Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Na pokraji - část prvníOblíbit

demon16950.jpg

Autor: Spyder

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 29. listopadu 2007 18:03

Průměrné hodnocení: 8.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Spyder opět píše aneb první vážnější pokus o sci-fi ;-) Snad bude i pokračování (když bude zájem, chuť, čas a nápady).
 


Na pokraji – část první.

Ticho. Ve Slumech něco strašně neobvyklého. Ale ne tady v okrajových oblastech. Policie drží téměř neustále hlídky a v noci platí stanné právo. Kdo vystrčí hlavu na ulici, může o ní jednoduše přijít. Už se to stalo. Ne že by to úřady viděly rády, ale pokaždé podobné případy skončily úplným osvobozením policisty. A pak že neexistuje spravedlnost.

Policejní auto, obrněné monstrum vybavené dvěma gatlingy, deset centimetrů tlustým pancířem a narvané nejmodernější technologií, co se dá sehnat za státní peníze, zpomalilo u pozdního chodce. Rozsvítily se reflektory a jeden z gatlingů si muže vzal na mušku. Ten s klidem pokerového hráče sáhnul do kapsy kabátu a ukázal na světlo policejní placku. Hlídka v autě mu jen kývla a během chvilky zmizela za rohem. Muž se zastavil a zaposlouchal se do ticha noci. Z druhé kapsy vytáhl krabičku cigaret a jednu si zapálil. S viditelným uspokojením vychutnával nikotinový dým a do vzduchu pouštěl kolečka namodralého kouře. Měl čas. Musel ho mít. Znovu nasál vražednou zplodinu a zahleděl se směrem ke Slumům. Rty se mu začaly pohybovat v tichém monologu: "Pět, čtyři, tři, dva, jedna." Zpoza křižovatky se vyloupl další z obrněných policejních vozů. Znovu u něj zastavil a on ho opět odmával plackou. Když auto zmizelo za rohem, muž jen odhodil nedokouřenou cigaretu a rozběhl se směrem k centru Vnitřního Města. "Tři minuty dvacet. Bude to těsný," prolétlo mu hlavou, když zmizel v jedné z postranních uliček.

O půl bloku dál stál terminál Ústřední banky. V noci pracoval jen v úsporném režimu, to ovšem tomuto konkrétnímu zákazníkovi nevadilo. V ruce se mu objevil laserový skalpel – obvyklý nástroj chirurga. O něco méně obvyklý pro někoho, kdo chce vybrat peníze z terminálu. Rychlým řezem odstranil část pancéřování bankomatu a před jeho zrakem se objevila změť drátů, čipů a další počítačové techniky. S urputně zamyšleným výrazem se v té změti začal hrabat. "Tady to je. Dvě minuty deset. Bude to sakra těsný," zašeptal a zašmátral v kapse kalhot. Vytáhl odtamtud tenký kabel. Jeden konec zapojil do nitra terminálu, druhý si z nepříjemným výrazem ve tváři zasunul do spánkového přijímače. Naposledy se rozhlédl po prázdné ulici a pak se ponořil do Sítě.

Vznášel se nad obrovskou mapou města. Zadíval se do středu a před očima se mu zhmotnila hlavní budova Ústřední banky. "Dvě minuty." Zapnul maskovací program a vstoupil do budovy. Nepozorovaně prošel kolem několika strážných programů a dostal se ke dveřím, nad nimiž se skvěl nápis - Trezor, nepovolaným vstup zakázán. Ušklíbl se a prohlédl si zabezpečení prvního firewallu. Kódový zámek. Spustil dešifrovací program a omrknul halu banky. Jeho příchod nikdo nezpozoroval. "Když to půjde podle plánu, zjistěj to až za dvacet minut… a to budu dávno zpátky ve Slumech." Tiché pípnutí mu dalo signál, že je cesta volná. Rychle otevřel dveře a proklouzl dovnitř. "Minuta, čtyřicet devět."

Další dva firewally byly zabezpečeny stejnou metodou a tak přes ně proklouzl bez sebemenšího zaváhání. "Už jen jeden! Minuta dvacet. To bude hračka." Poslední myšlenka ho však ihned přešla, když před sebou spatřil kolosální poslední překážku. Obrovské trezorové dveře, bez kódového zařízení. Místo toho tam byly klasické kombinační zámky. "Shit!" Jeho mozek pracoval na plné obrátky. Čas byl proti němu a on to dobře věděl. "Program, kterej to protočí během pár chvilek a dostane mě dovnitř. To je ono." Přivřel oči a plně se soustředil na vytvoření softwaru. "Mám to!" Na tváři se mu objevil vítězoslavný úsměv. Tiché cvak, cvak, cvak jeho náladu povzneslo do ještě vyšších končin. "Padesát sedm. Času dost, abych to vybral třikrát." Opřel se do dveří a ty se trochu pootevřely. Jeho mysl ihned zaregistrovala přítomnost dotekových a zvukových senzorů. Naštěstí na tuhle překážku byl připraven. Krycímu softwaru to zabralo asi pět sekund, než se mu podařilo vyřadit dotekovou podlahu. Opatrně vstoupil dovnitř trezoru.

Z sebeuspokojení ho vyrušilo tiché zavrčení. "To si ze mě děláte prdel?!" V rohu trezoru, na jakémsi vyvýšeném místě mimo dosah dotekových senzorů, seděl pes. "Pátrací program přímo v trezoru a navíc takhle zastaralej? Kdo tady, sakra, navrhoval zabezpečení?!" Neměl čas. Sáhnul do pouzdra pro pistoli a vypálil na psa. Zásah jeho útočného viru pátrací program rozstříkl po zdech trezoru. To se ovšem neobešlo bez hluku. Zvukové senzory okamžitě vyhlásily poplach. "Shit! Shit! Do kelu s tím!" Strašlivá rána za jeho zády znamenala jediné. Trezorový firewall se zamkl a nepropustí nikoho ani ven ani dovnitř. Pokud se samozřejmě nezadá administrátorské heslo. "No nic, vezmu aspoň ty prach…" Trvalo to jen jedno mrknutí. Viděl hromady peněz, malé trezorky s drahými kovy, cennými papíry i jinými vzácnými komoditami. A pak tam náhle nebylo nic…jen holé bílé stěny, jeden roh trochu oprsklý rudou sprškou zbytků hlídacího psa. "Skvělý," zamumlal se znechuceným výrazem, pevně skousl zuby a vytrhl si kabel z hlavy.

Bolest byla tak strašná, že mu na chvíli zatemnila zrak. "Dvacet tři sekund," ozval se mu v mozku jeho vlastní hlas. Program na měření času. "Zklapni!" zasyčel a zašmátral kolem sebe. Zachytil se terminálu a vytáhl se na nohy. Zrak se mu pomalu vracel a stejně tak i racionální uvažování. "Fízlové tu budou maximálně do dvaceti sekund. Do Slumů to je rovnejch třicet. Sem v hajzlu… Ale radši chcípnout, než se nechat zavřít!" Téměř poslepu a v zběsilé rychlosti schoval všechno vybavení do kapes svého černého kabátu a rozklopýtal se ulicí směrem k domovské čtvrti. Šlo se mu těžce, každou chvíli se musel opřít ramenem o zeď, aby neztratil rovnováhu. "Dese… řekl jsem, abys zklapl!"

Kus za ním se ozvalo zaskřípání kol. A je to tady. Ani se neohlížel, podle jekotu sirény bezpečně poznal policejního obrněnce. Přidal do kroku. "To nemůžu v životě stihnout," prolétlo mu hlavou.
"Jménem zákona stůj!" ozval se za ním hlas z policejního megafonu.
"Trhni si, fízle," zabručel si pod vousy a neúnavně postupoval směrem k Slumům.
Nad hlavou mu náhle zahvízdala sprška střel z policejního gatlingu. Dopadly na jeden z domů ve Slumech a podle malých výbuchů, které kulky způsobily, bylo jasné, že policie nepoužívá standardní munici. "Jasný, výbušná munice. Zásah do malíčku urve celou ruku. Skvělý vyhlídky." I když v myšlenkách už pomalu rezignoval, tělo stále pokračovalo v chůzi. "Mohl bych mu hacknout zaměřovací systém, o by pak byl v pr…" Tok myšlenek byl uťat palčivou bolestí a ohlušující explozí. Poslední věc, co si uvědomil, byl jeho beznohý trup a velice rychle se přibližující stěna jedné z budov. A taky malý rudý nápis, hlásící GAME OVER!

Dvanáctiletý chlapec si sundal helmu pro vstup do virtuální reality. "Tak, už sem hrál lepší hry. Tahle je podle mě plná bugů. A navíc to, že policajti používaj výbušný střelivo? Na to přišel nějakej blázen, ne?" obrátil se na svého o rok mladšího kolegu.
"Podle mě je to nejlepší hra o Rebelovi, co kdy vyšla. Skvělý je to, jak tam můžeš hacknout cokoliv. A kdybys byl rychlejší, zachránila by tě pomoc ze Slumů. Tak jako se to stalo ve skutečnosti, když se Rebel pokusil tu banku vykrást," odvětil mu.
"Tss, blbost. Co by ty trhani provedli s policejním obrněncem? Myslím…" načal svou teorii starší chlapec, ale do řeči mu skočil někdo třetí.
"Myslím, že byste se měli sbalit a jít domů. Zavíráme, kluci," ozval se tichý hlas majitele herny.
"To už je tak pozdě? Máma mě zabije," zatvářil se mladší z chlapců rozmrzele.
"Tak pojď, vypadneme." Kluci se bez rozloučení zvedli a zmizeli do šera velkoměsta. Majitel za nimi zamkl dveře, vypnul všechny virtuální helmy a spustil alarm. Oblékl si černý kabát, nasadil tmavé brýle a naposledy se zadíval na setmělou hernu. "Čas sehnat další námět pro hru." Pousmál se, sáhl do kapsy a vytáhl krabičku cigaret.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Spyder - 17. prosince 2007 12:14
demon16950.jpg
gumidek - 15.Prosince 2007 14:34
Tss, jen jedno pivko jsem měl ;-)))

Durin Mahalul - 14.Prosince 2007 11:14
No ono to bude tím, že to právě na konci je napsaný, no :D:D:D
 
gumidek - 15. prosince 2007 14:34
ff2ww26127.jpg
Já si myslím, že protože to psal spyder, tak to psal buď opilý, nebo podopilý, nebo alespoň přiopilý :)

Ne, je to dobrý, na to žes to psal ty chlape :-P :-D
 
Durin Mahalul - 14. prosince 2007 11:14
dwarfm1808.jpg
Spyder - 12.Prosince 2007 23:37
Já si to taky myslím a to sem si přečetl jen ten konec :)
 
Spyder - 13. prosince 2007 14:58
demon16950.jpg
psychop - 13.Prosince 2007 08:33
Jo, du ti napsat do kejvy :-P
 
PsychoP - 13. prosince 2007 08:33
falling8927.jpg
Spyder - 12.Prosince 2007 23:37
Když si to taky myslím, vidím to tam a je mi to zcela jasné a přesto jsem to nikam nenapsal, mám nárok na speciální bonus? O:o)
 
Spyder - 12. prosince 2007 23:37
demon16950.jpg
Eygam - 12.Prosince 2007 16:49
Eygam - 12.Prosince 2007 23:05
Prosíím, já si to taky myslím ;-)))
 
Eygam - 12. prosince 2007 23:05
upr84.gif
No tak naznačený, jen jestli si to myslí i ostatní :-)
 
Sargo - 12. prosince 2007 20:23
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Eygam - 12.Prosince 2007 16:49
No... je to tam napsaný, ne? :-))
 
Eygam - 12. prosince 2007 16:49
upr84.gif
Mně to přijde super, ani mi moc navadí ten konec jako Eithné, i když běžně takový řešení taky moc neberu.
A mimochodem, taky vás napadlo, že majitel herny je ten Rebel?
 
Spyder - 11. prosince 2007 21:10
demon16950.jpg
Jo jinak díky všem za pozitivní hodnocení a minimální negatviní kritiku (dneska dokonce od Durina, to těší dvojnásob :D )
 
Durin Mahalul - 11. prosince 2007 20:47
dwarfm1808.jpg
No jako není to špatné, ale Spydere, když by ses snažil, měl bys na víc. Ale ty si radši dáš čaj s rumem a pivko co? :)
 
Paladin Thelvin - 11. prosince 2007 16:50
iko3387.jpg
Super.No vážně :) Něco takhle dobrého už sem dlouho nečetl :)
 
Spyder - 11. prosince 2007 15:51
demon16950.jpg
Eithné - 11.Prosince 2007 13:56
No oni by při nějaký bližší kontrole zjistili, že ta placka není úplně košér ;-)

Jo snažím se psát jak jen to jde...škoda že na mě nápad sedne jednou za půl roku :D
 
Eithné - 11. prosince 2007 13:56
dub2857.jpg
Jéé, pěkné :o) Líbilo :o)
Ale nelíbil se mi pre-konec, že je to jen virtuální realita. Takovéhle "je to jen jako" já nerada. Konec je naopak dost dobrý ;o)
A proč ty policajty, co ho zabili, taky nemohl odmávnout policejní plackou? Jestli ty předchozí jen "odmávl", tedy viděli placku a odjeli, znamená to, že si ji nekontrolovali, nevěděli, kdo je a kde tedy má být. Tak proč tady... bug? :-D

Ale je to moc pěkné, koukej psát častěji, ať to tady trošku pozvedneš ;o)
 
Spyder - 11. prosince 2007 12:31
demon16950.jpg
Sargo - 11.Prosince 2007 11:48
No, můžu třeba popsat, co se dělo ten večer dál, ne? :D
 
Sargo - 11. prosince 2007 11:48
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Spyder - 11.Prosince 2007 08:59
Add ten útěk - to je fakt, jako hra to dává smysl :-)
Mám z toho dobrý pocit - doufám, že budeš pokračovat ;-) (I když vážně nevím, jak by se tu dalo :-))
 
Spyder - 11. prosince 2007 08:59
demon16950.jpg
psychop - 10.Prosince 2007 21:06
To bys toho po mě chtěl moc,ne? :D Ne kecám, dneska po testu se na to...tak ne, dneska po testu jedem drd naživo...tím pádem zítra se na to podívám, ok? ;-)

Sargo - 10.Prosince 2007 21:55
Ty spojení...no, když jsem to psal, tak se mi to líbilo...když to tady vidim vytažený, tak se mi to nelíbí :D Zapracuju na tom do budoucna...

Ohledně tý Sítě. Ono to doopravdy má vypadat reálně. No, možná se na to zaměřím v nějakém dalším díle a trochu tu podstatu Sítě osvětlím ;-)

S tím útěkem pozor...to hrál ten kluk, proto utíkal :D Kdo ví, jak to dopadlo ve "skutečnosti" :D

Jo konce mi jdou :D Škoda, že ten zbytek nejni tak dobrej :D:D:D
 
Sargo - 10. prosince 2007 21:55
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Konstatování obou mládenců, že ona hra je plná bugů, tě zachránilo od nemilosrdné kritiky, kterou jsem jen s lítostí smazala z poznámkového bloku v prodloužené míše... :-D
Tak z jiného soudku. Je to napsané dost dobře, ale při obratech typu "před jeho zrakem se objevila" mě napadá - před jeho nosem se snad neobjevila? Nebo, nedej bože, před jeho pečlivě sestřiženým účesem? ;-)
Pohyb v Síti se často popisuje pomocí reálných termínů, ale myslím, že tady to zašlo už nelogicky daleko. Doteková podlaha a tak už tam nezní opodstatněně. Ale pěkný pokus. Kyberprostor je těžký na popisování.
Jeho útěk jsem moc nepochopila - zjevně musel být v určitém okamžiku na určitém místě, ale nevím, proč by neměl možnost se třeba vymluvit na pronásledování podezřelého nebo tak. Prostě to tam nebylo zcela jasné.
Konec perfektní. :-))
 
PsychoP - 10. prosince 2007 21:06
falling8927.jpg
Paráda, četl jsem již u Grácií a hodnotím nadmíru kladně. Ještě mi napiš něco milého do jeskyně a budu ti vděčný :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060450077056885 sekund

na začátek stránky