Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Malé chmýříčkoOblíbit

sanv7401.jpg

Autor: Sandros

Sekce: Povídka

Publikováno: 01. dubna 2008 23:10

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Zdravím všechny :-) Je to děsný blud, ale je to už nějaký ten pátek, co sem kroutil hlavou nad díly s tématikou World of Warcraft. Přijde mi to šílené psát o hře a hlavně v té kvalitě, v jaké to bylo. Rozhodl jsem se napsat vlastní verzi, ale je to hrůza. Tak snad mi hned neutrhnete hlavu :-)
 


Zlatavé paprsky olizovaly okvětní lístky krvavě rudých růží rozevírajících se žárem jak rozvášněné rty. Slabý jarní vánek, dosud ještě nesoucí poslední dotek zimy, je rozechvíval a pohrával si s nimi, nutil koruny stromů ke zpěvu a tanci. Kadeře mraků na blankytném nebi již nehrozily bílou pokrývkou. Byl to krásný slunečný den v Nagrandu.
Na jazycích vánku se třepetalo malé bezbranné chmýříčko. Plulo unášené sem a tam, proplétalo se mezi stonky oněch krásných růží kymácejících se ze strany na stranu. Běloskvoucí nitky občas pohladily lístek či zavadily o nabroušený trn.
Pozvolna ohřívající se půda zaduněla úderem, jenž jí uštědřila těžká bota z blyštící se oceli. V zoufalém zašumění se dvě z královen květin zhroutily do zapomnění pod vahou paladina, který právě nastavoval svůj štít rozzuřené stvůře řítící se na něj ve slepé nenávisti. Malé chmýříčko tančilo kolem zdobeného meče ověnčeného zvláštní zlatou září, která byla schopna zastínit samotné Slunce sledující celou scenerii ze své nebeské rozhledny.
Krví podlité oči jak květy růží hnaly orka kupředu. Jeho vrásčitou kůží pokryté nohy drtily veškeré dílo přírody, jenž mu stálo v cestě. Nad loukou se vznášely a pomaloučku se zase snášely násilím odtržené lístky skomírající v navlhlé hlíně. Všichni malincí tvorečkové se snažili co nejrychleji vyklidit bitevní pole a cupitali krovkami, jak jen mohli a i tak jich mnoho pod dusotem dvou soků nalezlo svou cestu do neznáma.
Vzduch zasténal pod ohromným ostřím obouruční bitevní sekery, jenž se zakousla do kruhového štítu. Paladin poklesl a svým opancéřovaným kolenem rozryl a nakypřil půdu. Další padlý květ se odrážel v lesklém nákoleníku stejně jako právě prolétávající zmatené chmýříčko.
To se nyní sneslo a propletlo mezi nohama znovu sekajícího orka. Válečník udeřil a těžké ostří opět prohnulo štít. V odpověď hvízdlo zlatavé ostří mečíku a nahlédlo dovnitř bestie. Z hrdla se vydral bolestný výkřik. Řevem zvířený vzduch donutil chmýříčko zavlnit bílými nitkami a sklouznout po lesklém pancíři.
Netvor vrávoravě udělal několik kroků zpět a podupal další rudé tanečnice rozpohybované větrem. Krev obarvila mladé zelené lístky. Paladin znovu vstal a pokusil se o protiútok, ale orka popadlo krvavé šílenství, jenž ho dohnalo k běhu vstříc člověku. Ten stačil nastavit štít, do kterého sok narazil plnou vahou. Paladin padl na zem a již nestačil nastavit následujícímu úderu do cesty zohýbaný štít. Sekera prorazila hrudní plát a brnění se zbarvilo do rubínové. Bolest však chrabrého muže nezastavila a ten máchl mečem k nebi. Od slunce se snesl zlatý paprsek a zahalil paladina oslepující září. Ork zmateně couvl a v hrůze stiskl rukojeť své zbraně.
Ze záře vystoupil onen svatý muž již bez štítu, s proraženým hrudním plátem zalitým krví. Stále krvácel, ale šel kupředu. Ork se snažil bránit úderu rozzářeného meče, ale ten přetnul jeho sekeru a spolu s ní i hrdlo. Nestvůra se zhroutila se zachrčením k zemi. Pod odcházejícím válečníkem zmizela i příroda, rudé květy, zelené lístky, brouci a další maličcí. Ještě chvíli svalnaté nohy ryly patami do hlíny, ale s provlhnutím půdy krví postupně přestaly.
Paladin vše sledoval již jakoby z povzdálí. Jeho oči se rozostřily a vše se pomalinku nořilo do tmy. Již věděl, že spolu s orkským válečníkem budou putovat neznámou cestou do krajů, které nikdo z nich ještě neuzřel. Padl na kolena a pak ho podupaná tráva udeřila do tváře. Jarní, stále ještě chladná půda zvlhla další horkou krví a v té krvi, v šarlatové kaluži, se nyní topilo ono malé bezbranné chmýříčko, jenž ztrácelo svou bělost a svou svobodu na jazycích vánku, který stále nesl poslední dotek zimy a pohrával si se zbylými růžemi vyhřívajícími rudé okvětní lístky v paprscích Slunce svítícího stále stejně. Stejně jako před onou nesmyslnou bitvou. Koruny stromů zpívaly a tančily, jak jim velel vánek, který přinesl další malé chmýříčko s chvějícími se bílými nitkami. Ozval se zpěv nad loukou poletujícího malého ptáčka a děsivý výkřik dalšího orka a zazvonění ostří na štítu…
 

Komentáře, názory, hodnocení

DarkDaniel - 15. dubna 2008 14:45
tn_war52s7698.jpg
psychop - 14.Dubna 2008 19:14
Uz mlcim :X Omlouvam se vsem za me komentare ale v posledni dobe me neak bavi role kritika :D
 
Sargo - 14. dubna 2008 21:29
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Forma je výtečná, to je asi jediný stravitelný způsob, jak TOHLE nějak slušně napsat... :-D
V pár případech už ale bylo souvětí moc dlouhé, nebo věty neoptimálně rozdělené.
Co bych snad vytkla, jsou krkolomně nešťastné obraty typu "...ryly patami do hlíny, ale s provlhnutím půdy krví postupně přestaly" nebo "šílenství, jenž ho dohnalo k běhu vstříc člověku" - to by chtělo vychytat.
Zdařilé ;-)
 
Sandros - 14. dubna 2008 20:01
sanv7401.jpg
Jé, děkuji všem za kladnou i zápornou kritiku :-) Sem to psal při hodině politologie, no :-D
 
PsychoP - 14. dubna 2008 19:14
falling8927.jpg
DarkDaniel - 14.Dubna 2008 18:38
Ale takto to skutečně probíhalo. Pokud jsem si všiml správně, tak za celou dobu padlo maximálně deset úderů.
 
DarkDaniel - 14. dubna 2008 18:38
tn_war52s7698.jpg
Ohledně obratu "cupitat krovkami" pánové a dámy mě se zdá že krovky jsou takový ty věci co drží křídla ne? :D Vytáhněte někdo přírodopis z 2.třídy. Jinak se mi to moc líbilo jako hráči WoWka, i když si myslím že samotná bitva by mohla mít rychlejší spád, prostě bum! bum! a pak tam vložit věty o kytičkách a pak bum! a konec :)
No líbilo se mi to.
 
Dimitry - 14. dubna 2008 18:23
sirdimitry868.jpg
Tak začínat by se mělo klady, takže - líbí se mi tam ta hra se slovíčky, kdy je každé rozvíjeno dalšími pěti.. Svědčí to o fantasii a dodává to scéně na detailech (což je pro mě jakožto detailistu důležité :P), i když to svým způsobem zpomaluje celý děj, který je tak potlačen lehce do pozadí, což ovšem nevadí vzhledem k tomu, že.. je to taková otřepaná klasika :). Ta umělecká stránka mi zde případů důležitější a ta je povedená :).

A ještě k jedné větě:
"Všichni malincí tvorečkové se snažili co nejrychleji vyklidit bitevní pole a cupitali krovkami, jak jen mohli a i tak jich mnoho pod dusotem dvou soků nalezlo svou cestu do neznáma."

Tady nechápu ten obrat "cupitat krovkami". Připadá mi poněkud násilně vytvořený.. a nespojitelný. A další - mám takový pocit, že tam chybí čárka - "..cupitali krovkami, jak jen mohli, a tak jim.." Ta věta "jak jen mohli" je tam vložená, musí být tedy oddělena, nehledě na ten důsledkový poměr vět.. :).
 
occultist - 14. dubna 2008 16:14
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Oprava, tématicky je to hezké, ale na druhou stranu hrozně neoriginální a ve výsledku vlastně takové nijaké.
Hezké mělo spíš vyjádřit, že to není zmrvené, pokud se něco jako souboj uprostřed kvetoucí přirody dá zmrvit.
Jde o to že oproti stylu psaní mi to přijde v poho.

A co se týče hodnocení, tak dle mého asi tak 5-6.
Prostě myslím si že se to nevyvyšuje nad jiné články podobné ohodnocené a ergo mi takové hodnocení připadne správné.
 
occultist - 14. dubna 2008 16:10
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Tématicky hezké. Stylisticky, podle mě moc "načančané".
Prostě chci říct, že na mě to má moc krajek a málo plátna.
 
Poslední Ocelot - 14. dubna 2008 11:41
reaper8809.gif
Moc pěkné, šlo by to napasovat v podstatě do jakékoli bitky.... jen třeba s přepsáním pár slov....
 
Fry - 14. dubna 2008 10:48
frynovy23924.png
Ou, to má človek normálne chuť začať to WoWko hrať...
Skvelá práca :)
 
PsychoP - 14. dubna 2008 07:57
falling8927.jpg
Parádní řemeslná práce.
 
Kong Bao-tan - 14. dubna 2008 00:15
waaxquie80614485.jpg
Právě jsem vypnul WoWko a že se podívám na Andor... a co nevidím? Další WoWko :-D Naštěstí to na tonto lyrickém díle není moc znát;)
Mě to přijde dobré, kdo by to byl do tebe chlape řekl - chmíříčko, kytička, královna květin, třepetalo. Máš vytříbený slovník a pěkně kombinuješ slova do vět. Až napíšeš nějakou knížku, dej vědět ;)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058797836303711 sekund

na začátek stránky