Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Písek a vítrOblíbit

occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg

Autor: occultist

Sekce: Povídka

Publikováno: 14. prosince 2004 19:15

Průměrné hodnocení: 6, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Jiný náhled na stvoření světa. Říkal jsem si, že když už k povídkám dělám komentáře, tak bych taky měl nějakou napsat. Je to jedna z mých prvních; tak bych rád slyšel nějakou tu kritiku.
 
Na Khai’Edah - Poušti konce, zuřila písečná bouře. Stejně jako už věčnost předtím. Byla to Enedah’Sotai - Nekonečná bouře. Mezi lidmi tohoto světa, Khainanii - Lidmi pouště, kolovala legenda o stvoření světa. Nazývali ji O písku a větru. „Vyprávěj mi O písku a větru.“ „Tu legendu jsi slyšel snad už tisíckrát.“ „Prosím...“ „Tak dobrá.“
„Na začátku všeho byl Lewrod’Abai - Svět ráj, a plaval hvězdnem. Teď už hvězdno neuvidíš, protože je zakryto Bouří. Tak ten svět: byl nádherný, plný úrodné půdy, čisté vody a svěžího vzduchu. Rostlo tam mnoho květin a stromů a žilo na tisíce zvířat, víš takových jako v té obrázkové knize. A nebe bylo pokojné a dávalo tomu všemu řád, v podobě světla a tmy. Na tomto překrásném, barevném, voňavém a hojném světě žili všechni v klidu a míru. Tomu světu panovali Abainaniové - Lidé ráje, naši předci. Pak ale přišel Bůh a pravil „Teď jste mými otroky, skloňte se přede mnou, jinak vás pobiji do jednoho.“ Ale Abainaniové byli svobodní a proto se před Bohem nesklonili. A tak Bůh zabil. Mrtvý Abainanii se proměnil v písek a rozsypal se po zemi. Bůh zabíjel šest dní a nocí, až na světe nebylo nic než pouš». Před rozbřeskem sedmého dne Bůh přišel do posledního města našich předků a znovu jim rozkázal, a» se před ním skloní. Ale ani oni se nesklonili. Když se je ale Bůh chystal zabít, rozbřesklo se a on usnul. Byl sedmý den. Naši předci pak prosili nebe, aby je zachránilo před Bohem. A nebe jim seslalo vítr, ten zvedl písek, proměnil se v bouři, a skryl je. Tak začala Nekonečná bouře. Od té doby umíráme, aby se písek našich mrtvých zvedl v bouři a skryl budoucí před zlobou Boží. A tak mrtví chrání živé."
 

Komentáře, názory, hodnocení

Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
nejni to špatnýa le je to příliš sestručněný: určitě by se to dalo rozvésta neříkej že ne...
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Tak teď teda nevim... fakt nevim jak mám začít, ale kvůli tobě to nějak vymyslim :o))
Bylo to hóóódně stručný, dalo by se to lépe rozvést...
Na začátku se ti opakuje "pouš»" (Pouš» konce;Lidé pouště). Sice "jenom" dvakrát, ale dost blízko u sebe, takže to neututláš :o)
Každopádně... jestli to bude číst nějaký zarputilý katolík, tak tě rozsápe a ani si nevšimneš jak :o)
Ale co mi chybí... na konec bys mohl napsat jakýsi závěr. V posledním řádku končí přímá řeč-a nic... co takhle k tomu připsat nějakej "dodatek"? Jako že to dítko jako vždy chvíli přemýšlí kdy bude muset zachraňovat budoucí-kdy zemře... neřikej mi, že na to dítě nedopadnou žádný otázky, něco z neznáma a strachu ze smrti... (třeba)
 
Drake - datum neznámé
zangetsu60032617.jpg
vzdyt to znas. kratas. hod tady tu lepsi
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.063111066818237 sekund

na začátek stránky