Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Dlouhé klíče a krátké notyOblíbit

avataralessandra1141160.jpg

Autor: Antracitově černá

Sekce: Báseň

Publikováno: 14. prosince 2013 00:08

Průměrné hodnocení: 9.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Verše na zadané téma, které vám prozradí název dílka.
 
Hledala jsem v taktu smyslnost,
zpila se hudbou do němoty,
než jsem jich měla dost a dost,
černých čar bez hodnoty,
příběhu Psyché a Eróty,
Duše a Lásky spojení!
Smrtelná Psyché a on v ní
padá do dřímoty!
Zpívat smí o tom, o čem sní
dlouhé klíče a krátké noty!

Rozvíří prach tvůj chvost
pejsku, mazlíčku z pusté šoty,
v rytmu taktu ti házím kost
za osmidobé ploty!
Vyběhni do té sloty,
mezi osminky poslední
než ti je někdo sní!
Štěkat a zpívat za roboty
mohou, zatímco vzhlíží k ní,
dlouhé klíče a krátké noty!

Postavím z libret most
a z jedné nevkusné anekdoty.
Bude se snoubit jako ctnost
s ocelovými hroty.
Lovci nad něžnými oceloty
říkají: "Tepny rozetni
nebo si zpívej jako účetní!"
Než se však přidá do té roty
řekněte ještě: "Milovat se smí
dlouhé klíče a krátké noty!"

Zpívej, obrázku pietní!
Zpívejte, chlapci záletní!
Zpívejme, nemocní bez teploty!
Můj drahý lide, rozkvetni
na dlouhé klíče a krátké noty!
 

Komentáře, názory, hodnocení

Antracitově černá - 01. ledna 2014 00:14
avataralessandra1141160.jpg
Velmi všem děkuji za pochvaly, zpříjemnily mi začátek nového roku. :3
To, čemu nerozumím, mě jen o to víc fascinuje a doufám, že tomu jednou rozumět budu. Ale, Beredure, raději vážně jen čaj. Bez rumu. I když třeba svařák bych v téhle zimě zcela jistě neodmítla. A Marigolde, také doufám, že nevystřílím své nejlepší náboje, i když musím přiznat, že tady se odvážím zveřejnit jen to, co za nejlepší považuji. Jinak se různých soutěží (ale ne příliš velké známosti, většinou těch školních) účastním od osmé třídy. Od prvního ročníku na střední pak mám dílka, kterými jsem schopná se i pochlubit. Ale vlastně i na ta nejstarší vzpomínám s láskou. Depresivní, většinou jen AA BB CC DD a tak dále do největší možné délky. Jednou jsem jednu z nich recitovala na školní soutěži. Dál jsem nepostoupila, při přednesu jsem se třásla jako osika a učitelé po mě až do přestupu na jinou ZŠ vrhali podivné, zamyšlené pohledy. 

Barde, děkuji za pochvalu. ACSto0rme, tobě též. Při představě, že si moje verše čte někdo více než dvakrát za sebou se musím červenat. :)
 
Marigold - 31. prosince 2013 00:49
images7884.jpg
Bard - 29. prosince 2013 22:29
toho si nevšímej to jsou jenom odborný pindy:-)))
 
ACSt0rm - 30. prosince 2013 08:59
circus7_by_grinch74570.jpg
Je to moc povedené. Ikdyž nejsem žádný velký znalec či kritik, tak něco jsem přečetl a ještě méně i sepsal, ale tohle je opravdu nádherné. Stačilo mi to přečíst jednou a bylo to nádherné, přečetl jsem si to podruhé a bylo to ještě hezčí, a takhle dál a dál....
 
Bard - 29. prosince 2013 22:29
ikonagamma1684.jpg
Moc pěkné. Vůbec netuším, o čem tu ti dva pode mnou píší, nemůže mi to ovšem zabránit v tom, abych zde vyjádřil obdiv. Velmi příjemně se mi to četlo.
 
Marigold - 28. prosince 2013 15:16
images7884.jpg
Beredur - 27. prosince 2013 19:35
autorce přeji, aby jí toho všeho zůstala přehršel a abychom zjistili, že její talent je nevyčerpatený. Mimo sebe, znám spoustu dalších v "mládí" výživných a silných autorů, kteří se poměrně rychle a výrazně vyčerpali.

Mě u antracitově černé skutečně velmi zajímá, jak bude pokračvat a jak využije svou sečtěost a schopnost pracovat s náročnými poetickými útvary.
Doufám, že nám tady teď nevýstříí své nejlepší náboje;)
 
Beredur - 27. prosince 2013 19:35
beredur9549.jpg
Marigold - 27. prosince 2013 13:13

Na její případný další materiál jsem rovněž zvědavý, a věřím, že se dočkáme nejednoho pěkného produktu. Faktem je, že na svůj věk disponuje autorka prvky, které jsou v dnešní civilizované společnosti "přežitkem" . Bystrost, rozvážnost, hravost, citlivost, smysl pro melodický takt, imaginace...slušné propozice pro rozvoj ušlechtilého básnického výrazu.
Jenomže...jedna věc jsou začátečnické vlohy, a druhá věc zase pěstování a kultivace. Ne vždy se daří harmonizovat výhody s úskalími ve vývoji. Proto se hodí zkušenosti druhých.
Mně se zamlouvá, že autorka snad má v sobě vnitřně srovnáno, co chce (kurážně) vyrábět (alespoň se tak jeví). Nelehká volba, a ještě až téměř nenositelné důsledky.
 
Marigold - 27. prosince 2013 13:13
images7884.jpg
Beredur - 27. prosince 2013 08:29
Osobně bych si to nikdy nedovolil tvrdit, že je napsání villonky jednoduché. Kdysi jsem si s tímto útvarem hrál a postavit ho je neuvěřitelně složité.

Já se na to setkání a další autorcin materiál moc těším, protože tady se nám objevil obrovský talent a jak říkáš ty, je přesně v tom stylu, který mám tak rád. A tímto se mi trefila do noty více než moc...
 
Beredur - 27. prosince 2013 08:29
beredur9549.jpg
Marigold - 27. prosince 2013 00:01

Počkat...jen čaj? Čaj s rumem je asi přesnější, ne? (Já Vám závidím, ale jen trochu). Jinak je autorka materiálem hlavně pro tebe, já bych ji nerad zkazil. Ale když už jsme u těch rýmů a obrazů...

Ono se zdá, že je strašně triviální tohle napsat, ale ve svém základu to není jednoduché stvořit. Klasická stará decima je v podstatě desetiverší zhotovené mj. ze 4 rýmových soustav, jež jsou spletené ze 2 rýmových soustav o 2 rýmových párových jednotkách a ze 2 rýmových soustav o 2 rýmových tripletových jednotkách. U mě je to patrné ve Zpátečnickém reji, konkrétně (sacharinu- nezahynu, plát-destilát) a (štít - dštít - žít, kyanidu - panychidu - oppidu). U autorky je to také transparentní, např. první sloka (smyslnost - dost, dřímoty - noty) a (němoty - hodnoty - Eróty, spojení - ní - sní). Když se k tomu přidá efektní melodický důraz ve střídání mužského a ženského typu rýmu, zasadí se to do vcelku dynamické kompozice, byť nemoderní, a přidají se další poetická hlediska...to už není lehká pohodička, to už je dovednost, mistrovství, kumšt.
Autorka sympaticky dělá strofický obraz v kruhové geometrii (koncové refrény), ale také solidně zvládá řetězení obrazů mezi strofami, takže je jen otázkou času, kdy si troufne na nějakou konzervativní exotickou formu, např. malajské pantum.
(A vůbec, dobrým studijním materiálem na rozmanité staré formy je intimní lyrika Vrchlického. Vřele doporučuji! Osobně Pan básník mi svými počiny znásobil kreativitu).

 
Marigold - 27. prosince 2013 00:01
images7884.jpg
Probereme spolu nad čajem, ale i tak. Tleskám
 
Beredur - 26. prosince 2013 08:54
beredur9549.jpg
Příjemná práce. Tady je naprosto zřejmá láska ke starým formám. Stroficky členěná skladba má sloky členěné do téměř vzorných ortodoxních decim (jen to není ještě úplně ono po rýmové stránce). Obrazy jsou tak vzorně lineárně cyklické, což rád vidím, a je to v tempu obrazů ukázkové. Útvar tak má energii a šťávu, spoléhá na napětí symbolických motivů, na exklamace, v závěru je v anafoře emotivní naléhání. Typ titulu je pěkně metaforicko - objektový, zvukově to nezní nejhůř. A tak zásadní nedostatek vnímám ve variabilitě typu rýmů, ale to se časem určitě zlepší.
Líbí se mi hodně dobře posazený úvod, velmi náznakovitý, a svým způsobem nepovrchní. A i poté si opus drží tématický spád. Závěrečné stupňování v opakovaných stupňovaných slovesech je vkusný předěl. Je zde i obsáhlá idea. Jsem spokojený, protože tvá snaha, péče a citlivost potěšila. A jen tak dále!

 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059146165847778 sekund

na začátek stránky