni vrah za sve obeti, urcite by si na nej uz davno pocihali birici.

Tak, snad jsem obsahl vsechno.
A jeste neco....mozna....trochu min stroze, vic zivota, prislo mi to vsechno moc studene, popisne...bez emoci.

s pozdravem
Rav!!!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.076297044754028 sekund

na začátek stránky