Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Májová nocOblíbit

aellin29631.jpg

Autor: Aelin

Sekce: Bez zařazení

Publikováno: 29. dubna 2008 19:15

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Ehm...dlouho a ještě déle jsem se odhodlávala, že bych sem třeba něco dala. Tak a je to tu, po zmrzlině člověk dělá ukvapená rozhodnutí a osvěžen úspěchy svých přátel jakbysmet.
Je to dílko psané před rokem, na některých místech publikovaném pod jménem Folëa (a stále jsem to já...). Bylo kritizováno lidmi, které jsem absolutně neznala, chváleno lidmi, kterých si z hlediska literární kritiky vážím (ale možná měli taky předtím zmrzlinu).
Nu, tak jestli jste dočetli až sem, tak si čtěte dál, teď už vás to nezabije.:o)
Jsem ultrazačátečník, ale to je vám stejně jedno.:o) Ale třeba vás to zachrání před infarktem.
Bleh, bleh, radši se típnu...
 


„Byl první Máj... lásky čas... hrdliččin hlas...“

„Slova se ti pletou...“

Další a jiné známé věty, nebo méně známá úsloví se jí honí hlavou. Ani neví proč. Jen tak sedí v tom potemnělém pokoji, dívá se na záclonu vlnící se ve větru a šeptem si předříkává úseky různých spojení, na které si vzpomene. Bez ladu a skladu je vedle sebe pokládá. Nevnímá okolí, nevnímá sebe a přeci žije, přeci je její mysl plně soustředěná.

Levý záhyb doprava, návrat, pravý lehce zavlnit.

Proud vzduchu je stejnoměrný. Pohyb je elegantní, vláčný. Našpulí rty, přiblíží se k té lehce zašedlé zácloně a foukne. Jen jemňounký závan z jiné strany tu popelavou vílu vykolejí. Vyšlapaná cestička je zavátá, zmateně se vlní různými směry, nemůže se rozmyslet, pro který se rozhodne.

Mohla by znovu fouknout, ale už se jí nechtělo. Jen sklopí oči, jako by se styděla, ale skrz řasy si svou oběť prohlíží. Šedivá tanečnice se zastaví a ve strnulém postoji se vydýchává z toho šoku. Klid a ticho se rozhostí po pokoji. Zdají se věčné, ale stačí tak málo.

Královna zamrká s jediným úmyslem. Její rozkaz se šíří po celém nebi, mrkají hvězdy, mrkne i měsíc. Pak to začne. Nejdříve si hvízdne pozvaný host mezi mechy, pak se obtáčí kolem stromů, prosviští větvemi, výš a výš. Doletí až ke hvězdám, prudká otočka kolem té stříbrné vlevo, které upadl třetí osten, a nečekané zastavení se. Rozhlídne se, skloní hlavu, postaví se do závodní polohy a letí. Jak dravý pták se piruetou snáší na nebohou šedivku. Ani se nepokouší o útěk, není v jejích silách, garnýže ji drží pevně.

Náraz, další a ještě jeden. Otřesená, trochu uplakaná, padá na zem. Zpod řas vojevůdkyně se zalesknou ohníčky pobavení. Je v nejlepší náladě, chce se dále veselit a zapálit celý pokoj. Vítr jí padne k nohám, tanečnice obětuje svou duši a měsíc dá své oči.

Tiché zavrnění naruší zábavu. Ostrá světla oslní i zelené oči. Musí je zavřít.

„Tak nasedej, snad to ještě nezabalíš!“

Unaveně položí hlavu na polštář. Okno už ani nezavírá, hlavu obrátí ke zdi.

Hra skončila.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Aelin - 14. února 2011 11:44
aellin29631.jpg
Lyriel - 21. ledna 2011 23:50
Teda, že to napíšeš zrovna na mé narozky.:o)) Díky :o)
 
Lyriel - 21. ledna 2011 23:50
lyriel-19061.jpg
Krása. Moc se mi líbí některé obraty, které používáš. Atmosféra na mě z tohoto dílka opravdu dýchla. Je to hravé, pěkné, a jak už tu padlo, má to všechno - děj, pointu, krásný jazyk, určitou originalitu. :)
 
Aelin - 11. června 2008 18:25
aellin29631.jpg
Děkuji, děkuji mockrát za pěkné komentáře. Popravdě, ani jsem nečekala takové komentáře..spíše něco ve stylu "co nám to sem cpeš"...ehm..dobře, tak daleko by to snad nezašlo..:o)
Zmrzlina? Popravdě byla to ta nejlevnější.:o) Ale s dobrou hudbou a klidnou myslí získá chuť, jakou si přeješ a v tom je to kouzlo.
 
Galad Elen - 11. června 2008 15:37
arodjkafinal5054.jpg
Moc pěkná balada o zácloně:-)
Nebylo to vůbec špatné, líbily se mi slovní obraty.
 
Sargo - 10. června 2008 13:18
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Anotace byla velmi výrazná a navíc skoro delší, jak celé dílko - očekávání byla rozhodně jiná :-D Tím nechci říci, že bych byla zklamána ;-)
Velmi pěkné. Mám sklony psát podobné věci a tak mi to snad i dává smysl, jaký má.
Kde prodávají takovou zmrzlinu? :-D
 
DTL - 10. června 2008 07:57
nif2820.jpg
Moooc pěkné. :)
A ježto to má úvod, stať i závěr, děj i pointu, myslím, že zařazení do kategorie povídek by to klidně sneslo. Spoustě věcí, které v "povídkách" jsou, některé z těchto esenciálních složek chybí... :))
 
Krizak - 09. června 2008 17:06
krizak8227.jpg
To je poprvé, co se mi víc libila anotace než dílko samotné. Nechci tím samozřejmě říct, že by to bylo špatné. Prostě jsem to nějak nepobral.
 
PsychoP - 08. června 2008 19:41
falling8927.jpg
Omlouvám se za poněkud zpožděné schválení, vrátili jsme se z chaty povážlivě později, než se originálně plánovalo.

Dílko přeřazeno z povídek do "bez zařazení", neboť na mě jako povídka nepůsobí. Je to spíše nápad, který prošel i se svou délkou, protože se mi líbilo zpracování a hravá lehkost některých obratů.

Není to dokonalé, ale již to má velmi daleko k propadáku.

Příště prosím delší článek ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.076823949813843 sekund

na začátek stránky