Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Mlhavý šat - Matmas, andořátko, Kong Bao-tan, TuaxOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 28. října 2007 19:56

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Nechybí trocha poezie, nechybí něco ze života, nechybí něco z neživota, nechybí trocha záhrobí - vstupte počtvrté a na předposledy. :-)
 


Pozn.red.: Zase jeden, co by mohl slova rozdávat. Obrazně? Doslova? :-)

Závislost ( - Matmas - )

Stvoření jenž jak veš líné
a pracujíc málo ke knihám
než prstem pohnout tíhne
to stvoření já proklínám

Pro oči zakrývá mlhový
krom stránek okolí šat
a pravdu mi nikdy nepoví
navěky bude mi lhát



Autor: Drobná lokální pověst, co do dějin literatury nevstoupí. ;-)

O panně Dianě a jejím šatu z mlhy utkaném ( - andořátko - )

Kdysi žila pod kopcem zvaným Štarkov předobrá žena jménem Diana. Kdykoli potřeboval někdo pomoci, šel za ní a nikdy nebyl oslyšen. Nemocní i nešťastní chodili od ní uzdraveni, nebo alespoň s úlevou.
Když v ta místa přišli křesťanští mniši, chtěli ji vypudit. Ať již jejich zásluhou, nebo se sama rozhodla, zůstala tam zakletá do pramene vody, kterou dřív léčila nemocné. Odtud občas vystupovala, procházela jako stín mezi stromy a děsila osamělé poutníky na lesních cestách. Když bylo hezky, prala si svůj šat z mlhy utkaný v prameni a dávala ho sušit na strom vedle něj.

Jednou ji tak zahlédl ovčák z blízké vsi, vyčíhal vhodnou chvilku, připlížil se křovisky – a když víla ulehla k odpočinku, popadl její šaty a uháněl k domovu. Zaplakala panna Diana pro svůj krásný šat. Domyslila si, kdo byl ten drzý zloděj. Když příštího dne ovčák procházel se stádem poblíž, znenadání zjistil, že se mu ztratila nejlepší ovce. Hledal, volal, naříkal, hořekoval nad trestem, který jej čekal za tu ztrátu.
Tu zjevila se mu panna Diana. Padl před ní na kolena. „Odpusť mi, panno Diano, nehodnému!“ Víla ho litovala, avšak chtěla zpět svoje šaty – a jak pro ně rychle utíkal! Sotva je vložil panně Dianě do rukou, rozhrnulo se křoví a ztracená ovce se s radostným zabečením vracela ke stádu.
Mnoho dalších ještě vyprávělo o tom, jak se s pannou potkali, ale svůj šat, z mlhy utkaný, si už dobře hlídala.



Autor: Komu by bylo jméno hlavního hrdiny povědomé, má pravdu - gńom Waaxquie se již vyskytl v projektíčku "Šnek zachránce".

Tři přání ( - Kong Bao-tan - )

„Táák, konečně… poslední pružinka…“ Waaxquie zvedl malý trezor, všelijak jej otáčel, aby se ujistil, že se jednalo skutečně o poslední jistící mechanismus. „…by gnóm nevěřil, kolik pastí netherští technici vpravili do tak malý krabičky.“ Nedočkavě přeběhl na druhou stranu místnosti a začal po dlouhém týdnu pracovat s paklíči. „Jistě artefakt obrovské moci… a ceny!“ Po odstranění všech jedových trysek, ohnivých gejzírů, bodcových pružin a mnoha dalších důmyslných soustrojí bylo odemčení takřka hračkou. I když – aniž si to Waax uvědomil – strávil tímto procesem celou noc.

Konečně: „trrrrd“ a „cvak“ a zámek povolil. Vzrušením se mu třásly ruce – vlastně celé tělo… bylo tomu více než patnáct desetidnů, co truhličku získal a teprve nyní se dozví, co obsahuje. Nedočkavost zvítězila nad opatrností a prudce odklopil víko. Náhlý náraz magické energie jej smetl na podlahu. Když se opět zvedl, zjistil, že truhlička nápor surové magie nevydržela. Místo ní stála na stole malá umazaná lampa.

Nedokázal potlačit smutek. „Ať jsem fousatej trpaslík,“ prohlížel si lampu, „jestli jsem nedal celé jmění za obyčejnou olejovou - moment! Tady je nějaká runa!“ Rychle přeběhl k jinému stolu, vzal hadřík a začal lampu čistit.

Lampa se zatřásla a vypadla mu z ruky. Opět z lampy vyšlehl výboj surové magie a Waaxe oslepil. Náhle se cítil bezbranný – věděl, že není v místnosti sám. Kousek od něj se vznášel obrovský vzdušný genasi. „SPLNIL SI MI PŘÁNÍ – OSVOBODILS MĚ! DALŠÍ SI SPLNÍM SÁM! ZABIJU TĚ! A TÍM SE DOSTANU K MÉMU TŘETÍMU PŘÁNÍ – SVOBODĚ!“ Další věc kterou gnóm vnímal, byl mlhavý šat, který jej obklopil a působil nesnesitelnou bolest…



Pozn.red.: A trocha syrové reality nakonec... ;-)

Mlhavý šat ( - Tuax - )

„Tak ještě jednou. Opravdu si nevzpomínáte, co měla ta osoba, co vás přepadla, na sobě?“
Bezradně jsem zakroutil hlavou a poposedl si nervózně na židli.
„Tak chlape,“ přistoupil ke mně policista blíže, až jsem ucítil jeho dech, nepříjemně páchnoucí po cibuli. Chvíli se na mě upřeně díval. Pak si povzdechl, obešel stůl a sedl si na svou židli. Bezradně rozhodil rukama a podíval na sekretářku po své levici, která prováděla zápis o trestném činu přepadení. Ta trpělivě čekala s prsty na klávesnici, zda něco ke své výpovědi nepřidám.
„Jak mám podle vás toho chlapa najít, když mi nejste schopný říct ani co měl na sobě?“
Pokrčil jsem rameny.
„Sakra!“ zařval náhle tak, až ve mně hrklo. „Omlouvám se,“ dodal vzápětí vyšetřovatel, „už jsem to v sobě nemohl držet.“ Vstal, otočil se ke mně zády a přistoupil k oknu.
Zadíval jsem se na jeho siluetu postavy, proti světlu z venku. V tom jsem před sebou měl jasně včerejší večerní scénu.

…vracím se unaveně z práce a v tom ke mně někdo přiskočí. Stříkne mi něco do oči, které mi ihned začnou slzet a šíleně to pálí. Vzápětí ucítím bolest v břichu, jak mě někdo prudce nakopnul. Padám na zem. Další rána přišla do hlavy, zasténám bolestí a zkroutím se. Cítím, jak mi někdo přeřezává popruh k tašce, co mám pověšenou přes rameno. Mžourám zamlženým zrakem na útočníka, v slabém svitu pouliční lampy. Oči mi slzí… vidím ho mlhavě… i ten jeho šat…

„Už si vzpomínám,“ pronesl jsem do napjatého ticha místnosti.


 

Komentáře, názory, hodnocení

Kong Bao-tan - 20. listopadu 2007 20:10
waaxquie80614485.jpg
Chvíli jsem zápasil s myšlenkou pyšně se nadnést, protože pochvala od Barda - tedy od někoho kdo píše tradičně nadprůměrně - potěší :)
 
Bard - 19. listopadu 2007 16:54
ikonagamma1684.jpg
V téhle várce mě nejvíc dostala Kongova Tři přání. Sice to zavánělo mírným klišé, co se týče nalezení lampy a následného zjevení džina (ať už jej nazveme jakkoli), ale tento závan byl rozfoukán svěžestí podání.
 
Fistandantilus - 12. listopadu 2007 22:03
fuck_y2031.jpg
Mě se skutečně nejvíc z těchto děl líbily ony tři přání - navíc mám rád gnómy, pastičky a začmoudlé lampičky. Podle mého gusta.

Detektivní akce od Tuaxe se sice četla zajímavě, nicméně nic zajímavého jsem na tom nenašel.

O panně Dianě to bylo také zajímavé milé podání, nicméně takový druh čtení jsem ochoten absorbovat jen po určitou dobu. Myslím, že těch 250 stačilo, až až :)

Abych byl kompletní tak básnička mi také moc nesedla. Nemám rád moc když se smýká se slovíčky a pak tam úplně vypadne to co člověk vlastně chtěl říct. No na básník expert nejsem. Jen dojem.

Celkově docela zdařilá várka Mlhavých šatů ... :)
 
Eskel - 12. listopadu 2007 03:21
esk22836.jpg
Asi jsem divný, ale matmas a tuax mě oslovili nejvíce... jeden úžasným slovosledem, druhý velmi zajímavým uchopením tématu. :)

Ale tři přání bylo také hezké čtení, to rozhodně.
 
Kong Bao-tan - 11. listopadu 2007 22:27
waaxquie80614485.jpg
Falucius - 11.Listopadu 2007 21:32
Jo táák :) Mno... ale moc džinů asi neplní přání sobě ;) A hlavně bych chtěl dodat, že genasi není džin, ale elementál.

Matmas - 11.Listopadu 2007 22:01
Mě se to líbilo... mám rád dílka, které mě nějakým způsobem zaujmou i když jim třeba úplně nerozumím... ze stejného důvodu mám rád filosofii :)
 
Matmas - 11. listopadu 2007 22:01
elf257929819.jpg
Kdo můj pokus nepochopil, tomu se nedivím, neboť je to má jediná báseň, kterou jsem kdy vyprodukoval. No a je to vlastně takový můj zkrácený životopis, protože nedělám prakticky nic jiného, než že čtu. Takže to stvoření budu také já...

A k ostatním: Jako vždy se mi to líbilo, co jiného psát. jako kritik taky za nic nestojím...
 
Falucius - 11. listopadu 2007 21:32
vykricnik9706.jpg
Kong Bao-tan - 11.Listopadu 2007 19:38
No, džinové většinou dělaj dvě věci... buď plněj přání a nebo vražděj a ničej :-) Už když tam vykoukla ta lampa, tak sem čekal jeden z těhle konců. Ale na druhou stranu to je rozhodně originálně podaný :-D
 
Tuax - 11. listopadu 2007 20:25
nightimefox8315.gif
Ravager - všichni pořád hledají pointu :-) A já se snažím dost věcí psát bez pointy, takže v tomto směru u mě toho obvykle moc nenajdou :))) Každopádně gratuluji, jseš první kdo neopomenul poznamenat naprostý nesmysl, což je to slovo "šat" v mem podání, to by opravdu ten přepadený nepoužil, ani v myšlenkách. Máš u mě plusový bod :-P
 
andořátko - 11. listopadu 2007 20:16
girl_reading_book3224.jpg
psychop - 11.Listopadu 2007 20:15
K tomu směřovala má snaha, takže - díky :)
 
PsychoP - 11. listopadu 2007 20:15
falling8927.jpg
andořátko - 11.Listopadu 2007 20:12
S tím souhlasím. Dokonce se ti povedlo vcelku úspěšně trefit i klasický styl podání, které mi připomnělo jednu sbírku pověstí, kterou jsem četl několik let nazpět.
 
andořátko - 11. listopadu 2007 20:12
girl_reading_book3224.jpg
Děkuji za vaše podněty. Jako obhajobu, nikoli svou, ale žánru, musím říci, že takhle banálně to v lokálních pověstech prostě chodí. Při návštěvě jakékoli zříceniny či památného stromu uslyšíte přesně takových asi tak tucet... :D
 
Ravager - 11. listopadu 2007 19:53
ikonkarav6371.jpg
První:Přiznám se, že jsem to nedal. Nechápu to tak nějak všeobecně, takže bohužel: nelíbí

Druhý:Jak už tu kdosi psal, začátek stál za to a očekával jsem hodně, bohužel, druhá polovina spadá hodně nízko. Není tam žádný důvod zápletky, prostě bartr. Myslím, že víly by se neměly snižovat k vydírání a už vůbec ne v pověstech. Ne moc líbí

Třetí:nejlepší z várky. S příběhem se dokážu ztotožnit bez výhrad, snad mi jen přijde, že tam nejsou ty šaty vůbec důležité. Defakto je to pouze způsob smrti hrdiny, takže, řdekněme, kdyby byl spálen na uhel, tak se to zadaného tématu nijak netýká. Líbí.

Čtvrtý:tady mi zase nšjak nesedí pointa, vyznívá mi to do ztracena, plus, pokud píšeš o realitě všedního dně, pak bys rozhodně nepojmenoval lupičovo oblečení jako "šat". Ale jinak pěkné, četlo se dobře. Líbí.
 
Kong Bao-tan - 11. listopadu 2007 19:38
waaxquie80614485.jpg
Matmas: ač tomu nerozumím, působí to ně mě jaksi půvabně a hluboce.

andořátko: jako pověst to opravu působí, leč mě to nezaujalo.

Tuax: oproti ostatním působíš dost nevšedně - žádné CHA>18, žádné dívky, žádné hory, jen realita.

Jsem rád, že jsme se nakonec vymanili z opěvování ženské krásy (tak mě napadá, že tu nikdo neopěvoval krásu mužskou ;) )

A děkuju všem (ano i Eithné) za vesměs pozitivní (ano opět Eithné) reakce:)

11.Listopadu 2007 02:48 Falucius napsal: "konec neni tak docela originální"
Originální není v čem? Ne že bych se snažil o kdovíjak světoborný závěr, jen mne zajímá jax to myslel
 
Tuax - 11. listopadu 2007 13:47
nightimefox8315.gif
Eithné - 11.Listopadu 2007 10:11
Dřív tomu taky tak nebylo, ale v poslední době mi začíná více věci při psaní více sedět, asi se to trošku posrovnávalo v hlavince :D Třeba je to jen dočasný výkyv...

Sargo - 11.Listopadu 2007 10:12
Mám tam například opakující se slova, které bych za normálních okolností předělal. Co se týká toho dechu, ano mohl jsem napsat, dech páchnoucí po zahnívajicím jídle mezi zuby. To už není tolik časté, to by mi přišlo, ale strašnější :-D Akdyby mu páchnul po česneku, tak zdejší osazenstvo by si to mohlo spojovat s upíry :-D Knihy od více či méně známých spisovatelů, jsou plné neustále se opakujicích motivů a frází, použitých jen do situací, dle jejich fantazii.

Tak díky, Ty škádlivé skřítě :-P
 
Sargo - 11. listopadu 2007 10:12
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Matmas: vlastně se mi to líbí :-) Rozsah akorát, aby se v tom člověk neztratil a má to prostě něco do sebe. Líbí se mi, že v tom není zdejší obvyklá přímočarost jen mírně rozvitých vět.

Kong Bao-tan - skvělý! Opravdu výborný :-D Řekla bych, že se v psaní rychle lepšíš. Dobře napsané a ten nečekaný závěr mě fakt dostal. Řekla bych, že tohle je přímo vzorová ukázka dobrého využití daného omezení počtu slov. Celkový děj zlehka nastíněn, čtenář je vtažen do konkrétní chvíle a má to nečekanou pointu. :-))

Tuax: nebyl bys jediný, kdo píše líp, když nad tím zas tak moc nepřemýšlí a nepřekombinuje to ;-) Dech páchnoucí po cibuli je snad jediné, co bych tomu vytkla, je to tak strašné... no dobře, promiň, klišé :-D Jinak nutno ocenit originální lokaci :-)

Falucius: musím přiznat, že tady jsem tomu trochu pomohla, abyste zůstali pohromadě, ale copak se tomu dalo odolat? ;-D
 
Eithné - 11. listopadu 2007 10:11
dub2857.jpg
Tuax - 11.Listopadu 2007 03:27
Nu, nápaditost a pointa, tyhle dva termíny se mi spletly dohromady ;o) Zkrátka mi nepřišla úplně světoborná pointa, ale stále si stojím za tím, že se mi to líbilo.
K té řemeslné práci - je-li to tak, pak máš asi psavé střevo ;o)
 
Tuax - 11. listopadu 2007 03:27
nightimefox8315.gif
Krizak - 10.Listopadu 2007 23:37
Díky :) je to jen odpověď na lidi, co říkají že z reality nic nepíšu...

Eithné - 11.Listopadu 2007 02:47
Nápaditost? :) Vzhledem k tomu, že se tu naprostá většina točí kolem ženských, vil, a pomatení smyslů, šatů z mlhy... napadlo mě hned několik možnosti, jak využít právě ty motivy, ale bylo mi jasné, že to bude většina projektičků, tak jsem to vzal za jiný konec :) Pravda, stačilo mi jen asi pět nápadů a z nich jsem vybral a jeden hodil tzv. na papír. Žádné hloubkové dumání.

Falucius - 11.Listopadu 2007 02:48
Dík, pokračování to nemá, viz text co napíšu níže :) Nebylo to psáno na pointu, jako většina prací, ale na odvyprávění kousku příběhu. Taková moje intelektuální hračka. Pokračování mě samozřejmě pak napadlo, ale to by vzalo formát několikastránkové povídky...

Komentuju, lamentuju :)
Jinak trošku mě udivuje, že ve třech komentářích se objevilo, že se líbí jak je to napsané, jak je to zpracované, či řemeslná práce. A to jsem se tomu nevěnoval :-D Necelou hodinou před koncem uzávěrky, jsem se rozhodl, že něco napíšu, trvalo to pár minut, zamyšlení, vytvoření několika námětů, výběr jednoho z nich, sepsání, rychlé přečtení, změna pár slov a přidání vět, abych využil 250 slov. A šup odeslat. Čekal jsem tudíž horší přijetí... takže dík. Ještě je v tom co pilovat, řemeslně...
 
Eithné - 11. listopadu 2007 02:49
dub2857.jpg
Ehm, když si po sobě čtu svůj komentář, přeci jen ještě chci dodat, že ač vyznívá velice negativně, várka se mi líbila. Jen jsem prostě vytýkala chybky a nechválila, co se mi líbilo. Ale líbilo se mi v podstatě vše ;o)
 
Falucius - 11. listopadu 2007 02:48
vykricnik9706.jpg
HA... eště pořád nemám ikonku, ale už jí mám vymyšlenou...
Jinak todle je zase jednou výborná várka, neni tu slabší kus.
Matmas: Jo, to mi připomíná, že by to zas chtělo zahulit 8oj Hezky skákavý to je. Působí to profesionelně
andořátko(kuřátko?): Mooc pěkný. Jen u tohodle nemá čistej úsudek, páč kde se objevěj křesťani a vyháněj starý bohy, tam mi šupinatí kůže, rostou drápy a mám chuť něco/někoho roztrhat. Ale i jinak je to pěkný :-P
Kong něco-něco: konec neni tak docela originální (teda ž na to podání skrze přání), ale jinak je to výborně napsaný. Krásnej kus vypravěčský práce. Smekám.
Tuax: Příběhově to mezi ostatními z týhle várky trochu zapadá, ale každopádně je to pořád pěkný. A řemeslně hezky zpracovaný. Zajímalo by mě pokračování, je to trochu vytržený z kontextu:-)

Sargo: To mi chceš říct, že já, Rav i Saidhi sme v poslední várce? Hm, tak to jí můžeš rovnou pojmenovat řepová várka...
 
Eithné - 11. listopadu 2007 02:47
dub2857.jpg
Matmas – No nevím, když poezii, tak dlouhou, tohle mě hodně minulo účinkem...

andořátko – Limitem dvou set padesáti slov to bohužel dost trpí, máš na víc :-P Začátek vážně dobrý, konec je uspěchaný. Ke konci už mi víc věcí nějak nesedí a kazí to dojem.

Kong Bao-tan – Nu, co říct... Napsané to není špatně, ale podobný druh pointy moc nemusím. Takže u mě nedopadlo dobře... i když ani špatně :o)

Tuax – Nepřišlo mi to dvakrát nápadité, ale přesto líbilo, je to dobře zpracované. Vyvážené a celistvé, což je u projektíčků spíš výjimka... dobré ;o)
 
Krizak - 10. listopadu 2007 23:37
krizak8227.jpg
"ÚÚÚÚÚ ÚÚÚÚÚ" hlásím se o slovo a vytahuji se co mi to zadek přilepený na židli dovolí.

"No já bych řekl, že to bylo super.

básnička od Matmase je docela zajímavě zpracovaná, to se cení.

pověst od andořátka je bezva, nejlepší z pověstí, co tu zatim byly.

Příběh od Konga je naprosto výtečný. Opravdu mě dostal závěr s těmi přáními. To je opravdu super, nemám víc slov.

a co Tuax - hezky zpracované, opravdu se mi líbilo, jak je to napsané. Bohužel vedle kongova kousku vyzněla pointa trošku do prázdna. Ale líbí se mi to i tak.

Tahle várka je jední slovem opravdumocdobráapovedená.

Děkuji

*Sednu si zpět na židli, unavený dlouhým proslovem*
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.068134069442749 sekund

na začátek stránky