Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Pojednání o Kráse - ProžitekOblíbit

werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg

Autor: Enderson

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 26. prosince 2013 03:57

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Asi už pozdě jsem si uvědomil, že má pojednání nejsou zamyšlení, ale na druhou stranu jsou. Jsou to básně bez veršů a povídky bez příběhu.
Přeji krásné počtení... Vše důležité říká sám článek.
 
Úvodem

Přemýšlel jsem, dlouho jsem přemýšlel jestli má cenu psát další pojednání. Jistě, je asi zřejmé k jakému výsledku jsem dospěl, ale přesto se s Vámi chci podělit o celý průběh. To jsem si zase jednou vzpomněl na Norsko, na nádherné chvíle které jsem tam i přes pracovní nasazení prožíval. Jen jsem si s úsměvem povzdechl a vzpomínal dál. Spousta krásných holek s anglickým přízvukem, kterému jsem nedokázal porozumět a přesto mi přišel tolik roztomilý. A myslel jsem dál... Vzpomněl jsem si na zmařený pokus o odjezd do Itálie, tenkrát jsem se neskutečně těšil na Italky, na krásná opálená tělíčka dívek, chichotajících se mé špatné italštině. Bohůmžal tenkrát z toho sešlo, ale za krásnou cenu. Kamarád, spíše známý, totiž akorát přijel z Francie a řešili se nějaké pracovní záležitosti, načež se zvedla poptávka a my nemohli odjet. Kamarád si přivezl do Čech svou snoubenku a její mladší sestru. Na ty chvíle vždy rád vzpomínám se sklenkou červeného v ruce a tak bylo jasné, že jsem si otevřel láhev, kterou jsem si šetřil na prvního ledna. A jak si tak vzpomínám a nechávám se laskat vínem na jazyku, uvědomuji si, že se mi před očima píšou slova. Přistihl jsem se jak přemýšlím o dalším pojednání a přemýšlel jsem opravdu dlouho. Asi na půl krabičky cigaret a láhev vína.


Kapitola první - Fyzika a chemie

Poprvé si krásu prožitku uvědomíte ve chvíli fyzického splynutí, ať už je to dokonale ochucená večeře, jež se vám rozplývá na jazyku, nebo opojná vůně kvítků ve vašich dlaních, nebo prostého obětí ve víru půlnoční vášně. Chemie... celé je to o chemii. Informace které předávají jednotlivé buňky mozku. Vše to začne někde mimo Vás, fyzicky Vás to kontaktuje a pak už je to na chemii. Chuťový orgasmus při pomalém žvýkání steaku... Matoucí šílenost, když nevíte jestli je nápoj hořký, sladký nebo kyselý a nakonec je vše najednou a máte chuť se rozplynout... Zvedající se chloupky na krku a husí kůže po celém těle, stékající pot, dokonale krásné a nesnesitelné horko, při jediném vášnivém polibku na sedačce sauny.
Jsou to vteřiny, jako věčnost, které si chcete zanechat navždy, dělají Vás nesmrtelnými, na pár okamžiků. Nakonec pominou a nepřejete si nic jiného, než aby nikdy neskončily. V bláhovém opojení nekonečnosti této chemie si znovu vložíte kořeněné maso do úst, pozvednete sklenici, věnujete další polibek... Když něco začne fyzikou a končí chemií, můžete si být jisti nejkrásnějším prožitkem pro budoucí vteřiny.


Kapitola druhá - Psychika a city

V první kapitole jsem krátce probral, krátkodobý prožitek. Je jasné že jsou i prožitky dlouhodobé. Nejhezčí den života... Týden... Prázdniny... Celá léta... Nebo zamilovanost. Když je krásný prožitek opravdu silný a netrvá několik vteřin, nebo minut, jsou to chvíle, které se Vám vryjí do paměti až do smrti. Určitě si vzpomenete na bezstarostnost dětství, kdy šli všechny problémy kolem. Zpětně je každý den úžasný, plný hloupostí, nespoutané volnosti. Vše bylo jednoduché a krásné. Nostalgie.
Jdete po ulici a potkáte ji, nebo jeho, srdce se roztluče, tak že ho cítíte snad i v konečcích prstů. Příjemně vás svírá hrudník a krev se plní hormony. Rty se prohnou to pitomého úsměvu a hlava se zatočí. Nejste schopni ani pitomého "Ahoj" a vše je růžové, každá lavička v parku je tím nejromantičtějším místem na světě. Vlastně ani nevíte co máte dělat... A tohle trvá celé týdny, možná měsíce.
Už to nejsou jen chemické reakce na fyzické akce, ale jsou v tom city, psychika... Radost, šílenství, krása. Na okamžik se zastavte v čtení, zavřete oči a představte si nějaké krásné období a jak jste ho prožívali. Tohle jsou prožitky, které jsou jedinečné a už se nebudou nikdy opakovat stejně...


Kapitola třetí - Budoucnost a nostalgie

Procházíte se po louce, pěšině, v lese... cítíte se krásně, svět mimo toto místo je děsně daleko ze tlustou čarou hranic fantasie. Chystáte se prožít své patnácté, osmnácté, dvacáté narozeniny a moc si přejete aby to byl nejkrásnější den života. V hlavě výří plány na zítřek, vše je dokonale naplánováno, nebo se těšíte jak krásně to vše a samo dopadne. Nevím jestli krásné vzpomínky a plány zařadit do krátkodobého, či dlouhodobého prožitku. Prožitek nezažíváte přímo, je už jen ve vaší hlavě. Ošklivé a nehezké věci jsou vytěsněny a vlastně ani nevíte jak rychle zmizely. Takové prožitky už nejsou tak intenzivní, ale jsou nádherné. Vyloudí na tváři úsměv, ukápne slzička, nebo se jen zvýší tep. Matně si vybavujete pocity a chemické reakce. Nejasně si představujete radost a štěstí.
Prožíváte nostalgii a očekávání, máte radost a vzpomínku nebo sen si neustále přehráváte dokola, snad aby pocity nevyprchaly.


Závěrem

Prožitky v nás zanechávají různé pocity, doufám že jsem je ve vás znovu probudil. Usmějme se a alespoň na okamžik buďme pozitivní.
Snad se příště zase zastaví stará známá, Múza a já budu moci popsat jednu z mnoha dalších kras.
Poslední cigareta dohasíná v popelníku a i víno došlo, už není co říct, ale napsat toto pojednání, byl krásný prožitek.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Alantar - 04. ledna 2014 21:11
images9407.jpeg
Enderson - 03. ledna 2014 21:41Zobrazit/Schovat reakci
Mile rád si přečtu i první pojednání, pokud mě nasměruješ (stačí skrz poštu), kde ho hledat. :)

Samozřejmě, je to Tvé dílko a Ty význam chápeš asi víc, ale takhle na mne Tvoje práce působí, tak doufám, že to bereš s klidem. :)
 
Enderson - 03. ledna 2014 21:41
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Alantar - 03. ledna 2014 21:16
Je pravda, že jsem našel devět míst kam patří čárka a není tam. Za to se omlouvám, při kontrole jsem, se věnoval spíše myšlence a obsahu. :)
Odstavce jsou dle mého v pořádku. A dokonce bych některé i spojil, ale nechám to tak jak to je. :)
Celé rozdělení článku je úmyslné, je to taková osnova myšlenkových pochodů. Omlouvám se jestli to překáží.

Ovšem děkuji. Pro potěchu vlastního ega bych Tě nejraději odkázal k prvnímu pojednání. Záleží však jen na Tobě jestli si ho chceš přečíst :)
 
Alantar - 03. ledna 2014 21:16
images9407.jpeg
Předem říkám, že oproti jiným umím z teorie i praxe velké nic, ale dovolím si napsat svůj názor. :)

1. Anotace = vypadá zajímavě a hodně člověka přivádí k vzrušení z něčeho neznámého a zajímavého (aspoň mě).

2. Realita = vůbec rozčlenění do nějakých kapitol, které ještě pojmenováváš, mi příjde v tomto případě jako nehorázná blbost. Na takové členění mi to příjde krátké a ty názvy by šli pochopit z jednotlivých částí možná i samo.

Dále se zaměř na odstavce, jedině, kde mi sedí tak, jak jsou, je až závěr. Jinak dáváš další odstavec tam, kde být nemá nebo ho úplně vynecháš tam, kde být má a tento problém začíná už úvodem. ;)


Možná by příště ještě neuškodilo si přečíst dílko aspoň ještě jednou, viz. „...Bohumžal tenkrát z toho sešlo...“ nebo „...různé pocity, doufám že jsem je... (ale možná to tak je schválně).

Možná tu plácám nesmysly, ale tohle mi tam jednoduše vadí a příjde mi to do očí bijící. Jinak asi chápu záměr a slovní zásoba je pěkná. :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059647083282471 sekund

na začátek stránky