Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Černí pasažéřiOblíbit

kopie - ebe_glorestor7642.jpg

Autor: tizok

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 23. ledna 2008 20:03

Průměrné hodnocení: 9.8, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Jedno ze dvou fejetonů, které měli skončit neuvěřejněny v jakémsi šuplíku v češtinářském kabinetě. Neudělat kopii, pak by tady ani nebyly. Vím sice, že to ve zdejším fantasy a sci-fi prostředí nebude asi to nejvhodnější, ale to ať posoudí jiní.
 


Ročně jich parazituje na veřejné dopravě okolo sedmdesáti miliónů, což je v porovnáním s jedním milionem obyvatel Prahy asi jako kdyby každý z nás si každý pátek necvakl lístek.
Sám jsem tak říkajíc ,,na černo“ jezdíval do mých třinácti let. Tehdy jsem se nechal svézt autobusem dvě tři zastávky na hodinu kytaru v Lidové škole umění. Nějaké potencionální riziko, že by mě mohl jako nezletilé dítě chytit a kvůli mně burcoval policisty, mi přišlo směšné. Platit za tyto služby jsem si navykl až s přestupem na jinou školu, kdy už byla pravděpodobnost odchytu vzhledem k délce trasy podstatně vyšší. Kupovat si kupóny do mé tramvajenky jsem si brzy vštípil do hlavy natolik, že když jsem několik měsíců mimo Prahu, trápí mě nevysvětlitelné nutkání, že něco není jak má být. Jako přirozený trémista ve chvílích, když se dělá něco, co by se dělat nemělo, bych s mentalitou zatvrzelých černých ovcí ve stádě bílých oveček sehnaných pod ochranná křídla dopravního podniku asi brzy praštil.
Znám jednu takovou typickou černou pasažérku. Havraní vlasy, tmavě hnědé oči a nebýt toho málo, chodí příhodně nejčastěji oblékaná v černém, jako správný černý záškodník. Zprvu jsem se podivoval, že si necvaká lístek, když jsme společně odcházeli do prostorů metra. Odpovídala mi, že to musí mít člověk pod čepicí, aby vyčíhnul revizora a nic neplatil. Svým způsobem na tom něco bylo. MHD se takto zadarmo vozila už přes tři roky, navíc bez jediného zářezu na pažbě revizora. Když jsem jí taktně upozornil, že tam a tam stojí revizor, ledabyle se ohlédla za sebe, pohodila svojí temně lesklou hřívou s tím, že o něm dávno ví a že prý už někoho ,,vytasil“. Každý, kdo prý nemá jízdenku, buď vystoupil nebo vystoupí, než dopíše pokutu. Pochopitelně by tak měla zůstat ve vagonu s kontrolorem jenom ta vzorná část, o čemž je revizor už pochopitelně zpraven. Ani mě pak neudivilo, že na další zastávce vystoupil, zastrkávaje bloček do kapsy, aniž by zkontroloval zbývající většinu. Nikde jinde se totiž vina lépe neskryje, než v davu.
Začal jsem si pak všímat jejího chovaní. Byla neustále jak na jehlách. Každý nově příchozí byl zpražen jejím bádavým pohledem, který měl prošetřit, zda se neskrývá pod maskou muže oblečeného v modré bundě nějaký ten syčák, co by jí dopadl. Někdy poděšeně s nadávkou na rtech vytáhla rezervní necvaknutou jízdenku, a bylo-li to možné, urychleně si jí cvakla. Proud lkaní pak následoval, když se zmýlila a subjekt revizorem nebyl. Snad jedině pak dojela tak jak se má – za peníze.
Neustále pak tvrdila, že platit nebude. Prý jí nepřipadá městská hromadná doprava natolik komfortní a slušná, aby za to měla platit.
,,Takt, zdvořilost a ohleduplnost a čestnost - to jsou velmi krásné vlastnosti,“ říkávala mi s úsměvem, ,,ale jestli pak máš tyhle pocity, když si vlezeš do přeplněného autobusu.“ Odpovídal jsem popravdě, že nadšený z toho nejsem, ale alespoň se kromě kapsářů ničeho nemusím obávat. Vždy se rozesmála smíchem, jakoby byla krásnou a lstivou Esmeraldou a já hloupým a naivním Quasimodem.
Tahle strategie jí vycházela až do minulého týdne. Jak mi vyprávěla, cestovala tehdy z Hloubětína pozdě k večeru. Sklánějíc se nad sešitem nudného přírodopisu zaklimbala a na několik zastávek se zahleděla z okna, netušíc, že právě poprvé za tři čtyři roky před litou zvěří či ,,pakáží kontrolorskou“, jak říkala, neutekla. Z dumání jí vyrušil až pevný mužský hlas:,,Revize jízdenek.“ Opravdu si netroufám odhadovat, jak se asi musel cítit ten hříšník, který byl přistižen farářem přímo při hříchu. Jako všichni záškodníci naší veřejné dopravy začala hledat lístek. A tak ona lístek hledala nejdříve v kapsách, pak v peněžence a nakonec rozhrabe kabelku, kdyby se tam náhodou neskrýval. A ten gestapák v tmavě modré bundě jí ještě vybízel, aby si s tím dala na čas. Ať si hledá. Však ona moc dobře ví, stejně tak už i revizor samotný, že ona ten lístek nenajde, protože ho ani nebude mít. Po opakovaném prohledání všech zákrutů a záhybů peněženky, kabelky a podšívky kapes, byla nucena ,,přiznat“, že lístek ,,asi ztratila“. Novodobý korzár pročesávající nekonečná moře linek a spojů pražské integrované dopravy si zamnul ruce a pár tahy vypsal sympaticky vypadající lísteček. Ten nakonec paní černá neochotně vyměnila za sedm set korun českých. A že nebyla a nebude sama. Zůstala tak jednou ze čtvrt milionů, kteří tak přispějí Městskému dopravnímu podniku tímto dobrovolným příspěvkem okolo sta miliónů korun českých ročně.

Myslíte si, že tenhle incident něco změnil? Ne, jezdí na černo dál a počítám, že ani po deseti takových lístečcích by nejspíš na černo jezdit nepřestala. Jediné co jí pak zbývá, je vzpomínat na dřívější ,,zlaté rudé“ časy, kdy mohla i dvanáctiletá dívenka přestárlým revizorům s artritidou v rukou namluvit, že jí nebylo ještě šest let. I přesto ona ví jak dnes na to a mám-li se přiznat, má u mě mé sympatie, jako všichni ostatní, co touto ,,občanskou neposlušností“ motají hlavu městským úřadům. Však těch proklamovaných sedm procent neplatičů někdo tvořit musí.

 

Komentáře, názory, hodnocení

Sargo - 05. února 2008 22:56
wel1d5kk1aaa19357.jpg
tizok - 05.Února 2008 22:23
Obávám se, že všem ostatním evokuje dalšího prdlého mladistvého sebevražedníka ;-)

 
tizok - 05. února 2008 22:23
kopie - ebe_glorestor7642.jpg
Sargo - 31.Ledna 2008 12:29

Eithné - 31.Ledna 2008 13:17

Arion2 - 01.Února 2008 07:43
Ano, ano. Co říci jiného, než že se chytám. Nicméně v současné době toho mám nad hlavu a k počítači se dostanu ledatak ve večerních hodinách, kdy potřebuji zapsat do počítačové formy něco málo řádků k seminárním pracem. Je toho hodně a na přenosný počítač nejsou finance. Proto nezbývá doufat, že na jaře poleví ledy.


squop - 01.Února 2008 08:55
Obrázek mi evokuje povídku Rudá lilie z knihy Blaise Cendrarse Uříznutá ruka. Kdo nezná nepochopí.
 
Eygam - 05. února 2008 17:51
upr84.gif
No, když se to tal vezme, tak za 4 roky ježdění zaplatila 700Kč, při tom já kdybych kupoval lístky, tak bych jen za cestu do a ze školy zaplatila asi 1000 (nebojte, mám legitku). Takže pořád vydělala, že jo.

Jinak je to dost dobrý, ale vážně nechápu, jak jsi mohl tak otočit na poslední dva řádky. Jednou jsou to paraziti, pak hrdinové občanský neposlušnosti. Nemůžeš zakončit fejeton, aby čtenář nevěděl, jakej je vlastně tvůj názor.
 
Eithné - 01. února 2008 11:29
dub2857.jpg
Durin Mahalul - 01.Února 2008 08:46
Jsem ráda, že má ironie byla pochopitelná ;o)
 
PsychoP - 01. února 2008 10:12
falling8927.jpg
squop - 01.Února 2008 08:55
V tom případě donuť autora změnit svou ikonku ;o)
 
squop - 01. února 2008 08:55
images80752black8374.jpg
ještě mě tak napadá - co ten obrázek? moc mi k tématu nesedí


Arion2 - 01.Února 2008 07:43
souhlasím, bylo by to přehlednější
 
Durin Mahalul - 01. února 2008 08:46
dwarfm1808.jpg
Eithné - 01.Února 2008 07:59
Tím chceš samozřejmě říct to, že tobě se nelíbí ;)
 
Eithné - 01. února 2008 07:59
dub2857.jpg
Arion2 - 01.Února 2008 07:43
S oddělováním odstavce dvouřádkem nesouhlasím, zvláště, když je na konci větší významový celek takto oddělen. Ztratilo by to svůj smysl - a kromě toho jsou tací, kterým se dvojřádkem oddělený odstavec nelíbí ;o)
 
Arion2 - 01. února 2008 07:43
a5615.png
Mhm, fejetonu neholduji, takže si počkám až ze sebe vymáčkneš něco jako povídku. A je úplně jedno zda fantasy či scifi žánru.


Hodně štěstí a rychle, rychle. :)

P.S.
Odděluj odstavce dvouřádkem, bude to přehlednější.
 
Eithné - 31. ledna 2008 13:17
dub2857.jpg
Psát umíš, sice to sem tematicky nezapadá, ale je to dobré. Češtinářka tě musela mít ráda :o)
Je pravda, že drobný rozpor, na který upozornilo Sargo, tam je - zezačátku se tváříš, že by se platit mělo, na konci sympatizuješ s neplatičkou, ale nepozorní čtenáři (nebo učitelky po dalších padesáti slozích) to nejspíš přehlédnout, rozhodně to totiž netahá za oči.
Povídku chci taky, protože máš krásně uhlazený styl, až na drobné zaškobrtnutí na začátku správný slovosled, a píšeš velmi čtivě. Ráda bych viděla, jak dokážeš rozvinout nějaký vlastní nápad, který nevychází přímo z tvé vlastní empirie - takže do toho, výmluvy se netolerují :-P ;o)
 
Sargo - 31. ledna 2008 12:29
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Napsané je to dost dobře, nepochybuji, že ze slohu jsi měl jedničku ;-) Myslím, že to dobře odpovídá avizovanému žánru "fejetonu", až na to, že finální vyznění - platit jenom ze strachu, zloději do toho - se mi nezamlouvá a pro fejeton, který se tváří jako apel na neplatiče, se to nehodí.
Zajímala by mne od tebe nějaká povídka ;-)
 
squop - 31. ledna 2008 11:41
images80752black8374.jpg
nelíbí se mi glorifikace zlodějů - nic jiného totiž není

ale je to napsané docela pěkně, sice to nezapadá do andorského mainstreamu, ale to vůbec nevadí ;-)
 
Dark_werewolf - 31. ledna 2008 09:49
ikonadark229965040.jpg
Opravdu, tento článek patří spíše jinam, to jsi v úvodu trefně vystihl : )
 
Durin Mahalul - 31. ledna 2008 08:51
dwarfm1808.jpg
To já na ně mám na mrchy hroznou smůlu :) Už sem platil v Praze a dvakrát v Plzni :-D
Nemusím snad říkat, že na černo už opravdu nejezdím :)

Jinak k dílu...
No to bylo vcelku fajn, nevím, co bych vytknul, ani co bych vyzdvihl, prostě normálka :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.12544989585876 sekund

na začátek stránky