Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Neznámá jezdkyně (5. kapitola)Oblíbit

drak2882.jpg

Autor: Jackie Decker

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 02. ledna 2008 10:58

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Joffovi s Rihurem začíná výcvik v táboře. Joff si začíná uvědomovat vznikající přátelství mezi nimy a odmítá jej přijmout...
 


Výcvik

Kapitola pátá

Rychle se oblékl do stejnokroje stopařů a spolu s Derekem chvatně opustili stan. Šel na nádvoří, kde se setkal s dalšími nastupujícími. Rihura nikde neviděl. Uvědomil si, že asi bude jedním z těch, kdo na nástup dorazí pozdě, neb se mohl převléknout až poté, co on s Derekem opustili stan. Přistihl sám sebe, jak mu přeje co nejnižší trest a přemýšlí, kde asi trávil minulou noc.

Stále se však ještě myšlenkami vracel k tomu snu. Nedokázal pochopit, proč by Derek šel v lese jinam, než jeho pán. Neznal místo ze snu a marně přemítal, kde by se tam asi vzala Kateřina s nějakým cizím raněným chlapcem a hlavně ho trápila ta pasáž, kde místo toho, aby šel k ní a pomohl jí, se jen ohlížel po Derekovi. Co asi bylo na té mýtině? Jenže to už tu byli skoro všichni.

Rihura však Joff ještě stále nikde neviděl. Uvědomil si, že o něho má strach, když se mu útroby zase postavily na odpor.

“Do dvojic podle stanů!” zvolal neústupně velitel. Všichni se přeskupili, jen Joff zůstal stát. Rihur tu stále nebyl a tak se nemohl pořádně zařadit za ostatní. Odevzdaně sledoval, jak si to k němu namířil stejný válečník, který si ho chtěl včera vybrat pro svůj výcvik.

“Jaké je vaše číslo?” zeptal se hlasitě válečník.

“Dvacet pět, pane” odvětil Joff přemáhajíc úzkost.

Velitel si ho zkoumavě prohlížel a pak si sám zkontroloval čísla na jeho medailonku.

“Kde je váš společník, dvacet šest?!” ptal se dál. Chvíli Joffovi připadalo, že vyburcuje kvůli chlapci celý tábor. V tu chvíli se však na nádvoří objevil Rihur, celý zadýchaný.

“Nejdu pozdě?” otázal se nesměle a Joff jen stěží potlačoval smích radosti. Úzkost povolila a on mohl konečně volně dýchat.

Rihur nakonec obdržel jen pokárání a podmínku, aby zítra přišel včas. Velitelé si pak rozebrali vojáky. Nejdříve podle zkušenosti a pak nováčky. Víceméně nebylo rozdělení na válečníky a hraničáře zapotřebí, protože se ukázalo, že první, základní, část výcviku, absolvují společně jak válečníci, tak hraničáři. Jednalo se o výcvik se zbraní.

Mistr Danwik, jak jej mělo oslovovat jeho šest svěřených hraničářů, vytrvale svým novým učedníkům, k nevoli válečníka, vysvětloval, že umění ovládat zbraň není pro hraničáře to nejdůležitější.

Den zahájili rozcvičkou. Poté vysoký, svalnatý a nevrlý krollí válečník s velkým potěšením přinesl několik různých zbrojí. Přinesl pro každého jednu od každého druhu. Poté přikázal, aby si oblékli zbroj vycpávanou.

“Tak, kdo mi poví výhody a nevýhody této zbroje v boji?” odmlčel se. Pozorně si prohlížel své svěřence. Nakonec mu zrak padl na jednoho barbara, který stál těsně vedle Joffa a svíjel se smíchy. Byl o něco silnější a starší než Joff. Zřejmě nikdy neviděl hřeben, protože měl vlasy zcuchané do mnoha malých uzlíků. Měl dlouhou hřívu černých vlasů sahajících až k lopatkám a ve tváři tvrdé rysy s ostrou bradou a nosem. Oči měl tmavé a obočí husté. Joff v něm poznal jednoho ze dvou starších hochů, kteří při cestě do tábora kopali do ležícího Rihura.

“Tak třeba vy?!” ukázal na mladíka a Joff si byl jistý, že to udělal schválně. Zřejmě neměl rád, když se někdo posmíval jeho metodám. Onen barbarský mladík na okamžik zaváhal než odpověděl: “Výhody, pane? Já nevím… Myslím, že nemá žádné. Když na nás někdo zaútočí, tak jeho meč tím projde jako nůž máslem. Vlastně by ani nemusel procházet zbrojí, vždyť to nekryje ruce… nohy ani hlavu. Pane,” dodal mladík a dál na velitele vzdorovitě zahlížel. Ten se však jen usmál.

Velitel obešel řadu mužů a náhle se ozvalo zapráskání bičem. Joff se lekl a stejně jako ostatní se prudce otočil. Ten barbarský mladík sice vykřikl a upadl, ale když ho potom velitel zvedal ze země a sundával mu zboj, ukázalo se, že nemá na kůži ani šrám. Joff se jen potutelně usmál, bohužel tak ovšem učinil zrovna ve chvíli, kdy se na něj ten černovlasý barbar podíval. Ihned se jeho pohled naplnil takovou nenávistí, že kdyby mohl pohledem vraždit, byl již Joff mrtvý.

“Vycpávaná zboj. Je lehká a pohodlná. Tu si vezme do boje ten, který se vyhýbá čelnímu střetu, potřebuje volnost pohybu a alespoň částečné krytí. Většinou špehové a nebo střelci. Nedejte se ovšem mýlit. I tato zbroj vám může zachránit život. Je účinná proti biči, praku, částečně proti malým bodným a vrhacím zbraním.

Dobrá a teď to ze sebe sundejte! Oblečete si nyní zbroje kožené…”

A tak to šlo až do oběda. Každý vyzkoušel všechny zbroje až po rytířskou, která Joffovi vyhovovala ze všeho nejméně. Rihurovi od vycpávané zase nevyhovovala žádná. Kožená ho na několika místech tlačila, šupinová byla těžká a špatně tvarovaná, kroužková ho tížila ještě víc, i když ta ho alespoň neškrábala. Plátovou už neunesl a zhroutil se v ní. Do rytířské tedy nemělo smysl ho vůbec oblékat, protože to dopadlo obdobně. Podle Joffa ovšem zkušený válečník věděl co dělá, když je nutil, aby si to všichni vyzkoušeli na vlastní kůži.

Černovlasý barbar vedle se Rihurovi neustále posmíval. Zřejmě proto, že na Joffovi nenašel nic, čemu by se mohl smát. O to se vlastně také Joff snažil. Nechtěl mu dát příležitost k triumfu. Ač se sám potýkal s nejrůznějšími obtížemi. Třeba už v kroužkové zbroji pocítil tíhu, ale stejně jako ten barbar nedal na sobě nic znát.

Snažil se nemyslet na malého Rihura Ihrnovského a nevšímat si ho, ačkoliv to šlo jen velice těžko. Kluk se ho pořád na něco vyptával, i když mu neodpovídal. A krom toho nešlo si nevšimnout neustálého barbarova posměchu určeném právě chlapci.

U oběda se nedočkali moc velkého odpočinku. Měli dost naspěch, aby se stačili najíst a pak honem ven a dál cvičit. Víceméně šlo jen o to, aby se naučili v jednotlivých zbrojích pohybovat a hlavně snášet pády. Opět měl největší problémy Rihur, který byl už tak unavený, že padl sotva se do té které zbroje navlíkl.

Černovlasý, barbarský, mladý muž se chlapci i nadále smál, jako by doufal, že se ho Joff zastane. Když tak neučinil ani v průběhu odpoledne, vypadal, že asi brzy pukne vzteky.

U večeře panovala dobrá nálada. Většina z branců a vojáků se smála. Jen nováčci byli spíše unaveni a moc nemluvili. Rihur byl obzvlášť zamlklý. Mlčel a nimral se v jídle. Za celý večer nespořádal ani sousto. Joff si uvědomil, že pokud chlapec nebude pořádně jíst, jeho šance na přežití výcviku je mizivá.

On to nezvládne.

Musí to zvládnout.

Není to voják, nemá krev ani duši válečníka.

Naučí se ji mít a pak bude stejný jako všichni ti, které nenávidíš.

Asi bych mu měl pomoci. Nemá žádné přátele bez pomoci nepřežije ani týden.

Nestojí ti za to. Ani ho neznáš. Důležité je, abys přežil ty.

On ale pomoc potřebuje, tak jako ji možná potřebuje Kateřina.

Pak bys měl pomoct Kateřině a ne jemu.

Sestře pomoci nemůžu, jemu ano.

Takový zmatek už Joff dlouho nepocítil. Celý svět jakoby stál proti němu. Náhle si připadal zcela bezradný. Nakonec jídlo dojedl a nezbývalo mu, než bezvládného chlapce, který mezitím podlehl únavě, odnést do stanu, kde na něho čekal Derek. Položil chlapce pod deku a sám ulehl vedle něho. Dereka tentokrát nechal spát venku. Nechtěl, aby první, co Rihur ráno uvidí, byl psí čumák, protože pak už by se z toho nemusel nikdy vzpamatovat.

Joff tak úplně nesouhlasil s vlastním rozhodnutím, ale kdesi uvnitř jej hřálo.

Ráno Joff dohlédl na to, aby tam chlapec dorazil včas, i když se s ním stále neodvažoval mluvit a vyhýbal se jeho vděčnému pohledu. Rihur byl ještě stále unavený, jako by snad vůbec nespal.

Další den cvičení byl stejně únavný jako ten minulý. Museli si vyzkoušet všechny zbraně od dýk a tesáků až po obouruční meče a těžká, válečná kladiva. Jenže Rihur nebyl sto vládnout čímkoliv větším a těžším než krátkým mečem. Joff něco takového pochopitelně očekával, stejně jako čekal i stálý zájem onoho černovlasého barbara ze včerejška. Jako by byl přímo posedlý, aby mohl Joffovi oplatit jeho posměšný úšklebek. Jenže ten se nedal nachytat. Byl stejně houževnatý a tak barbar nenacházel příležitost.

Nejhorší na tom ovšem bylo, že Joff se mu původně vůbec nechtěl posmívat, jen mu tak ten úsměv vyklouzl a nyní na to doplácí Rihur, který se i nadále stal terčem posměchu hlavně toho barbara. Cítil, že si je dva stále více lidí dává dohromady, jako by snad byli nejlepšími přáteli. Ostatně si Joff také uvědomoval, že to je to, čeho by chlapec nejraději docílil.

Už u oběda Rihur sotva pojedl, jak byl vyčerpaný. Joff o něho měl starost, ač se ji snažil sám v sobě potlačit.

“Jez!” vyklouzlo mu omylem a než si uvědomil, co se stalo, již nestihl uhnout chlapcovu pohledu. Zmocnila se ho panika, kterou se snažil všemožně zamaskovat: “Jez… Musíš mít sílu… nebo se ti budou neustále smát… A to přeci nechceš… ne?” Rihur na něho chvíli zíral s otevřenými ústy a pak do sebe začal bez odpovědi ládovat oběd mnohem rychleji.

Do večera se den vlekl, jako by se snad slunce chtělo kochat pohledem na cvičící hochy. Když po večeři ulehali ke spánku, Joff spatřil v očích Rihura nevýslovné pochopení a snad i… je to možné… Lítost. Jako by si z ničeho nic rozuměli beze slov.

A tak to šlo celý měsíc. Výcvik se zbraněmi se hrozivě vlekl a Joff se už pomalu začínal bát, že mezi hraničáři a válečníky není žádný rozdíl. Joff s Rihurem cvičili většinou společně, pokud jim to mistr válečník, Rudok, povolil. Ten černovlasý barbar, Tarol Sven, jak se jednoho dne povýšeně představil, se sice snažil mezi ně všemožně dostat, ale neměl příliš úspěch. A když se mu to náhodou podařilo, byl Joffovým obávaným protivníkem a postrachem malého Rihura. Zdálo se, že čím déle se snaží Joffa porazit, tím více roste jeho odhodlání.

Jenže Joff měl svých starostí dost. Kateřina, Rihur, útěk. Pořád ještě se nedokázal rozhodnout, a to již uplynul celý měsíc. Nyní se právě dověděl, že další výcvik již bude probíhat odděleně, což znamenalo, že bude s ostatními dalšími pěti budoucími hraničáři, mezi nimiž je i Tarol, trénovat pod Danwikovým velením a Rihur že zůstane mezi ostatními válečníky, což chlapec nesl velice těžce…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Jackie Decker - 21. ledna 2008 18:07
drak2882.jpg
delph - 21.Ledna 2008 17:57

Krizak - 19.Ledna 2008 11:28

Víte co? Mě je to jedno... Těžko mohu změnit koncepci celého světa... to už teď jaksi příliš nejde... Nějak to tam kdyžtak okecám, ale měnit to rozhodně nemůžu na to už je torchu pozdě...
Někdy přemýšlím Proč se vůbec snažím... Tak snad alespoŇ nějaká příští povídka zaujme a dokáža chytnout i zdější Andořany. Podle mě je to ale docela sisifoská práce něco takového vymýšlet :D
 
delph - 21. ledna 2008 17:57
untitled-39996.jpg
a ještě jedna věc :) soustružení znali už starověcí egypťané a byl to známý postup až do říma. Pak přišla doba temna, kdy nájezdy různých kmenů zničili římskou říši vyplundrovaly a centrum moci se přeneslo do francie-německo., ale nepřešli vědomosti. Soustružení bylo objeveno znovu až někdy v 15. století myslím :) jen se soustružilo na stroji poháněném nohou. a fungovalo to na principu dlouhá větev s provazem na konci. Ten provaz byl připevněn na šlapku. Na tu šplapal onen "soustružník" a soustružená věc byla omotána oním provazem. Jen tu byla nevýhoda, že otáčky se střídaly.
 
Krizak - 19. ledna 2008 11:28
krizak8227.jpg
Jackie Decker - 19.Ledna 2008 11:16

No dyk! Říkám, že je chyba u mě. Ale v vzadu v mozku mi hlodá červík, že by se to nelíbilo víc lidem. Prostě to mi v té povídce působí jako pěst na oko. Je pravda, že ve fantazy je možné všechno. Na druhou stranu je těžké obhájit to v rozsáhlejším díle. Težko se vyhneš vysvětlování takových věcí. Prostě a jednoduše: Ten svět mi nepřijde uvěřitelný a to je podle mě zásadní. I sebepodivnější fantazy musí být z mého hlediska uvěřitelná. Člověk musí cítit, že ten svět takhle opravdu funguje (jinak než ten náš, ale přesto to do sebe zapadá).

No a k tomu, že si to vymyslel. Hmmm... kdysi jsem četl takovou děsnou blbost. Belgariody nebo jak se to jmenovalo. Nedokázal jsem přelouskat všech pět knížek. Protože to trpělo úplně stejným problémem jako tvoje povídka. Zlý zloduch temný tam pod svým velením shromáždíl 2 000 000 jakýchsi skřetů a skladoval je v jednom údolí. Dovedeš si představ 2 000 000 lidí ve zbrani, nasranejch a zuřivejch. Navíc ty problémy se zásobováním. Vždyť už když je někde akce, kde je deset tisíc lidí a je delší než několik dní musí tam jezdit dnem i nocí kamiony s proviantem (např. skautské jamboree). Navíc by všechny cesty byly naprosto rozbahněné.

No to je jenom pro islustraci. Podobně na mne půsbobí tvůj camp na výcvik vojáků a celé pojetí světa. Takový svět potřebuje průmyslovou revoluci a ta podmiňuje radikální proměnu světa. Hmmm... Prostě tak no. :-)
 
Jackie Decker - 19. ledna 2008 11:16
drak2882.jpg
Krizak - 19.Ledna 2008 11:07

JE to možné... Je to fantasy a ve fantasii je možné všechno :-)
Jako já taky nemohla překousnout když v popisu nádobí v nějaké fantasy knize napsali že je vyrobeno ze soustruženého dřeva a co můžeš děšlat...? Nic :-) Prostě si to tak autor vymyslel :D
 
Krizak - 19. ledna 2008 11:07
krizak8227.jpg
Jackie Decker - 19.Ledna 2008 10:59

Každý má co zlepšovat :-D.
Rozumněj, že nemůžu přenést přes srdce, když jim tam rozdávají plíšky s identifikačním číslem apod. Takhle to nechodí a chodit nemohlo. Vyrobit plíšek je s nástroji, kterými v tvém světě disponují nesmírně náročné. Výcvik vojáků by určitě neprobíhal tímhle způsobem. To jsou všechno moderní výdobitky, které víceméně vešli do praxe těsně před světovými válkami. Předtím se válčilo úplně jinak. Ale jak říkám, těžko to soudit oběktivně.
 
Jackie Decker - 19. ledna 2008 10:59
drak2882.jpg
Krizak - 19.Ledna 2008 10:52

Pravda je že tuto povídku píšu postupně už asi dva nebo tři roky. Z toho o původní koncepci jsem přišla, když mi jeden cvok totálně zformátoval disk... Možná pro to se to zdá naroubované...

Popravdě mě ani trochu nenapadlo, že by výcvikový tábor bylo něco špatného. Někde se ti vojáci cvičit musí a než by zbudovali pevnost by trvalo dlouho. Tohle mi přišlo o něco méně násilné... A že je to posazené do Dračíhoo doupěte? To protože to bylo základní podmínkou toho příběhu. Jinakl do měla být taková prostá fantasy, nic víc... Popravdě těžko by se to dalo celé změnit, to mohu rovnou vymýšlet nový příběh :D
Lae to nevadí, stane se, no... Třeba se ti bude líbit něco jiného co napíšu... asi ne co? To nevadí... Mám ještě co zlepšovat :-)
 
Krizak - 19. ledna 2008 10:52
krizak8227.jpg
Jackie Decker - 19.Ledna 2008 10:39

No určitě tě nepotěším, ale celé pojetí světa, který jsi vytvořila je prostě divné. Zezačátku jsem měl dojem, že to bude středověk se špetkou fantazy, pak se ukázalo, že to bude středověk se špetkou dračího doupětem, pak se dostali do výcvikového kempu a přišlo mi, že je to moderní válečný román naroubovaný na fantazy středověký svět. Tohle na mne nepůsobí dobře, navíc dějová linie s tím, jak bytní, ztrácí na koherenci a příběh pro mne úplně ztratil přitažlivost.

Nechci se pouštět do nějakých odhadů, ale přijde mi, jako by každá část díla byla psána pod vlivem nějaké knihy, kterou jsi zrovna četla. To je přirozené, ale jednotlivé díly jsou na sebe naroubovány opravdu zvláštním způsobem. Hmmm... Nevím jestli to v něčem pomůže, protože, pokud tobě se líbí svět právě takovýto, těžko ho budeš měnit. Ber to tak, že chyba je u mě. Pouze pokud by se to nelíbilo více lidem, znamená to, že je něco špatně s celou povídkou.
 
Jackie Decker - 19. ledna 2008 10:39
drak2882.jpg
Krizak - 19.Ledna 2008 00:11

Nemám proč být zklamaná :-) Už to má šestnáct dílů a bude hůř :-) Asi takhle... Byla bych ráda, dkyby ses pokusil lépe vyjádřit v čem si myslíš, že kvalita klesá... Pokud si mám z tvéo komentáře vzít to nejlepší a to já chci prosím tě o lepší vyjádření... Co se ti na tom nelíbilo... Sama na to asi nepřijdu....
 
Sargo - 19. ledna 2008 00:13
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Durin Mahalul - 16.Ledna 2008 19:07
Jackie Decker - 16.Ledna 2008 19:19
Jste dva truhlové. :-DD
 
Krizak - 19. ledna 2008 00:11
krizak8227.jpg
Hoj lidé dobří

Tady je ta moje troška do mlýna. Tahle série mě zaujala a tak jsem si jí našel a četl někam do sedmičky (našel jsem devět dílu, ale bylo to trošku jinak rozdělené). S politováním musím vyjádřit svůj dojem, že kvalita klesá. Zezáčtku se mi to docela líbilo, ale časem se mi to přestalo líbit úplně. Takže doufám, že autorka si vezme z mého komentáře to nejlepší a nebude se zlobit, když řeknu, že jsem zklamaný.
 
Jackie Decker - 16. ledna 2008 19:19
drak2882.jpg
Durin Mahalul - 16.Ledna 2008 19:07

Jako že nepíšu nijak zvlášť dobře to vím, ale že by to bylo až tak hrozné aby to muselo jít smazat...? To mě zaskočilo docela se mi ulevilo, že to bylo myšleno jinak :-)
 
Durin Mahalul - 16. ledna 2008 19:07
dwarfm1808.jpg
Jackie Decker - 16.Ledna 2008 14:43
Já to pochopil stejně ;)
 
Jackie Decker - 16. ledna 2008 14:43
drak2882.jpg
Sargo - 16.Ledna 2008 14:41

Já už myslela že ty kapitoly... Tak omentáře můžeš nechat. ALespoNˇje vidět, kdo se jak umí vyjádřit i když je pravda, že u toho prvního komentáře jsem absolutně nevěděla chvíli co napsat...
 
Sargo - 16. ledna 2008 14:41
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jackie Decker - 16.Ledna 2008 07:52
Myslím ty komentáře :-DD
 
Jackie Decker - 16. ledna 2008 07:52
drak2882.jpg
Sargo - 15.Ledna 2008 12:44

Proč to je to tak hrozné...?

Durin Mahalul - 15.Ledna 2008 12:51
Dík, ale nevím jestli by ten dotyčný souhlasil...

Imric - 15.Ledna 2008 16:22
A záleží na tom? Každý má jiné tempo psaní... Já se teď zasekla na šestnáctce a dál se nějak nemůžu dostat, ale snad se dostanz, než sem vložím i tu šestnáctku...
 
Imric - 15. ledna 2008 16:22
oko2076.jpg
sakra... uz pata kapitola? to bych se mel asi cervenat vzhledem k tomu ze ja jsem zacal svuj dokument 1 psat driv a mam uverejnene teprve dve casti... ale treti se blizi ;-)
 
Durin Mahalul - 15. ledna 2008 12:51
dwarfm1808.jpg
Sargo - 15.Ledna 2008 12:44
A zabanovat buzeranti :) Takhle přece nemá vypadat nick :)
 
Sargo - 15. ledna 2008 12:44
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jackie: co kdybych to všechno smazala? :-)
 
Jackie Decker - 15. ledna 2008 12:21
drak2882.jpg
buzeranti - 15.Ledna 2008 12:11

Omyl... Nejsem teplouš :-) a ani lezba :D jelikož jsem holka.
 
buzeranti - 15. ledna 2008 12:11
default.jpg
docela dorý..ale psal to nakej teplous...to vim jistě..
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062572002410889 sekund

na začátek stránky