Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Lovecraftova monstra část 2.Oblíbit

cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg

Autor: Azirafal222

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 23. dubna 2015 18:25

Průměrné hodnocení: 8.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
- minule jsme si řekli něco z Lovecraftova života a načali pár pořádně odporných monster. Aby toho nebylo málo, tentokrát si představíme ty nejděsivější ze základního panteonu přerostlých oživlých nočních můr a zjistíme, že tyhle sviňáky jde potkat nejen v knihách.
 

Cthulhu
Zobrazit SPOILER

Favorit a hybatel, který celý mýtus rozproudil Lovecraftovi v žilách. Můžete se s ním setkat ve vyprávění „Volání Cthulhu“ a od té doby nikdy více. Tenhle pastýř a kněz všech ostatních Prastarých sídlí hluboko pod hladinou oceánů, kde spí na podivném kontinentu R‘lyehu. Tvoří hrůzostrašné noční můry, a když přerostou v davovou nemoc, počítejte s problémy. Protože právě tehdy, kdy všichni lidé trpí stejnými bubáky, R‘lyeh vypluje na povrch a Cthulhu si protáhne křídla.
Ano, křídla. Tohle monstrum se stalo kultovním a můžete ho vídat celkem často. Ohromná postava vzdáleně připomínající člověka, velká blanitá křídla a především ohromná hlava, která namísto úst chrlí vlhká sépiová chapadla.
Centrum jeho kultu je v Arábii, řídí ho nesmrtelní mniši čínských hor, má odnože v Grónsku i v USA. Právě u něj vznikla hrozivá mantra, kterou si drmolí tisíce jeho fanoušků. Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn. Což by mělo v překladu znamenat: „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní.“

Shub-Niggurath
Zobrazit SPOILER

Taková perlička.
Lowecraft často odkazuje na pohanské rituály. A co by to bylo za pohanský rituál nebýt kruhu nahatých divoženek, dychtících po sexu s ďáblem. Shub-Niggurath, ,,Černá koza z lesů s tisíci kůzlaty“, má dost problém s vyjasněním vlastní sexuality, protože se klidně v mžiku oka přetransformuje na „Černého pána lesů“. Obojetnost Shub-Niggurath zdatně využívá k oplodnění všeho, co dýchá, a rodí se svými posluhovači ďábelská mláďata. Bez ohledu na brýle, rovnátka nebo beďary. Může na sebe brát podoby brutálního rohatého satyra, nebo odporné slintající ďábelské kozy. No neberte to. Jedno je jasné. Jejich potomků žije mezi lidmi nespočet a existují jen proto, aby plnily šílené rozkazy svého stvořitele.


Lovecraftův panteon strašlivých bohů je větší. Já vybral ty méně známé a inspirativnější. Úplně jsme opomněli krásné snové světy, ve kterých mohou přebývat a prostřednictvím kterých k nám promlouvají. Ty můžeme nechat někdy na příště, protože svoje místo určitě mají. Na jednom se ale shodneme. Člověk musí být trochu blázen, aby udělal díru do světa. Většinou kvůli tomu zaplatí svým životem.

- Phillův odkaz a inspirace –

V dnešní době se s Lovecraftovými vizemi můžete setkat jednodušeji než do sebe napálit dávku drog. Třeba čtením knih. Nebo taky něčím novým. Co takhle desková hra, u které budete buď vzteky mlátit hlavou o stůl, nebo o úplňku zaklínat kostky aby vám padalo to, co zrovna potřebujete?

Arkham horror
Zobrazit SPOILER

Arkhamské spisy je stolních série her na motivy nejznámějších Lovecraftovských příběhů. Až na jednu to jsou hry kooperativní (takže jedeme společně, jasný, nikdo nikoho nebude nabízet Černýmu kozlovi z lesů), kde na vás dýchá atmosféra a musíte zachránit svět před příchodem jednoho z Prastarých. Zhostíte se role detektivů, kteří si všimnou, že „tu něco nehraje“. Poberete vybavení a jde se na věc. Brutální obtížnost, která nenechá na první smrt vašeho spoluhráče dlouho čekat. To vytváří situace, kdy se doslova budete bát vůbec pohnout o políčko vedle, aby vás v příštím tahu nesežral noční zeboun, maniak vás nerozsekal do kebabu a přízrak z vás neudělal zeleninu.
Her je celkem pět druhů. Každá se liší stylem a vzhledem. V Mansions of Madness prohledáváte starý blázinec uprostřed blat někde v Anglii, Arkham horror vás zavede do prokletého městečka, Elder Sign si pohraje s trpělivostí při prolézání hrůzným muzeem a v Eldritch horor si dokonce na ohromném hracím plánu projdete celý svět. Od pyramid po Šanghaj.
Jako bonus se ve sběratelské karetní hře Call of Cthulhu proti sobě postaví dvě znepřátelené strany, aby buď svrhly svět do konečné temnoty, nebo Prastaré zapudily. Je docela sranda sledovat, jak se na jednom stole do sebe pustí Cthulhu a Shub-Niggurath, aby si natrhli prdel.

The Secret World
Zobrazit SPOILER

Pro fanoušky počítačových her jednou sláva. Podruhé sláva, protože tahle hra je MMORPG, což není značka Cthulhu hnutí, ale odkaz na masivní multiplayer. Pamatujete na World of Warcraft? Zapomeňte na skřítky a trpaslíky. Příběh této počítačové hry je propracovaný a nekrade ze slíbené atmosféry nic tím, že máte po pravici i levici kamaráda s brokovnicí. Naopak. Protože kdo ví, co se z jeho hrudníku v příštích pár okamžicích vyklube.
Svět se změnil. Ne, není to prohlášení Galadriel, ale konstatování, že pár věcí šlo do kytek. Země je součástí konjunkce planet, o kterou se léta snažily strany zvrácených kultů. Připravily tak půdu pro bestie slibované nejen z apokalypsy, ale i populárních hororů. Takže tu máme Cthulhu, vlkodlaky, krvelačné Anubisy, přerostlé stonožky, přízraky mrtvých učitelů z Miskatonické university a kdo ví co ještě.
Společně s nimi se díky konjunkci probouzí i magie. Vybrané lidi, nadané zvláštními schopnostmi, pak verbují tři frakce, aby odrazily invazi interdimenzionálního šmejdu a jako bonus získaly konečnou vládu nad systémem.
Právě vy máte tu smůlu a vám v krvi zabublá magie jak zaražené prdy.
Zábava? Jasně. Procházíte svět, objevujete zapadlá místa, vyšetřujete případy, logické hádanky vyhledáváte na internetu zabudovaném přímo do hry a ve volném čase si zastřílíte na spoustu zajímavých cílů včetně vašich spoluhráčů.
Svatá trojice základních povolání, jakou známe z „Wowka“, tu ale není. Zapomeňte na to, protože z nejbližšího křoví na vás bafne rovnou boss, a pokud za zády nemáte parťáka a šťastný den, vykuchá vaše postavy jak králíky.


Odkaz Howarda Phillipse Lovecrafta žije dál. Stejně jako mocný Cthulhu, i Phill má mezi námi zástupy svých přívrženců a fanoušků – vůbec bych se nedivil, kdyby některé z nich řídil mrtvolnou rukou ze záhrobí. Nezbývá než po očku sledovat, kdy se konečně z oceánu vynoří R’lyeh a na Andoru někdo založí skupinu „služebníci Shub-Niggurath“. Vždyť Padesát odstínů šedi je málo kontroverzní, no ne?


- na co se můžete těšit –
Netrunner – pohled do pochmurné budoucnosti války mezi chladnokrevnými megakorporacemi a runnery, supergeeky hackerské elity.
Obrázek


 

Komentáře, názory, hodnocení

Azirafal222 - 12. května 2015 20:54
cf640480dd6fd94575c04499b9b1d6663174.jpg
Clayman - 12. května 2015 20:32

Vidíš, já se snažil článek co nejvíc zkrátit, protože mám pocit, že to nikdo pak nebude číst. Ok, do příště se poučím (i když Netrunnery už mám napsané a poslané). Třeba se k mýtu Prastarých vrátím přes Snové světy, když bude zájem.
Každopádně díky.
 
Clayman - 12. května 2015 20:32
opeth-the_roundhouse_tapes-frontal2231.jpg
Hezký článek, i když jsem čekal víc povídání o dalších Prastarých. Z Arkham Horroru jich tuhle na mě bafla slušná řádka, o kterých bych se rád dověděl víc ze tvého "dokumentárního seriálu" :-)

Jinak ještě zmiňuji jednu PC hru, která si nese jméno nejvyššího ničitele přímo ve svém názvu - Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth z roku 2006. Osobně jsem ji vydržel hrát jen asi dvě hodiny, než jsem ji musel vypnout a rovnou odinstalovat (letěla z disku ještě rychleji, než Amnesia) - fakt jsem u ní měl bobky. Jenže já jsem taky hráč rekreační, stresy nevyhledávající ;-)

Za článek dávám palec nahoru. A zase bych si rád někdy zahrál Arkham :-D
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.089869976043701 sekund

na začátek stránky