Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Za oponou dění... (Prolog)Oblíbit

20100923001954-eb8e30211153.jpg

Autor: SalomeGog

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 13. listopadu 2012 15:31

Průměrné hodnocení: 7.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Povídka jemně inspirovaná knihami Andrzeje Sapkowskiho - Zaklínač (je i stejnojmenná hra)... Odehrává se v temných časech. v mém vlastním světě - Tomaruce...
Budu vděčná za (skoro) jakýkoliv názor...
 
Je sychravý zimní den, venku překvapivě sněží a ke krčmě se blíží zahalená postava, vede koně za uzdu a prozpěvuje si jakousi starobylou písničku se slovy, kterým nejde rozumět. Před krčmou se zastaví a přiváže koně k zábradlí verandy pod převislou střechu, odsedlá ho a vejde do krčmy.

V krčmě, jako ostatně povětšinou, panuje pochmurná atmosféra a v jednom rohu se připravuje menší „ring“ na oblíbené pěstní zápasy. Zahalenec v dlouhém, vodou nacucaném plášti s kápí vejde dál do útrob krčmy, pochybné existence po něm natahují zkroucené hnáty, ale on jich nedbá a postupuje dál. Nikdo jiný mu nevěnuje pozornost, jakou by si zasloužil, a tak nerušeně dojde k výčepu, kde před něj prsatá šenkýřka postaví špinavou sklenici, do které nalije na palec rádoby čiré tekutiny. Zahalenec si vezme sklenku a vydá se k jednomu nejméně obsazenému stolu.

„Pánové, neruším?!“ V úsměvu se mu zalesknou překvapivě bílé zuby, zpod kápě vypadne pramen stejně zářivě bílých vlasů, jejich barva je však skryta pod vrstvou prachu a špíny.

„Máš smůlu, šmejde,“ jeden ze sedících mužů se mu vysměje do tváře, zahalenec temně zavrčí a chvíli se ani člověku nepodobá.

„Prolil jsem dnes příliš mnoho krve na to, abych proléval další.“ Zahalenec se ani nepokouší skrýt hrozbu ve svém hlase a tak je docela dobře patrná přes celý pajzl, celé obsazenstvo na něj pohlédne s nadějí v očích, doufajíc v pořádnou rvačku.

„Tak pojď tady ke mně, zaklínači,“ pozvednu se do své plné skoro trpasličí výšky a pronesu zvučným hlasem tato osudná slova, zahalenec na mne pohlédne a překvapivě mne poslechne, posadím se a vyčkávám jeho příchodu. Pozvednu sklenku ke rtům a napiji se šarlatové tekutiny.

„Mám pro tebe práci a předem tě upozorňuji, že není jednoduchá, mohla bych klidně říct, že pro jednoho z nás bude minimálně smrtelná...“ pravím lehce zastřeným hlasem a znova upiji šarlatové tekutiny.

„Žádáš po mně zvláštní věc, mám vzít úkol, za který buď nic nedostanu, nebo zemřu?!“ Pohrdlivě se zasměje a ve mně vře krev. Sundá si kápi a mně se tak naskytne výhled na jeho běloskvoucí vlasy skryté pod vrstvou špíny. Zkoumavě pohlédnu do jeho zjizvené tváře a zamyšleně pootočím sklenku v krátkých vychrtlých prstech.

„Jmění dostaneš, a to od samotného pana krále této zavšivené země, v ideálním případě to vše skončí mou smrtí, v tom méně ideálním... No, řekněme, že jim Satan dluží menší službičku,“ zakřením se a temný jezdec mi začne v hlavě rajtovat na železném oři, spláchnu ho dalším douškem šarlatové tekutiny a pohlédnu zaklínači do očí, „navíc nemáš co do huby, a tak budeš jen rád za to bohatství, co ti tady slibuji… Budeš moct opravit vaši pevnost, zabezpečit všechny tvé bratry ve zbrani a ještě ti zbude na novou kazajku...“

„Ta by se mi sice hodila, ale vím, že náročnost úkolu bude více než odpovídat odměně,“ zamyšleně se pohladí po strništi a já se musím chtě nechtě usmát, „takže co to je vlastně za práci?!“

Otáčím sklenkou v prstech a jen tak mimochodem mu tady vykládám o odměně za mou hlavu...
 

Komentáře, názory, hodnocení

SalomeGog - 14. prosince 2012 17:33
20100923001954-eb8e30211153.jpg
Xp3rT - 14. prosince 2012 16:21
Děkuji za krásné hodnocení a se Sapkowskim to má společnou snad jen postavu zaklínače, a když tak pár stvůr... Jinak to je komplet z mé hlavy...
O delší kapčy se pokusím, ale s tím jsem měla vždy problém... :D:D:D
 
Xp3rT - 14. prosince 2012 16:21
andor icon4853.jpg
Paráda! - takto bych ohodnotil tvé dialogy, které jakoby vypadly z nějaké Sapkowskiho knížky.
Ale co mi tam trošku nesedí je styl psaní. Alespoň v první polovině, než vyjde najevo ich-forma.
Je to takové moc podrobné - srovnávám s majstrem Andrzejem, kdybych nesrovnával, namám ti do stylu co kecat :).
A moc se mi líbilo, že jsem spatřil jen jednu chybičku, což se mockrát nestává. - "vydá se k jednomu nejméně obsazenému stolu." - Prostě mi tam nesedí zvýrazněná trojice slov, ostatní to mohou cítit jinak...

Verdikt: Skvělé, ale chtělo by to delší kapitoly (asi jako u všeho tady na Andoru... ale pokud se o tuto délku jedná jen v kruzích prologu, jsem schopen prominout).
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.10420989990234 sekund

na začátek stránky