Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Hromadná sebevraždaOblíbit

2198478_f2606732.jpg

Autor: hereticbeast

Sekce: Báseň

Publikováno: 22. srpna 2013 18:46

Průměrné hodnocení: 7.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Momentálně jsem postižen anglickým humorem a cynismem. Toto je výsledek.
 
Svět postihla mánie -
z mostů skáčí spáči
a po krajích zábradlí
epileptici kráčí.

Lidé zakopávají u kaňonů,
zvířata se dusí v písku.
Cestáři se zalévají do betonu
a polykají dřevotřísku.

Hráči se podřezávají
svými vlastními kartami,
ačkoliv měli fullhouse
utrápili se stihomami.

Ufo přistává na zemi
a nechává se vypitvat.
Blázen obalen medem
hodlá včely adoptovat.

Jenže včely nedorazily
někde po cestě se zabily.
A stejně tak kamionu řidič
skoušel ze sebe udělat vodič.

Jiní skáčí bungee
a řežou při tom provaz.
Mně to nijak nevadí,
ale mám jeden dotaz.

Jak se mám ksakru zabít,
když všechno je už klišé.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Amenophus - 12. září 2013 13:59
amenophus6300.gif
Jo, začíná to zajímavě a pointa je super, ale ke konci už to zní trošku nuceně jako by ses tam ty sloky snažil mermomocí vecpat. A škobrtá to (nesedí počty slabik). Ale v podstatě se mi to líbí :).

(Ať tu nemáš hodnocení jen od Beredura a Marigolda, přidávám jeden amatérský názor.:).)
 
Beredur - 09. září 2013 15:10
beredur9549.jpg
Ano, stylově je to moderní intonace, agresivně posázená, protože to stojí na těch slovních druzích, jako jsou jména, bez zdobných zkrášlovacích slovních druhů typu přídavná jména apod. Je to na kompozičním schématu hlavně 7 slabik a úvod je naprosto v pořádku: energický a dobře slovně udělaný. Proto to má potenciál na volný rytmizovaný verš bez rýmů, protože to má solidní slovosled, který drží rytmus v normě. Pak dochází k rozštěpu (to by nevadilo, jen autor dosud neumí si pomoct udržet rytmus když už ne zvukomalbou, tak jinými prostředky, slovně vsunuje zájmena se spojkami a to mu rozleptává rytmus).
Zkrátka text má ambice moderně pojaté poezie. První sloka je slibná. Že se přelévá rytmus, nevadí. Potíž je, jak se přelévá, v jakých místech. Zde by pomohlo přetvarovat kompoziční strukturu, protože moderní poezie počítá s modifikací kompozičního klíče (není tak pevně a striktně daná jako u starších poetických platformách).
Takhle intonačně moderně dělaná poezie nespoléhá na čtyřverší. To je absolutní omyl autorů na andoru. Čtyřverší je kompoziční prvek cyklický, sporadicky řetězový, ale málokdy lineární či plochý.
 
Marigold - 09. září 2013 14:52
images7884.jpg
Marigold - 09. září 2013 14:42
Když si to čtu znova ještě se vrátím k jedné věci, trošku mi to tematikou připomíná hoperské texty, i tím jak se to dá podat, když se to nesnažím číst plynně, ale agrsivně.

No a jedna věc, co zmínil okrajově Beredur a já na ni zapomněl, respektive sem tu myšlenku nerozepsal-> jde o tu skladbu, jak se ti mění skladba jednotlivých slok, to nepůsobí vůbec dobře, a jak jsem zmínil už před tím, měl ses držet té první sloky, v té ti to šlo nejlépe
 
Marigold - 09. září 2013 14:42
images7884.jpg
Mě se líbí ta konečná myšlenka, a líbí se mi karbani s full housem, ale jinak:-(
Mrzí mě to, myslel jsem si, že by to mohlo bý lepší, začátek byl slibný.
Jak už bylo řečeno je tam velký problém s rytmikou, jenže ono to není jen v tom rytmu a melodii, ony ty verše kolikrát moc nepasují a rýmy se nerýmují, a přitom si začal hezky, zajímavě. Protože formát abac skýtá kotel možností, jenom je využít.

Takže ani já nehodnotím, ale dílo má mezery, rozhodně být tebou zapracuji na zvukovosti a rytmu, pohraji si více s verši. Protože to závěrečné poselství je výborné;) Ale bohužel to estačí
 
Beredur - 09. září 2013 14:10
beredur9549.jpg
Yoshi Snipo - 09. září 2013 14:04

Dnes už k poezii musíš být vybavený tolika slovníky, protože poezie je záběr na kulturu jednotlivce. Trochu akademické, ale vypsal jsi to přesně: potíže s rytmem a rýmy jsou značné, zato nadsázka se bere všemi deseti.

 
Yoshi Snipo - 09. září 2013 14:04
cheshirecat23581.jpg
Beredur - 09. září 2013 14:00
Priznám sa, rozumiem asi 33% z toho, čo si napísal :D
 
Yoshi Snipo - 09. září 2013 14:01
cheshirecat23581.jpg
I lol'd.
Inak sú tamproblémy s rytmikou, a šem - ťam boli veľmi ... klišé(?) ... rýmy, inak hodnotím veľmi kladne. Je to zábavné.
 
Beredur - 09. září 2013 14:00
beredur9549.jpg
Klady: žánr (úvahová poezie), esejistický typ titulu (ale imaginárně mírně konstantní, schází mi kuriozita), ladění stěžejního tématu do sarkastické polohy, klíčové téma profilované jako výpis lidských slabostí (ale kde se zapomněly afekty, které si odvodíme z úvahových myšlenek? Naštěstí zachraňuje afekty emocionální typ příslovce „ksakru“ citovou stránku textu. Jen menší rada: citoslovce raději do závorky nebo ještě lépe velkým písmem, pro expresivitu výrazu při hlasovém přednesu), text je konstituován hlavně na hlavních autosémantických druzích (jména, slovesa, žádná zájmena apod.), zvukové hledisko parciálně vyhovuje (úvod těží z mixovaní samohlásek a, e, i s hláskou s a tvrdších souhlásek, zní to solidně), lexikální zdatnost spíše průměrná (žádný neologismus, žádná poetická figura typu epiteton, ale chápu, máš nevýraznou kompoziční šablonu, takže pochvala za „neujetí“), drzé začlenění slov cizojazyčného původu (pokus o moderní vyznění), řečnická a trefná otázka ve finále.

Zápory: mdlá výrazovost dílčích submotivů (následkem je myšlenkové bohatství v hrubém portrétu, bez pikantních detailů či symbolů, obecně jen laxně a spíše logicky pojímáš citlivé motivy, bez objemné fantazie), chatrné příměrové obrazové figury (schází originální metafory), slabá výztuha dalších uměleckých prostředků, rozvláčné neideální metrum stírající optimální rytmus (spojka a, další částice laicky izolovány do textu, páchá zvěrstvo na přednesu), pravopisné hrubky (ne skoušel, ale zkoušel), mizerný kompoziční klíč (co tak úvod jen jeden verš, pak dlouhé asociativní pásmo v jednolitém bloku, představující obrazovou enumeraci, a před závěrem zase kvůli vyšplhání projevu rozbít blok a zpomalit? Místo toho cpeš zbytečně verše do „magického“čtyřverší, ale když nemáš fajnové rýmy, pak ses klidně mohl od čtyřky oprostit a rozvrstvit korpus na volný verš s rytmicky srovnávacími rýmy, jež by blokovaly rozpustilý rytmus), neučesaný rytmus jako důsledek rozháraného metra, odporná nerozmanitost rýmů (ještě, že je zde i štěpný typ rýmu, jinak slabota), statická časová dimenze (vesměs přítomný čas, žádná pořádná retrospektiva či perspektiva, působí strnule až zkameněle).

Neutrál: délka je možná akorát, ale na můj vkus otázek je skromný počet. Namísto číslovek a částic bych nabouchal přídavná jména jako epiteta či oxymórony, když máš i jeden verš o 11 slabikách. Z toho plyne orientovat se v uhlazování metra. Také doporučuji pečlivost při interpunkci.

Závěr: Úmysl byl asi zkoncipovat rytmizovaný rýmovaný blok veršů. Výsledek je, že civím na problematicky rytmizovaný, rádoby rýmované pásmo veršů. Obsahově osobně lákavé, sdělené nefundamentálně. Obsah i forma mají obludné rezervy. Přesto palec vzhůru za reflexivní typ básně, za rozsekané rámování textu (ale příště vybrousit) a za hezkou otázku. Palec dolů snad vydedukuješ mezi řádky.

Rezultát: horší průměr (neznámkuji, možná tak 4 plus, ale věřím, že to přijmeš velkoryse. Jsem trochu ďas. A pak, lepší jsi v próze). Pro zlepšení dispozice máš (po komparaci s prózou).

 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066090822219849 sekund

na začátek stránky