Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

W40k: Císařův pláčOblíbit

tyrion_lannister24500.jpg

Autor: honzaczech

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 26. dubna 2016 19:23

Průměrné hodnocení: 7, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Jedná se o amatérský překlad (zatím první části povídky). Děkuji za pomoc při úpravě textu uživatelům: Kerigor a Tellsek.

Doufám že se Vám to bude líbit a že jsme to vyladili do srozumitelnosti a čtivosti. Pokračování očekávejte v nejbližším týdnu
 

Císařův pláč



Planeta byla již dávno mrtvá.

Heironym Rottle, Adept Biologis, si pamatoval na gigantické „ostny a puchýře“ prorážející nižší atmosféru, jako ostrovy v oceánu zkyslého mléka. Pod horkými mraky se leskly kontinentální výhně magmatických polí, vyvrhnuté žhavým jádrem.

Pamatoval si na obrovské tektonické zlomeniny trhající povrch planety.

Bylo to strašně dávno.

Pamatoval si výsadkovou loď, vznášející se nad divokým severním mořem, stojatým a špinavým, které ve své chorobné černi pohlcovalo veškeré přicházející světlo.

Pamatoval si na mocné útesy, pomalu narušované a válcované shnilými přílivy kalné vody.

Pamatoval si na zařízení genetoru, zjevující se z mlhy, tyčící se ke slunci, jako barbarský totem k „Omnishiahovi“.

To bylo strašně dávno.

Po kortikálním spojení si Rottle nevzpomínal, proč byl přeložen z chemických nádrží Marsu. Ale to si pamatovat nemusel. Důvod byl dostatečně logický, jeho převelení bylo důsledkem Důvodu. Vše ve službě požehnaného Stroje.

Pamatoval si, že datové vedení na lodi nemělo žádné informace o výzkumných laboratořích, nebo o samotné planetě pod nimi. Bylo to, jako by toto pevnostní zařízení viselo v chladném a osamělém vesmíru.

Během dlouhé cesty z Marsu se vedly řeči. Slyšel je svým zbývajícím organickým uchem, tato planeta neměla žádný oficiální název, ten byl již dávno vymazán z archivů Terry, map Imperiálního námořnictva a objevitelských zápisků samotnými nevyššími pány Terry. Dokonce i Inkvizice byla přesvědčena, aby existenci planety přehlédla. Jediný mimo-planetární záznam o planetě byl na Marsu, hluboko pohřben společně s nejstaršími daty v železném Olympu mons. Říkalo se, že Adeptus Mechanicus byli jedinými vládci zařízení gestor na povrchu – a bezejmenné planety, na které se zařízení nacházelo.

Jeden upovídaný novic, jehož lidská část byla stále částečně nedotčena neurálním vylepšením, Rottlovi řekl, že tato planeta byla kdysi Umbracoggův svět, pojmenovaný po poutnících, kteří tento svět osídlili po objevení flotilou Majestechnicum před tisíci let. Ale nikdo neví, proč ji Adeptus Mechanicus vzalo zpět pod svou kontrolu.

Další novic, který čekal na „Cerebral spooling“, Rottlovi řekl, že název Umbracogg byl jen pokus o připomenutí stvoření, která na planetě žila ve stínu „Cogu“ v „Umbra Cogg“, jak se místo nazývalo ve starém jazyce, ve kterém Omnisiashova tajemství mohou být ukryta. Možná si novic vymýšlel, napadlo Rottleho. „Cerebral spooning“ je trauma samo o sobě, málokdy zanechá člověka bez následků. Věděl, že vědění nepotřebuje jména, Omnisiashův záměr byl data-hodný.

Heironym Rottle chtěl jen začít svou práci. Nebylo vyššího uctění Omnissiahe než uspokojení „gene-vat“ s binární hymnou, svatou Mechanistratum techvigilií, nebo zapálení svěceného lumosphoidu. Rottle neusiloval o vlastní učení. Usiloval jen o službu Omnisiashovu vědění, posvátnosti zachovaných a opatrovaným datům.
Heironym Rottle nebyl ničím jiným, než služebníkem Omnissiahe.

Jeho práce byla jeho spásou.

Pro takovou práci byl stvořen.

Na této anonymní planetě, v bezejmenné pevnostní laboratoři Heironym Rottle stvořil Požírače života.

Požírač života. Jedna z posvěcených municí Exterminátu, zabijáka světů, nejstrašlivějšího rozsudku vznesitleného svatým řádem Císařovy Inkvizice, proti planetární populaci, jež si zločiny proti svatému Trůnu Terry zasloužila zničení, absolutní a úplné. Celoplošná planetární destrukce.

Tato planeta byla místem, kde služebníci Adepta Mechanica stvořili Požírače života, virus pro velké flotily Segmenta Obscurus. V dobách, kdy torpéda Cyclonic a Incineratus byla využívána pro Exterminatus a v dobách, kdy se dokonce i členové Inkvizice mračili nad Požíračem života z důvodu, že Mechanicus již dávno zapomněli na Magi Biologis Adepta Mechanica, kteří stále vyvíjeli podivuhodné zbraně pro Svatou Terru. Maso je nedokonalé, jak Archmagos Biologis Vaeyvor mnohokrát pravil, a motorem jeho zničení byla samozřejmě cesta Omnissiahe.

A Omnissiah byl veleben neutuchajícím průmyslem. Tox-potrubí a konvenční komíny vedli skrze řetězovité zařízení jako žíly, odvádějící škodlivé odpady do shnilé atmosféry, nebo do kyselého moře. V zabezpečených laboratořích, z nichž některé byli chráněné void-štíty, scvrklé generátory vytvořily to, co normální biologické procesy vytvořit nedovedly. Chemické výtvory byly zpracovány a rafinovány ve vakuově uzavřených kotlících, táhnoucí se přes obrovské nádržní Galerie, které shlížely na mrtvý oceán. Ve filtračních a infuzních místnostech byli servitoři připojeni k nekonečným podpůrným a kontrolním strojům. Jejich organické části byly narušeny korozivními toxiny a vzhledem k trvanlivosti oceli a plastické tkáně, se mnoho z nich rozpadlo již během několika dní.

Rottlovo kortikální spojení mu sebralo nejen vědění toho, proč opustil Mars, ale také vědění proč se stal součástí tohoto velkolepého procesu. Vykalkuloval, že jeho služba v Marťanské genetorii jej kvalifikovala, nebo mu vyhrála povýšení. Po příjezdu byl zodpovědný za dohlížení na očisťovací sbory, které držely toxiny Požírače života spící během zjemňování, pro kalibrování genových nádrží a zapalování lumosphoidů, aby zajistil neposkvrnění organiky – vše ve jménu Omnissiahe. Už si nepamatoval, jaká jsou rizika. Sláva Omnissiahe bylo vše.

Adept Biologis Heironym Rottle byl jednoho dne povýšen na pozici Magos Biologis. To bylo jeho postavení, když se poprvé propojil s jádrovou data-sítí. Už si nepamatoval, kdy se to stalo.

Pamatoval si, jak Archmagos Biologis Vaeyvor řekl, že pochopení rizika je přímo úměrné pochopení sama sebe – a členové Mechanica byli jen malé zoubky nejmenších zubů nekonečně rafinovaných Mechanických bohů. A bylo to ve chvíli Rottleho momentu slabosti, kdy si Rottle opět uvědomil sama sebe a kdy jeho příběh začal. Byl to okamžik lidskosti, které měl Rottle jen minimum.
Již dávno přestal počítat běh času ve standardních Imperiálních jednotkách – roky, dny, hodiny a tak dále, protože čas se již dávno stal měřením pouhé virové březosti, klíčení a genetické jemnosti. Ale Rottle si pamatoval na dávný zánik planety, kdy konečně zanechal svou lidskost za sebou.
 

Komentáře, názory, hodnocení

honzaczech - 13. června 2016 23:28
tyrion_lannister24500.jpg
Ceressiass - 08. června 2016 17:57
oh děkuji.. teď mam zkouškový, takže na to neni moc času.. ale mam další část přeloženou a až přeložim i další část hodim to sem.. a když už jste tady.. jelikož tato kniha (Planetkill) neni až tak moc populární.. sáhnu pro další pokračování trošku jinam.. a zde přicházíte na řadu vy, čtenáři..

chcete knihu:
Fire caste: Peter Fehervari
nebo
Cadian Blood: Aaron Dmbski-Bowden 7. kniha ze série "An Imperial Guard Novel"
nebo (ale tu bych preferoval nechat být, pač 30k neni zrovna moje, ale když mi někdo kdo to období zná pomůže, tak nemam problém s tím)
Thousand Sons: Graham McNeill ze série Horus Heresy
 
Ceressiass - 08. června 2016 17:57
look_and_she_her____by_thelastunicorn9938.jpg
Ještě jedna poznámka - kdo je obeznámen s (většinou hroznými) překlady WH od Polarisu, dá mi asi za pravdu, že tohle je i přes to, že se jedná o fanpřeklad, o dost lepší.
 
Ceressiass - 08. června 2016 17:55
look_and_she_her____by_thelastunicorn9938.jpg
Mi se to líbí, což je asi i tím, že jsem fanda universa.
Možná bych vytkla akorát Omnissiaha, já osobně dávám v českých překladech i když se o něm mluví v rámci fandomu (a to jsem proti překládání většiny věcí) přednost počeštěnému Omnisiáš. Jako jedna z mála věcí mi to zní lépe, než originál.
Jsem ráda, že se někdo ujal překládání povídek ze světa, díky tomu si je přečtou třeba i lidi, kteří jsou v angličtině slabší. Taky jsem ráda že když jsem se tady po půl roce zjevila, že jsem zrovna přišla včas, abych si toho všimla :D
 
honzaczech - 30. května 2016 15:43
tyrion_lannister24500.jpg
Eskel - 27. května 2016 14:56
určitě.. jen teď se mi do toho dostalo zkouškový.. už jen 4 zkoušky.. a v hlavně to přeložený mam.. jen to dát do wordu, prohnat korekturou a hodit vám to sem... (konec je celkem zajímavej)
 
Eskel - 27. května 2016 14:56
esk22836.jpg
Hodně čtenářů, málo reakcí. Myslím že se v tom lidé trochu ztrácí :) Příjde mi že Warhammer 40K potřebuje vizuální provedení (aby odpadly ty složité popisy vzhledu) a tradiční vykreslení charakteru se kterým se můžeš snadno identifikovat, aby bylo možné dobře popsat ten šílený svět ve kterém postava žije.
Určitě nic co by se dalo udělat v krátké povídce. Takže je to takový zajímavý náhodný výjev z toho světa, ale nic co by člověka nějak naplnilo. Možná někoho zaujme a naláká na víc. Máš v plánu pokračovat?
 
honzaczech - 22. května 2016 15:16
tyrion_lannister24500.jpg
nebojte se komentovat, rád budu mít nějaký feedback.. bude se mi to hodit...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066326856613159 sekund

na začátek stránky