Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

DéšťOblíbit

cross26804.jpg

Autor: WZippo

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 25. dubna 2008 19:24

Průměrné hodnocení: 8, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Typická procházka deštěm středověkého muže.
 


Sedím v malém pokojíku, hledíc z okna na padající kapky deště. Přede mnou stojí velké rozhodování, zda jít, či nejít na procházku do deště. Boj v mé zmatené mysli i přes všechna záporná fakta vyhrála první možnost. Tu jsem si řekl: "Nač budu jen tak válejíc šunky sedět, když mám tu možnost po dlouhé procházce v dešti ždímat lněné roucho své?"
Když mé paty opustily práh mého skromného domku, hledíc vzhůru sleduji, jak mne do čela pleskají velké kapky deště. Vydám se tedy dál a vítr postupně sílí. Ošlehává mou holou tvář, přinášejíc další kapky na čelo mé. Dešťová voda, stékající mi z obličeje, se postupně vsakuje do mého, po generace děděného, oděvu.
Déšť je blahodárný jev, díky němuž máme co do úst vložit, ale většina z nás ho pohrdajíc označuje za špatný vtip přírody, když už máme rozložený piknikový servis a naservírované hromady přesolených jídel a přeslazených zákusků. Nyní déšť nechává své kapky, dopadajíc na mé čelo, marně usazovat v trhlinách okolo kamenů v udusané zemi.
Pokračuji dál ve své pouti do neznáma s čelem úplně červeným od nemilosrdných kapek a mající promočené roucho, lepící se na rovněž mokrou pokožku. Kráčím dál odněkud někam, až mi cestu zpět kapky z hlavy vypleskaly. Nyní už nemám kam se vrátit a putujíc dál přemýšlím, co to vlastně dělám.
Nuž, nyní pomysleme na tuto procházku v dešti, což nebylo mé rozhodnutí, vydat se do deště napříč nebezpečným kapkám, hloupým pohnutkám mysli? Hledíc vzhůru, přišel jsem i o poslední zbytky z doškové střechy na hliněné podstavě. Kapky stále pleskajíc mi do čela, vnucují do mé hlavy poučení. Nepodceňuj procházku v dešti, neboť i tato zdánlivě nevinná činnost vás může připravit o bezdomovecké doupě.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 04. června 2008 20:46
dub2857.jpg
Přechodníky néé! :)
Před rozhodováním obvykle někdo stojí, anebo před ním rozhodnutí leží - že před někým rozhodování stojí je přinejmenším nezvyklé.
Styl je kostrbatý, piknikový servis - chtěl-lis to umístit opravdu do středověku - nepřijatelný, mluva šlechtická.
Pointa? Hm... no :)
Ne, není to TAK špatné, ale dalo by se ještě leccos vylepšit. Tohle přesně spadá do onoho druhu dílek, která se musí pilovat o trochu déle než vůbec.
 
Galad Elen - 30. května 2008 19:40
arodjkafinal5054.jpg
Na můj vkus je tam na tak krátký článek až příliš mnohokrát použito slovo kapka a roucho.
Přechodníky jsou fakt hrůza a přijde mi to maličko kostrbaté.
Rozhodně jsem ale četla i horší:-)
 
cehlo - 30. května 2008 14:26
tn-20101104002602-28d0299f9059.jpg

no já nevím.
Taktéž som nepochopil pointu ale je to celé na zamyslený.
Ale jinak to bylo celkem dobrí??,
 
Sargo - 29. května 2008 15:54
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Uáá. Další, komu bych zakázala přechodníků užívání pod hrozbou ztráty hrdla.
Na to, jak je to krátké, to mohlo být mnohem vypilovanější. Jazyk tento postrádá ladnosti. Navíc jsem nepochopila pointu.
Koukám, že můj komentář vyznívá ryze negativně :-D Nuže: není to tak hrozné, opravdu ne. Přesto platí vše výše řečené :-))
 
Licee - 28. května 2008 09:17
ik33029.jpg
No, já myslím, že i kdyby na žádnou procházku nešel, tak by mu to rozbilo střechu a ještě možná i zabilo, takže mu vlastně ta procházka zachránila život? ;)

Napsané je to velice hezkým způsobem, ale ten "příběh" je takový podivný. Déšť si myslím je k zamyšlení možný, ale z jiných úhlů, než tohohle.:-)
 
Prasek323 - 28. května 2008 09:15
aura2-png-male3891.png
Je mi jasné, že ses volbou slov snažil vrátit do minulosti, ale nejsem si jistý zda bezdomovci, nebo i venkované, chudina používali takovýto jazyk, spíš bych ho přisoudil měšťanům a šlechtě.. Můžeš to brát spíš jako moji otázku :-D jinak dobré

(ještě jedna věc - když už máme rozložený piknikový servis. Piknik ve středověku???)
 
PsychoP - 28. května 2008 08:13
falling8927.jpg
Tato lehká přeháňka mi rozjasnila den. Přestože nevím, čemu přesně jsem se smál :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.062433958053589 sekund

na začátek stránky