Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Továrna na konecOblíbit

21034397_1693254804049396_4559011612282038854_n6414.jpg

Autor: Altzio

Sekce: Povídka

Publikováno: 25. října 2016 23:53

Průměrné hodnocení: 6.5, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Krátká povídka.
Budu rád za každou kritiku. :-)
 
Zdroje znovu vyschly. Továrna spotřebovává vše ve svém dosahu, nenasytná ve svém hladu. Ačkoli v minulosti zažila plné odstávky výroby, továrna nikdy nemohla být odstraněna z planety domorodci. Sluncem napájeny paprsky ničení, které udržovaly své hranice. Ve vrzání, starověkých čepů a trvalého oparu otráveného a znečištěného vzduchu, jedna humanoidní bytost se pomalu zvedá na nohy. Maso a kosti byly již dávno nahrazeny oceli a chromem, jednou leštěné a čisté, nyní zvětralé díky nespočetným rokům působení kyselých dešťů a zčernalé hustého, dusivého smogu. Mohl to tu opustit, když byl ještě člověk, předtím než byl zničen v těle slévárny, kterou původně vytvořil k útěku. Nikdy nedostal šanci opustit. Jeho mysl a duše byla pohlcena ve snaze dostat se na svobodu. S pomalým řinčením kroků a stálým kapáním oleje ze svých kloubů, jako krvácející mechanická noční můra přivedl k životu věc odpornou. Hlasité skřípění, jak se pohybuje k východu. A za ním tisíce dronů stoupá jako mor kobylek, připraven pokračovat v nekonečném získávání zdrojů. Jak ohavnost, která byla kdysi člověk kráčela směrem k branám továrny, mocná vesmírná loď schovává dešifrovací zařízení v jejím suchém doku hluboko uvnitř jádra objektu. Měl to být způsob, jak utéct z planety a také hlavní důvod pro výstavbu továrny. Ale brzy se budova továrny stane prostředkem konce.

Jediný stroj připomínající lidskou podobu na celém světě, vstoupil do neúrodné pustiny zničeného světa. Nářek, kvílení větru deroucí se po povrchu. Žádné lesy, které by zachránili zničenou atmosféru.

Je to křik mrtvého světa. Ozvěna planety, kterou předběhl stroj.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Fistandantilus - 10. listopadu 2016 20:59
fuck_y2031.jpg
Potenciál by to možná mělo ...
 
Qued - 04. listopadu 2016 11:38
qued_antisanta2873.png
Háj.
Je to dobrý.
Několik poznámek. Před uveřejněním určitě číst vícekrát. Co je v knihovně, to považuji za hotové dílo a tohole určitě hotové není.
Chyby, hrubky, čárky, nedokončená slova měnící význam, věta bez pointy.¨
Nástřelem:
Nevidím zcela jasnou paralelu mezi odstávkou výroby a odstraněním domorodci.
Ta věta sice dává smysl, ale nenabízí vysvětlení a pak je zase zbytečné zmiňovat, že byly nějaké odstávky výroby.

"ve vrzání trvalého oparu a starověkých čepů" - v tomto slovosledu je význam stejný, jak jsi napsal ty, akorát je viditelnější co je špatně. Tedy "ve vrzání čepu a v trvalém oparu vzduchu"

jednou leštěné - kdysi leštěné nebo jednou naleštěné
- navíc leštěnými, jinak není jasné co bylo leštěno, kosti, chrom, ocel?
nyní zvětralými viz výše

...a zčernalé hustého...
Teď nevím zda ta patří:
"rokům působení kyselých dešťů a zčernalého hustého, dusivého smogu." To znamená, že by zčernalý hustý smog napomáhal erozi (což spíš teda ne, ale může být), nebo:
"rokům působení kyselých dešťů a zčernalé působením hustého, dusivého smogu" Tedy je to zvetralý a ještě černý.

. Nikdy nedostal šanci opustit. - He? Něco zde chybí. Nějaký podnět.

Jak ohavnost, která byla kdysi člověk kráčela směrem k branám továrny, mocná vesmírná loď schovává dešifrovací zařízení v jejím suchém doku hluboko uvnitř jádra objektu.
Chápu správně význam této věty, že "zatímco ohavnost kráčela k východu, vesmírná loď schovává zařízení" ? Dělá to ta loď aktivně?
Ta věta je celá taková divná, použití minulého času v první části a současného v druhé.

Jinak to fakt není špatné, líbí se mi to, našel bych tam pár asi ještě drobností, které však asi čtenáře neruší (vítr nekvílí, když nemá o co).
Piš dál a víc to po sobě čti, vidím v tobě něco. :)

 
gjjm - 02. listopadu 2016 19:59
sabre6104.gif
Umíš podat vizi tak, že si ji čtenář živě představí - a pak si uvědomí, že se za ní dokonce skrývá zajímavá myšlenka. Co ale drhne, místy dost, je styl - taková kombinace vzletného, téměř básnického patosu a elementárních stylistických chyb nepůsobí úplně dobře ("Sluncem napájeny paprsky ničení, které udržovaly své hranice" - kde je přísudek?), totéž platí o základních pravopisných a gramatických chybách (lesy zachránili?).
Základ je určitě dobrý, velmi dobrý, ale bylo by jej třeba víc vybrousit, vyhladit...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064754009246826 sekund

na začátek stránky