Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

O pavouku Anansim a zlomyslném LokimOblíbit

falling8927.jpg

Autor: PsychoP

Sekce: Povídka

Publikováno: 19. dubna 2008 16:09

Průměrné hodnocení: 8.8, hodnotilo 4 uživatelů [detaily]

 
V Morpheově říši snů jsem byl vším, zároveň napáleným Anansim, prohnaným Lokim, překvapeným krokodýlem i přepadeným štírem... Na motivy Neila Gaimana, přináším Vám tento příběh utkaný pavoučky noci na křídlech temnoty. Enjoy ;o)
 



V dávných dobách, kdy bohové chodili po Zemi jako normální lidé a žili jejich životy, rozhodl se potměšilý Loki, že je třeba zjistit, zda je lepší vtipálek on, nebo pavouk Anansi. Jelikož však Anansiho dlouho sledoval a přicházel na to, že jeho vtípky, ač stejně zlomyslné jako ty jeho, jsou prováděné s lehkostí, jaké on sotva kdy dosáhne, změnil se jeho názor na celou věc, i rozhodl se raději pro definitivnější variantu. Zbavit se Anansiho jednou provždy a být tak jediným vtipálkem mezi bohy.

Nic netušící Anansi tehdy putoval hliněnou vesnicí, když tu náhle se mu do cesty postavil stařík zahalený v cárech hader. „Potřebuji tvou pomoc, poutníku,“ pronesl ten muž tiše, “můj dům navštívili štír s krokodýlem a já se tam nemůžu vrátit, protože když jeden spí, druhý hlídá, aby dovnitř nikdo nevkročil.“ Anansi se usmál a s vidinou obalamucení těch dvou se rozhodl chudákovi pomoct: „Mluvíš s tím nejlepším, dobrý muži. Já, pavouk Anansi, tě jich zbavím,“ chvástal se poutník a vykročil k nuzné chatrči. Neviděl již potměšilý Lokiho úsměv pod kápí. Sebejistý Anansi odhrnul látku, pověšenou v portálu místo dveří, a konečně viděl ty dva uličníky.

Uprostřed místnosti ležel dokolečka zamotaný krokodýl s gigantickou tlamou a dlouhým ocasem, který si zrovna dopřával trošky odpočinku. Po jeho zádech běhal černý škorpion, velký jako kovářova pěst. Anansi na nic nečekal a skočil na krokodýlí záda, ještě než se stihl štír otočit klepety k hrozbě. Pavoukův topánek oddělil škorpioní ocas od zbytku těla a škorpiona omráčil. Anansi se rychle shýbl a obě poloviny pozřel, aby se mu tvor již nadále nepletl do cesty.

Právě včas, neboť krokodýl se začal změnou váhy na svém hřbetě budit. „Kdo mi to stojí na zádech? Jsi to ty, škorpióne?“ ptal se rozespalý krokodýl zmateně, „co to tam děláš, že mě tím takhle budíš?“ Prohnaný Anansi mlčel, ale opatrně přecházel tak, aby na něj krokodýl nemohl vidět, protože ten, zapletený do kolečka v malé místnosti, měl málo možností, jak se pohnout. „Kde jsi? Ozvi se, příteli! Netrap mě, štíre!“ ozýval se krokodýl stále dokola, dokud si v odrazu starého narezlého kovového zrcadla na zdi nevšiml opatrně přešlapujícího Anansiho na svém hřbetě. „No počkej,“ pomyslel si plaz, „já tě dostanu, vtipálku...“

Anansi se skvěle bavil, mlčky se smál, když pomalu přenášel hmotnost a tančil na krokodýlích zádech, až mu vševidoucí bohové tu grácii záviděli. Ale viděli něco, co již do sebe zahleděný Anansi nemohl. Byla to špička krokodýlího ocasu, pomalu se stahující kolem Anansiho kotníku. V jediném okamžiku mohlo být po Anansim, nebýt toho stejného zrcadla, v jakém si ho všiml krokodýl. Neboť Anansi do něj pohlédl ve stejném okamžiku, jako si krokodýl kontroloval, že přesouvá ocas správně. A jejich pohledy se střetly. Pavouk vyskočil a krokodýl vztekle švihl ocasem, čímž probořil zeď domku. Anansi se sice ocasové pasti vyhl, ale obrovská tlama, plná nebezpečně vypadajících zažloutlých zubů, jej ohrožovala i nadále.

Prvnímu útoku se pavouk Anansi vyhl, ale byl odražen stranou pružným krokodýlím tělem. Kdyby upadl do bezvědomí, nepřežil by nijak dlouho, ale nebyl to žádný nováček, tak uskočil ještě o pár kroků stranou, aby stihl popadnout dech, než plaz zaútočil znovu. Při druhém útoku už se mu dařilo víc, neboť se mu povedlo chytit krokodýla za krk a na délku svých paží jej držel ve vzduchu a škrtil, přičemž se stále snažil vyhnout jeho cvakajícím čelistem. Krokodýl sebou cukal, švihal ocasem, hrabal nohama, snažil se kousat, škrábat, zmítal se jako káča pod bičem, ale všechno marno, Anansiho ruce byly dlouhé a stisk až příliš pevný.

Po chvíli bylo dokonáno a krokodýl se přestal hýbat. Plameny v jeho očích pohasly a tělo sebou konečně přestalo cukat ve smrtelných křečích. Anansi se kolem sebe spokojeně rozhlédl, jen aby zjistil, že k němu míří celá vesnice: „Kdo jsi? Proč jsi zabil krokodýla a co jsi udělal se škorpiónem? Co ti udělali, že jsi vkročil do jejich domu a přepadl je ve spánku?“ pokřikovali zmatení vesničané na Anansiho a stále se k němu přibližovali, stahovali se kolem něj v kruhu jako oprátka kolem krku odsouzeného a jemu začínalo docházet, že je asi něco špatně. Proměnil se v malého černého pavoučka a rychleji, než kterýkoliv z nich čekal, počal se proplétat pod jejich podrážkami a než se kdo nadál, zmizel, unášen svýma osmi nohama do pralesa.

Loki se ale nechtěl vzdát tak snadno, proměnil se proto v dalšího pavouka a pustil se do pronásledování utíkajícího Anansiho. Ten, obezřetný i při bezhlavém útěku, všimnul si, že se za ním žene další tvor. Proměnil se proto v kosa a pokusil se Lokiho sezobnout. Loki byl v těchto soubojích také zkušený a pod zobákem se mu změnil v kočku, která kosa lapila do tlamičky. To už ale Anansi vrtěl ocasem a překvapenou kočku nenapadlo nic lepšího, než se zvětšit. Ve psa změněný bůh neměl jinou možnost, než se zmenšit na lasičku a ztratit se tygrovi v trávě. Loki vztekle zaprskal a pustil se za zbaběle utíkajícím Anansim jako pružný had, rychle se proplétající mezi tenkými stébly. Anansi se vyhnul uštknutí a skočil do králičího labyrintu podzemních chodbiček a nor. Doprava, doleva, vyhnout se kameni, pozor na kořeny, cestou vpřed, na rozcestí cestou nahoru, začíná tady být mokro, pozor, konec?

Lasička málem nestihla zabrzdit svůj běh, když se před ní objevil konec chodby, vedoucí do vody. Anansi se radši změnil zpět na pavouka a vyběhl nahoru po jílovité stěně, aby zjistil, kam se to dostal. Kousek od něj stál vysoký starý strom, což bylo tak jediné, co mohl v nastálé lesní tmě vidět. Vyrazil proto k němu a začal šplhat nahoru, jen aby zjistil, že tak vysoký a rozvětvený strom je i pro něj příliš. Bylo už ale pozdě, protože u kořenů zahlédl šedou srst a vlčí ohon svého pronásledovatele, Lokiho. „Tady jsem, králi hlupáků! Pojď si pro mě, nejhorší z taškářů!“ zakřičel rozdováděně dolů a proměnil se v list, pomalu klesající k zemi.

Loki, sledujíc jeho pach, cítil stopy vedoucí ke kmeni, tudíž jej nenapadlo nic jiného, než že se Anansi nahoře zaklínil, nemůže dolů a provokacemi jej volá, aby ukončil jeho trápení. I změnil se Loki v opici a lezl nahoru a výš a výš, dokud se nedostal na úplný vrchol a neuvědomil si svou chybu. Anansi nikde, ohromná hloubka pod ním a větve tak tenké, že pod ním začaly praskat již před několika chvílemi. „Och Anansi! Jak jsi mě mohl doběhnout? Myslel jsem, že si jen hrajeme. Pomož mi slézt dolů, prosím,“ žadonil zostuzený bůh, vystrašený ze své momentální situace natolik, že jej ani nenapadlo proměnit se v ptáka a snést se k zemi na vlastních křídlech. Nebo možná čekal, že se mu Anansi ozve? Zezdola mu však odpověď skutečně přišla: „Tak pojď, nádhero, ať už to máme za sebou. Upletl jsem ti tady síť, klidně seskoč!“

Opičák, ve člověka proměněný, uposlechl výzvy, pustil se větve a skočil dolů, připraven na všechno, jen ne na to, co skutečně přišlo. Skutečně padl do pavoučí sítě! Ta se pod jeho hmotností sice povážlivě prohla, ale nepraskla. Anansi jej pomalu spustil k zemi a pak k němu po vláknech přiběhl. „A mám tě, vtipálku!“ vykřikl Loki vítězoslavně a chtěl vyskočit na nohy, jenže to nešlo, protože pavučiny jsou, krom chytání, splétány i pro udržení kořisti na místě. „Nemáš nic, než to, co si zasloužíš,“ odpověděl Anansi tajuplně, přivázal mu ruce k tělu, zavřel lepkavou pavučinou ústa a když byl Loki úplně bezmocný, počal pavoučí bůh dávit, dokud z něj nevypadl jediný nestravitelný pozůstatek ze štíra, jeho krunýř. Pavouk Anansi jej několika dalšími vlákny přivázal k Lokimu a přehodil si celý balík přes rameno.

Netrvalo dlouho a přišel zpátky do vesnice, kterou musel tak spěšně opustit. „Mám tady toho viníka! Můžete po právu pomstít škorpióna i krokodýla! Vidíte? Má u sebe zbytky štírova krunýře!“ křičel Anansi již zdálky a rozzuření vesničané se k němu hnali s holemi a vidlemi, jen aby se mohli Lokimu pomstít za smrt svých dvou přátel. A Anansi? Chvíli se díval, jak dostává vtipálek svůj výprask, ale brzy jej to přestalo bavit a aniž si jeho odchodu kdokoliv všiml, vydal se svou cestou dál, tropit vylomeniny do jiného kraje.

Mladík přiložil na skomírající oheň další polínko a uvolnil své místo vypravěče dalšímu v řadě. Vždyť noc je ještě mladá a stihnou ještě hodně příběhů, než půjdou spát...

 

Komentáře, názory, hodnocení

Felix - 31. května 2008 00:49
6ebbe3b8209eec07c386a3653c40024b6709681687866848294.jpg
Musím uznat, že se ti podařilo vystihnout půvab skandinávských legend, což mě příjemně překvapilo. Tak se mi zdá, že ti takové rozpustilé témata s prvky mystérie a hlubokých pravd sedí. Takže velké plus. ;)

Nicméně, musím se ti přiznat ke dvěma věcem. První, že Neila Gaimana neznám, takže podobnost s jeho dílem řešit nebudu. A za druhé… Mám potřebu se doznat k tomu, že mne tato legenda začala bavit teprve, až když jsem dočítal poslední věty. (ty psané kurzívou) Právě tehdy mi to seplo a já, světe div se, objevil nový rozměr tvého díla.

To ale nic nemění na tom, že se nemůžu zbavit dojmu přeplácanosti. Těch proměn a eskapád tam bylo hodně a v dlouhých souvětích mne to neustále mátlo. Ztrácel jsem se. Prostě se mi to nečetlo dobře.

Tak ti nevím. Co mne nenadchlo, to jiného může potěšit. Máme brzké ráno a mě v krvi koluje dost kofeinu.

Jedeme dál…
 
Dark Gauldy - 18. května 2008 21:12
borricmini5162.jpg
psychop - 18.Května 2008 20:42
Áááw! Má nepozornost mě málem zahubila! Tisíceré omluvy na tvou hlavu, žil jsem v iluzi, že jsi Lokiho představil jako "otrhaného poutníka" namísto "otrhaného staříka".. to proto.


Eithné - 18.Května 2008 21:06
To já když teď čtu začátek svého příspěvku, tak opět nevěřícně koukám, co jsem to vypotil za souvětí.. oO
 
Eithné - 18. května 2008 21:06
dub2857.jpg
Naprosto souhlasím se začátkem komentáře Dark Gauldyho.
A ano, i mě k této povídce přilákalo jméno autora a jméno Lokiho v názvu, ale to jen proto, že jsem minulý týden dělala zkoušku z dějin Skandinávie v raném středověku, a to včetně mytologie :o)

Já ti nevím. Ten souboj s krokodýlem a škorpionem mi připadal špatně napsaný, nelíbil se mi. Zbytek už je ale pěkně legendovitý, to ano ;o)
A měl by sis ujasnit čárky v předposlední větě anotace, když jseš ten korektor článků :-P
 
PsychoP - 18. května 2008 20:42
falling8927.jpg
Dark Gauldy - 18.Května 2008 17:57
Tak toho poutníka si budu strážit! Od počátku je to poutník, putující pavoučí bůh, taškář Anansi! Takže žádná chyba, žádná nesrovnalost! O něm se jako o poutníkovi mluví již v předchozí přímé řeči. Putuje, je to poutník!

Ano, přiznávám, že některé věci mi těžce ujely. Hold mám slovník na něco jiného, než zrovna tenhle žánr a musím si hlídat, co a jak píšu.

Přeměny - Vždyť to je upě přehledné :-D Si stačí dělat poznámky...

Anansi - člověk, pavouk, kos, pes, lasička, pavouk, list, člověk
Loki - člověk, pavouk, kočka, tygr, had, vlk, opice, člověk
 
Dark Gauldy - 18. května 2008 17:57
borricmini5162.jpg
Téda, přilákal mě jak autor, tak jméno Loki v názvu článku (totiž v psoledních časech zvažuji, zda je Thor stále mým favoritem mezi bohy, jestli ho tenhle chlapík už nevystřídal..)
Krom toho, že jsem si skutečně připadal, jako kdybych četl nějakou.. pověst, báji nebo něco takového, což hodnotím opravdu kladně, našel jsem i pár faktorů, které mě u toho krapet rušily, neseděly..

-Takže, začněme u překlepu:
„Mluvíš s tím nejlepším, dobrý muži. Já, pavouk Anansi, tě jich zbavím,“ chvástal se poutník a vykročil k nuzné chatrči.
-Některé výrazy: Ocasová past, hmotnost, gigantická tlama.. Moc se mi nelíbí. Když píšu pověst, přeci nebudu používat výrazy jako "inverze počasí, periodicky prováděné útoky, etc..". Snažil bych se působit poněkud autentičtěji, tedy - "ocasová past - nastražený ocas; hmotnost - váha; gigantická tlama - tlama neskutečně velkých rozměrů" a tak dál. Takovýchle 'spisovných a správných' pojmů je tam vícero a goblin (zde původně bylo člověk, ale často se odlišuji, a tak se neodvažuji do toho házet všechny.. xD) pak váhá, jestli čte pověst, vtipnou frašku, prosté vyprávění nebo cokoliv dalšího..
-V poznámkách, co jsem si dělal, jsem měl tu nehoráznou nepřehlednost při přeměnách. V komentářích jsem se však dozvěděl, že je to záměr - tedy to nemůžu vytknout. Ovšem, chceme-li pohlédnout k předchozímu bodu, opět se mi krapet ztrácí ta pověst, jak jsem dílko označil..

Ale jinak ano, skutečně se mi to líbí.
 
Sargo - 17. května 2008 15:09
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Příjemné počtení :-) Nezpychni příliš: na cizí úrodné půdě je snadné pěstovat. Zhostil jsi se toho ale velmi dobře. :-)
 
PsychoP - 17. května 2008 14:17
falling8927.jpg
Cor Na - 17.Května 2008 14:16
Záměr ;o) Je to sprosté, ale účinné. Taky jsem se v tom pletl :o) To aby bylo jasné, jak zamotaný ten zápas byl a jak obtížné by bylo sledovat jej pro pozorovatele.
 
Cor Na - 17. května 2008 14:16
1  kopie8221.jpg

Občas mi dělalo problémy pochopit přímo, kdo a co, protože se oba měnili z podoby na podobu, ale jinak moc fajn. :o)
 
PsychoP - 17. května 2008 08:41
falling8927.jpg
Prasek323 - 16.Května 2008 23:11
Páni, abych náhodou nezpychl... *stydlín*

Krizak - 16.Května 2008 20:18
Účel splněn :o)

beruskovova - 16.Května 2008 14:44
Budu si muset najít další a další příběhy s Anansim, abych tam mohl příště zakomponovat i něco myšlenkově složitějšího ;o)
 
Prasek323 - 16. května 2008 23:11
aura2-png-male3891.png
tak se sám psychop ukázal... :) ano, ano... bohy tak moc nastudované nemám, přesto - je to vskutku psané jako pověst, legenda... dobře volená slova i příběh.. nejradši bych ti napsal to tvoje: "Co říct závěrem, než čti, čti, čti a piš, piš, piš!", ale to bohužel nemůžu... pěkné
 
Krizak - 16. května 2008 20:18
krizak8227.jpg
Moc pěkně napsané. Krásně jsem si u toho odpočinul, díky :-).
 
beruskovova - 16. května 2008 14:44
vendulomedvedcb1338.jpg
Mi se to tedy líbilo. Úplně na počátku, při prvním problému s krokodýlem a škorpionem jsem očekávala nějakou zajímavou slovní kličku, podraz pro anansiho typický. Něco takového, jako bylo to co udělal s vránou na stromě a jeho příběh ohledně uvaření nejmenovaného stvoření :o)

Jinak se mi moc líbila ta část s proměnami zvířat a závěr. Nečekala jsem, že síť bude opravdu utkána :o)
 
PsychoP - 16. května 2008 14:14
falling8927.jpg
Dobrá, budu mít první koment i u svého vlastního díla, přestože jsem jej schválil již před několika hodinami.

Doufám, že se to alespon někomu líbilo...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.078302145004272 sekund

na začátek stránky