Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

BestieOblíbit

title_suggestions__anybody__by_la_esmeralda-d3ifql12478.jpg

Autor: Sfinx

Sekce: Báseň

Publikováno: 18. ledna 2014 20:44

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Něco ze šuplíkové tvorby, chtěla bych znát názory okolí.
 
Co nutí ukrývat zlobu za tváří anděla,
co bestii na krátkém řetězu drží,
ač bolestí duši rozervanou mám,
výkřiků ozvěna v tichu dozněla.
-čekáš

Ty krotíš tu zlost, tu stvůru,
ty s každým východem slunce čekáš,
ty držíš ten řetěz ač marně tě volám,
ty vidíš můj pohled, jak stáčí se vzhůru.

-čekáš.

Strhl jsi masku anděla,
má tvář, má duše zlá,
nenávist ukrytá prozřela,
už jsem bestií a ne nesmělá.

-odcházíš.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - 02. února 2014 12:31
images7884.jpg
Amenophus - 01. února 2014 18:20
Dílko jsme stavěli společně se Sfinx v pár velmi plodných večerech a musím říci, že se velmi hezky vyvíjelo od původního plánu k tomu, co můžeme teď číst.
Osobně jsem k tomu ještě měl lehké výhrady, ale Sfinx byla spokojená a to je myslím důležité.

Co s etýče té jiskry, já si myslím, že se objeví později, že ono se to ještě trošku uleží a bude to dotaženo:-))
 
Amenophus - 01. února 2014 18:20
amenophus6300.gif
Hmmm...zajímavé dílko, zajímavé sdělení a zajímavá forma. Ale z nějakého důvodu na mě moc nepůsobí, přestože jak se to čte, graduje hezky... Možná tomu jen chybí nějaká jiskra, která by zapálila tu výborně postavenou hraničku. Anebo jsem jen ignorant :-D

Jinak se omlouvám, ještě prostě musím přispět svou troškou do mlýna.

Ředidlo - 29. ledna 2014 00:09
Ehm, mám pocit že jsi úplně mimo mísu s odhadem, že komentáře B+M jsou nechtěné a že odrazují čtenáře. Já například z celé knihovny čtu jen poezii a často mě více zajímá komentář B+M než samotné dílo ;-). Takže například teď jsem odrazená od čtení, protože místo aby se jmenovaní zabývali dílem, rozpitvávají tu tvé ředění.
 
Enderson - 30. ledna 2014 18:38
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Těším se na den kdy to přežene a dostane konečně ban.


Sfinx

Já bych určitě komentoval mezi prvními, jenže jsem byl mimo ČR, takže jistě omluvíš že píšu až nyní, hlavně až poté co se tu ukázal... jak to napsat slušně a (ne)urazit... Sama si jistě vybavíš dost slov, které bych pro něj našel.

ALE nyní k věci samotné.

Vzkaz pro nejmenovaného je velice silný a skoro zakrývá celou myšlenku básně, ale negativismus se mi líbí. Nevím možná už je to ve společnosti zakořeněno, ale v negativismu se člověk najde snadněji než v nečem pozitivním. Ale já se v dílech nehledám, udržuji si citový odstup i od vlastních věcí a jen málokdy a máloco mi dovolí tento odstup narušit.
Popravdě řečeno nic moc to vě mě nevyvolalo, ale jsem potěšen líbivostí zvolených rýmů.
Čemu jsem se podivil bylo první "-čekáš" vyvstává otázka, proč je umístěno jinak než druhé a třetí "-odcházíš"? Neříkám že to ruší, ale rozhodně to neblaze přitahuje pozornost.
Tak to na mě působí, ale myslím si že ještě na podzim by to na mě zapůsobilo jinak. V dnešní době jsem ovlivněn futurismem a (velice nerad) zapomínám všechno co jsem měl rád na poezii v minulosti. Nevím jestli je to dostatečná omluva...
Závěr, je to líbivé, ale neoslovuje mě to.
 
Ředidlo - 29. ledna 2014 23:02
s6001-redidlo_biggest3773.jpg
Marigold - 29. ledna 2014 08:49

Nepřekrucuj to, co jsem napsal. Nepsal jsem absolutně nic o tom, že by se snad mělo psát méně negativních komentářů a aby se tu začalo zbytečně cukrovat nad díly, která si to nezaslouží. Napsal jsem to, že Vaše rozsáhlé rozbory spoustu autorů (mě i jako pouhého čtenáře díla) v podstatě mohou odradit. A to pomíjím fakt, že o ně hlavně většinou ani nikdo nežádá.

Báseň Sfinx si nezaslouží zbytečný flame, přesto, že já bych ho rozjel na tohle téma klidně rád, ale za mě tuto debatu ukončím. Můj názor je prostě takový, že si tu dva kohouti zvyšují své ego, na "bandě neználků" a přijde mi to strašně vtipné.

Omlouvám se autorce díla za vyvolání nežádoucí pře ;) Už se to nebude opakovat, ale muselo to ze mě ven. Je mi jasné, že s mým názorem se zde nikdo (alespoň určitě ne veřejně) neztotožní, ale v podstatě mi to nevadí. Na to, abych si mohl něco myslet, nepotřebuji souhlas okolí.

A věř, nebo ne, Beledure, vyjímečně můj komentář neměl za cíl malichernou provokaci. Naopak, byl to můj okamžitý, subjektivní názor, který v sobě držím již nějakou dobu, když si přečtu pod dílem Vaše komentáře. Nikdo dál raději nekomentuje, protože po těch "nesmyslech" se již těžko navazuje a tak každý může reagovat tak akorát stylem "Nejsem tak erudovaný jako kolegové pode mnou, ale ze svého laického pohledu atd." ... což věřím, že jistě hladí ego velice hezky. No nic. Toť vše.

Ředidlo
 
Sfinx - 29. ledna 2014 22:13
title_suggestions__anybody__by_la_esmeralda-d3ifql12478.jpg
Předně- Marigold, děkuji za tvůj čas který jsi mi věnoval i za připomínku ohledně komentování. Je pravda, že i já ač jsem tady celkem krátce, jsem si všimla, že komentování nějak ubylo. Nevím zda je to tím, že čtenáři jsou líní, nebo proto, že nechtějí urazit.

Pokud jde o má dílka, rozhodně chci vědět zda se líbí a pokud ne (což nevylučuji) tak co se na tom nelíbí. Já sama jsem ráda, když si někdo můj výtvor přečte a pokud i ohodnotí je to skvělé, ale mnohem víc mi dá právě těch pár slov pod článkem, kde komentujete jaký to ve Vás zanechalo dojem.

Každopádně děkuji všem co si to přečetli a ještě k tomu co psalo Ředidlo- myslím, že každého autora potěší chvála a kritika nakopne, proč bychom jinak toužili o uveřejnění našich děl, když ne kvůli tomu jak působí na ostatní?
 
Marigold - 29. ledna 2014 21:31
images7884.jpg
Hitomi - 29. ledna 2014 17:25
já vím Hit, seš zlatá. Jen ten trend je průběžný, poslední půl rok velmi výrazně. Kdyby pomohlo, že B+M nebude kritizovat nebudem. jenže dílka se nekomentují kdekoli, o to více to mrzí. byly doby, kdy se i u těch nejslabších věcí udělalo deset komentů- ne diskuze. O to více mě to mrzí u silných autorů. Mám, ale obavu, že to nijak neovlivníme ani zveřejňováním ve stolech, vždyť koneckonců knihovna je první věc co je vidět na úvodní stránce (aspoń mě vždy láká, jako první).

 
Beredur - 29. ledna 2014 19:50
beredur9549.jpg
Pokud vím, tak osobně oslovuji ve VEŘEJNÉ (a ne soukromé) knihovně pouze vybraná díla, navíc zásadně ze žánru poezie, a nekomentuji pokusy, jež mají ambice být prózou, a přesto ani u děl povídkových nejsou adresné reakce. Navíc se již vyjadřuji jen k selektivním věcem od určitých osob, a to - přiznávám, ještě v docela srozumitelném a neúnavném prohlášení (ne, není to kritika), protože kdybych se do toho obul pořádně, pak by to nejen termínově, ale i délkově bylo už náročnější a téměř neúnosné, ale o to ani andor, ani přispěvatelé, ani já osobně nestojím (i když se nezdá, i já mám soudnost). Je jasné, že mnohým analýzy neprospívají, ale pro pár individualit můžou být více inspirativnější než nic neříkající obcházení a zdržení se posuzování. Navíc jsou některé "poetické" postřehy využitelné i pro prozaiky, kteří podle mého trochu trpí, že Grácie již ubraly od pečlivosti, a jelikož se mnohé konstrukty žánrově prolínají, můžou cosi vytěžit i románopisci.
Já jsem se alespoň pokusil cosi změnit, s pozitivním úmyslem, a myslím si, že u některých to našlo patřičnou reflexi. Že drtivá většina pisálků a příležitostných čtenářů nenachází porozumění a zpochybňuje cokoliv, čemu na úrovni ani se nesnaží porozumět, je vcelku současným trendem.
Nemluvím o dokonalosti, ale určitě mě téměř dokonale napadlo, a mockrát nejen na malou chvíli, proč se tu postuje. A osobně nejsem přesvědčený z toho, že kvantitativně ubyla poezie; naopak poezie se drží solidně a trochu se zvedla svými rozmanitostmi.
Osobně jsem výrazně ubral v myšlenkách v Knihovně a věnuji se zejména svým věcem a některým snaživcům ve stole Katovna. Pokud to někteří návštěvníci nezaregistrovali, mají asi smysly mimo aktuální přítomnost. I já mám zdánlivě vyčerpatelnou energii a investuji ji smysluplně, ne do malicherných provokací.

Sfinx se omlouvám za výlev bez trefného výlevu k dílu. Ale je to vcelku dojemné.
 
Hitomi - 29. ledna 2014 17:25
mal315776.jpg
Marigold - 27. ledna 2014 20:21
Mohu se pokusit upozorňovat na nově schválená díla ve veřejných stolech jako je třeba chat atd. Ale bůhví, zda to bude mít nějaký efekt :)
 
Drag Oncave - 29. ledna 2014 11:42
andorka2_06603.png
Ředidlo - 29. ledna 2014 00:09
Andor je místo, kam patří cokoli, co si některý z uživatelů myslí, že sem patří, pokud to neporušuje pravidla. Rozhodně si tu navzájem neříkáme, kdo má co psát a jakou formou.

A opravdu to není debata, která by patřila sem, takže to zkus otevřít třeba v Centrálním stole, pokud myslíš, že je nutné to rozebírat.
 
Marigold - 29. ledna 2014 08:49
images7884.jpg
Ředidlo - 29. ledna 2014 00:09
tohle myslím nejni debata úplně pod článek, jako spíše na nějaké jiné místo.
Ty komenty takto jak se dělají my děláme už roky, a nikdy tvorby neubylo;) Ani komentářů. Je to trend poslední doby.
A to jak komentujeme, my chceme pomoci, od toho to tady je ne? Ty by si chtěl, aby ti všici líbali zadek a říkali ti: boží, skvělý dokonalý, nebo naopak? Aniž by ses zamyslel proč tomu tak je?
To jen k zamyšlení;)
 
Ředidlo - 29. ledna 2014 00:09
s6001-redidlo_biggest3773.jpg
Marigold - 27. ledna 2014 20:21

Vzhledem k tomu, že jste si tu s kámošem "Béčkem" z toho udělali soukromé pískoviště pro chrlení svých "rádoby" odborných komentářů a pitev děl, o které v mnoha případech absolutně nikdo nestojí, nedivil bych se, kdyby se přestalo komentovat, ale kdy se přestane i postovat díla celkově.

Přijde mi, že jste si trochu spletli místo, protože Andor rozhodně dle mého není místem, kde by někdo stál o dlouhosáhlé rozbory děl, výtky chyb, které by dle vašeho dotáhly dílo k dokonalosti. Mám dojem, že snad ani na malou chvíli vás nenapadlo, že lidé zde nepostují díla proto, aby snad někoho ohromily, že netoužily po dokonalosti vlastního díla. Chtěli snad pouze něco sdělit, nebo někoho oslovit, podělit se o kus sebe.

Takhle když vidím někde silnou dvojku "Emko" a "Béčko", je mi téměř do pláče. Ono je kritika a kritika. Vaše kritika zde podle mě nepatří. Ať už je důvod jakýkoliv, ať se snažíte ze zdejší knihovny udělat lepší místo, kde nebude nouze o kvalitní četbu, za mě si myslím, že se vám daří opak. Za chvíli zde nebude totiž ke čtení nic ;)

Za mě asi tolik.

S pozdravem Ředidlo.
 
Marigold - 27. ledna 2014 20:21
images7884.jpg
Ach jo...

Jsem zklamaný, v knihovně se objevila věc od mé oblíbené autorky (a já ji nebudu komentovat, protože vše podstatné již bylo řečeno) a já se těším na to, co ta další její myšlenka vzbudí u ostatních.
A ono nic. Je to takový povzdech za celou knihovnu, kdy knihovna se stává místem mrtvých děl zapadajících prachem, děl, která si nezaslouží odejít do propadiště dějin bez jediného komentáře.
Protože pro koho jiného, než pro nás, někdy více, někdy méně laskavé čtenáře píší.
A věřím, že oni všichni jsou zvědaví na názory čtenářů. Jsou zvědavi na emoci, kterou vzbudili, na to, co zrovna jejich dílo způsobylo ve Vašich (ano Vašich, protože na Vás se čtenáři obracím) srdcích a myslích.

Povzdech si, ale dovolím ještě jeden. Povzdech nad pustým a nic neříkajícím číselným hodnocením, vždyť báseň, povídka nebo recenze se nedá vyjádřit jen číslem, číslem bez obhajoby, bez názoru...

Omlouvám se autorce za povzdech, a za ten srdcebol, který jsem sepsal právě pod její dílo. Ale je to otázka aktuální, a mám sám pocit, poslední dobou neřešitelná.

K dílu autorky i veřejně dodám, těším se znovu na další Tvé dílo.

S pozdravem,

Marigold
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.078075885772705 sekund

na začátek stránky