Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jak jsem potkala MikulášeOblíbit

sansa_by_akizhao_anik9983.jpg

Autor: Qenett

Sekce: Povídka

Publikováno: 14. února 2008 18:35

Průměrné hodnocení: 4, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
Říkáte si, co je to za blbost když někdo píše o Mikuláši teď v únoru ale já se až teď odhodlala to sem napsat.
Tak tedy jedno z oblíbených učitelských témat na slohovku: Jak jsem potkala Mikuláše. Naší profesorce jsem se rozhodla napsat trochu netradičního Mikuláše.
 


Prší. Sedím za oknem a pozoruji temnou ulici... - Počkat, vždyť ona není temná. Svítí tam lampy. - Zmačkám papír ležící přede mnou a začnu znovu.
Prší. Sedím za oknem a pozoruji šero ulice pode mnou, prostoupené světlem pouličních svítilen...
Ale co dál? Nápady se mi z hlavy vytrácí. V záchvatu roztrhám své dílo, spadnu na postel a rozbrečím se do polštáře.
- Vždycky jsem toužila být spisovatelkou a teď se mi můj sen rozplývá před očima. Nikdy nevymyslím nic, co by za něco stálo. Stále jsem jen četla a uzavírala se do sebe, nechávala jsem se inspirovat slavnými díly a psala, jak říkala naše češtinářka, "nadějné slohy" a podle maminky "úžasné povídky". Ale teď vím, že to byly jen plané řeči, řeči co měly utěšit a povzbudit malé děvčátko, ale to už já nejsem. Stále jsem si jen nalhávala, že mám nějaké nadání. -
Myšlenky mi víří v hlavě, přestávám je vnímat, stejně se všechny točí kolem pravdy, pravdy které nechci věřit. Byly tam už dlouho, střípky pochybností, ale teď vybuchly jako gejzír a pohltily vše...
Po chvíli se uklidním a vstanu...
Prší. Sedím za oknem a pozoruji šero ulice pode mnou prostoupené světlem lamp. Na konci ulice si všimnu skupiny deštníků. Teprve když přijdou blíž, poznám pod nimi masky Mikuláše, čerta a anděla. Chtě nechtě se musím usmát. Vypadá to vcelku zajímavě, čert pod světle zeleným deštníkem s růžovým medvídkem, jak za ním splihle visí ocas a máčí se v kalužích. Ani ostatní na tom nejsou lépe.
Úsměv mi ztvrdne na rtech, odtáhnu se do stínu pokoje, ale nemůžu si nevšimnout pohrdavého úšklebku mé spolužačky v masce anděla ukazující na má okna. Všichni se rozesmějí a já opět ponořím hlavu do polštáře.
Vybaví se mi první dny ve škole s mojí první a i jedinou kamarádkou. - Kolotoč vzpomínek se roztáčí. - Možná schválně, možná taky ne, přeskočí všechny šťastné chvíle s rodiči a kamarádkou a zastaví až v ten večer před pěti lety. Stojím na schodech, vzlykající, skrze dveře pozoruji siluety rodičů hádajících se, zase... Kolotoč se opět otočí, aby mohl vzápětí zastavit u rozjíždějícího se auta, kdy já a máma odjíždíme. Otočím se a vidím tátu stát na prahu našeho starého domu se slzami v očích. Mává mi... První den v nové třídě. Sedím sama, sama v poslední lavici. Sama se svou knihou, se svým snem. Až tehdy jsem mu plně podlehla. Dříve tu byla ona, má kamarádka a táta, ale teď? Nemám tu nikoho. Nikoho nezajímám. Nikoho, jen mámu a můj sen...
Poslední zastávka mě vrhne zpět do reality. Teď už nemám nic, ani svůj sen...
Nevnímám kapky, dopadající mi za krk, nohy v papučích promočené od kaluží, ani chlad zimní noci. V mysli vidím jediný obraz...
Zastavím až na vysokém mostě za městem. Stojím a dívám se dolů, tváří v tvář temné hloubce smrti...

 

Komentáře, názory, hodnocení

Arion2 - 24. února 2008 11:08
a5615.png
To je slohová práce ze zvláštní školy?

Ano:
Je to slabé a musím souhlasit s předchozími komentáři s tím malým rozdílem, abys už nikdy neposílala nic v takovémto rozsahu.

Ne:
Nedostačující naprosto ve všech ohledech.


Ano, opravdu jde říct, že jen velmi málo lidem něco pochválím, ale i tací se najdou. (slyším sice nesouhlasné mručení, ale je to tak)
Toto podle mne nejde chválit už jen proto, že to má být (podle autorky) slohová práce, za kterou bych bez milosti dal nedostatečnou. Kdyby to bylo plné gramatických chyb, bylo by to jako psané mnou. Ale o tom nehovořím, čtu text nikoli gramatiku.


Budu dělat, že jsem od tebe tento nemravný pokus o cosi nečetl a počkám si na něco opravdu lepšího. Proč? Protože, jak ostatní naznačili (myslím si to také), bys to uměla lépe, ale na něčem (tématicky) plodném. I upír bude lepší než toto.

Hodně štěstí u další... Ne, další ne! U povídky, která bude stát za to. J."Arion"P.

P.S. Výjimka použití číselného hodnocení a můj důvod.
Jelikož tento nekvalitní článek dostal, nevím proč, desítku. Dávám 1, což ostatně vychází i z mého přesvědčení o kvalitě díla.


[Pokud by někdo měl něco k mému komentáři, ke komunikaci použijte Andorskou poštu. Na každý článek chodím jen jednou.]
 
Dante z Maritu - 24. února 2008 09:14
pedobearseal_large4746.jpg
Mě se to tedy líbilo;D vážně zajímavě napsané,zajímalo by mě,jak na to reagovala ta češtinářka:D
 
Poli-chan - 23. února 2008 19:10
bez nzvu8529.jpg
Jelikož mi někteří říkají démon trojteček tak toto kritizovat nebudu (mimochodem, víte, že se prý už poznají hráči, které jsem vedl a kteří se mnou začínaly, jelikož píší za každou druhou větou trojtečku a dělají mezi spoustou odstavců mezeru? Jsem hold zvyklý psát ve slokách a verších, nebijte mě proto!)
Líbil se mi název, připomněl mi poslední mikulášskou, kterou jsem strávil v obětí jedné pěkné čertice...

Ale jinak omlouvám se, málokdy píši když nemám nic opravdu dobrého k připomenutí...ale takhle musím říct. Nic móc...na tématickou slohovku ale docela dobrý.
 
PsychoP - 23. února 2008 13:21
falling8927.jpg
Qenett - 23.Února 2008 13:05
Ale no tak. Proč ten protažený výraz? Po literární stránce musím říct, že psát umíš. Jen je třeba se zaměřit na zmíněné opakování slov(je tolik krásných synonym), trojtečkování(je to odporný zlozvyk, radím používat velmi střídmě, činí to text zajímavějším, pakliže jsou trojtečky správně umístěné a neruší) a hlavně zvednout hlavu a psát o nečem, co tady ještě nebylo. Neříkám, že je to kdovíjak snadné, ale srdceryvné příběhy o sofistikovaných důvodech pro sebevraždu, ač pěkně podané, jsou stále jen klišoidní příběhy se zápletkou tak mělkou, že si v ní udělaly bakterie brod. Máš na víc, tak nás neodbývej tímhle ;o)
 
Qenett - 23. února 2008 13:05
sansa_by_akizhao_anik9983.jpg
Děkuji, stejně jsem potřebovala aby mě někdo zdrbal ...
 
Eithné - 22. února 2008 22:22
dub2857.jpg
Připojuji se k Sargo. Psát vážně umíš, je to řemeslně dobře napsané, velmi.
Trojtečky mi obvykle vadí, tady jsem si jich při čtení vůbec nevšimla. Přesto jimi raději šetři ;o)
Ale - to klišé na konci, to je síla. Zkus něco originálnějšího, prosím! :o)
 
Sargo - 22. února 2008 22:07
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Není to špatně sepsané, i když chyby, opakující se slova a hlavně nadměrné trojtečky kazí dojem.
Jenže... ten začátek s Mikulášem byl vážně nadějný. Mohlo z toho být cokoli a bylo to velmi dobře nadhozené. A co z toho bylo? To nejhorší možné klišé! Obehrané tak, že by se mělo zákonem zakázat. Na tak malém prostoru navíc silně nevěrohodné, čtenář si prostě neprožije s hrdinkou důvody - ostatně dost chabé - takového splínu. Jistě, i pouhý úšklebek může být poslední kapkou přeplněného poháru. To by chtělo ale pak zpracovat jinak. (Ne že by to za to stálo. Stejně to bude to nejhorší možné klišé. :-))
Takže - píšeš dobře. Pošli něco pořádného :-))
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066048145294189 sekund

na začátek stránky