Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

MostOblíbit

reaper8809.gif

Autor: Poslední Ocelot

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 29. března 2008 15:31

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Promiňte, nějak mě nenapadá jakákoli rozumná anotace k této úvaze.....
 


Most


Sedím doma u počítače a přemýšlím - včera jsem něco pokazil. Vím to a chci to napravit, ale není to možné. Snažím se přesvědčit sám sebe, že stejnou chybu již neudělám – omyl, udělám ji znova, a pak ještě jednou. Pokaždé, když ji udělám, dá se to přirovnat k droze, v tu chvíli, kdy to vykonávám, je to dobré, před tím jsem třeba chtěl udělat něco jiného, něco hodnotnějšího, ale v tu chvíli je mi to jedno. Užívám si to a až potom přemýšlím. Když dojde na přemýšlení, je již pozdě. „Nevadí. Udělám to zítra.“ Říkám si, jenže zítra je již pozdě, již to nejde. Je to jako když rozboříš most a jsi dohodnut s někým, že ho postavíte spolu. Každý z jedné strany, uprostřed se máte spojit, aby most nespadl. Jenže já jdu stavět most o den později - můj člověk zatím postavil moc velký kus mostu a převážil se do vody. Sedím na břehu a pláču nad svou slabostí, pokoušel jsem se ho marně vylovit. Ale je zavalen sutinami - sutinami těžkého mostu. Až ho vylovím, říkám si, vše mu to vysvětlím. Ale co když ho nevylovím? Leknu se náhle. Musím něco dělat. To je ono, dostavím ten most úplně sám. Přeplavu řeku a postavím půlku mostu, přeplavu zpět a dostavím ho, jenže to není ono. Ten most jsme celý postavil já a tudíž znám každé jeho místo. Bezradně chodím po mostě a přemýšlím, jestli jsi stále pode mnou, nebo již nade mnou. Nakonec to nevydržím a znovu se tě pokusím vylovit. Marně znovu a znovu se jako blázen potápím do hlubin a stále tě nemohu najít. Jdu na to tedy jinak, vezmu si na pomoc megafon a volám, volám nad vodou, zkouším to i pod vodou, ale stále tě nemohu najít a ty se neozýváš. Vím, že jsme chtěli most postavit spolu, ale já jsem to ztopil... a proč? Tážeš se proč? Dobře, já ti to povím, beztak jsi již nejspíš tam nahoře. Pro přízemní slabost k rychlému požitku. Ne nejedná se o to, že bych šel stavět most jiný, dokonce i to by trvalo dlouho a navíc bych musel stavět most zcela nový a nebo dokonce, což se mi hnusí - bych musel dostavět most rozestavěný někým jiným. Nevím z čeho by mi potom bylo víc špatně, jestli ze mě nebo z cizího mostu.
A tak sedím u toho počítače, píšu tento příběh a nevím, zda-li to k něčemu bude. Pohne to s tebou? Nepohne? Budu muset odejít znovu do temnot zatracení, kam nejspíš patřím, jak jsem se již několikrát přesvědčil. Není třeba nikoho litovat, nestojím o to aby mne někdo litoval pro mé chyby, nebudu se litovat, jednou se ze zatracení navrátím a doufám, že se navrátím jako jiný člověk, jako někdo kdo do temnoty zatracení již nikdy neodejde. Jako někdo, kdo nechybuje kvůli malichernostem, jako někdo kdo nepodléhá vášni a pokušení. Jako někdo jiný.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eneveline - 12. března 2013 13:51
38932avatar18247.jpg
Proč zrovna píšu modrou to nevím, ale už ten název mě nějak zaujal a věděla jsem, že tohle bude nejlepší co jsem od Tebe zatím četla. Fakt dobré. .-)
 
DarkDaniel - 14. dubna 2008 18:30
tn_war52s7698.jpg
No ja nevim, popravde sem to cetl docela rychle takze sem to moc nepochopil :) no nic pro jednoduche ctenare :) Ale jsou tam nektere pekne obraty i sestava vet se mi libi. Ale porad cekam kdy se nekdo vrati k ty stary dobry fantasy s drakama, elfama, skřetama atd.
Ale i tohle chvalim :)
 
Prasek323 - 12. dubna 2008 19:13
aura2-png-male3891.png
Nemůžu si pomoct ale ty malé úsečné větičky (ačkoliv jsou v souvětí) mi donutily toto dílko přečíst jedním dechcem. Ano, Sargo správně namítá nedotaženost a nesouvisející asociaci představ, ale napadá mi otázka - Je to tvoje nedokonalost nebo tvůj záměr? Trochu mi to totiž připomíná díla beatníků, kteří si právě (často pod vlivem drog) zapisovali jen své zběsilé myšlenky a již se k nim nevraceli...

A jaký že z toho mám tedy pocit? Zmíněné krátké větičky navozují pěkné napětí (ano, prostě to na mě tak působbí) a námět není vůbec špatný... chtělo by to tedy ještě dotáhnout, ale měly by to být již jen kosmetické úpravy... toť můj názor
 
Sargo - 12. dubna 2008 16:57
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Není to úplně špatné, ale je to nedotažené. A to doslova - skáčeš z představy na představu a ty první nedoděláš, navíc je dobře nenapojíš. Ke konci jsi zbytečně konkrétní, boří to tu metaforickou stavbu před tím. Takže - dodělat! :-)
Jinak si myslím, že to je napsané docela dobře, dýchá z toho taková jemná melancholie, je to věrohodné.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.069744110107422 sekund

na začátek stránky