Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

RECENZE:Captain America: Občanská válkaOblíbit

200108112150-thugl8158.jpg

Autor: BobyBond

Sekce: Recenze

Publikováno: 14. května 2016 21:54

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Recenze na film Captain America : Občanská válka , který právě běží v kinech.
 
Captain America: Občanská válka
Aneb gladiátorský souboj mezi superhrdiny
Přichází jaro a s ním i další superhrdinská ,,marvelovka“ o osudech tzv. první avengera s podtitulem Civil war nebo-li Občanská válka. Snímek se z názvů jeví jako další ,,sólovka“ o Kapitánovy America ovšem fanoušci tvorby marvel již určitě tuší, že tomu není tak. Spíše než o něm je film o vnitřním boji mezi Avengers, kdy se naši milí ,,mstitelé“(anglicky:Avengers) rozdělí na 2 tábory a hašteří se mezi sebou. Tento film je především originální v tom , že zde už proti sobě nestojí ti ,,hodní“ a ,,zlý“, ale ti se ,,svojí“pravdou a ,,svojí“ pravdou. Dalo by se tedy říct , že je na vás ,kterou se stran si vyberete a která vám připadá jako ta správná. Zároveň celé rozuzlení děje otevírá nový ,,level“ nebo chcete-li dimenzi celé ságy o tomto týmu superhrdinů , takže se v následujících letech máme na co těšit.

Režie
Co se týče režie tak bych řekl,že snímek byl velice dobře natočen a pochvalu si jak bratři režiséři (Anthony Russo a Joe Russo) tak kameraman(Trent Opaloch) společně s tvůrci střihu (Jeffrey Ford,Matthew Schmidt) určitě zaslouží. Kromě nich by zároveň pochválil i autora či autory špičkových bojových scén , kteří stejně jako v minulém díle, tak ani zde opět nezklamali a bojové scény působí velice realisticky a divák u nich nemá ,zvlášť když výborně bojuje taková sexy kočička jako Scarlett Johansson,ani čas se nadechnout.Z řemeslného hlediska tak film byl výborný a velice zdařilý.
Děj
Nyní bych se rád přesunul k samotnému hodnocení děje filmu. Ten byl , jak jsem již psal velice originální a svým způsobem složitý. Děj vlastně částečně naráží svým jádrem na některé politické problémy a hlavně se v mnohém dotýká samotné existence a filozofie ,,mstitelů“ známých jako Avengers. Film má snad jen 2 drobné nevýhody a tím jsou až někdy zbytečně natahované bojové sekvence , které jsou ovšem špičkové a filmu neberou šťávu,ale čas od času diváka zamrzí , že zde nedostane větší místo samotný děj. No a co se týče druhé nevýhody tak to je jen drobná banalita a sice , že laikovy v oboru ,,Marvel-Avengers“ přijde přílišná spletitost událostí z minulých dílů trochu složitá , ale pro samotného fanouška této série bude tato ,,složitost“ splněným snem.

Doporučení
Tento film bych doporučil především všem fanouškům série o Avengers ,ale zároveň si myslím , že se bude bavit i člověk ,jenž má rád akci,hodně zvratů a příběh nabytý hláškami superhrdinů ,jenž samotnému film přidávají jak humor ,tak ještě větší marvelovský podtext. Výborným zážitkem je zde také nový spider-man,který zde, po minulých dvou ,působí jako ,,opravdový“ student s cool hláškama. Jestli teda máte rádi akci ,marvelovský humor, kočičku Scarlett Johansson a tvrďáky superhrdiny tak by jste na dalším díle o ,,prvním“ avengerovy neměli určitě chybět.

Hodnocení
Samotný film se mi velice líbil a myslím si, že si zaslouží být v mých očích vedle filmů Captain America 2 a Iron man 1 nejlepší ,,marvelovkou“ jako jsem zatím viděl . Ovšem stále jsem názoru , že doposud byli natočeny tři nejlepší filmy o superhrdinech a tím byla Nolanova trilogie o Temném rytíři alias Batmanovy ze světa konkurenční firmy DC.

Základní informace
Akční/Dobrodružný/Sci-fi-USA,2016
Délka filmu: 148 min
Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Hrají: Chris Evans,Robert Downey Jr., Scarlett Johansson a další..

Hodnocení: 9/10

Autor:Robert Šustr(BobyBond)
 

Komentáře, názory, hodnocení

BobyBond - 23. listopadu 2016 15:40
200108112150-thugl8158.jpg
Všem děkuji za názor :)
 
Casstial - 21. června 2016 13:07
eyeb5141.jpg
K autorovi recenze. Líbí se mi důsledná a přehledná strukturovanost textu. Po stylistické stránce však text hodně trpí již zmíněným (uvozovky, čárky atp.). Z hlediska obsahu, text je sice komplexní, ale na můj vkus klouže moc po povrchu. Hodilo by se rozvést, na jaké politické problémy naráží, v čem přesně je složitý...

Dal bych tak 4-5 bodů. Ale protože tu recenze nikdo moc nepíše a vyvolalo řetězec zajímavých názorů, dám 6. Snad se na mě nezlobíš.

PS: Číselně bych byl asi o trošku méně optimistický, dal bych 7-8/10

Jarl - 16. června 2016 19:39
Nesouhlasím s Tebou. Motivace Kapitána Ameriky se na podpis vykašlat dává dost smysl. Pokud bychom navázali na děj AoS a tedy, že se to týkalo registrace všech Inhumans, Cap právě z nacismu má povědomí o tom, co umělé vyčlenění určité skupiny obyvatel způsobuje. Plus podléhat jakékoliv radě, která byla právě ve druhém Capovi zkorumpovaná Hydrou, prostě ničí smysl autonomie našich super hrdinů.

Tyler - 18. června 2016 12:09
Tyler - 21. června 2016 00:41
Jasně. Opravdové vysvětlení je, že kdyby to bylo jak říkáš, neměli bychom jednotlivé filmy, ale jenom Avengers 1-X. Určitě souhlasím, že to nedává v mnohých případech z hlediska děje moc smysl. Na obhajobu tvůrců se s tím však v rámci možností snaží "logicky" pracovat. V IM 3, kterou zmiňuješ, se tuším někdo ptá, zda se nezavolají Avengers. A odpovědí je, že lidstvo musí dokázat, že si dokáže tyhle "lokální" věci řešit samo. Jasně, je to slabá záplata, ale snaží se :)

Enderson - 19. června 2016 18:09
Nevidím důvod nutně srovnávat s předlohou. Většina nynějších filmů má knižní předlohu, ale nesrovnává se to v okamžiku, kdy divák ví, že film má být (alespoň částečně) samostatně fungující projekt. Tím nechci říci, že srovnání není užitečné, ale rozhodně není nutné. Tvůrci totiž jen nekopírují danou předlohu, ale vybírají z ní a přetváří. Tedy tvoří něco částečně ojedinělého, nového.

Působíš, že se ti film moc nelíbil. Docela by mě zajímaly tvé důvody :)
 
Tyler - 21. června 2016 00:41
bb05d6b31fba45eea1423a788efd184f4765.jpg
Možno som sa zle vyjadril. Civil War nezodpovedá na otázku prečo sa Avengeri neobjavili v minulých sólovkách po prvých Avengers. No to stále nič nemení na fakte, že tam aspoň niektorý mali byť, alebo malo byť aspoň vysvetlené prečo tam nie sú. Hlavne preto, že takto v rámci logiky a kontinuity vznikajú logické diery, ktoré kazia tak pekne budované univerzum. A vysvetlenie typu "pretože to je príbeh jednotlivej postavy" je sice pekné a vlastne aj pravdivé, no mne z hľadiska scenáru a kontinuity moc neprechádza, hlavne kvôli zápletkám, ktoré postavy riešia.

Zobrazit SPOILER


Inak na nejaké prznenie/neprznenie predlohy by som tu kašlal. Marvel má už beztak rozbehnutých viacej vesmírov, či už Ultimate kde momentálne Spidermanom nie je Parker, ale malý černoch menom Miles, alebo Zombie universum, kde sú všetci hrdinovia zombíci a ghost rider tam má namiesto ruky plamennú motorovku
:D
Tuto filmová sága je už "len" ďalšia alternatívna realita.
 
Enderson - 19. června 2016 18:09
werewolf_by_wert23-d3ij2i42456.jpg
Hluboce se mýlíš. Nehledě na tvé chaotické používání čárek, je to i tak špatný článek se špatným předpokladem. Pokud chceš hodnotit jakýkoli film který má jinou než filmovou předlohu, měl by ses seznámit s předlohou a podrobně ji porovnat. Pak teprve zjistíš jak moc je film dobrý. Ano samozřejmě, že na tyto filmy se dívají i mudlové neznalý předloh a filmaři se snaží vyhovět většinou právě těmto divákům a ne skálopevným fanouškům filmové předlohy.
Na tomhle pohoří nejeden film, ku příkladu takový Hobit by se díky svým chybám mohl řadit do Béčkových filmů, nebýt mudlovských fanoušků.

Na stejný problém naráží i komiksové filmy, které musí pracovat s mnohdy obřím množstvím materiálu předloh. Beru v potaz do jak mála času se museli režiséři vejít, ale rozhodně bych nesouhlasil s hodnocením jaké nám tu nabízíš. ¨

Tyler - 18. června 2016 12:09
Odpověd na tvé otázky ve spoileru. Tento film rozhodně není odpovědí proč. Odpověd zní naprosto jednoduše. Iron-man je samostatný komiks oddělený od Avengers. A stejně je to u všech ostatníc h superhrdinů i mutantů. Každá postava má svůj vlastní příběh, kdyby každému každý neustále pomáhal tak nemá smysl rozvíjet příběh jednotlivých postav, ale rovnou mít jeden příběh. A hlavně jednotlivé komiksy mají více než jednoho autora.
 
Tyler - 18. června 2016 12:09
bb05d6b31fba45eea1423a788efd184f4765.jpg
Ja by som film hodnotil ako vedľa fázy jedna, ako asi najlepší Marvel. Russo bratia hlavne týmto filmom, ktorý by som skôr než Captain America nazval Avengers, vyriešili jeden závažný logický problém ktorým dlhodobo trpeli mnohé filmy po prvých Avengers snáď s výnimkou Guardians of the Galaxy.

A to že nezodpovedali na otázku, prečo v ďalších filmoch (Iron Man 3, Winter Soldier, Thor Dark world) sa žiadny iný Avenger neukázal
Zobrazit SPOILER


Celkovo sa tu inak nemôžem ubrániť porovnaniu s Batman vs Superman. Na tomto poli to Civil War vyhráva, aj keď jedným dychom musím dodať, že oproti BvS má Civil War možno nespravodlivú výhodu a to že v podstate ho nejde brať ako film, ale skôr ako "len" ďalšiu epizodu zo seriálu, ktorým marvel vlastne už dlho je a vždy aj bol.

Schválne, skúste tento film pustiť niekomu kto nevidel tú haldu predchádzajúcich filmov. :D
Osobne som to krásne videl v kine na svojej priateľke ktorá až na pár marvelovek nic nevidela sa v kine viacmenej nudila. A to má superhrdinov rada. Naproti tomu kamarádi spolu so mnou, si to užívali od začiatku do konca.

Za mňa ako fanúšika 8/10
 
Jarl - 16. června 2016 19:39
52910b11c0bd32413.jpg
Jestli píšeš na nějaké blogy, rozhodně by neuškodilo naučit se základy psaní textu na počítači. Třeba, že za čárkou je vždy mezera, naopak čárka vždy navazuje za posledním písmenem slova a tak rovno i s tečkou. Taky mě dost štvalo neustálé používání uvozovek jakožto ukázku sarkasmu, prostě se to tam nehodí, naopak tím dost rozvine text, pozastavíš-li se nad tím a řekneš, proč to vlastně je a není marvelovka zároveň.

Tak, a teď k filmu. Kapitán Amerika, rodilý nácko-bijec si hraje na idiota, když nechce svou vlastní organizaci držet zákony, protože co jsou super-hrdinové bez společenského kodexu, který musí dodržovat? Nic jiného než padouši co si můžou dovolit zničit půlku New Yorku.

PS: Co měli Avengers společného s projektem Insight? Ukazovali to tam jako ukázku jejich řádění, přesto, že plnou odpovědnost držel S.H.I.E.L.D.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064620971679688 sekund

na začátek stránky