Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

StromOblíbit

934969_274031909406873_1681546855_n8248.jpg

Autor: Mordox

Sekce: Báseň

Publikováno: 30. října 2013 19:23

Průměrné hodnocení: 5, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Opět starší dílo, které mapuje temný pohled mé osoby na svět.
 
Strom,
ach ten krásný strom,
kde kvete každý den,
týden,
měsíc,
rok co rok
a věk co věk,
hřích, jež svou vinou zahltí svět snů.

Kořeny,
prorostlé zlobou a hněvem.
Listy strachu,
padající na zemi vin.
Větve,
lámající se pod tíží hříchů.
Kmen,
prohnilý lidskostí.
Koruna,
není.

Jen ty .. my .. nikdo
 

Komentáře, názory, hodnocení

Fistandantilus - 25. listopadu 2013 21:40
fuck_y2031.jpg
Enderson - 25. listopadu 2013 19:45
Neslouží snad básně k tomu, abychom byli unášeni ?
V mém případě unášeni na hladinách oceánů vlastní mysli, sem tam nějaká bouře, většinou však jen malé vlnky, sem tam, tam a sem, špouchy šplouch! Žbluňk!
 
Enderson - 25. listopadu 2013 19:45
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Fistandantilus - 25. listopadu 2013 19:10
Tady se někdo nechal unést.


Autor:
Já v tom vidím potenciál, ano je to nedotažené a chtlo by to aby jsi se k tm,u znovu posadil a přepsal to. Má to jisté kouzlo stručnosti, ale jsem náročný čtenář a stručnost, i když není vždy špatná, není můj šálek čaje. Dle vlastních měřítek si dovolím hodnotit lepší šestkou.
 
Fistandantilus - 25. listopadu 2013 19:10
fuck_y2031.jpg
Marigold - 25. listopadu 2013 13:20 Beredur - 25. listopadu 2013 09:56

Na takovou báseň zkrátka musí člověk dorůst. Jak mě někdo řekne něco kolem lesa samotného spouští se ve mě něco - co nelze přesně definovat. Dokážu se velmi lehce ponořit do kýženého tématu, avšak nejsem schopen mu příliš dlouho odolávat. Možná právě proto, že les, příroda a vše kolem má své zvláštní kouzlo a svou vlastní magii, energii. Je to podobné jako když mi někdo pošeptá slovo "močál", tak v tu chvíli ztuhnu, ponořím se do světa bažin a čibuků a uzřím kolem sebe mlhy přízemní se spoustou bodů opěrných (světlušek), v ten divný čas na mysl mi vytane fascinující scéna z legendárního filmu Nekonečný příběh a v tu chvíli zírám na po kolena brodícího se Atreye s jeho milovaným ořem Atraxem, kterého záhy celý močal pohltí a pevně sevře do náruče smrti. Navždy ovlivněn těmito filmovými impulsy, kráčím onou mlžnou krajinou, sám, malátný, vyčerpaný, stejně jako před chvílí již zmiňovaný hrdina. Nicota, prázdnota, staré polámané zeschlé větve, představující beznaděj a nemohoucnost jakkoliv se vzepřít vyšší síle přírody, podlamující se kolena, skleslá to mysl dobrodruhova.

Autor: škoda jen, že STROM není zasažen do nějakého děje, příběhu, kde bych si ho dokázal představit - například jako němého neživého (živého) pozorovatele. Na úpatí nějaké skály, monumentu, případně jako věhlasnou mekku odpočinku, kdysi svaté místo regenerace, v blízkosti kláštera, kde chodí mniši spát. Pod tíhou viny odpustků a svatokrádeží a s každým dalším dnem slabší a slabší. Strach z ocelové břitvy, jež chce hladce vyškrábat jméno svého nositele do živé hmoty, Zloba k opeřenému šípu, který pravidelně vystřeluje do stejného místa, Zášť k tomu, kdo chce pošeptat svůj hřích do vydutého kmene. Černá kůra stromu protestuje, oheň v lásce nemívá, déšť si zamiluje. Rozpíná se přitom na všechny strany a křičí, až strom zapraská a zachvěje se. Silné kořeny už v zemi úpí, nikdo je však na povrchu neslyší, zablýská se. O tanec se skřipcem pod zemí někdo požádal. Bleštivé paprsky a mihotání se, na povrchu třepotají se, jemně pableskují, otáčí se, žhavou kouli pak v deštném oparu spatřit zcela lze. Duhu nevyjímaje.


ex ante/ex post

(když nad tím na závěr přemýšlím, tak je možná vlastně dobře, že je toto dílo ve skutečnosti tak stručné, protože to ve mě evokuje daleko více mylenek, než kdyby to bylo vypsáno do detailů - svým způsobem se u toho dá dobře relaxovat a vymýšlet a o to zřejmě autorovi této básně šlo, za to mu mohu jen dodatečně poděkovat).

F.
 
Marigold - 25. listopadu 2013 13:20
images7884.jpg
Beredur - 25. listopadu 2013 09:56

Fistandantilus - 24. listopadu 2013 19:44
díky mé fascinaci posledních dní dílem Holdstocka a jakousi nadčasovou inklinací k lesu Vám mohu slíbit, že mám na stalo aktuálně tři věci s tematikou strom, les, a symbolika, něco v keltském, něco v nordickém směru, každopádně uvažuju nad publikací písní stromů, ale je třeba je dotvořit;)


K autorovi: myslím, že autor je relativně vyspělí a mrzí mě že sem dává svá starší dílka, která třeba nemají takovou kvalitu.
Myslím, že kdyby si k tomu sedl nyní, probral si dílko, tak by změnil koncepci, neskákal jak pták z větve na větev a dal veršům konkrétní směr, mohl by pak uspět.
 
Beredur - 25. listopadu 2013 09:56
beredur9549.jpg
Fistandantilus - 24. listopadu 2013 19:44

Hezká koncepce: bohatá alegorická obraznost, košaté ideje, metafyzická nadčasovost. Tento básnický model vyžaduje bravurní práci se symboly, umění vázání symbolických motivů, brutální fantasii a hromadění fikcí, slovní a hudební zdatnost, a rovněž obšírné poslání básně. Zplodit personifikovaný metafyzický (kabalistický) strom jako báseň je úkol hodný geniálních a konstruktivních autorů.

Na možnosti autora je Strom zdařilý produkt. (Příště raději hřích, jenž...). Přijde mi zvláštní nesystematický klíč jednotlivých komponent stromu. Kořeny, listy, pak větve atd...extravagantní, nesouvislá enumerace, alogická, a nepomáhá tomu ani paralelní úkazy emocí a intimních charakterů. Osobně bych více pracoval s harmoničtější gradací, ale svoje kouzlo ta antiposloupnost má. Na můj vkus nadějná práce.
 
Fistandantilus - 24. listopadu 2013 19:44
fuck_y2031.jpg
Strom je velice silné slovo, čekal jsem hlubší pointu, diverzifikovanější báseň co se týče rozboru stromu ne jen krátce kmen, kořeny, větvě .... trochu víc, dovedl bych si představit báseň od semínka až po obrovský nádherný strom, který putuje staletími až se z něj stane ten největší strom v širokém okolí, zažije války, zažije strach, zažije radost, zažije útrapy, nakonec zeschne, zestárne a přesto tam nakonec v myslích poutníků zůstane. Možná někdy někdo napíše takovou báseň, kterou si představuji. Dneska to ovšem nebude. Dávám 5.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.14534592628479 sekund

na začátek stránky