Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Člověk a hrobOblíbit

10589821_1460268080926062_151806318_n3474.jpg

Autor: Circo macabre

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 27. října 2013 00:55

Průměrné hodnocení: 7, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
arogance
 
Vítr pročesával stromy. Mnoho stromů, které stály v nepravidelných rozestupech daleko i blízko sebe. A mezi těmito stromy, které žily jen v noci a před denním světlem se jakoby skrývaly, stál prastarý a zapomenutý hřbitov. Možná se tu kdysi konaly čarodějnické sabbaty, možná to bylo poutní místo nebo se tu pořádaly veselky a taneční zábavy. Možná. Nyní bylo toto místo už jen hřbitovem, prastarým a zapomenutým. Hlína tu byla černá, náhrobní kameny porostlé mechem a místy popínavými rostlinami, které se snažily ukrást vše pro sebe. Mnoho náhrobků na černé zemi leželo, že se ještě někdy zvednou samo sobě lhalo.
Nad jedním z hrobů se tyčila tmavá postava, která byla kvůli absenci světla okem téměř nezahlédnutelná. Byl to muž. Hledíce do vykopané díry u jeho nohou, vidíc truhlu, přemýšlel. Ne nad tím, jak toto místo zhanobit, nýbrž si chtěl promluvit. Ve své malichernosti doufal, že se mu podaří uzavřít sázku. Zadíval se na hrob a ten mu to němě oplácel.
Pak začal člověk mluvit. Mluvil o mnoha věcech - o svých problémech a zkušenostech, o lidstvu i životě a smrti, o přírodě, nutnosti i nesmyslnosti, válce a radostech. zármutku, obloze, vesmíru, o bohu a jeho nekonečnosti, o nesmírnosti i pochopení, o nadřazenosti, cti a úpadku, o pravdě a lži. Pak se zmínil o sázce a do té doby nemluvný hrob zbystřil a zaujatě se zaposlouchal. Byla to sázka o věčný život. Člověk totiž už dokázal ve svých očích vše a teď chtěl překonat i smrt, tedy její symbol. Hrob nadšeně přijal, protože si myslel, že člověk nemůže zvítězit a tudíž lehce vyhraje.

Uběhlo mnoho a mnoho věků, člověka pomalu obepínaly rostliny a nitro hrobu hnilo a trouchnivělo. Jednoho dne začala člověka pokrývat kůra. Když už v ní byl celý zabalený, staly se z jeho rukou větve a nohy se přeměnily v kořeny. Hrob, jelikož už člověka neviděl se zaradoval. Myslel si, že vyhrál.
Radoval se ještě dlouhý čas, za který strom člověčenství dorostl ohromných rozměrů, jenž připomínaly všechnu nenávist lidstva. Neměl žádné plody, ba ani listí, byl to pouze seschlý kmen a několik větví. Kdysi to mohla být nejpompéznější a nejmonumentálnější ukázka přírody, dnes už to byl ale jen ubohý a skleslý zbytek toho všeho.
Hrob už začal přemýšlet, co provede se svou výhrou, když tu jeho schránu něco narušilo. Byly to kořeny člověka - stromu, které se začaly roztahovat dál a dál a hrob jim překážel. Nejdříve zničily vnějšek a pak se dostaly až do nitra, které postupně užíraly jako nějaká zákeřná choroba. Nakonec hrob zemřel, nijak mu nepomohla jeho nesmrtelnost. Nevyhrál však ani člověk a možná to tak je nejlépe.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Nesmrtelný - 08. listopadu 2013 22:21
default.jpg
Krátké čtivé, dle mě originální zábavné. Nemám k tomu co víc dodat.
Velmi se mi to líbilo.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.056934118270874 sekund

na začátek stránky