Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Když si blázen sedneOblíbit

qued_antisanta2873.png

Autor: Qued

Sekce: Povídka

Publikováno: 13. července 2006 11:02

Průměrné hodnocení: 9.4, hodnotilo 9 uživatelů [detaily]

 
Něco pro pobavení, či zasmutnění.
Ehm...



 


Když si blázen sedne.

V polední noci, šel prostředkem ulice, u stěn budov, zvířecí člověk na koni. Helmu na hlavě nesl v ruce. Ze stínu však, s loučí v ruce, vyskočil na něj chromý muž. Otočil se k němu zády a zamžoural na něj slepým okem. „Nečum,“ pronesl, když hubu zavřel a důstojným krokem se odplížil pryč. Pěší jezdec zaraženě hopkal na místě dopředu a na tváři se mu zračil bezvýrazný výraz. „Neměl byste trochu tuřínu?“ zaslechlo oko, ale to už se osoba ztrácela v šeru poledního slunce. Na svém oři zatím došel pěšky zvířecí člověk na náměstí plné budov, uchem zahlédl lidi posedávající ve stoje u okna do nálevny sypkých nápojů. Nestál na koni ani dvě hodiny a už k němu doplavala jedna z lehčích, olovem obtížených dívčin.
„Dobré, horké olovo,“ volala na něj už z dálky, když k němu připlavala a prsty držíc kapku horkého olova, zvedla k němu nohu a začichala. Když na ni vrhl svůj pohled, ten se zarazil dívce hluboko do hlavy a ta se mrtvá zhroutila k nebi. Z čela ji čněl ponurý nápis čtený jásavými písmeny: „Pěkný pozdrav ze Slunečních ostrovů.“
Co nesnědl, to zaplatil a vydal se dál, veda svého oře pod sebou. Ani kdyby bděl, by se mu nezdálo to, co teď neviděl. Před jeho zraky, v cizí kapse, se z ničehož nic vzali tři muži a donesli se pryč.
„Kterou rukou jíš, toho píseň zpívej,“ poznamenal za nimi a nezastavil.
Konečně narazil na silný tok. Rozbil si o něj nos a odřel kolena, přestože kůň běžel pomalu. Proud zde byl velmi silný, jeho pach se donesl až k jeho ústům a zašněroval mu tkaničky u vesty. Rozhodl se tedy, že se vydá nahoru po proudu, až najde most. Utíkal pomalu, aby na brod schválně nenarazil. Na začátek schvátil koně tak, že už nebyl schopen ležet. Musel ho vydělat. Však škoda dřeva mu přišla, kterého na koni mnoho nebylo, a tak mu alespoň kopyta snědl a zbytek pochoval. Jak tam seděl s koněm chovajícím se v jeho náručí, zaslechl brod, kterak se brodí přes tamten tok. Nebylo těžké následovat sluch, když ho viděl za sebou, musel se však pohybovat rychle, bez koně mohl jen jezdit. Brod byl hluboký a prudký, ale přenesl osobu na druhou stranu a jal se znovu brodit po souši. S pochovaný koněm musel pohřbít naději, že na místo dorazí pozdě. Strávil tím tři dny, ještě teď ho bolel žaludek od trávení a nohy od kopání, naděje však byla pohřbena a její mrtvola se skvostně vyjímala na hromadě nakopané hlíny.
Rozbil tedy tábor, když spěchal na severojih a snědl z trosek ukradené vlastní věci.
Cesta netrvala pět let a dorazil cíl. To však již zvířecí člověk odpočatý z dlouhé cesty a smutný z doražení cíle nevydržel nápor emocí valících se přes něho v organizovaném útvaru a srdce mu v kalhotách puklo.
Nikdo ho nepochoval, ale pohřbili ho se všemi poctami, až se do masového hrobu vešli.
Začátek.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Torrx - 07. září 2006 23:08
ikonka1137.jpg
Takhle mě tady dlouho nic nefascinovalo a tohle je opravdu skvělé! Smál jsem se od srdce a to je na tom myslím nejdůležitější...dávám desítku
 
Delruth - 05. září 2006 12:17
iko5322.jpg
jojo, souhlasím se všema, krom Fista. :-)
Něco nového bylo potřeba. Připomnělo mi to naše hraní DrD, když jsem jako dobrodruhové šli a potkali jsme vesnici. Ta nás pozdravila, my na ni "Čest" a šla dál. :-D
Jojo, tenhle humor, co si hraje s významem slov, je úžasný. :-)
 
Barbara - 01. září 2006 19:48
dark_angel17692.jpg
Výborné, místy by se dalo říci geniální, ale to by pak geniální zastiňovalo výborné.

Dávám 10
 
Qued - 30. srpna 2006 07:59
qued_antisanta2873.png
Dobrý den,

dovolte abych se vyjádřil k Vašim poznámkám.
Velmi za ně děkuji a jsem rád, že jsem potěšil oko, možná i něco víc, čtenářovo.
Na vysvětlenou, především pro DTL, řeknu: Byl to náhlý závan prolétající můzy, kdy po přečtení některých zdejších článků jsem zhrozen "hodil" na čistou stránku dokumentu v aplikaci MS Word, první větu.
Ta zalíbivší se mi, donutila mě domyslet zbytek a stvořit maličký příběh s lehkým smyslem, či nesmyslem.
Však podpořen místními díly dokonal jsem dílo toto, jakožto protest vůči nesmyslnosti a klišovitým témátům "některých" místních článků.

O to více mě těší Vaše kladné hodnocení a jsem za něj vděčný.
di'Qued Lannister ... :)
 
DTL - 29. srpna 2006 22:52
nif2820.jpg
Ano, pohřbívání! Pochovaný kůň je úžasnou rekvizitou, ale pro mě... kvůli tomu celou tuhle poznámku píšu, abych o tom mohla informovat budoucí generace, chápete... pro mě je vrcholem toho všeho pohřbená naděje. :))
A omlouvám se za tenhle zbytečný komentář ;)
 
Fistandantilus - 29. srpna 2006 20:44
fuck_y2031.jpg
Mě to bohužel nic neřeklo. Asi jsem jediná vyjímka co se našla.
 
Poli-chan - 29. srpna 2006 12:39
bez nzvu8529.jpg

Tohle není dobré...
Tohle je totiž skvělé!
Připomíná mi to La Faneie nebo třeba Grübera z přelomu století(myslím 17. a 18.)! Takhle vypadala fantasy než se do ní nacpali pajzlíci, elfové, mágové a rytíři....
 
Belgarion_Kolder - 28. srpna 2006 23:43
belg4582.jpg
Výborné, výborné, výborné. Nejvíc se mi líbilo využití mnohoznačnosti slov, zvláš» pochování a jeho následný kontrast s pohřbením. A samozřejmě jsem se zasmál .-)
 
PsychoP - 28. srpna 2006 09:50
falling8927.jpg
byl jsem tím unesen již u Grácií...

GRATULUJI. Toto dílko se velmi povedlo.
 
Bard - 28. srpna 2006 07:11
ikonagamma1684.jpg
Jo ... moc dobrý. I já skládám poklonu.
 
Hlander - 27. srpna 2006 00:00
ikonka7636.jpg
Poklona, pane :-)
 
Galad Elen - 25. srpna 2006 19:14
arodjkafinal5054.jpg
Hustý, jednou jsem četla něco podobného a moc se mi to líbilo, stejně jako toto. Vtipné, originální a tak vůbec všechno, co tu již bylo řečeno.
 
Sargo - 25. srpna 2006 17:22
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Arion2 - 25.Srpna 2006 17:14
No vidíš, to je ta ironie. Jak jsou tu upíři, každý nadává na klišé. Jak se objeví něco originálního, nechceš hodnotit, protože není s čím porovnávat :-D

Je to skvělé. Skvěle jsem se pobavila - no, musela bych napsat to, co DTL, takže to jenom podepisuji a poklonu originalitě :-)
 
Arion2 - 25. srpna 2006 17:14
a5615.png
Zajímavé, vcelku jsem se zasmál.

Hodnotit nebudu, je to krátké a nemám to s čím porovnávat - podobných článků zde přemnoho není.
 
DTL - 25. srpna 2006 13:39
nif2820.jpg
Prostě perfektní! :)
Mám z toho takový příjemný pocit, že každé slovo bez výjimky má v tomhle textu své místo - že není nadbytečné ani špatně umístěné.
Příběh navzdory vší nesmyslnosti funguje; u některých slovních spojení mi samy naskakovaly do hlavy obrazy, zatímco u jiných jsem se musela chvíli soustředit, abych je rozlouskla - a obojí mě bavilo.
Množství drobných humorných point, které se překvapivě objevují na nečekaných místech, je kapitola sama pro sebe. :)

Pokud je tohle výsledkem pečlivého plánování a nekonečného vybrušování, má autor můj obdiv za všechnu tu trpělivost, soustředění a práci. Pakliže je to jen tak zlehka psaná povídka, napsaná "jak to slina na jazyk přinesla", je třeba poděkovat talentu a tehdypřítomné Múze. :))
 
Morra - 25. srpna 2006 12:09
744110440656097490.jpg
No...kdo by to do tebe řekl. :D
*ignoruj to rýpnutí*
Jinak je to pěkný. První dva řádky se mi zdáli, jakoby to bylo zvláštní formou srýmované. Krásně se to četlo a volil jsi dobrá slova...
Nemám, co bych víc napsala a nemám ani čas...
Ale na články od starých známých si čas najdu...:D
S pozdravem Morra
 
Dark Gauldy - 25. srpna 2006 01:02
borricmini5162.jpg
hezké ^^... mě osobně se to líbí, jen kdyby to mělo trochu víc "příběh", tak je to dokonalé
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061490058898926 sekund

na začátek stránky