Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Šáh NezapsesOblíbit

200307072254abm220l4965.jpg

Autor: Calwen von Morgenstern

Sekce: Povídka

Publikováno: 23. dubna 2008 21:10

Průměrné hodnocení: 9.8, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
Drobná povídka o tom, co se může stát v nebeské kanceláři pro evidenci příštích životů za zmatek se záměnou jména a jeho následcích. Tentokrát jsem si víc hrála s větami, takže doufám, že finální slátanina dává pořádný, jasný a všehopochopitelný smysl. Za případné chyby se omlouvám, ať už jsou čárkovitého nebo gramatického původu. Děkuji za případné komentáře, vaše Calwen von Morgenstern.
 


Šáh Nezapses

Nudná ta krajina černobílá, stejná a pořád se opakující. Nudné, to šachové pole, zasypáno drobečky z croissantů a potřísněno fleky od kafe.
Figurky mají těžký život. Stát a čekat, až se věci pohnou. Až život dostane nový spád. No, tak doslova jsem to nemyslela, prosím, vraťte ty pěšce, co jste smetli z hrací plochy, zpátky na svá místa, děkuji. A nehýbejte jimi, dokud nebudete na tahu! Kde jsem to skončila? Už vím, těžký život. A představili jste si někdy, jak frustrující musí být ten omezený pohled na věc? Vzato kol a kolem, horší reinkarnaci si snad ani ten prázdný talíř od instantní bramborové kaše, který je úplně, do čista vylízaný, nedokáže představit. Upozorňuji všechny, kteří se modlí k bohům, aby jim splnili sen, stát se v příštím životě králem, že je pozdě na stížnosti a jakékoliv reklamace. Bohové neslyší na kňourání a výmluvy, že v nebeské poště udělali soudruzi andělé chybu, a že nechcete být ze dřeva a ani na nadávky, které je přirovnávají k třínohému skotu čichajícího toluen.
Nic naplat, jste králem. Dřevěným; s pilinami místo mozku, ale toto není zase až tak ponižující. Jsou i horší věci, které s vámi mohou dělat. Třeba vás tahat z místa na místo a ohrožovat úskočným kopytnatcem, kterého by nepustili na Velkou Pardubickou už jen proto, jak hloupý má výraz, nehledě na to, že by neustále přebíhal do dráhy soupeřům a v napínavých momentech objížděl překážky do „elka“.
Život krále je převelice těžký. No dobře, ne víc, než patnáct gramů, ale i to se počítá. Proč se to stalo zrovna Žejdrovi, nakladači uhlí hluboko v šachtách temného podzemního světa důlních kutačů a velkému filosofovi, červ ví. Žejdro Nezapses, zvaný svými nejbližšími Šachdol, se zřejmě nevyzpytatelnou kombinací podivných náhod zapletl v lejstrech nepořádného anděla nahoře v Nebi a byla mu přiřazena opravdu nešťastně špatná reinkarnace, i když si paradoxně na dva životy dopředu předplatil lidské vtělení. Šanonoví šotci dokážou být někdy pěkně zákeřní.
A tak se stalo. Pán Bú podepsal, aniž by věděl co, krutý ortel nad svým svěřencem a vrhl jej do hry.
Kutač Nezapses pootevřel jedno oko a naklonil vyřezávanou hlavu na stanu (samozřejmě jen jako), aby se podíval, co se stalo. Pamatoval si jen to, jak kanárek, švitořící po jeho levé ruce v klícce vždy, když pracoval v Meta-temné komoře, jak říkali nejtmavějším šachtám, explodoval. Podivil se, že nemá ruce ani nohy, ale jen nepatrně. Ono dřevo má totiž velice zpomalené a utlumené reakce. Viděli jste někdy panikařící strom, když jej odváželi na pilu? Ne? Tak vidíte. To ale neznamená, že by neměli emoce, ba naopak, jen ve velmi odlišné koncentraci. Žejdro se vrátil od mlhavých myšlenek, co že to ty ruce doopravdy jsou, ke snaze uvědomit si vůbec, do jak moc zapeklité situace se vlastně dostal. Myšlenky v jeho hlavě vířily přesně tak, jako v truhlářské dílně rozfoukané piliny. Záblesky čistého rozumu byly ty tam.
Najednou, z ničeho nic, jej někdo za jeho zády zdvihl za vlasy do vzduchu. Chtěl vykřiknout, ale bez úst se to provádí dost špatně, to vám povím. Až teď, v tom kritickém okamžiku se mu rozsvítilo (přirovnala bych to k halogenkám středního výkonu) a ta jedna jiskřička v jeho duté hlavě pomohla řetězové reakci. Začaly hořet tisíce nevyřčených hoblinových myšlenek a dožadovaly se horečně slova. Myslel, že expanduje do prostoru, stejně jako jeho kanárek. Kdyby měl oči, přirovnala bych je ke žlutým, odřeným tenisákům po turnaji ve Wimbledonu. Koukal, či spíš vyvaloval očiska na hrací plochu a vše mu docházelo. Pozvolna, ale docházelo. Vzhlédl na své spoluhráče.
Kobyla na něj zubila své černé zuby už z velké dálky a střelec lakonicky pokrčil rameny, mrkajíc na něj svými hustými řasami. Nezapses se otřásl. Kdesi shora se pomalu přiblížila ruka s odulými, špinavými prsty a líně uchopila figurku, stojící těsně vedle něj. Ozval se zvuk, jaký vydávají nehty horolezce, který se odmítá vrhnout dobrovolně do náručí propasti. Pěšec se bránil, seč mu síly stačily, ale ruka ho uchopila pevněji a odtáhla pryč. Žejdro uslyšel pronést hlubokým hlasem: „Proč lepíš pěšce žvejkačkama, Dejve, ti řikám, že je to proti pravidlům!?“ a pak nepopsatelný zvuk, něco jako "nummrhrhmm" z druhé strany. Naježily se mu chlupy na zátylku. Až teď si Nezapses uvědomil, že jsou ve spoře osvětlené místnosti. Připomínalo mu to šachtu. Ne, nepřipomínalo, to byla šachta, dokonce tam i kdysi kutal! Z tohoto zjištění mírně pookřál a odvážil se pořádně mrknout, co se kolem něj děje. Po jeho boku stála královna a šťouchala do něj ramenem. Naproti, o pět polí dál, číhala skrytě věž spoluhráče, hned za zubícím se koněm. Hra se teprve rozjížděla. Začalo peklo.
U partičky šachu se můžete někdy pořádně zapotit. Tím tuplem, když jste tou nejdůležitější figurkou. Celá hra se táhla hrozně dlouho. Nejdřív mu soupeř zničil obrannou věž a chystal se pobít poslední pěšáky. Žejdro se modlil. Modlil se ke všem bohům v dosahu mobilní sítě. Nakonec to přišlo. Protivník vyřkl ortel - „Šach mat.“ Nezapses omdlel.
A když se probudil, oba chlapíci, černí od dehtu a sazí, právě odcházeli. Stál na původním místě s gardou ochranitelů. Hluboké mužské hlasy, dohadující se nad pravidly, postupně utichaly, až se ztratily ve spletitém bludišti důlních šachet úplně. Zničehonic na hrací plochu přilétl zářivě žlutý kanárek. Podíval se svým korálkovým očkem na figurku koně a posunul jím, ve snaze najít pod ní drobeček z makové buchty. Pak tichounce zapípal a explodoval.
Žejdro Nezapses se probral s ohromnou bolestí hlavy. Cítil, jak se jeho tělo změnilo. Nesouhlasně zaprotestoval; neměl rád změny. Ale na druhou stranu, být kartáčem na vlasy přece není zas až tak hrozné, nebo se mýlím?
 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 20. července 2008 10:01
falling8927.jpg
Calwen von Morgenstern - 17.Července 2008 23:36
Za chvíli mé akcie vyletí raketovou rychlostí!


(snad ne z okna)
 
Calwen von Morgenstern - 17. července 2008 23:36
200307072254abm220l4965.jpg
Děkuji :)
Přihazuju- korektura funguje na sto padesát procent :))
 
PsychoP - 10. července 2008 17:40
falling8927.jpg
Calwen von Morgenstern - 10.Července 2008 00:04
Opraveno!
 
Calwen von Morgenstern - 10. července 2008 00:04
200307072254abm220l4965.jpg
Ten pán Bú je schválně, ale což ;) Aspoň vidím, že tu funguje korektura na sto dvacet procent :D

Qued - 05.Června 2008 13:20
Jo ta matematika... :D
 
Qued - 05. června 2008 13:20
qued_antisanta2873.png
Brý den, tož já su ňáké kved a taky bych něco říknul.

Nenašel jsem chybu přímo jako takovou a ani bych se nedivil, kdyby tam nebyla. Avšak například mně (jsem jednoduchý čtenář) to nenadchlo tolik jako ostatní přispěvatele této diskuse. Přiznám se, že jsem dokonce v polovině zadříml a musel jsem začít o odstavec výše.
Myšlenka je však pěkná a pěkně zpracovaná.
Složitost a délka některých souvětí by mohla býti překážkou, avšak jazykolomná nejsou.

Objektivně posouzeno, patří tohle dílko mezi velmi dobrá. Subjektivně posouzeno, nevybral bych si to jako četbu na dobrou noc, nebo nudný podzimní večer.

A našel jsem chybku:
Pán Bú podepsal, aniž by věděl co, krutý ortel nad svým... - chybí "h" :D
Ne to není skutečná chyba, ale přiznám se, že tato věta mi přijde obzvláště krkolomná. Spojení "aniž by věděl co" a "krutý ortel" se mi tak nějak v hlavě matematicky vlučují. Ačkoliv smysl je zřejmý, přesto mi kdesi v hlavě při této větě zazvonil zvoneček a další kolečka se začala otáčet (stále jich však mám málo).
Spousta čtenářů by možná řekla, že je to záležitost každé jednotlivé hlavy a její výplně a měli by pravdu.
 
Ocel - 30. května 2008 22:24
30475459.gif
Klopím oči a šoupu nohama, tohle je prostě naprosto geniální. Je to čtivé, délka právě tak akorát, aby to dostalo skvělých 10 bodů.

Máš můj respekt.
 
Calwen von Morgenstern - 30. května 2008 17:57
200307072254abm220l4965.jpg
Já už myslela, že se tato povídka ztratila někde mezi vlnami internetu, ale ona nakonec vyplula na povrch se vší slávou, jak koukám :) Těší mě, že se líbila a zároveň mě hodně udivuje, že nemáte žádnou, ani titěrnou připomínku. Asi teď budu chodit s nosíkem malinko nahoru. ;)
 
throm - 30. května 2008 10:33
images[7]7559.jpg
Opravdu uzasna povidka.Vazne skvele se to cetlo.Smekam klobouk i s vlasy.Vazne uzasne.A cimrman je vic nez genialni.
 
šíša - 29. května 2008 18:13
rakosnicek3163.jpg
Pětislovně bylo to opravdu moc dobré.
A Cimrmana slovo geniální nevystihuje.
 
Cirien Brisse - 28. května 2008 14:36
d59b09d910712827755.jpg
Souhlasím s názorem ostatních, skvěle napsáno, výborně se to četlo, slova se rozplývala na jazyku jako ta nejjemnější zmrzlina a povídka byla stejně dobrá.
 
Prasek323 - 26. května 2008 11:48
aura2-png-male3891.png
Dvouslovně velmidobré, geniální byl jenom Jára Cimrman!
 
Sargo - 26. května 2008 08:34
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Eithné - 25.Května 2008 23:08
My tě nemít, o čem by ty články byly? :-D :-D
 
Eithné - 25. května 2008 23:08
dub2857.jpg
No nevím :o) Geniální věci se představuji jinak :-P
Ale dobré to asi je, když to tvrdí tolik lidí ;o)
 
Licee - 25. května 2008 20:04
ik33029.jpg
Jednoslovněgeniální. Víc nemám co dodat ]:->
 
Imric - 25. května 2008 19:08
oko2076.jpg
Jednoslovněgeniální. Víc nemám co dodat :-))))
 
Sargo - 23. května 2008 17:38
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Jednoslovněgeniální. Víc nemám co dodat :-D
 
PsychoP - 23. května 2008 15:51
falling8927.jpg
Jednoslovněgeniální. Víc nemám co dodat ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060950040817261 sekund

na začátek stránky