Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

AničkaOblíbit

kar7874.jpg

Autor: Pavetta

Sekce: Povídka

Publikováno: 05. února 2008 21:13

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 2 uživatelů [detaily]

 
Jednou hop a jindy trop... Co myslíte?
 


Dne třetího, měsíce devátého, roku Ohnivého draka

Dnes potratilo šest žen, otec Merten to má za zlé znamení a nutí nás k většímu a pokornějšímu pokání. Modlíme se za celé město třikrát denně, zpovídáme se jedenkrát tolik. Už mi z toho začíná být nevolno, zpřísnil se půst. Procházíme městem a světíme zapadlé uličky plné vrávorajících postav opilců a kašlajících nemocných. Jsou nachlazení z nastávajícího podzimu, nemají ani dobré boty. Dětský klan se stáhnul z ulic, již nežebrá. Nevíme, kde jsou, asi se schovávají. Před čím, to nedokáže nikdo z nás říci přesně. Bratr Bern se domnívá, že je to tím nastávajícím podzimem, že si vyrábějí boty z toho, co vyžebraly či našly v kanálech. Máme pro ně připravené přikrývky, až se zase objeví, nabídneme jim místo v hospicu.

Dne desátého, měsíce devátého, roku Ohnivého draka

Na severní hradbě se objevil podivný obrazec z krve. Hodně krve, avšak nikdo nepociťuje ztrátu. Ani zvířat, ani lidí. Otec Merten onemocněl, blouzní a tápe v horečkách, požírají ho běsi, místo něj nastoupil bratr Gwer.
Začínáme se obávat, že krev patří dětem z klanu, protože se stále ještě neobjevily. Po městě chodíme ve trojicích a hledáme je. Bratr Ren nalezl mapy kanálů, takže prohledáme i stoky. Někde být musí, pokud jsou mrtvé, tak jejich těla. Strážci jsou neustále bdělí, z města by se nikomu nepodařilo mrtvoly vyvést. Hrabě znásobil hlídky na hradbách.

Den sedmnáctý, měsíce devátého, roku Ohnivého draka

Otec Merten za strašlivých bolestí zemřel. Jeho tělo bylo v takové křeči, že pohled na něj vydržel jen bratr Morst, který jej nechal narychlo pohřbít a hrob raději vysvětil.
Děti se našly, tedy část z nich. Jsou naživu, ale jako by spaly. Nejsou úplně při vědomí, straní se nás. Dali jsme jim celé křídlo v hospicu, zabarikádovaly se tam a nechtějí nikoho pouštět.
Krev na hradbách je dávno smyta a symboly se už znovu neukázaly. Z toho měl otec Gwer trochu strach.
Otec Gwer se zdržuje především v knihovně a pročítá mýty a zkazky o zlu a démonech.
Někteří z bratří z hospicu se začínají chovat zvláštně, bojí se přibližovat k lidem. Na těle se jim objevují drobné ranky.
Bratra Berna poslal pro nějaké vymítače do velmi odlehlého města, bojí se, že nepřijdou včas, ale jsou to ti nejlepší, prý.

Den dvacátý čtvrtý, měsíce devátého, roku Ohnivého draka

Začínají se tu dít věci, o kterých se mi nezdálo ani v těch nejhorších snech. Potratily všechny ženy. S brekem utíkaly do hospicu. Krvácely. Byly zděšené a my, my také. Bratr Bern se ještě nevrátil, otec Gwer zešedivěl a začal si mumlat sám pro sebe.
Nevíme, co dělají děti v pravém křídle. Nevycházejí ven, ale


Kapky krve dopadly na rozepsaný list kroniky neznámého mnicha. Olízla si nehet, kterým jej podřízla. Devítiletá holčička slastně přivřela víčka, nasládlá pachuť krve jí dělala až nemístně dobře. Měla zakázáno zabíjet ve špitále. Číst neuměla, ale něco jí říkalo, že bude lepší, když ten počmáraný spis vezme sebou k Sivenovi. Sbalila tedy pergameny a dala si je do podpaždí. Ladnými krůčky vyrazila z cely a úslužně za sebou zavřela dveře.

Cupitala přímo do hospicu, naslouchala, zda neuslyší kroky či slova, ale nic takového se nestalo, takže v pořádku dorazila, kam chtěla. Třikrát zaklepala a jednou do dveří kopla: “Tady Aničkáááá,“ zasyčela skrze ostré zuby, takže si poranila jazyk. Už zase.

Otevřel jí podsaditý klučina, který byl jen o něco málo starší než ona a líbezně se na ni usmál. Moc se mu líbila a on nevěděl, jak jí to dát najevo. Určitě se zeptá Sivena, ten bude vědět, a poradí mu jak na ni. Ještě dlouho se za ní díval, ačkoliv už dávno zahnula za roh a on už neslyšel její kroky. Jen si povzdychnul a začal pomalu zajišťovat dveře.

Před Sivenovým pokojem klečela na všech čtyřech Mimi. Už dávno nebyla dívenkou s azurovýma očima. Nohy i ruce se jí prodloužily a na obličeji se objevilo veliké tetování. Jazyk měla dlouhý a zuby, zuby drobné, avšak jejich stisk drtil kosti. Anička na ni hleděla s bázní a úctou, nemohla si dovolit žádný chybný pohyb, protože Mimi už nevnímala jako třináctileté děvče. Vše si vyložila po svém. Prohlížela si ji krhavým pohledem a natáčela hlavu na stranu. Zkoumala ji od hadry omotaných nožek až po dlouhé černé vlásky. Nedůvěřivě nasála vzduch a pak s velkou námahou hlesla: „Choou thuu chcoueš?“

Nebylo pochyb, že z ní cítila krev, ale to si holčička neuvědomovala. Ostatně jako spoustu dalších věcí.

„Jdu za Sivenem, Mimi, mám knížků,“ nadšeně se zazubila a ukázala archy pergamenu, „pro něj, je to určo důležitý,“ pokývala hlavičkou, ale žádný jiný pohyb si nedovolila, dokud Mimi neustoupila. Hned nato bleskově vpadla k hochovi.

Seděl tam, symbol nedosažitelné krásy: „Ahoj, Sivene,“ stydlivě se pousmála a zůstala stát u dveří. Jen laxně nadzdvihnul obočí a vyčkával. Jeho pomněnkové oči byly tak poutavé, snad proto chvíli trvalo, než maličké došlo, že čeká, až vyklopí, proč tu je. „Našla jsem tohle a nebylo to v knihovně,“ pochlubila se a váhavými krůčky došla až k němu.

Vzal si archy: „Děkuji, Aničko, můžeš jít,“ jeho hlas byl hluboký, neklukovský. Věděl, že děvčátko potěší, že zná jeho jméno. Byla to jen strategie, aby si ho naklonil na svou stranu. Každá dívenka je ráda hýčkána slovy. Nezáleží na věku, ani na jejím rozpoložení. Sice nevěděl, odkud to ví a proč, ale nestaral se o to, nepátral po svých nově nabytých znalostech.

Začetl se s podivným úsměvem ve tváři a Anička se mezitím vypařila jak pára nad hrncem.
„Dobrodruhové, hmm, vymítači démonů...“ ušklíbl se a se vyhlédl z okna.
***

Vešel jsem do města, vonělo to tu zoufalstvím a bezmocí. Na kostele se nám sochy démonů smály do očí. Cítil jsem se prázdně. Ptal jsem se sám sebe, kam nás to ten mnich zavedl. Vše si tu hrálo na nudnou fádnost, avšak mě ten klid a bezútěšnost okamžiku mě znepokojovaly víc, než bych byl ochoten přiznat. Tušil jsem, že v noci to tu bude vypadat jinak.

Bylo nás sedm, už ten velký počet znamenal, že nepůjde jen tak o něco. Příchod zla byl totiž předpovídán už dávno. V tisíci verzích i v tisíci možných časech. Jednou to bylo hned, jednou zítra… lidská fantasie je jen zabijákem normálního úsudku. Nestavím se vysloveně proti, jen je neustále těžší a namáhavější hledat pravdu v dialogu dvou osob. Ta si zastřená bloumá mezi řádky mnohdy neviděna. Už dávno si zvykla, že není odhalena, že je až příliš průsvitná na to, aby byla zaznamenána.

Následovali jsme bratra Berna do kláštera, kde jsme se dozvěděli o podivném symbolu na zdi a o potratech. Nakonec si nás vzal stranou jeden z mnichů: „Ještě tu je záhadná smrt bratra Justuse,“ pronesl bázlivě.

„A mohl byste nás zavést do jeho cely?“ zeptal jsem se a on přikývnul. Ostatní zůstali dole s tím, že na prohledání místnosti stačí jeden. Mnich se nad tím trochu zarazil, ale neřekl nic. Ukázal mi ji a já prostě vešel. Byla tu tma a voněla tu krev, nikdo tu nevyvětral. Tušil jsem, že tu asi nebude něco v pořádku. Krev a následná smrt není nikdy spojována s přírodním úkazem, nejedná-li se o nemoc. Polilo mě horko, cítil jsem se hloupě, že jsem se nechal tak nachytat, ale past nepřicházela. Nic. Zběžně jsem prohlédl celu, také nic. Rozhodl jsem se jít zpět do hospicu, vyšel jsem na chodbu a přemýšlel kudy. Připomínalo mi to tu trochu labyrint.

To, co jsem potom uviděl mi vyrazilo dech. Šest vymítačů, statných chlapů, tu umíralo v kalužích vlastní krve. Co se tu k sakru stalo?! Ptal jsem se sám sebe, ale odpověď nepřicházela. Uviděl jsem i nějaké mrtvé nestvůrky, asi děti… dal jsem se na útěk, tyhle prostory byly moc veliké, abych se ubránil.
***

Anička opět vyrazila do polomrtvého kláštera na lup nějakých těch cetek, drobných cenností, ze kterých si dělala svůj tajný, nejtajnější poklad. Věděla, kde je čí cela, a přesto byla ponořená do svých úvah, kteráže je nejlepší a nejbohatší. Kde najde co a kde zas ono. A zda se vydá do druhého či třetího patra. První bylo nadmíru nudné a krom toho ho už měla prošmejděné.

Zpívala si, Siven ji ujistil, že vše už je v pořádku.

Pak se jí oči zalily slzami. Horkými a opravdovými. Tělo se jí prohnulo pod náporem té věci. Bolelo to, ten ničema jí hleděl do očí, zatímco meč nestoudně trhal blůzku i srdce. Kousla se do jazyka. Tentokrát naposled.
***

Nikdy mě nepřestane udivovat, kolik mají démoni podob. Proč si berou děti a znetvořují je. Útočí tak na naše city? Zabít dítě je jiné, než zabít dospělého. Zdá se bezbranné a to i v momentě, kdy má v ústech tolik ostrých zubů. Její pohled byl lidsky nevinný, lidsky zmatený a lidsky umíral. Chtěl jsem být smutný, ale nešlo to. Má mysl si paličatě opakovala zab nebo budeš zabit, nešlo to jinak. S veškerou něžností jsem mrtvou dívku vzal do náručí. Probudit se z věčného snu nemohla, už jen díky runám na zbrani. Musel jsem ji odnést někam, kde by nebyla vidět.

Zabíjet je po jednom je pošetilost, poslední vzpoura před vlastní smrtí. Co přinese zítřek, kdo ví. Vešel jsem do cely. Páchla krví. Čerstvou krví.

Za zády se mi ozvalo jen: „Aňhičkha..“


Zveřejněno na www.dracidoupe.cz, korektura bez přímých řečí - Lyrie
 

Komentáře, názory, hodnocení

Tsume - 16. února 2008 16:53
vlkodlak115082501.jpg
Opravdu pěkné,velice pěkné.Použití toho prvku jakožto zápisů z deníku jedné osoby,byl výborný tah jak vtáhnout čtenáře a donutit ho aby četl bez podmínečně dále.Bylo to hezké,čtivé,napínavé a působivé.V pozadí trošku ta smutná skutečnost,že možná nikdo nemá tu sílu uhodit nebo rovnou zabít něco tak bezbraného jako je dítě.Ovládnutí dítěte démonem,také dobré...viz důvod výše...Mě se to líbilo.Jakožto krátká povídka neměla žádný hluchý a nudný prostor,jen prázdných slov.A ten přechod z deníku do vyprávění příběhu....
 
Fry - 09. února 2008 12:55
frynovy23924.png
Hehe, peknô, len čo je pravda. Manipulácia s deťmi je skvelá vec.... priemerne krvilačný dobrodruh NIKDY neudrie dieťa, až dokiaľ nie je neskoro...
 
Pavetta - 08. února 2008 20:46
kar7874.jpg
Sargo - 08.Února 2008 20:35
Téda, ale už! Jistě, ta je stěžejní, já jsem ji teď na chvilku změnila kvůli Walentinovi.. íííík *odhalí zubíky*
 
Sargo - 08. února 2008 20:35
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Prosííííím... ta ikonka před tím byla opravdu o hodně - o moc moc moc - lepší... ;-)
 
Arion2 - 08. února 2008 12:06
a5615.png
Mě to nějak nechytlo. Přišlo mi to chaotické, neslané nemastné, nedokončené, jako by to byl teprve koncept nebo tak něco.

Nevím, no... rozhodně nesdílím pocity, které popsali ostatní komentující.


Verdikt: Nelíbilo.

Hodně spokojených čtenářů a na brzkou čtenou u dalšího článku, který mě třeba nemine jako tento, J."Arion2"P.

[Pokud by někdo měl něco k mému komentáři, ke komunikaci použijte Andorskou poštu. Na každý článek chodím jen jednou.]
 
PsychoP - 07. února 2008 20:53
falling8927.jpg
Dante z Maritu - 07.Února 2008 14:02
Ano.

Pavetta - 07.Února 2008 17:17
Já taky, ale on je na špici, hned vedle Kinga a Poea.
 
Pavetta - 07. února 2008 17:17
kar7874.jpg
Eithné - 07.Února 2008 17:09
na jména většinou užívám toto
http://www.20000-names.com/
vřele doporučuji :oP

Fanoušků Gaimana je tu víc, ale já fandím hodně autorům :)
 
Eithné - 07. února 2008 17:09
dub2857.jpg
Pavetta - 07.Února 2008 11:58
Ó, toho si cením :o) Děkuji :o))

Sargo - 07.Února 2008 13:06
Jenže já, drahé Sargo, žadoním jména postav, ne názvy povídek :-P
 
Dante z Maritu - 07. února 2008 14:02
pedobearseal_large4746.jpg
Vážně krásňoulinkej roztomiloučkej článeček,
s nádhernou vraždící holčičkou....F.E.A.R.!!!!!!
Muhehehe.....jdu zabíjet....grrrr....
psychop - 07.Února 2008 12:24
Taky fanoušek Gaimana?
 
Sargo - 07. února 2008 13:06
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Pche, to známe tyhle rejpaly, a pak to bloudí po icq a dožaduje se: jak by se měl jmenovat ten a ten? :-D Názvy považuju za největší katastrofu na vymýšlení, ale obecně bych řekla, že jméno nic nezkazí :-)
Ale důležité je - nesmírně důležité - určitě to stojí za to se nad ním pořádně zamyslet. :-)
 
PsychoP - 07. února 2008 12:24
falling8927.jpg
Pavetta - 07.Února 2008 11:58
Název díla je minimálně stejně důležitý, jako jméno autora. Pokud jménem vystihneš duši díla, máš šanci nalákat na něj čtenáře, kteří o toto dílo skutečně stojí.


Eithné - 07.Února 2008 11:26
NIKDYKDE!!!
*hysterický výkřik fanouška Neila Gaimana*
 
Pavetta - 07. února 2008 11:58
kar7874.jpg
Eithné - 07.Února 2008 11:26
Vidíš, anička v tomhle kontextu mě nenapadla, asi jsem moc naivní :o))
Jistě, možná, že existují daleko honosnější názvy, ale na druhou stranu, já nepovažuji název za něco stěžejního. Já se například koukám po jménu autora a po obsahu, možná proto také na názvy nedám. Navíc nemám na ně fantazii, ale že jsi to ty, pokusím se v příštím dílku (až nějaké napíšu) napravit. Jen pro tvůj... oranžovožlutý lísteček :oD
 
Eithné - 07. února 2008 11:26
dub2857.jpg
Pavetta - 07.Února 2008 10:42
Roztomilounký není, spíš nicneříkající :-P A kromě toho máš ještě smůlu, že se za poslední rok dost rozšířila aféra s tou třináctiletou Aničkou alias čtyřiatřicetiletou Barborou Škrlovou - to jméno je teď prostě na nějakou dobu zdiskreditované ;o) Netvrdím, že je špatné do povídky, to ne, ale název povídku uvádí a není dovysvětlen, dokud na něj čtenář neklikne... Takže u názvu je prostor pro asociace každého jednotlivce ;o)

Tak, to by bylo zdůvodnění. Příklad? Éhh... tomuhle bych se ráda vyhnula.
Chápej, tys to psala a tedy by měl být název tvým výtvorem, protože se v textu nikdo neorientuje líp než ty, nikdo ho nechápe tak dobře, jako ty. Odmítám vymýšlet jiný název :o)
Tady - odkaz - je odkaz na mé stránky, abys viděla, jak názvy tvořím já. Rozhodně netvrdím, že je to ten správný způsob, to nemohu posoudit.
Ale název by měl být něčím zvláštní, aby přitáhl pozornost. Líbí se ti víc název Babička anebo Nikdykde? Připoutal by tě víc název Karla anebo Hodina mezi psem a vlkem? (Osobně si myslím, že třeba Němcová měla na názvy dost špatnou ruku. Ač v její době asi nemohla napsat knížku nazvanou Divocí a zlí, pořád mi přijde lepší Kříž u potoka než V zámku a podzámčí.)

Trochu jsem se rozjela a stejně ti nic neporadila :o) Nu, na peďáku na češtině se poetice titulu věnují dva dvouhodinové semináře a dozvíme se zhruba to, co jsem ti teď pověděla :o)
 
Pavetta - 07. února 2008 10:42
kar7874.jpg
Eithné - 07.Února 2008 06:45
Týýý rejpaléé, ty ty ty.... já nevím, já nikdy názvy až tak úplně neřeším... učitelka na gymplu nám dávala názvy a my k tomu měli vytvořit povídku. Ze zásady to většinou bylo tak, že celá povídka byla o něčem jiném a poslední věta obsahovala ten určený název. Asi mi to tak trochu zůstalo. A náhodou ten název je roztomilounký :o))

Ale.. tak schválně, jaký název bys dala "Aničce" ty? Mohla bys k tomu napsat i z čeho jsi při jeho tvorbě vycházela... já se z toho jinak nepoučím *psí vošiška*

Delruth - 06.Února 2008 00:52
Jistě, brůžo na tuto tématiku mám, ale o tomhle až tak ouplně není... ani jich není sebm O:-) doufám...
 
Eithné - 07. února 2008 06:45
dub2857.jpg
Á, to jsem chtěla! Jistě chápete, že kdybych si nemohla rýpnout, nebyla bych to já... ;o)

S názvy je všeobecně vždycky problém, ale tenhle se mi nelíbí. O povídce nic nevypovídá a ač to jméno v povídce velmi oceňuji, v názvu celé dílo shazuje. Rozhodně čtenáře nijak nenavnadí, aby si povídku přečetl, nepřipraví ho, z jakého soudku dílo bude, a skoro bych řekla, že povídku shazuje, neb to skoro až působí, že to bude další z těch povídek, která začne slovy "Anička neměla dobré dětství..."
 
Sargo - 06. února 2008 21:05
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Parádní atmosféra, vážně se mi to líbilo. Možná by některé pasáže ještě krapet dopilovat, některé pasáže byly až příliš úsečné... ale nebudu v tom šťourat. Četlo se to samo. :-)
 
PsychoP - 06. února 2008 20:20
falling8927.jpg
Líbilo :o)

Motivem, zpracováním i pointou...

CHRAMST....

 
Eithné - 06. února 2008 09:30
dub2857.jpg
Nesouhlasím s Delím ]:->
Pravda, ta deníková forma je bomba, přesto se mi to líbí tak, jak to je. Kdyby to bylo celé psané jako deník, ztratilo by to své kouzlo nečekaného (tedy nezvyklé formy), které to takhle má.
Strašně a děsně moc chválím česká jména dětí. Kdyby byla cizí, ztratilo by to půlku své působivosti, kterou to takhle má. Skvělé!
Trošku to u mě ztrácí bod za originalitu, protože už poprvé, kdy zmíníš dětský klan, je jasné, jak to bude končit. Jen nevím, co s tím :o)

Ve výsledku musím říct, že se mi to moc líbilo. Takhle působivou prózu už jsem tady hodně dlouho nečetla; řekla jsi tím dílkem všechno, co jsi říct chtěla, a nebylo tam ani o jeden zbytečný motiv navíc.
Krásná práce.
 
Delruth - 06. února 2008 00:52
iko5322.jpg
Hmm... Ty části deníku byly nejlepší. Má to svou atmosféru a kdyby to bylo psáno jenom touto formou, zůstal by ten pach toho tajemna a vzdálenosti. Kdesi, kdysi, v jednom městě... Z rukou jednoho se nám dochoval...
Připomnělo mi to silné pasáže z modulu Asterion, kde postava z toho světa vypravovala svými slovy to, co se tam stalo. Skrze dochovalé zápsiky vyzdvihnuté někde ze starých sutin tvrzí a měst. Bylo to takové více uvěřitelnější a "skutečnější".

Na začátku jsem fakt cítil tu správnou hororovou atmosféru.
Jakmile to přešlo do povídky, přímé řeči a podobně, už to ztratilo tu atmosféru, jako by se to přiblížilo více ke čtenáři a vzdálilo od toho světa. Nabylo to už jiné atmosféry. A ta se mi už tak nelíbila.

Ale kdyby to mělo duržet tu formu toho deníku, bylo by to těžší to udržet, to chápu.
Pěkné! :-)

To máš k tomu brůžu o těch vymítačích? :-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060503005981445 sekund

na začátek stránky