Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Až tam... Sargo, Caylith, ave, OcelOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 01. února 2008 22:00

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Blíž a dál a dokolečka,
námětem je člověk hnán,
koukni raděj dovnitř sám. ;-)
 


Autorka: Obávám se, že kdo nezná svět Star treku, moc mu ta povídka nepoví; ale to je holt riziko. A řeknu vám... kdo vymýšlel ten směšně malý limit na počet slov, zasloužil by něco strašlivého! :-))

První kontakt ( - Sargo - )

„Jsme opravdu nadšené, že zrovna Enterprise objevila naši planetu,“ linulo se na můstku lodi z rádia. „Náš vysílač zachytil mnohá vysílání vaší flotily a víme o vás tolik věcí! Kapitáne, určitě nás musíte osobně navštívit.“ Dívčí hlas byl z těch, kvůli kterým se mladý Chekov málem musel nechat vystřídat ve službě.
„Zde kapitán Kirk,“ snažil se alespoň velitel o důstojnost. „Pošlete nám vaše souřadnice. Děkujeme za pozvání.“ Na okamžik přerušil vysílání. „Jak jsme na tom s vizuálním kontaktem, pane Spocku?“
První důstojník zavrtěl hlavou, aniž zvedl pohled od svých přístrojů. „Je mi líto, kapitáne, používají pouze audio.“ Nepřeslechnutelný povzdech několika mužů na můstku způsobil, že se Kirk zamračil a chladně pravil: „Pánové, je to první kontakt. Myslete na to.“
„Jsme tu samé ženy a už dávno jsme vyčerpaly možnosti zábavy na této planetě…“ pokračoval sametový hlas z vysílačky.
„Sulu! Spocku! Sejdeme se v přenosové místnosti.“
Nedlouho po té, v obzvláště nažehlených uniformách a s vyleštěnými analyzátory v rukou, zhmotnili se muži z výsadku na určeném místě. Čekaly tu všechny. Kapitán slyšel, jak Sulu za ním dusí smích a Spockovo obočí zmizelo kdesi na temeni jeho hlavy.
„Kapitáne, přátelé, vítejte! Konečně!“ Kirk zamrkal, když mohutná zelená sulcovitá hrouda slizu, pohybující se pomocí spousty panožek, v přemíře nadšení poprskala jeho uniformu rosolovitými kapkami. Něžný hlas nepochybně vycházel z jejích… úst.
„Tolik se těšíme, až nám povíte více o vašich zvycích…“
Několik zaměnitelných stvoření postávajících okolo se potěšeně natřáslo a zahihňalo.
„Například ten pozemský zvyk líbání… prý jste na to, kapitáne, specialista!“



Pozn.red.: Z dálav vesmírných zpět domů, kde i docela blízko mohou být hlubiny neméně děsivé. :-)

...až tam, kam se dosud člověk nevydal. ( - Caylith - )

Nočním tichem se ozývaly kroky bosých nohou. Staré schody zavrzaly pod tíhou dvou malých chlapců a chodbou se rozlehlo přidušené vyjeknutí.
„Já se bojím,“ zašeptal zcela popravdě mladší z nich. „Tvldil jsi, že to nic není. Já ti žíkal, že sem nemáme chodit.“
Opět se na krátkou chvíli rozhostilo tichu přerušované jen jejich dechem a opatrnými kroky. V dlouhé chodbě panovalo šero, sotva bylo vidět na krok. Baterka přesto ležela zhasnuta na dně kapsy.
„Uvidíš, že tam nic není. Žádné strašidlo, nic,“ pravil sebevědomě o něco starší chlapec, přestože ani on si tím nebyl příliš jistý. Odvaha, kterou ve dne oplýval zmizela už s posledními paprsky slunce.
„Jak to můžeš vědět? Vždyť tam nikdy nikdo nebyl. Ani dospělí se tam neodváží. Bojí se taky, víš? Maminka se bude zlobit, když nás sežele pšíšela,“ promluvil bráška vyčítavě, ale stále vystrašeně. Neměl daleko k pláči, ale poslední zbytky odvahy a hrdosti mu nedovolily ustoupit.
Klika cvakla, dveře tiše vrzly. Dvě dětská srdce bila více než kostelní zvony. Ruka pevně stisknula dlaň svého kamaráda. A pak oba vkročili tam, kam se dosud člověk nevydal... Baterka se slabě rozzářila a odkryla pohled na šedivá vlákna pavučin, jež se usadily na starém nábytku. Vše kolem vrhalo zlověstné stíny.
Dětské oči se rozšířily hrůzou. V koutě půdy uviděly strašidlo...



Autor: Kočka do mlýna.

... ( - ave - )

jednou přijde čas tvého zvratu,
tam, odkud již není návratu,
kam se všichni ubíráme,
se nejraději nedíváme,
dosud myslel sis, že svět ti patří,
člověk se však z ďáblem bratří,
nevydal ses v správný směr,
. vrhne tě do jiných sfér.



Pozn.red.: Na závěr trochu mezihvězdné klasiky - ale myslím, že MOJE posádka se má přes to všechno přeci jen o chlup líp. ;-)

Konečná Hranice ( - Ocel - )

Kapitánův deník, hvězdné datum 49634.4.
Nacházíme se na samém konci vesmíru. Přímo před námi se rozprostírá absolutní nic. A když mluvím o absolutním nic, myslím tím opravdové a nefalšované NIC. Byli jsme vysláni toto Nic prozkoumat.
.
.
.
Kapitánův deník, hvězdné datum 49635.4
Kdyby nebylo opravdu přesných měřících přístrojů na palubě, nevěděli bychom, kolik času už od našeho vstupu do Nic uběhlo. Protože se kolem nenachází ani to nejmenší Něco, nemáme zde co pozorovat. Problém je, že jakmile jsme do Nic vstoupili, ztratilo se nám Něco ze senzorů a tak nevíme, jak se vrátit zpět. Náš šéfinženýr pracuje na způsobu otevření subprostorového kanálu, ale protože kolem není Nic, nenachází se zde ani subprostor, kterým bychom mohli zamířit zpět. Jsme v opravdu bezvýchodné situaci.
.
.
Kapitánův deník, dodatek.
Jak tak putujeme Ničím, začíná na mě stále více doléhat zoufalost naší situace. Pokud je Nic kolem opravdu Nic, jak můžeme existovat v jeho středu a nestat se Ničím. Jelikož zde ale nesporně existujeme, je Nic stále Nic, anebo se vlivem naší přítomnosti změnilo Nic v Něco? Proč vlastně charakterizujeme Něco a Nic?
Kdyby nebylo neúspěchů našeho inženýra o otevření transwarpového okna, nemusel bych se těmito úvahami ani zabývat, ale čím déle setrváváme zde, tím více se strachuji o naše přežití.
.
.
Nic, něco, co na tom sejde. Jsme odsouzeni k zániku. Několik členů posádky již spáchalo sebevraždu a ani já na tom nejsem nejlépe. Jak ironicky mi nyní zní slova: „Kam se člověk ještě nevydal.“


 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 16. února 2008 22:58
dub2857.jpg
Sargo: ST neznám, ale znám Red Dwarfa a tedy slizky odtama a moc se mi to líbilo ;o)

Caylith: Atmosférické a nenech se zviklat, ta poslední věta je tam patřičná ;o)

ave: No nevím, nápad není zlý, ale zpracování mi přišlo odbyté :o(

Ocel: Pěkné, pěkné ;o) Takhle nějak mě dokázala vyděsit nicota v Nekonečném příběhu ;)
 
Ocel - 16. února 2008 22:51
30475459.gif
článek č.1:
není co komentovat, velmi hezké zpracování.

k článku č.2:
To strašidlo bych zcela vynechal z několika důvodů.
1. Na to, aby se tam dalo použít, by musela mít povídka nějaké ukončení.
2. Kazí celkový dojem. Klidně by stačilo napsat, že otevřeli dveře půdy a dost. Pak by to byla velmi hezká povídka.

článek 3:
Velmi povedené zpracování daného tématu nejen v práci se slovy, ale i dějově.

.... svůj opravdu komentovat nebudu, na to jste tady vy :)
A happy end? No to byste chtěli moc. Ne všechno končí dobře, jak je ve Star Treku zvykem. Zvykněte si na realitu :)
 
SASAN_KING - 16. února 2008 11:44
ikonka654607.jpg
DTL - 15.Února 2008 22:43
Milamber - 15.Února 2008 23:36
No já to vidím tak, že dětská fantazie uviděla místo mihotavých, ligotavých, blištících se a třpytících se stínů vytvořila normální regulérní strašidlo .) Mně se ten konec líbí i když bych to možná formuloval trošičku jinak, ale já jsem narozdíl od zde vystavených příspěvků nic nestvořil, takže už mlčím .))
 
Milamber - 15. února 2008 23:36
i43l6297.jpg
DTL - 15.Února 2008 22:43
Dovolím si s tebou souhlasit. Tedy, co se Caylith (č.2) týče. Opravdu to má atmosféru. Až na to strašidlo. To mi tam nějak nesedí. Možná se jedná pouze o improvizované zakončení úryvku jinak nadějného díla. :)
 
DTL - 15. února 2008 22:43
nif2820.jpg
SASAN_KING - 15.Února 2008 21:52
... a teď to budeš muset psát za něj. To sis pomohl. Muhehehe. :->

Jinak takhle na večer velmi hladivá série.
Sargopříspěvek je zcela jednoznačně kříženec prvního Star Treku s parodií na první Star Trek (a že mám někdy velký problém mezi nimi rozeznat hranici) s Monty Pythonovskými motivy, což je... milé. :)

Číslo dvě - vida, nováček! A hezky se čte! :) Dostala mě atmosféra, i když jsem se na čtení nijak zvlášť pekelně nesoustředila. Kluci jsou oba hrozně roztomilí, až k sežrání. *cvakne mimoděk zuby* Z nějakého důvodu mi celý zážitek ruší a boří poslední věta; jestli přijdu na to, proč ruší, určitě o tom zveřejním nějaký elaborát.

Báseň. Už jsem někdy někde říkala, že poezii nerozumím? Tohle mě úplně zmátlo. Nemá to velké písmeno na začátku a má to tečku na začátku posledního řádku! Nemám se čeho chytit a ani nepoznám, kterým koncem to začíná. Jsem z toho nejistá a asi se rozpláču!
Ale předtím si to ještě zkusím přečíst za světla, kdy bývám svěžejší. O:-)

Kapitánův deník. Jak... depresivní. Strašlivě mi to připomíná spletitou debatu o Něčem a Ničem ve vrcholech trojúhelníku. Mrzí mě, že si teď nevzpomenu, co bylo na tom třetím hrotu...
(Ale doufám, že někdo z posádky se zachrání. Třeba by na ně mohla narazit průzkumná loď těch zelených slizných hrud...? Nebo se v Ničem potkají s Enterprise, ta je vyseká ze všeho.)
 
SASAN_KING - 15. února 2008 21:52
ikonka654607.jpg
Sargo - 15.Února 2008 21:37
Barda jsem zlikvidoval !!! :))
Muhehehe :)
 
PsychoP - 15. února 2008 21:46
falling8927.jpg
Nádhera. Velmi příjemné počtení a hromada svěžích nápadů :-)

Sargo - 15.Února 2008 21:37
Budu plakat... Jako Bardova fanynka budu nepochybně muset plakat :(
 
Sargo - 15. února 2008 21:37
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Caylith: teď si nejsem moc jistá - není to tvůj první Projekt(íček)? Jestli jo, tak doufám, že se ještě uvidíme ;-) Je to velmi pěkně napsané a i námět líbil moc :-))

ave: vážně parádní. Nemám co dodat. :-D

Ocel: pokud je to ST, měl by samozřejmě končit hepíkem, ale rafinovaně jsi to nezmínil... :-D Snad jen úvahy ve třetím odstavci rušily, - ale dobré je to :-)

A něco vám tu prozradím. Bard si přečetl vaše komentáře u vyhlášení tématu, zaplakal a NIC tentokrát neposlal! :-)))
 
Ravager - 15. února 2008 18:48
ikonkarav6371.jpg
Sargo:Jak to skonci, je jasne od zacatku, jedine, co jsem nevedel, byla podoba slizek a jestli vysadkovy tym(rychleho nasazeni) sezerou, nebo jo. Nicmene bylo to dobre napsano, takze hodnotim kladne.

Caylith: Na tomhle se mi libil cynismus mensiho s chlapcu. I kdyz on to asi jako cynismus nemyslel.-) Ano, maminka se zlobi, kdyz jsi venku dlouho, kdyz si zaspinis kalhoty, kdyz si neudelas ukoly, nebo kdyz te v noci sezere strasidlo. To bude domaci vezeni aspon.....na tyden.-)

ave:Ja na basnicky moc nejsem, ale tohle mi stavbou a strukturou prislo jako vyvolavaci formule nejakeho kouzla. Jen bych to zakoncil vykrikem: Teleport!!!
Takze genialni, zcela genialni.

Ocel:Hodnotim napad. A zpracovani. A oboji vysoko. Dekuji za skvely paranoidni zazitek.-)
Ted se budu bat do krine v predsini......(tam se taky zatim zadny clovek nevydal....)
 
Belgarion_Kolder - 15. února 2008 15:39
belg4582.jpg
Ummm, velmi vysoká úroveň kvality u všech čtyř děl. A nebo se pletu a prostě se mi to všechno "jenom" líbilo. .-)
 
SASAN_KING - 15. února 2008 15:21
ikonka654607.jpg
V téhle várce se mi líbily všechny projektíčky, nejvíce ten od - Caylith - :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061774969100952 sekund

na začátek stránky