Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Black & White IOblíbit

andor ico3894.jpg

Autor: Gari

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 05. dubna 2012 13:40

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Já tu vždycky s chutí kritizuju, ale ani vám nedám příležitost kritizovat mě:) Takže jsem se rozhodla to změnit a kladu vám k nohám svoji (nabízí se skoro říct dlouholetou) momentálně rozepsanou povídku. Psávala jsem ji na Liter.cz, ale už k tomu serveru nějak nemám ten správný vztah.
Hlavní důvody, proč jsem se nakonec rozhodla dát vám nahlédnout do své literární kuchyně, jsou více méně dva: Zaprvé se zde dá bez problémů narazit na objektivní kritiku, kteréžto je na Literu jako šafránu, a za druhé mě to snad dokope se zase po roce rozepsat a někdy to dílko dokončit.

Vězte tedy, že jsem si předsevzala sem dát nový díl každý týden (A já abych si to vydávání hlídal... - PsychoP). Nebudou to díly dlouhé, spíše malé kousky, ale kdo si počká, ten se dočká, no ne?:)

S láskou Vaše
Gari
 
Kapitola I.
-------------

Nad chrámem Padajících vod se zvolna snášel soumrak. Do potemnělé chrámové síně slabě doléhalo šumění vodopádu, které téměř přehlušilo lehounké kroky bosých nohou po mramorové podlaze. Ozvalo se zašustění látky a potom zvuk drobných zrníček dopadajících na kov.
„Elandäe, prosím, buď tu s námi a ochraňuj tuto svatyni i nás, které ti sloužíme.“ Modlitbu pronesl měkký dívčí hlas, z něhož zaznívala upřímná důvěra. Z hromádky třpytivého prášku na velikém stříbrném talíři vyšlehly modré plameny a ozářily prostornou síň, vystavěnou z bílého a růžového mramoru.
Svatyně měla kruhový půdorys a klenutý strop. Stěny a podlahu zdobily mozaiky zpodobňující bohyni času Elandäe a její zázraky a zlatě zdobené sloupy rozdělovaly místnost na vnější a vnitřní kruh. Uprostřed stála mramorová socha samotné bohyně – zpodobňovala ji jakožto ženu ve středních letech s laskavým výrazem ve tváři. V jedné ruce držela přesýpací hodiny a ve druhé řetěz se závěsným ohništěm, ve kterém nyní planul modrý oheň. Na hlavě jí seděla čelenka z ryzího zlata vykládaná vzácnými perlami. Kněžka před ní klečela v tiché modlitbě.
Mohlo jí být sotva šestnáct let. V mihotavém modrém světle působila jaksi přízračně, nadpozemsky – spíše jako víla než žena. Štíhlé tělo halila sněhobílá říza až ke kotníkům, zvlněné vlasy světle měděné barvy měla sepnuté stříbrnou sponou v jednoduchém ale půvabném účesu a na krku se jí houpal stříbrný medailonek – znak kněžek Elandäe. Dívka měla chrpově modré oči a jemné rysy. Světlá pokožka napovídala, že pochází ze severu, přesto však její postava postrádala onu charakteristickou severskou robustnost. Vypadala tak křehce a zranitelně, ale šířila kolem sebe jakousi neviditelnou auru lásky a pokoje. Jmenovala se Baela, podle hvězdy na severní obloze, která tvořila špičku křídla v souhvězdí Anděla.
Z modlitby ji vyrušil nějaký hluk zvenčí. Vstala, doběhla ke vchodu a protáhla se pootevřenou brankou z pozlacených zdobených mříží. Do nohou ji zastudila večerní rosa a chladivý vánek k ní od vodopádu donášel drobné kapičky vodní tříště. Baela spěšně obešla mramorovou budovu chrámu. Z východní strany přiléhal k menší pevnosti, vystavěné před lety vévodou z Thalie, aby chránila kněžky před útoky loupežníků a barbarů. Posádka pevnosti byla na nohou.
Ozývaly se výkřiky, koňské ržání a dusot desítek nohou. Baela se zastavila s bušícím srdcem. Je snad svatyně napadena? vylekala se. Opatrně se přiblížila a snažila se v tom zmatku rozeznat, co se vlastně stalo. Vojáci s hořícími loučemi pobíhali sem tam a pletli se do cesty jízdní jednotce ve zbroji císařské pohraniční stráže.
Z pevnosti vyběhl kapitán a rázným povelem zjednal pořádek. Potom se dal stručně do řeči s velitelem císařských. Baela se snažila zachytit něco z jejich rozhovoru, ale stála příliš daleko. Pak jeden z jezdců seskočil z koně a shodil na zem nějaký objemný podlouhlý balík. Alespoň to jako balík vypadalo, ale podle přidušeného heknutí, které se ozvalo při dopadu, překvapené dívce došlo, že je to člověk. Císařský ho hrubě zvedl ze země a postrčil kupředu. Muž - nebo Baela se alespoň domnívala, že nejde o ženu - se sotva držel na nohou a jeden z vojáků ho musel podepřít, aby znovu neupadl. Kapitán pevnosti prohodil s jezdci posledních pár slov, ti pobídli své koně a odcválali do noci.
Kněžka se osmělila a přistoupila o kousek blíž, takže jim teď mohla rozumět.
„Rozvažte mu nohy,“ přikázal stroze kapitán. Voják, který zajatce podpíral, se sehnul a přeřízl pouta u jeho kotníků. Muž alespoň částečně získal rovnováhu. Zvedl hlavu a zadíval se na kapitána. Ten mu rázně vyndal roubík a zajatec se hlasitě rozkašlal.
„Odveďte ho a strčte dolů do cely,“ řekl kapitán. Vojáci se muže chopili a odvlekli ho do pevnosti.
Baela tam ještě chvíli rozrušeně stála, ale nakonec se vzpamatovala a vrátila se spěšně do svatyně, kde probděla v modlitbách zbytek noci.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Yoshi Snipo - 28. června 2012 15:02
cheshirecat23581.jpg
Ženský román?
To nemôže byť dobré ...
...
...
:D
žartujem, pekne napísané, dvíha otázky, dobre sa číta, zrozumiteľné ... idem na pokračovanie.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.067492008209229 sekund

na začátek stránky