Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

9. Projekt(íček) - Kong Bao-tan, Mavy, RavagerOblíbit

falling8927.jpg

Autor: PsychoP

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 18. května 2008 08:09

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
A další řada již nedočkavě čeká, až ji shlédnete!
 


Poznámka autora: Tak si tak čtu Heideggerovu přednášku „Co je metafyzika“ a najednou mě to napadlo.
Poznámka korektury: Tolik zajímavých slov a ani jednomu jsem nerozuměl... Asi jsem berserk(o své trpasličnosti však silně pochybuji, nerostou mi vousy)


Kong Bao-tan - Lehká zkouška nedospělosti, aneb: Být tupý berserk, nebo vzdělaný mág?

Heideggerion si promnul svůj dlouhý plnovous, nadechl se a pokračoval: „… jenž po transcendentální redukci, kterou nazval epoché, dospěl k názoru, že není v aposteriorních intencích jeho ego cogito, aby apodikticky evidentní premisy svých cogitaliones definoval jako absolutní vzhledem k transcendentální fakticitě, která…“
„Cože?!“ zahřímal postarší hlas, „jste si jistý, že mohl Husserlion dávat do souvislosti – jak jste to říkal… aposteriorní intence s transcendentální fakticitou… a z toho vyvodit, jak pečovat o mithrilovou sekeru? Protože tak zněla původní otázka.“
Heideggerion ani na okamžik nezaváhal a pokračoval: „Ano. Jistě. K tomu se právě dostávám. Na základě svých intencí mohl vnímat onu sekeru jako odraz jsoucího jakožto jsoucího, a neznepokojovat své cogito otázkami po bytí jako bytí, což mělo za následek, že konečně nahlédl pravou podstatu onoho bitevního nástroje a…“
„Dost!“ vykřikl jiný postarší hlas, „odpověz jasně, trpaslíku! Jak pečoval o bitevní mithrilovou sekeru?!“
„Vždyť vám to říkám,“ usmál se Heideggerion, „když konečně nahlédl onu apodikticky evidentní podstatu – onen nedokonalý obraz, zrcadlící trvalou, stálou a neměnnou dokonalost ideje válečného nástroje, zvaného sekera, mohl…“
„DOST!“ zazněli jednohlasně všichni postarší trpaslíci. „Ven! Jdi si k mágům! Z tebe trpasličí berserk nikdy nebude! Ven! Jdi k mágům!“ křičeli na trpaslíka.
Heideggerion se uklonil a při odchodu se usmíval od ucha k uchu. „Konečně! Konečně se zbavím těch dětinských barbarů a zařadím se mezi vzdělance. Stanu se mágem,“ pomyslel si.

Autorův doslov: Abych dostál své povinnosti mít téměř všude gnómy, tak podotýkám, že jedním ze zkoušejících byl, za trpaslíka převlečený,
kulhající pěvec,
gnómí bard,
velký taškář -
Waaxquie Wai ;)


* * * * *



A další kousek, tento poněkud syrový a lehce deprimující...
Autor řekl: Doufám, že se bude líbit a s kritikou jen do mě, prosím.

Mavy - Nečekaná zkouška dospělosti

„Vykroč pravou nohou, Pavlínko.“
Ozve se za mnou z kuchyně mamčin hlas. Je děsně nervózní. No jo, jsem první dítě, který posílá k matuře. Ani nevím jak, ale dostala jsem se před ten náš ústav.
„Tak, co? Jak se stresuješ, před tvým velkým dnem?“
Vyhrkne někdo vedle mě.
„Kláro! Kde se tu bereš? Měli jste mít volno.“
Odpověď nečekám. Jako obvykle přestanu Klárku vnímat a zamyslím se. 10
Zase jsem tam. Ne. Proč!
Špinavá pražská ulice. Všude střepy a krev. Já stojím ve středu toho a k uchu si tisknu mobil, který je to jediné, co může tomu člověku pomoc. Nepřítomně poslouchám klidný hlas z telefonu a automaticky dělám, co mi řekne. Spolujezdkyně si příliš nevšímám. Je při vědomí a bolí ji jenom jedna noha. Zaměřím se na řidiče.
„Puls je nepravidelný a skoro nedýchá. Má ránu na hlavě a nejspíš zlomenou ruku. Co mám dělat?“
Zeptám se do telefonu. Ještěže jsme měli ve škole první pomoc. Teď se mi bude hodit.
„Paní, pojďte sem. Musíte mi pomoct.“
Udýchaně houknu na spolujezdkyni, která sedí opodál a vzpamatovává se ze šoku. Trochu omámeně ke mně přijde. Společně dáváme řidiči první pomoc. Marně. Mezitím přijíždí zpoza rohu sanitka. Zvednu se a pustím k němu někoho povolanějšího. Vymotám se z toho frmolu a jdu si sednout na nedalekou lavičku. Zpovzdálí sleduju marné pokusy záchranářů o oživení toho pána.
Proč bych se měla vlastně stresovat? Do světa dospělých už jsem stejně vstoupila. Bylo to toho večera, kdy jsem viděla umírat řidiče zelené škodovky.

* * * * *



Korektor: A na závěr něco z trochu drsnějšího, surovějšího prostředí.
Autor: nazory hlavniho hrdiny nevyjadřují názory autora. Jen tak pro jistotu.


Ravager - Brutální zkouška dospělosti

Pálka dopadla na cikánovu hlavu s temným zaduněním. Cítil jsem, jak se mi zaťaly čelisti při pohledu na krev, rozstříknuvší se po stěně přede mnou. Třesoucí se rukou jsem pozvednul zbraň a pohlédl na Heinla. Pod jeho nelítostným pohledem jsem se celý přikrčil.
„Pokračuj,“ ucedil a v jeho očích se zrcadlila nelítostná touha zabíjet, smíchaná s dychtivostí a vzrušením.
Pohlédl jsem na tu černou sračku u svých nohou.
"Chtěl jsi říct na člověka," projela mi hlavou myšlenka. Hnusná, slizká, cizí.
Polknul jsem a stiskl čelisti. Pálka mihla vzduchem a udeřila do zhrouceného těla. Jasně jsem slyšel, jak praskly kosti. A znova, znova... hleděl jsem na práci svých paží, stříkající krev, jakoby z odstupu. Odtažitě, jako bych to nedělal já. Jako by se mě netýkaly děsivé zvuky člověka ubíjeného k smrti.
Konečně se přestal hýbat. Ruka mu bezvládně klesla a ve mě se něco zlomilo. Jako zdálky jsem poslouchal blahopřání Heinla a ostatních bratrů skinů.
Právě jsem zabil člověka. Stal se neonacistou. Prošel zkouškou dospělosti. Hrozně to pro mě znamenalo, byl jsem ochoten obětovat cokoliv, co by mi stálo v cestě. Jednou být jako Heinl, tvrdý, nemilosrdný, bez slitování. Bez srdce. Poslat ty černý tlamy tam, kam patří. Do pekla.
Ale teď, celý od krve, jeho krve, která je stejně červená jako moje, jsem si uvědomil tu strašnou skutečnost.
Možná jsem složil zkoušku dospělosti, ale ztratil přitom něco mnohem důležitějšího.
Je pozdě. Už nic nenadělám.
Srdce v mé hrudi naposled uhodilo a pak navždy utichlo. Zemřelo a část mě s ním.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Kong Bao-tan - 26. května 2008 19:24
waaxquie80614485.jpg
Eithné - 26.Května 2008 17:05
Snažil sem se slova volit tak, aby tam jakýs takýs smysl byl, avšak k posouzení PhDrovi bych to nedal :-D
 
Eithné - 26. května 2008 17:05
dub2857.jpg
Kongův příspěvek mě pobavil. No... a dává to smysl, co tam je, nebo ne? Veškeré mé znalosti filosofie počínají i končí znalostí Byl jsem mladistvým intelektuálem :-D

Mavyho příspěvek mi opravdu přišel velmi zmatečný. Ten přechod reality - vzpomínka je špatně pojatý, nevýrazný. A ten konec příliš fatální, zavání to trojtečkou, i když tam není.

Ravův příspěvek je dobrý. Sice se mi opět nelíbí poslední řádek, nemám ráda tahle fatální osudová prohlášení (asi proto, že jsem je taky používala u všeho, co jsem napsala), ale je to dobře zpracované.
Co tě vedlo k výběru tématu?
 
Sargo - 26. května 2008 08:31
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Imric - 25.Května 2008 18:57
Kong Bao-tan - 25.Května 2008 23:26
Ju, taky jsem to dosud brala jako slova s poněkud odlišným výrazem. Ono každé nové slovo působí ze začátku jako paskvil ;-)
 
Falucius - 26. května 2008 00:41
vykricnik9706.jpg
Baf, sakryš, sem těch projektíčků propás ňák moc...
K tomu prvnímu: trochu mě zklamalo, že to nakonec nebyl fakt filozof, co se chtěl stát berserkrem:-D Ale tak neva, stejně pěkný
K druhýmu: Přišlo mi to sice námětově dobrý a i dost pravdivý, ale zpracování takový nic moc, ne moc napětí, takový suchý. Ale ten přechod se mi zas celkem líbil, i když mi chvilku trvalo ho pochopit
K třetímu: Bohužel smutná realita. A dost dobře zpracovaná. Akorát u první věty sem dostal výtlem a furt mi tam nevim proč nesedí slovo "čelisti"
 
Kong Bao-tan - 25. května 2008 23:26
waaxquie80614485.jpg
Imric - 25.Května 2008 18:57
Ona debata transcendetní x transcendentální je stále otevřená a jsou autoři, kteří každé slovo chápají diametrálně odlišně. Podívej se například do Huserlových Ideí nebo do Heideggera a tam najdeš výhradně slovo transcendentální ;)
 
Imric - 25. května 2008 18:57
oko2076.jpg
výborná várka, zvláště Ravagerův příspěvek byl výborný. Jen jedna výtka ke Kong Bao-tanovi (i když je to spíše moje deformace); slovo transcendentální je opravdu příšerné. Ačkoli ve slovníku cizích slov ho najdeš, je to stejnak strašný paskvil :-). Lepší tvar je pak transcendentní, vycházející ze slova transcendence, slovo transcendentalita které by muselo být základem zuby zavánějícího slova transcendentální neexistuje. Ale jinak super ;-)
 
PsychoP - 22. května 2008 07:12
falling8927.jpg
Sargo - 21.Května 2008 22:22
Tak te už jsem totálně dopletený... Ale to po matuře furt :-D
 
Sargo - 21. května 2008 22:22
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Moment, vždyť ten překlep jsem udělala já... nebo ne? *totální zmatenost* :-D
Jen jsem chtěla pochválit, že gnóm nechybí :-D
 
PsychoP - 21. května 2008 21:43
falling8927.jpg
Kong Bao-tan - 21.Května 2008 19:58
Sargo - 20.Května 2008 13:52
Asi mi muselo někde něco uletět...
 
Kong Bao-tan - 21. května 2008 19:58
waaxquie80614485.jpg
Gnómí - psychope, cos mi to tam udělal :-D Něco takováho bych v životě nenapsal :-D

Sargo: jen nevím co jsi zjistila, jestli jen pindám, nebo to má hlavu a patu? :-D
 
Sargo - 20. května 2008 13:52
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Kong: joooo, tohle můžu po kilech :-D Vždycky mě hrozně baví zjišťovat, jestli autor jen tak pindá, nebo to fakt má hlavu a patu :-D Gnómý bard - super ;-)

Mavy: myslím, že mi to došlo, ale je to napsané zmateně. Nicméně dobře :-) Jen nezapomeň, že jsme češi a ne angláni. Směle používej "svůj, svá, své"... ;-)

Ravager: ten závěr je příliš optimistický. ;-)
 
Ravager - 20. května 2008 10:17
ikonkarav6371.jpg
1)Ja tyhle metafyzicky kecy moc nemusim, takze jsem to spis jen prelit, ale pointa me pobavila.

2)Popravde prijde mi to strasne zmatene. Asi by to chtelo nejaky poradny spojovaci most mezi Klarou a bourackou. A taky, proc se zamyslela zrovna tehdy a nad tim. Cele je to proste roztrzene na dve nesouvisejici casti.

3)Krasne, uzasne, skvele, bezva.......jo aha, to jsem psal ja. Sakvaaaaa.-)
 
Prasek323 - 20. května 2008 08:54
aura2-png-male3891.png
Kong Bao-tan: Muhehe, mám rád tyhle žvásty typu Stargate :-D (Přetížil se nám naquadahový reaktor a pokud okamžitě nezapojíme transendenční okruh, může celá planeta implodovat...) Sice absolutně nevím o čem jsi tam žvanil, ale o tom to je.... :)

Mavy: Akorát ze začátku to bylo trochu zmatečný - nevím jak se dostala k té nehodě, jestli jela v autě, autobusu, šla okolo... Jinak je to ale parádní

Ravager: V polovině jsem měl chuť s tim přestat, ale vydržel jsem... Nelíbilo se mi to, ale za to ty nemůžeš, za to může námět, což naprosto chápu.
 
PsychoP - 20. května 2008 06:01
falling8927.jpg
Kong - No kurňa... Ale... Pobavilo :o)
Mavy - Nechtěl bych...
Rav - Zde teprv je vidět nebezpečí fanatismu a výběr špatného vzoru.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.071676969528198 sekund

na začátek stránky