Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Brána - 1. NálezOblíbit

8876_6de93756.jpeg

Autor: Balduran

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 01. května 2008 12:35

Průměrné hodnocení: 4.8, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Mnohým to bude připomínat Stargate nebo Original War, ale věřte mi ten nápad se mi vyrojil v hlavě úplně náhodou. Očekávám vaše komentíky, abych věděl co v dalším díle zlepšit.
 


Píše se rok 1966. V Egyptě se při archeologických vykopávkách podaří objevit velký oblouk tak tři metry na výšku a dva metry na šířku. A tady taky začíná náš příběh.

„Pane Ewansi! Pane Ewansi! To musíte vidět!“ křičel jeden z archeologů na jejich šéfa.
„Co se děje Jonesi?“ zeptal se Ewans svého podřízeného, dívaje se na záhadné kusy kamení v písku.
„Myslím, pane, že to jsou další části toho oblouku. Jsou tvarovány tak, aby zapadaly do mezer v oblouku a byly nalezeny hned pod ním,“ jal se vysvětlovat Jones.
„Dobrá. Dostaňte to ven a pak to naložte i s obloukem na náklaďák. Musíme s tím do Káhiry,“ skončil přísně rozhovor pan Ewans.

O čtyřicet let později si bránu zapůjčila americká obranná organizace ADO. Pokusila se kameny vložit do oblouku. Vždy se však setkali s neúspěchem. Až jednou se objevil mladík jménem Richard Steel, který prováděl výzkumy uvnitř pyramid a vyfotografoval podivné fresky na zdech, kde byli namalováni Egypťané, kteří se bránili obřím stvůrám vycházejících právě z onoho oblouku. Ve stejný moment byla prováděná analýza oblouku, kterému po Steelových informacích dali jméno Brána. Bylo však zjištěnu, že minerál, ze kterého je brána i kameny sestavena, nepochází ze Země a ani to není žádný jiný zatím známý vesmírný kov, či nerost. V okolí brány byla naměřena zvýšená radioaktivita a tak vědci z ADO usoudili, že by bylo bezpečné držet ji pod zámkem. Avšak vojenskému vedení to nedalo a začali kombinovat všech šest kamenů. Jedna z kombinací Bránu aktivovala. V jejím oblouku se vytvořila zelená mlhovina, která nepříjemně hučela a ozařovala celou místnost. Z brány ihned proudili velcí netvorové. Štíři desetkrát větší, než ti na zemi, zmenšení mamuti, metroví skarabové, vlkodlaci, obří netopýři a další. Ti, co byli u brány, byli rádi, že si zachránili život. Pak byly nestvůry zneškodněny, ale brána nešla zastavit. Téměř v pravidelných intervalech chrlila další a další potvory. Kameny nešly vyndat a bránu se nepodařilo zničit ani jedním kilogramem výbušniny C4. ADO sestavila výpravu o šesti členech, kteří měli proniknout na druhou stranu brány a pokusit se jí zavřít odtamtud. Byli to lidé bez příbuzných, přátel nebo rodiny, aby tam neměli co postrádat, protože měli nulovou šanci se vrátit zpátky. Jednoho dne, bylo to 30. října, nastoupili před bránu a jeden po druhém vkročili dovnitř. Vybavení bylo posláno za nimi. První šel Ernest Kowalski, výborný střelec a oddaný voják polského původu. Druhý byl Jeremy Freehour, britský biochemik a přírodovědec. Třetí vkročil Pierre Valence, záhadolog z Francie. Čtvrtý byl na řadě Kin Unamoto, japonský elektrotechnik. Pátý zmizel v Bráně Boris Medvěděnko, ruský zdravotník. A poslední jsem šel já, Andrew Irons, historik a znalec kultur starších pěti tisíc let. Vkročil jsem do Brány a …


… pokračování příště.
 

Komentáře, názory, hodnocení

R4zor - 14. června 2008 11:19
panda3pe572.jpg
Jak už tady řeklo dost lidí, připadá mi to opravdu HODNĚ useknuté. Rozhodně by nebylo špatné trochu se příště rozepsat. Ten úplně první odstavec (ten jak najdou další kusy oblouku) by ti mohl sloužit za šablonu. Nevěřil bys, co s povídkou udělá kousek přímé řeči :D.
 
Prasek323 - 12. června 2008 21:33
aura2-png-male3891.png
Při čtení úvodního slova a zmínce o SG jsem byl nadšený, zvlášť když jsi mluvil o vlastním nápadu.

ALE: Po právních pár slovech jsem se zarazil a při dalších slovech jsem se jen pousmíval... Proč se jen Richard Steel nejmenuje Daniel Jackson? A neměl u vyřešení těch kamenů noviny?

ALE PODRUHÉ: To, že se z brány začaly rojit stvůru zvětšené, nebo zmenšené od pozemského normálu teď nechme stranou, ale spojit dohromady všemožný mišmaš všemožných mytologických potvůrek v jeden proud útočníků mi přijde více než divné... (třeba vlkodlaci, vezmeme-li v úvahu, že jsou to zvířata, si hájí svoje teritorium a budou se prohánět bránou (btw: proč to není rovnou Brána do nebes nebo Hvězdná brána?) s minimamutama....)

To že jsem se v závěru dočetl o skvělém vojáku Kowalskim mě už vánžně nepřekvapilo...

ORTEL: Rád si přečtu pokračování tohto nestargateovského příběhu... proč to rovnou nedáš jako fanfiction??

Jsem krutý, já vim, ale snaž se pochopit fandu SG :-D
 
Annún - 12. června 2008 20:40
annun6170.gif
Balduran - 12.Června 2008 20:32
Nechci se hádat, ale pokud je oboustranná pak bys ji měl nazvat třeba cestovní portál, průcho do světů, nebo vymyslet nějaký specifický název, který by tvou červí díru odlišil od Sg brány.
 
Balduran - 12. června 2008 20:32
8876_6de93756.jpeg
Annún - 12.Června 2008 20:21
většina. ne všechny :-)
 
Annún - 12. června 2008 20:21
annun6170.gif
Balduran - 12.Června 2008 18:09
Ale o drací, příšerách a magách si se nezmínil ani o fantasy světě. Prostě si to usekl příliš rychle. Chápeš, to je ten hlavní kámen úrazu. Nedošel jsi v úvodu tak daleko, abys osvětlit to, proč se ty příšery začaly s brány rojit. A pak věstšina červích a červích děr je jednostranná, takže by museli portál otevřít ty potvory tam u sebe, aby se dostaly k nám.
 
Balduran - 12. června 2008 18:10
8876_6de93756.jpeg
Krizak - 12.Června 2008 17:41
tedy. v podstatě je začátek SG :-)
 
Balduran - 12. června 2008 18:09
8876_6de93756.jpeg
Krizak - 12.Června 2008 17:41
no. ono začátek je hodně podobný SG, ale byl v SG za bránou fntasy svět plný draků příšer a mágů, kteří se kvůli kletbě pokoušeli bránu zavřít?
 
Krizak - 12. června 2008 17:41
krizak8227.jpg
Krizak - 12.Června 2008 12:40

Ech teda ja dneska perlim. Nemyslel jsem samozrejme vytvor (jako to dilo), ale spis myslenku (jako ten svet).
 
DTL - 12. června 2008 17:21
nif2820.jpg
Balduran - 12.Června 2008 11:31
Aha... tak to je ovšem originální způsob, jak se vrátit ke kořenům. :D
(Ono totiž, mezi námi, nějaký ten drsňák Kowalski je pomalu v každém druhém akčním filmu.
... ale zrovna ten ze SG je profláklý. :)) )
 
Krizak - 12. června 2008 12:40
krizak8227.jpg
Nazdar

Takze: Je to opsana Hvezdna brana, takze z tveho tvrzeni, ze se ti napad nahodou vyrojil v hlave bych urcite slevil. Dost mi to pripomina dil SG, ktery je o tom, jak toci Extreme Wormhole, nebo jak se to jmenovalo. Taky je to takova parafraze, ty mas misto kruhove brany obloukovou, misto symbolu mas kameny, misto modre vody v brane mas zelenou mlhu, misto natvrdleho O´Neila mas rekl bych asi podobne vojenskeho Kowalskiho (mimochodem tahle podoba jmen je opravdu na povazenou), misto ctyrclenneho tymu mas sesticlenny atd.
Co je opravdu podivne, je, ze z brany vylezaji tyhle potvory v pravidelnych intervalech. Opravdu by me zajimalo, co se muze nachazet za branou. Napada me nejaka fabrika na zmensovani/zvetsovani zvirat, ktera posila svoje produkty branou. A nebo je tam planeta, kde vsechny zvirata jsou tazena nejakym neznamym pudem do brany. V kazdem pripade mi neni jasne, jak sest typku muze zastavit neco takoveho. No dobre no, to se da jeste nejak skousnout.

ALE URCITE TO NEPROHLASUJ ZA SVUJ VYTVOR!!!
Tohle nepripomina SG, to je SG protazena nejakym filtrem a premalovana na fialovo. Tak bacha, abych si pro tebe nedosel ;-).
 
Balduran - 12. června 2008 11:31
8876_6de93756.jpeg
Ano je to krátké. nějak si teď libuji v kratších povídkách. nevím čím to je, ale nápň mi dycky rychle vyprchá :-)


DTL - 11.Června 2008 12:41
ve stargate byl Kowalski? :-D tak to je náhoda. to jméno je podle tučňáka Kawalského z Madagaskaru :-D
 
Annún - 12. června 2008 08:47
annun6170.gif
Ahoj. No není to špatné. Jsem milovník Hvězdné brány.Máš pravdu, že to velmi připomíná Stargate, jen v malých drobnostech se liší. Ale výhrady bych měla. Je to poměrně krátké a neobsáhlé. Ztohohle by filmaři seriál neudělali. Je to velký souhrn něčeho rozsáhlého a přitom se člověk nic nedoví. Chybý jaká si pointa. Prvních sedm řádků a pak obrovský skok. Chtělo by to rozvést. Trochu víc detailu, kde je brána umístě, jak ten komplex vypadá, kdo je zdejší hlavní velitel. Víc rozhovorů. Pak větu jednoho den, bylo to 30 řijna, bych odsadila a udělala samostarný odstavec. Chtělo by to popsat jak banda vojáků a výzkumníků vstupuje do místosti s bránou, jak vypadají, třeba příklad: jeden má brýle a je trochu zakřiknutý, jiný je drsňák s vlasy sestřiženými na ježka a jizvou na tváři z boje, atd. Vyjmenování povolání, států ze kretých pochází či původu nestačí. Chce to detajli. Co mají na sobě? Jaké zbraně si s sebou nesou? Jaké jsou jejich povahy? Popiš ty muže. Proster v němž se nachází, místa, světy i tvory. Aby si zvířila čtenářovu fantazii a představivost a upoutala jeho pozornost. Aby přestože, je to bodobné SG, tak aby ho to zaualo a chtěl si přečíst další díl. Jsem zvědavá jak budeš pokračovat.:-))
 
Sargo - 11. června 2008 21:55
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Nejvíc ze všeho to připomíná poznámky pro autora, aby nezapomněl, co chtěl vlastně napsat. Když tedy pomineme, že v tomto případě by byly dost zbytečné, vzhledem k profláknutému tématu... proti fanfiction nic nemám, beru to jako vcelku legitimní zábavu, ale autor by neměl zkoušet prohlašovat, že je to jeho vlastní téma.
K textu samému se nedá moc říct, je to velestručný popis letem světem. Snad by pomohlo takovéto informace předat čtenáři formou rozhovoru nebo deníku nebo vnitřního monologu hrdiny.
 
DTL - 11. června 2008 12:41
nif2820.jpg
Nu, že to vypadá jako opsaná Hvězdná brána, proti tomu nic zásadního nemám; koneckonců, od čeho máme fanfiction. Nicméně tvrdit, že se ti nápad vyrojil v hlavě náhodou a pojmenovat přitom jednoho člena týmu Kowalski... to už je na mě moc. :D

Hlavní nedostatek, a to kritický, ovšem spatřuji v délce a obsahu textu. Jak psal Psychop. Není to nic jiného než úvod. Nebo snad dokonce část úvodu.
Navrhuji buď připsat další část, nebo - pokud to má být úvodní kapitola jaksepatří, rozepsat třeba do jedné malé povídky to otevírání brány s útokem potvor zvenčí. To by mohlo být fajnové k přečtení i zábavné k napsání. :)
 
PsychoP - 11. června 2008 08:05
falling8927.jpg
DarkDaniel - 11.Června 2008 07:54
Piérre!!!
 
DarkDaniel - 11. června 2008 07:54
tn_war52s7698.jpg
No začátek je dost okoukanej, prostě Hvězdná brána (skoro). Mohli jí najít třeba pod vodou ne? Nebo přímo v pyramidě :) no nic. Také mi to připadá jako úvod, je to hodně krátké. Ale zaujalo mě jak vstupovali do brány, jména a popisy toho čím jsou....hmmm to by mohlo být skvělé dobrodružství :) Takže já jen čekám na další díl. A můj favorit už teď je Boris Medvěděnko :)
 
PsychoP - 11. června 2008 07:21
falling8927.jpg
Zas až tak velká náhoda to být nemohla :-D

Možná jsi to usekl až příliš brzy. Tohle není ani tak samostatný díl, jako spíš úvod...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066367149353027 sekund

na začátek stránky