Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Černí anděléOblíbit

200504010928norton1602.jpg

Autor: Melar

Sekce: Povídka

Publikováno: 19. dubna 2008 12:07

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Komentujte, chvalte, hlasujte...
 


Černí andělé

"To jsou oni! To jsou oni!" křičelo nějaké dítě. Jeho maminka ho, ještě než vzhlédla k nebi, plácla přes ruku se slovy: "Prstem se neukazuje."

Ale i přes tento výchovný čin se nedalo popřít, že dítě ukazuje správným směrem na temný objekt ladně se pohybující po obloze. Při bližším zkoumání bychom přišli na to, že onen objekt je vlastně skupina tvorů s opeřenými křídly černými jako uhel. Černí andělé. Takto je nazval jeden reportér soukromé televizní stanice, když o nich točil reportáž. Tehdy netušil, že se jeho označení mezi lidmi tak ujme.

Černí andělé se objevili asi před měsícem. Tehdy byli jen čtyři. Pokaždé, když se objevili nad nějakým městem, zemřel jeden jeho obyvatel. To jim vyneslo špatnou pověst. Stali se z nich nositelé smrti. Tuto teorii navíc podporoval fakt, že jich přibývalo.

"Mami, myslíš, že někdo umře?" zeptalo se dítko.

"To nevím," odpověděla popravdě žena. Nevěděla, co si má myslet. Andělé byli víc než podivní, ale nevěřila na nadpřirozeno.

"Martine, musíš na to přijít."

"Vám se to řekne, šéfe, ale jak? Pokaždé se nečekaně objeví a pak zas nečekaně zmizí." Martin Novotný, onen reportér, který vymyslel přezdívku černí andělé, seděl na nepohodlné židli a zíral do rudého obličeje svého šéfa.

"To mě ale vůbec nezajímá. Já je chci. Bude to naše televize, kdo je najde a budeme to my, kdo to odvysílá. Dám ti helikoptéru, dám ti auto, cokoliv. Ale najdeš je!"

Podle výrazu šéfa Martinovi došlo, že je konec rozhovoru, a vyšel z kanceláře. Najít, najít… jemu se to řekne, ale jak? Pitomí opeřenci. Teď bude vypadat jako neschopný idiot, protože nedokáže najít hnízdo těch černých potvor.


Martin si označil na mapě všechna místa, kde se andělé objevili. Nedávalo to vůbec žádný smysl. Zkusil obvolat všechny starosty měst, nad kterými se objevili, ale taky nepochodil. Prostě scházela souvislost.

"Vzdávám to," řekl si pro sebe. Sbalil pár papírů, co měl na stole a vyšel před budovu. Skočil do svého auta. Chvíli jen tak seděl a pohrával si s klíčem od zapalování a pak se rozhodl že si zajede na svou chatu stojící na kraji malé vesničky asi dvacet kilometrů od města. Tam se mu vždycky dobře přemýšlelo.

Když přijížděl na příjezdovou cestu, mávl na něj soused. Vypadalo to, že něco potřebuje, tak Martin zastavil a stáhnul okénko.

"Děje se něco, Filipe?"

"Zdravím. Jen jsem vám chtěl říct, že vzadu máte v plotě díru. Kluci z vesnice toho hned využili a chodí vám na jabka."

Martin se usmál. Taková banalita. "Jen ať chodí, když jim chutná. Stejně bych to všechno nespořádal. Ale díky za upozornění."

Popojel ještě pár desítek metrů a zastavil před vjezdem do garáže. Nechce se zdržovat dlouho, tak ani nebude dávat auto pod střechu. Připravil si menší občerstvení a i s tácem vyšel na terasu. Sedl si do houpacího křesla a jen tak koukal na dění kolem. Náhle je uviděl. Líně přelétávali nad vesnicí jako by se nechumelilo. Černí andělé!

"No to je náhoda," vykřikl Martin. Okamžitě skočil do auta a vydal se anděly sledovat. Temná šmouha na nebi ho vedla přímo ke zřícenině hradu na nedalekém kopci. To sedí, pomyslel si. Ptáci hnízdí na kopci.

Zastavil před branou a do útrob hradu se vydal pěšky. Chvíli bloudil až konečně zaslechl nějaké hlasy. Ozývaly se z malého nádvoří. Prošel pod obloukem vedoucím na nádvoří a konečně je spatřil. Vypadali jako lidé, až na to, že měli křídla. Teď jejich hlasy utichly a všichni se dívali přímo na něj.

"Jen pojď blíž," vyzval ho jeden z nich.

"Kdo vlastně jste?" vypálil hned Martin. Jeho novinářská zvědavost ho přemohla.

"Vy nám říkáte Černí andělé," odpověděl ten samý, co ho zval blíž.

"A opravdu jste? Nosíte smrt?"

"To je jen hloupá pomluva. My smrt nenosíme, my ji zvěstujeme."

"Tak jak to, že vás přibývá?"

"Protože ti, jejichž smrt zvěstujeme, se k nám chtějí přidat."

"A proč?" divil se Martin. Náhle si připadal nějaký těžší, něco jakoby ho táhlo k zemi.

"Na to se zeptej spíš sám sebe. Proč jinak by ti narostla ta křídla, co máš na zádech...."
 

Komentáře, názory, hodnocení

dark_stuff - 03. července 2009 01:56
default.jpg
No, myslím, že jsem to nenapsal špatně... Pokud byste si chtěli přečíst ještě něco z mé tvorby, podívejte se na http://www.darkstuff.ic.cz
 
Torrx - 29. května 2008 23:34
ikonka1137.jpg
Mno nápad je to skvělý, takový andorovský:) moc se mi to líbí i přes ty níže popsané nedostatky...možná že právě ta nedotaženost tomu přidává na mystičnosti:)
 
Hernajs - 15. května 2008 17:46
elf29l7575.jpg
Nápad je to hezký. Na začátku jsem si myslel, že to bude něco ve stylu Kulhánek a jeho Cesta krve. Byl jsem proto trochu zklamaný, ale jinak je to docela pěkné
 
Marigold - 15. května 2008 13:12
images7884.jpg
Prasek323 - 14.Května 2008 21:53
má ten hlavní- základní, má nápad...
 
Annún - 15. května 2008 08:12
annun6170.gif
Líbí se mi to, vítky žádné nej možná, že to mohlo být trochu delší. Jinak hezké.
 
Prasek323 - 14. května 2008 21:53
aura2-png-male3891.png
Felix - 14.Května 2008 19:25

Ano, základní kámen už má, ale jeden z padesáti.. nebo ze sta.. nebo z tisíce.. ??? dopracovat!
 
Felix - 14. května 2008 19:25
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Nevím proč, ale mám neoblomné nutkání nepsat komentář ktomuto dílku, nu což, třeba se z toho nakonec stane příjemné pravidlo. Ehm. ;)

Popojedem...

Pokud jde o povídku jako takovou, tak nevím co si mám myslet. Nejlépe to podle mne asi vystihla Sargo. Nástřel je to opravdu dobrý, jenže to je asi tak všechno. Neber to nijak zle, ale mne tahle minipovídka moc nezaujala, i když měla občas schopné náznaky.

A konečně, hodnotit to nebudu, protože by na tom chtělo ještě zapracovat. Zkladní stavební kámen už máš.
 
DarkDaniel - 14. května 2008 17:30
tn_war52s7698.jpg
No jak už bylo řečeno mohlo to být dobré... :D Já myslím že to i bylo docela dobré. Bohužel v poslední době mezi skoro všemi autory panuje lenost takže proč psát knihy když stačí minipovídky? :)
 
Sargo - 14. května 2008 13:30
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Vzalo se to celé nějak moc hopem. Ostatně ty vynechané řádky jen chabě zakrývají, že je vskutku o minipovídku. Nestačí se rozehrát charaktery ani nálada, andělé se vzali odkudsi - prostě jak už tu bylo několikrát řečeno, nástřel dobrý, ale těžce nedotažený.
Mám ještě takovou otázku: přiletí andělé nad město a někdo umře... jak se to zjistilo? :-) Vzhledem k frekvenci umírání lidí - on jaksi pořád někdo umírá, že jo :-)
 
Prasek323 - 14. května 2008 13:15
aura2-png-male3891.png
Ani nevíš, jak tvořivý materiál toto je, co povídka, z toho by se dala napsat pořádná kniha popisující pár obyčejných dní jedné rodiny, až by ve zprávách poprvé viděli přílet černých andělů, případu by přibývalo a panika by rostla, vznikaly by náboženské sekty a rostly by sebevraždy, mluvilo by se o zvěstování Janovi apokalypsy, otec rodiny by se pak mohl dostat mezi ty anděle (ne stát se jimi) a vidět tak celý složitý systém jejich existence, života, pravidel... hm, hm... škoda že to je tvoje myšlenka :-D je to opravdu tvořivé
 
Marigold - 14. května 2008 12:43
images7884.jpg
myšlenka skutečně zajímavá, ale jinak, dílo mi přijde nedotažené do konce, tak ěnjak skutečně podivně dělené..
kdyby se na tom zapracovalo mohla to být pěkná povídka.. takhle mi to přijde jen jako nějaké torzo...
atřebaže třeba dámské torzo může být půvabné- toto není...
 
PsychoP - 14. května 2008 08:34
falling8927.jpg
Myšlenka zajímavá.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.10341501235962 sekund

na začátek stránky