Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Andorská radaOblíbit

fuck_y2031.jpg

Autor: Fistandantilus

Sekce: Nápad

Publikováno: 01. dubna 2004 08:40

Průměrné hodnocení: 9.3, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Zde přichází článek o Andorské radě. Nech» vejde ve známost jako platný. Andorská rada léta páně Andoru - letopočet 909. svatého času.

Andorská rada a její význam především tkví v některých oficialitách stvořených právě pro tuto instituci resp. tento orgán, který by měl zajiš»ovat nejvyšší chod Andoru. Tj. schvalovat návrhy na změnu měny, příjmat do řízení různé druhy nových záležitostí - tj. např. schvalování nových artefaktů, magických předmětů, měst, Bratrstev, Cechů apod.
 
Andorská rada a její struktura:

Andorská rada je nevyšším orgánem Andoru, ze začátku by byla složena z lidí, kteří obětovali pro vývoj Andoru co nejvíce svého času či jiným významným způsobem se podíleli na vzniku podoby Andoru. Časem by se do ní přijímali podle stanovených pravidel noví členové, kteří by mohli rozhodovat o osudech nových neposkvrněných tváří Andoru. Andorská rada by měla být druhem nezávislého statutárního orgánu, který nepřímá žádné rozkazy, pouze jedná na doporučení dolních vrstev (nevolníci, řádoví členové Andoru), kteří mohou vznést námitky - případně vytvořit rebelii, která v Andorských dějinách potom může znamenat převrat a možná i samotnou záhubu Andorské rady. Andorská rada by měla vznikat jak už bylo řečeno postupně a měly by se na ní projednávat důležité otázky. Andorskou radu je možno svolávat buď ve stanovený termín, mimořádně, v začátcích samozřejmě její otevření bude probíhat neustále. Pro tyto případy by mělo vzniknout autentifikační fórum, kde by se člen přihlašoval pod stejnou přezdívkou jakou má nyní, akorát by mu byl přidělen vyšší statut (např. před jeho přezdívkou v menu přihlášení by například stálo, říkám např. Ami - člen Andorské rady, Fistandantilus - člen Andorské rady, Hlandar - člen Andorské rady, atd ... atd ...) zajímavá konfrontace by pak nastávala, pokud by člověk tuto identitu dokázal ze začátku utajovat, např. to že je členem Andorské rady by bylo veřejné, avšak to by některý budoucí nečlen Andorské rady chtěl proti této instituci kout pikle a např. by se přihlásil do oportunistické strany Temného bratrstva (měl by např. nick Arrand - člen Temného bratrstva, atd ...) to by se pak mohli dít věci v Hostinci. No dovedete si to představit ? Hostinský jen tak mimochodem nalívá pár típkům na baru, když se semele bitka a do hry vstoupí některý z členů Andorské rady a ohání se příslušnými Andorskými zákony (ty by poté taky mohli vzniknout společně s preambulí - pracuje se) no a to toho by náhle vstoupili dvě Bratrstva Temné sekty a např. Cechu zlodějů, kteří by se náhle přihlásili a vyvolali by tak všeobecný rozruch v Hospodě. No, to by byl hukot, kdyby poté na proti sobě stáli dva členové Andorské rady a čtyři členové tajné Sekty, s přízvisky, že opravdu do této sekty patří. Jak by se to vyřešilo to by se muselo ještě promyslet, ale určitě to není špatný námět k založení dobrodružství, kdy jeden člen Andorské rady dá se do spárů nejvyšší rady a opačně. Jak by to bylo ve skutečnosti by pak věděl jen ten, který to celé naprogramoval (tedy Ami) a možná by mu odpadla možnost se do celé této záhady zamotat. Chaos je nutno proměnit v řád, bývaly má slova, avšak pokud by chaos vládl mezi těmi, kteří by byli každý z jiného těsta (člen, nečlen, stálý nečlen, stálý člen, apod ...) vyvolávalo by to možná pocit jako při hře Vampire the Masquarade, kde nikdo neví kdo je kdo a dozví se to například až po své smrti.

Zabezpečení:

S tím se samozřejmě nabízí tisíc otázek jak takové věci ošetřit případně vyřešit ve prospěch většiny. Hned vás napadne otázka o tom, že hráči si mezi sebou řeknou to nebo to, případně že odhalí některá tajemství Bratrstva, Sekty, Cechu či Andorské rady. To by měla částečně preambule. Případně by při registraci se volilo zda uživatel má zájem na vyšším postupu/nepostupu v andorské hierarchii. Možná to zní složitě, ale myslím, že kdyby se do toho pár lidí vložilo mohl by z toho vzniknout zajímavý projekt, který by neměl obdoby. Jak často říkáme ve fórech a diskusních fórech - Nápady by byly, teď už je stačí jen sklidit - (už nevím kdo to řekl, ale bylo to dobré). Ještě k zabezpečení jednotlivých tajemství mezi hráči. Ta by se měla také vyřešit částečně tím, že vlastní statut by se vztahoval ne jednu primárně zvolenou postavu a ostatní by neměli možnost tuto prioritu mít. Určitě by však nastaly problémy s tím, že někdo má vícero postav a někdo má zase jednu a stačí mu to. Tady ovšem záleží na prioritách a člověk by si měl vážně určit zda tuto "nadhru" chce hrát nebo ne. Nemělo by se stát, že náhodný uživatel příjde k titulu Andorského člena zadarmo či laciným trikem. Tohle by mělo být za odměnu a měly by z toho posléze vyplívat určitá privilegia. Avšak ze začátku nic extravagantního, protože potom by to chtěl každý. Když říkám každý, nemělo by to pak vypadat jako něco, kde se každý valí za nějakým členstvím či jinou obdobou členství. Spíš by to mělo fungovat jako zpestření pobytu na Andoru. Např. při zakládání určitého Bratrstva či Cechu by bylo potřeba tří nebo pěti lidí, kteří by splňovali kritéria, např. jejich postavy by byli povoláním lupič nebo sicco. Domlouvali by se např. přes cecchovní poštu, královskou poštu, která by byla dalším zpestřením hry. Dostali by např. pozvánku na IX. cechovní sněm pod označením (status neznámý - odesílatel neznámý). Co by se dalo dále v Cechu či jiných "tajných" (autorizovaných) institucích dělat už by záleželo na domluvě mezi samotnými členy, či by se to mohlo vymyslet už rovnou ve vývoji samotného Andoru, tedy v nejbližších budoucích dnech.

Systém hlasování:

Dalším systém, který by mohl být aplikován na zdejší internetové prostředí by bylo hlasování do voleb, různých ustanovení zákonů apod. (taková malá obdoba našeho slovutného Parlamentu, Vlády, Sněmovny). Poslední zmíněné v závorce by mohlo sloužit jako stěžejní prvek. Sněm. Na sněm by mohli přijít zúčastnění. Konal by se v určitou dobu, která by byla předem známa a mohli by na něj přijít i ti, kteří by neměli konkrétní právo něco schvalovat nebo o něčem rozhodovat. Sněm by měl podobnou funkci jako Hostinec, lidé by zde přišli, mohli by si povykládat apod. ale v době kdy by začalo např. hlasování či podobné věci by se jejich činnost (psaní příspěvků automaticky převedla na mód šeptání pouze mezi jimi samotnými) v té době by začalo hlasování. Hlasování by mohlo být systémem, že musí přijít určitý počet lidí, jejichž statuty by druzí nevěděli, tudíž by také netušili zda jsou normální členové, členové Sekty, členové Andorské rady apod ..., (tady by nastával problém s lidmi přihlášenými momentálně online, kdy by člověk vydedukoval, že onen člověk může být teoreticky člen toho a toho sdružení) - to ostatně by platilo po celou dobu na Andoru, to je asi nevětší zádrhel. Jestli se držet utajování těchto informací nebo je přímo zveřejnit všem a všude, za jakýchkoliv okolností či událostí (např. při vstupu do hostince, při hlasování ve Sněmu, při nákupu v obchodě - výhodnější ceny, apod.). Tato koncepce je z hlediska uvažování a zapadnutí do celkově jednoduchého systému dost složitá, přiznávám se, že se neustále pohybuji v paradoxní smyčce, zda toto vůbec vyhotovit, či zda tento systém zavrhnout a navrhnout nějaký lehčí a jednodušší. No pokud nějaký máte, přispějte sem, nebo mi aspoň řekněte co si o podobných "maškarádách" myslíte. (omlouvám se pane Pratchett, že jsem si vypůjčil slovo z jednoho mého oblíbeného titulu).

Určitě jsem zde plně nerozvinul všechny své představy, některé by se dali dopilovat k dokonalosti, kdyby si to jen člověk dokázal představit (naprogramovat ve své mysli). Malou ukázkou může být např. ta, jak při tajném hlasování ve Sněmu vyskočí malá tabulka s otázkou "Chcete schválit zvýšení ceny u kudúcké kořalky v městě ?" a možnosti by byly. Ano. Ne. Zdržuji se hlasování. Na malé liště by se zobrazil čas a odpočítávání kolik zbývá do schválení či zamítnutí onoho iritujícího prohlášení (vyhlášky), nařízení. Pokud by čas vypršel, okénko by v tu ránu zmizelo a zákon by se stal platným/neplatným, pro většinu lidí na Andoru. A od zítřka by si tu kořalku už třeba nekupovali nebo» by byla moc drahá. A nebo by si ji kupovali a uchlastali by se k smrti. Taky volba. Ale o té už raději až někdy příště, až se dostaneme do části o smrti a posmrtném životě.

F.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
:)))))))))))) asi tak. Ale bohužel nevidím jinou cestu jak by to celé mohlo fungovat dohromady. (aby to nebyla jenom umělá kulisa, ale aby to i spolupracovalo)
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
uff, to je těžké scifi fantasy ..., pokud by to tak skutečně fungovalo, zatočila by se nám z toho všem hlava tak, že zítra bychom už se neprobudili na tomto světě, ale ve světě kybernetického fantasy světa !

 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Chce to vytvořit jakési "jádro"... program, generující hromady hodnot a určující hromady proměnných, který by server neustále zpracovával a ty proměnné by se poté využívali pro celý svět. Celé město (ty pravděpodobnosti, měny, finanční koloběh atd.) by se podle těch proměnlivých hodnot řídilo a ony navzájem by se měnili jedna v závislosti na druhé. Chtělo by to tak dát dohromady celou ekonomiku - pohyby cen, výše mezd, optimální daně atd.
Kolem tohoto jádra by se točily "instituce" města... ty by z tohoto jádra těžili informace a následně by ho zpětně měnili, například podle poptávky (tržní mechanismy). Ve městě (zmapovaném a uceleném), by se postavy "rodily" a přebývali mezi dobrodružstvími. Když by se vydali ven, (můžou být ale i dobrodružství ve městě [tam by se nic neměnilo, ale prvky by přešli pod nadvládu PJ... namísto jádra] dostali by se do "světa", který by měl také možnosti jiné, ale silně ovlivňovatelné PJ.

Samotné "město" by pak bylo hrou i pro PJ, protože by nad ním neměli kontrolu a jejich NCP by se tam mohli pohybovat jako jejich avataři, stejně jako postavy hráčů.

Je to jenom taková myšlenka typu - cituji - : "psal jsem jak mi to lezlo na mozek"
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
V jeho osobní stránce - nazveme ji jak chceme hlavně ne tak neomaleně jako PJ´s box (to se mi moc nelíbí) raději bych tomu přisoudil přiléhavější název. No ale to je to poslední. No tak tam by mohly být nejen věci ohledně funkčnosti Andoru atd ... ale i systémy a tabulky pomocné např. koho s jakou pravděpodobností potkáte ve městě, pomocná tabulka magů, atd ...
 
Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
Eskel:
No právě myslíš, že by se rada volila? Proč by se rada neměla zvolit nějak teĎ na začátku, jakmile se to vytvoří a poté by další členové mohli do rady vstoupit pouze po odsouhlasení většiny v radě, ne na základě skušenosti ani tak. No radši si to ještě jednou přečtu a zaměřím se na detajli
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Andorská rada bude mít svá zvláštní pravidla - stejně tak jako ostatní instituce (např. Cechy, nebo Bratrstva).

Systém voleb se určitě vymyslí o tom nepochybuji. Spíše se teď poslední dobou zabývám otázkami jak to všechno bude dohromady fungovat a spolupracovat. To je asi největší oříšek ze všeho. Kudy chodím tudy přemýšlím, jak zohlednit finance a jejich vliv na postavy apod ... dostávám se k nejrůznějším číselníkům a nápadům, jak to všechno zakomponovat do jedné věci a pořád se mi to sbíhá do jakéhosi dialogu Pj vs hráč. Hráč bude mít svou osobní stránku (s veškerým nastavením) a pj bude mít svou stránku se "vším" nastavením - tím vším tím myslím, veškeré ovládací panely, boxy, kolonky, měl by tam jen přepínat mezi postavami, verbířem, dobrodružstvím atd ...
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Ortex: No... od státu nikdo peníze dostávat nebude ne? To si musí sám vydělat. (jedině že by byl v armádě, nebo státní úředník)
Člen rady vyhozen pro neplacení daní?
To je blbost... členové rady jsou oproštěni od daní a nejspíš budou dostávat i nějaký plat.
Svrhnout ho můžou jen lidé a to tak, že ho prostě nezvolí... (nevím jak zařídit volby, ale to se vymyslí)
 
Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
To dává i místo pro korupci, komu by se chtělo třeba pořát chodit do jeskyní, když si může lebedit s postavou na vysokém postu a kolem něho se budou točit prachy za to, že třeba předává informace z rady. To by mohla být velmi veněná záležitost. Podle toho by se mohli chovat určité skupiny lidí. Já jenom tak navrhuju, není to nic kusého, moc jsem nad tím nepřemýšel, psal jsem jak mi to lezlo na mozek.
 
Ortex - datum neznámé
moje4498.jpg
Já jsem tu nový, ale mám pár připomínek. O andoru někde jinde,teď k tomuto tématu.

Bych řekl, že je to perfektní nápad. Já osobně bych navrhl, jsou tu úrovně a určité postavení lidí, každý člověk si nějak musí vydělávat na svoje živobytí, platit daně. Dejme tomu, že třeba bude někdo postavený vyskoký člen rady, ale taky s eu něho může naskytnout situace, kdy prostě nebude mít peníze. Peníze, co dostává od státu jako svůj plat by neměly stačit na jeho vižití a dobré žití, měl by dělat jiné věci, pokud nebude, nebude mít peníze na zaplacení daní, tím pádem bude svržen, protože rada nepotřebuje takové členy. Bude si muset znovu zasloužit místo v radě.

Jsem tu nový, moc se ještě neorjentuju, časem se okoukám a dám nějaké nápady, realizace, ale nebude na mě:-(, programuju ale v builderu:-))
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Já a megalomanství???? Nikdy. :)))))))))))

Natáčím film, jinak nic velkýho. :P
(prostě zkoušíme amatérskou filmařinu, spíš ze srandy... teď dělám naše stránky. Nebude to trvat dýl než měsíc.) Pak bych to vyděl na nějakou velkou poradu, nejlépe formou chatu.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Měna: názvy, dobrá, nebudem se přít. There is no need to argue anymore (řekla by hlavní protagonistka skupiny Cranberries) ... no, ale pokud budem zase tak megalomanští a vytvoříme si své krásné vize moc nafouklé, nakonec z toho taky nemusí nic být a můžeme se v tom utopit a nezrealizujeme třeba vůbec nic ... (viz např. Hostinec, ten už měl kupříkladu dávno fungovat - a nic se zatím neděje, i když podklady by k tomu byly) ...

To by mě zajímalo jaký projekt máš rozpracovaný (no už aby jsi ho dodělal) ...

F.
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
:)))))))))

Takže se vyjádřím k příspěvku předešlému :
Měna???? To nemyslíš vážně... podle mě právě název - shluk písmenek které jdou kdykoliv změnit - je absolutně podřadný takovým megalomanským věcem o kterých se tady mluví. Promiň ale o tom se nehodlám ani přít.

Podle mě je základem sepsání několikastránkové úvahy na toto téma => předložení Amimu => schválení => optání se ve fóru po pomoci a názorech => promyšlení, prodiskutování, sepsání celého systému institucí, oběhu peněz, práv osob a kompetencí úřadů... (nejen) přinejlepším celé ucelené koncepce = práce tak na měsíc.

(a taky že to hodlám udělat [a myslím že Hlander také], jen co dodělám svůj rozpracovaný projekt)

Myslíš ještě že si to zadá s vymyšlením názvu měny? nemyslím...
Nechci zbytečně oponovat, odporovat... není to samoúčelné. Rád bych tě totiž dohnal k zamyšlení nad našimi skutečnými potřebami.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
SKUTEČNĚ
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Zkouším něco z oblíbenými (jestli napíšu tento příspěvek, mělo by se mě to automaticky objevit v Záložkách) ale mám takový dojem už z předešlých reakcí, že se toto neděje (takže prosím na tento příspěvek nereagujte) smaže se teprve až tehdy až tady přibude volba (SMAZAT)
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
*** cenzura je cenzura *** když jde něco omezit příspěvkově musí to jít i z hlediska takových daní a oběhu peněz. V prvé řadě bycho se však měli ujednotit na základních věcech jako je název měny apod. (zl, stř, mk) - to je pro mě důležité z hlediska úpravy jednotlivých (průměrných) cen apod. aby si potom někdo např. nekupoval měch jednou za 3 zlaté a podruhé za 3 dolary. I když teoreticky si tam může dát název jaký chce, banku by to pletlo. Jedině snad kdyby někdo vymyslel kursovní lístek. Ale to bychom s tím šli až moc daloko. Na to myslím nemáme. Já osobně si myslím. Že těch pár základních věcí co jsi vyjmenoval (hospody, knihomolní úřady (cenzura si může políbit), tržiště, potažmo obchody, lázně, atd ...) ty bych tam nechal a ten zbytek podle mě příjde samovolně ... a dokreslí tak celkovou atmosféru města :))

Nakonec budeme mít jedno velké město. A hru o městu, tu tady ještě nikdo neměl !!!! HA ! A od nynějška si patentujem knowledge, jak na to všechno ! Od píky !!!

F.
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
**** ******** ten ********* ******** ach jo... :(
Kdy už zmizí ten stupidní systém cenzury? Ami?
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
ááá... vězení... to je také důležitá budova našeho města. (z toho se bude utíkat každou chvíli) Ale o tom až jindy a jinde.

Fist: To co říkáš se zdá praktické, mohlo by to tak fungovat... Co jsem měl na mysli je představa velkého koloběhu peněz. Daně od obchodníků, žold vojska a stráží, údržba státu, podpora různých organizací - spolků a institucí, mzdy pro státní zaměstnance (PJe), výplaty pro členy AR (Andorské rady)... aby to prostě trochu žilo a peníze se nebrali odnikud, ale aby skutečně obíhali. (což by měla na starost banka)

Vůbec bych už začal promýšlet onu koncepci celého města, aby nám pak navzájem ony jednotlivosti dobře pracovali.

Jednotlivosti jako:
hřbitov;
lázně;
špitál;
chrámy;
hospody;
nevěstince;
úřad vlády;
tržiště;
aréna;
kni***a;
cechy a kluby;
divadla a zábavné instituce;
jednotlivé obchody;
školy;
strážnice a vojenské objekty pod správou státu a rady;
možná i nějaký ten administrativní úřad vlády...

Určitě jsem spoustu vcí vynechal, ale je to ukázka toho s čím vším by se mělo počítat... a v čem se ony peníze budou určitě točit. Navíc prostřednictvím jich je budou získávat lidé>zaměstnanci.

Je to trochu šílené, ale po malých krůčcích to půjde... můsíme si to ale rozvrhnout už dopředu, jinak je to jako stavit ISS bez plánu.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Já jsem takový poloekonom - spíš marketingový specialista, než čistý finanční úředník. Ale podle mého by se to mohlo celé naplánovat tak, že na den by připadla určitá částka, kterou by musela postava "teoreticky" odvést jako daň (tj. čím víc postav by člověk měl, tím větší zátěž na jeho daňové zatížení by byl). Udělala by se pak taková tabulka, kde by to mělo vystačit přibližně na rok/půl roku - hraní s tím, že by postava měla z čeho platit, pokud by přestala platit, bylo by to s ní špatné a mohlo by to sloužit i jako modifikátor /známka/ toho, zda hráč má o tuto postavu ještě zájem nebo nemá. V případě jeho nečinnosti, by se propast (dluh) zvyšoval a pokud by přesáhl těžce do debetu (záporných hodnot) postava by se ocitla ve Vězení, odkud by ji snad mohla vysvobodit už jen Andorská rada, či případně někdo z Cechu či Sekty.
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Myslím že korupce může fungovat absluteně automaticky a nesystémově, tak jak by nejspíš fungovala i kdyby jsme o ní vůbec nevěděli. Oni si lidé najdou cestu. O to bych se zas tak nestaral.
Daně podle postavení jsou dobré, ale otázkou je, jestli přímo z majetku nebo podle levelu...

A s tou nezaměstnaností bych to zas tak nerozváděl, oni si lidé alespoň půjčí v naší andorské bance... (časem to bude chtít nějakého ekonoma, aby nám to nepřerostlo přes hlavu :))) ) Snad nebude zadluženost moc vysoká, aby vláda nemusela dělat hromady reforem.

A co důchody? Zdravotnictví? Školství? :))))) {poslední dvě instituce by měli ve Městě fungovat také}

Jednoduše naprogramovat? :)))) myslím že na to už je pozdě...
 
Arrand - datum neznámé
ignatius2553316.jpg
Dane by se mohly platit podle postaveni hrace... Uplne novy hrac by platil treba medak tydne, a radni potom vic... Samozrejme by se mel potom udelat i system praci, aby bylo mozno si privydelavat na placeni dani.... Korupce by se potom musela rozrustat napred jen mezi hraci, a pak teprve by se mela ohlasit Amimu, jako "PJ-ovi" Andoru....
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Ano jsem pro. Zkuste někdo napsat zase svou vizi. Např. o korupci, daních, či podobných nesmyslech. Udělat to jednoduše a přitom tak aby to fungovalo a dalo se to lehce naprogramovat. :)
 
Eskel - datum neznámé
esk22836.jpg
Dobré... až budu mít čas se trochu rozepsat tak taky něco obsáhlejšího sesmolím.

Jinak mám ještě dva malinké podněty k tomuto : 1.)Korupce.
2.)Státní rozpočet, pokladna.

Myslím že si domyslíte co tím chci říct a kolik srandy s těmito věcmi bude. Ono když se to skutečně rozvede tak možností bude hodně. Proto se za tuto koncepci přimlouvám... chceme přeci náš svět se vším všudy.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Pánové uklidněte se, tohle jsou pouhé výplody mé bujné fantasie, leccos by se muselo dodělat. Ani jsem nečekal, že tento článek sklidí takový ohlas.
 
Hlander - datum neznámé
ikonka7636.jpg
Ty jo :-) Tohle je teda něco. Momentálně mě nenapadají vhodná slova. Takovéhle pojetí rady je super. Snad jen to hlasování mi nějak nesedí, zkusím si to ještě přečíst, abych to lépe pochopil :-)
Jaký přístup by do "radního fóra" měli nečlenové. "Jen pro čtení," nebo vůbec žádný? Já bych se skoro přimlouval za tu druhou možnost.
 
Arrand - datum neznámé
ignatius2553316.jpg
Fiste, klobouk dolů... Tohle je přímo revoluční myšlenka.... Žádný systém hvězdiček, založte cechy.... CecXXXí síla bude v počtu členů, a tedy v počtu hlasů v senátu.... Ty jo... pěkné... Ami bude lord Vetinari :-))
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.064404964447021 sekund

na začátek stránky