Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Teorie božstevOblíbit

default.jpg

Autor: Koira

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 31. prosince 2015 00:21

Průměrné hodnocení: 4.6, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Je to mé zamyšlení nad systémem bohů, který by i mohl fungovat...a to se mi na něm líbí.
Upozornění:Je to můj čistě subjektivní názor, nechci nikoho urážet ani pohoršovat. Jedná se jen o pohled na věc.
 
Každý ho známe. Je to Bůh s velkým B. Vysnila si ho skupina lidí a v jeho jménu páchali dobro i zlo. Ale co když vám řeknu, že není sám? Co když každý jeden bůh, který kdy byl vymyšlený opravdu existoval? Byl živen z víry lidí v něj a jakmile upadl do zapomnění, tak se rozplynul stejně rychle, jako kdysi vznikl v hlavě budoucího kněze nějaké začínající sekty.

A teď vemme v potaz ten neskutečný brajgl nahoře za předpokladu, že by měli všichni bohové žít kdesi na nějakém místě na obloze a pozorovat náš život. Odkláním se od prachprostých teorií, že jsme bohům u análního otvoru, protože pokud by jsme v ně nevěřili, zanikli by stejně jako naše víra v jejich schopnosti a v je samotné. Živí je naše víra v jejich osobu a za tu jsou nám schopni dle legend a pověstí nabídnout nadlidské schopnosti. Bohatství materiální i psychické, nebo prostý dar zdraví a života. Kam se tedy poděli všichni bohové? Kam zmizel slavný Zeus? Kdo zabil Thora a kam se poděli všichni menší bohové lesů a polí, nám známí od našich keltských a slovanských předků? Vymlátili je. Surově je zabili a uvrhli do zapomnění. A je jedno, jestli to byl Alláh, nebo Bůh...

A možná se jen někde schovávají. Zalezlí v temných koutech, ve starých knihách a spisech, živeni posledními věřícími dušemi a čekající na duše nové, ochotni nabídnout cokoliv co bude v jejich silách za energii která by jim vrátila zpět život. Nastává tedy otázka. Co myslíte, mohlo by se vyplatit začít věřit v nějakého téměř zapomenutého boha? Podle mě ano.
 

Komentáře, názory, hodnocení

burg - 30. ledna 2016 18:59
plakat-zaklinac-the-witcher[2]8946.jpg
Jako kdybych četl Gaimanovo Americké bohy. "Nejsilnější" bohové jsou ti s největším stádem oveček a staří bohové postupně upadají v zapomnění kdesi...:)
 
Washeek - 12. ledna 2016 21:54
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Ehm je lepší mít vlastního boha...

Existuje takový... no ehm... studijní obor. Jmenuje se to Hermetika, nebo jako myšlenkový směr Hermetismus. V jedné ze svých podob učí, že nejlepší náboženský přístup je vytvořit si vlastního boha, v něj usilovně věřit a žádat jej o zázraky. Samozřejmě je vhodné, pokud v tohoto boha věří i další lidé, ale zároveň je vhodné, aby žádný další člověk neznal správný způsob žádosti o zázrak.
 
Koira - 10. ledna 2016 16:20
default.jpg
Lina - 10. ledna 2016 15:46
Drsného Spasitele jsem četl :) Hodně dobrá knížka. V úvaze nejde ani tak o to, je opravdu uctívat, ale o to jak by se dalo využít toho, kdyby opravdu existovali :)
 
Lina - 10. ledna 2016 15:46
edopruh037115.png
O túto tému sa tak jemne obtrel Žamboch vo svojej knihe Drsný spasiteľ. V post-apo svete sa náhle vynorili všetky zabudnuté božstvá.
V každom prípade neopaganizmus už existuje nejakú dobu, v rámci návratu k predkom, ku koreňom vlastnej kultúry vyhnanej a zabudnutej s príchodom kresťanstva. Samozrejme, ak sa jeden rozhodne uctievať týchto starých bohov, mal by rátať aj s tým, že miska mlieka či medu a chlebové placky im dlho stačiť nebudú. :)
 
Koira - 10. ledna 2016 15:23
default.jpg
El - 10. ledna 2016 14:42
Zajímavý, díky za tip! Určitě přečtu :)
 
El - 10. ledna 2016 14:42
metrulyme41205144.jpg
Připomělo mi to knihu Terryho Pratchetta, Malí Bohové. Tam je jakýsi podobný princip krásně popsán, s humorem panu Pratchettovi vlastním
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.084887027740479 sekund

na začátek stránky