Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Přiběh dinů a konec zeměkouleOblíbit

9891589_th8009.jpg

Autor: Isolda

Sekce: Povídka

Publikováno: 29. května 2008 21:22

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Tak lidičky tohle je výplod mé fantazie :D Doufám, že se u toho nasmějete.
 


Před několika miliony let, když ještě žili dinosauři a my jsme se cachtali v moři, byli nějací dinosauři mluvící lidskou řečí. Tito dinové byli 3.
Jeden se jmenoval Papirosaurus. Byl to 10metrový tvor, který měl na hlavě jakoby pankáče, horní končetiny byly velice malinké, asi jako ruce novorozeněte, a nohy byly gigantické asi jako nohy Godzilly. Trup měl asi tak střední velikosti. Hlavu má také tak akorát. Je barevný jako duha. Zuby má asi 3cm dlouhé a ostré jako břitva. Místo ocasu má bambulku jako třeba jeleni. Ostatní dva dinosauři mu říkají Papir. Druhý z těchto dinů je Marihuanosaurus. Je o dost menší než Papir. Měří 3 metry. Chodí po čtyřech. Ocas nemá, protože mu ho museli amputovat kvůli težkému zranění. Trup je tak akorát, stejně jako hlava. Hlava vypadá jako buldočí. V tlamě má dva zuby, jeden dole a jeden nahoře. Tyto zuby jsou dlouhé 10 cm, vyčuhují mu z tlamy a vůbec nejsou ostré. Jeho barva je zelená. Ostatní dinové mu říkají Zhulenec, protože je věčně zhulenej marihuanou. Třetí z dinosaurů se jmenuje Kytarosaurs. Tento dino je stejně velkej jako kytara. Horní končetiny má dlouhé jako ruce 3letého dítěte. Jeho dolní končetiny jsou silné a docela krátké. Trup má takový normální a hlavu má jako kozel s tím rozdílem, že nemá rohy. Přes záda má přehozenou malou kytaru a většinou na ni hraje a do toho zpívá. V tlamě má malé ostré zoubky. Ostatní mu říkají Kytara. Barvu má hnědou jako kůra borovice. Jo a Papir je známý tím, že objevil jako první papír.
Jednou šli tito 3 dinosauři na procházku do lesa. Kytara jim vyhrával, Papír jen poslouchal a Zhulenec hulil. Bylo zrovna odpoledne a oni seděli na paloučku a povídali si jak začnou objevovat nové věci, když tu najednou je obklopili nějací malí dinosauři vypadající jako půlmetrové ještěrky chodící po dvou.
Zhulenec se hned ujal slova: "Pojďte si dát taky, je to supr hulit," řekl a nabízel jim marihuanu. Oni se na to však jen podívali a čím dál víc se přibližovali. Kytara začal hrát a ono to zabralo. Všichni se k němu seběhli sedli si na zadek a koukali na něj jak malé děti na někoho, kdo jim vypráví pohádku. V tu chvíli Papira něco napadlo.
"Hele, kluci, adoptujeme si je a naučíme je mluvit," navrhl Papir, Kytara se na něj podíval, aniž by přestal hrát. Pak přikývl a ti malí dinové to po něm zopakovali. Zhulenec se začal šíleně smát, až se za břicho musel popadat. Kytara zvednul jednu nohu a dinové to zopakovali. Kytara zvedl druhou a zase to zopakovali, to už se smál i Papir. Kytara tam začal skákat po jedné noze a dinové také. Kytara řekl. "Ahoj," a oni to také sborově řekli. Tak je Kytara naučil všechno, co bylo potřeba, naučil je všechna slova a oni si to pamatovali. Všichni se pak na něj vrhli a sborem křičeli: "Mamí!" No, a tak se stalo, že ti dinové považovali Kytaru za maminku, Papira za tetu a Zhulence za strejdu. Nakonec ti dinové vyrostli do velikosti Papira a rozutekli se po celé zemi.
Občas chodili svou "rodinu" navštěvovat, vynalezli kulomety, bazuky, ba dokonce i atomovku. A ta atomovka se jim stala osudnou. Jednou jich vypustili 100 najednou a všichni dinosauři udělali pápa a vlastně celá Země udělal pápá vesmíru.
Zazvonil zvonec a zeměkouli je konec.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Isolda - 12. července 2008 15:33
9891589_th8009.jpg
Sargo - 12.Července 2008 03:55
:-D to víš, já sem se nudila tak sem vymyslela staršnou volovinu :-D
 
Sargo - 12. července 2008 03:55
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Isolda - 11.Července 2008 09:12
Jo jo, už jsem holt profík. :-D :-D
 
Isolda - 11. července 2008 09:12
9891589_th8009.jpg
Sargo - 08.Července 2008 02:20
Hele a víš, že sem jí psala po pařbě :-D
 
Ahoj123 - 08. července 2008 22:59
w_16678.gif
Mimo to co zde již bylo zděleno bych vyměnil výrazy za více knižní (když už to píšeš jako knihu) a popis bych zkrátil tak aby byl menší než děj nebo naopak prodloužil děj. Nemyslíš že je to potom "vopruz" číst si o ničem.

(výplod spýše než fantazie -> fantasmagorie)
 
Arion2 - 08. července 2008 12:39
a5615.png
Slovní zásoba. Co k tomuto asi dílku asi tak říci, asi hlavně to, že se asi moc opakuje slovo ASI.
Přirovnání. Jako nevím, ale možná by jako nebylo od věci - jako, že by to bylo lepší, asi jako mercedes namísto škodovky - vynechávat některá přirovnání začínající slovem JAKO.
Číslovky. Roku 16-set 20 se konala bitva na Bílé hoře, ta trvala přibližně 2 hodiny, účastnilo se jí 48 000 bojovníků a znamenala faktický konec českého stavovského povstání.
Úprava textu. Text v jedné obrovské změti písmen, bez oddělování jednotlivých odstavců, se zle čte.

Ještě jednou totéž, trochu jinak: (aneb najdi deset rozdílů)

Slovní zásoba:
K tomuto dílku by se dalo říci, že využívá příliš mnoho asi. (Synonyma k asi: snad, téměř, okolo, přibližně... a další.)

Přirovnání:
Autorka se vyžívá v přirovnání, která ne vždy působí vhodně a zejména působí téměř hloupě v tak vysoké hojnosti.

Číslovky:
Roku 1620 se konala bitva na Bílé hoře, ta trvala přibližně dvě hodiny, účastnilo se jí čtyřicet osm tisíc bojovníků a znamenala faktický konec českého stavovského povstání.

Úprava textu:
Ani úprava textu není zcela bezchybná, odstavce oddělujeme HTML tagem P, nebo, jak je na Andoru téměř vžitým zvykem, alespoň dvojitým odřádkováním. Takto oddělený text se pak čte lépe nejen lidem trpícím dyslexií*.

* Dyslexie je vývojová porucha čtení, buď vrozená nebo získaná poškozením mozku.
 
Sargo - 08. července 2008 02:20
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Za ty číslovky bych autorce naordinovala čtrnáct dní o chlebu a vodě.
Nuže: největší problém povídky je, že by patrně jakž takž fungovala jako kreslená pohádka. Je, jaksi, hodně vizuální a převedení do textu se moc nezdařilo.
Není ale vůbec beznadějná a jen s trochou následné péče - protože tady jí z očí kouká, že se s ní nikdo moc nepiloval - by nebyla špatná. Jen kdyby nepůsobila tak silným dojmem, že ji autorka psala někdy po pařbě :-)
 
Belgarion_Kolder - 07. července 2008 22:04
belg4582.jpg
psychop - 07.Července 2008 21:30
psychop - 07.Července 2008 21:41
Aha, vida. Já jen že se tu kdysi zavádělo cosi o tom, že články s extrémním množstvím gramatickým chyb budou zasílány zpět autorům ke kontrole, o jiných jsem nevěděl.
Pokud je zde tohle jako workshop, tak proč ne.
 
PsychoP - 07. července 2008 21:41
falling8927.jpg
Belgarion_Kolder - 07.Července 2008 21:07
a taky postup, jak to udělat:

odkaz
 
Donnelly - 07. července 2008 21:39
viking839.jpg
No, nevím nevím. Vtipné to je, když se tak vezme, ale ty čísla mi propalují zorničky. Příběh jsem veskrze moc nepochopil a nedokážu přesně říct, zdali má hlavu a patu. A jelikož nerad kritizuji, přenechám tuto povinnost ostatním.
 
PsychoP - 07. července 2008 21:30
falling8927.jpg
Upřímně jsem čekal, jak na toto dílko zareagujete.

Něpřišlo mi to být vyloženě špatné. Svým způsobem je to obraz mentality nejmladších na andoru. Pamatuji si na dobu svého dětství, neb to nebylo až tak dávno, a musím konstatovat, že plně chápu důvody, pro které se autorka rozhodla toto dílko poslat ke schválení.

Nyní ke článku:

Jsou věci, které člověku přijdou zábavné v okamžiku, kdy je píše, ale po opětovném přečtení si uvědomí, že to kouzlo okamžiku již pominulo.

Potřebuješ zapracovat nad popisy, vytvořit ze sady krátkých a úsečných vět delší souvětí.

Naučit se neopakovat slova, pro začátek alespon ve dvou po sobě následujících větách.

A je toho mnohem více... Skutečně ti doporučuji využít služeb Tří Grácií, protože bez odbornější pomoci bude tvůj sloh pouze degenerovat. Tady máš odkaz.

Jako každá výpomoc, i tato funguje jen tehdy, když se budeš snažit poslouchat a porozumět. Držím ti palce, aby bylo každé další dílo lepší a lepší.

Belgarion_Kolder - 07.Července 2008 21:07
odkaz

kralovna.Lilith - 07.Července 2008 21:09
Nechci zavádět dvojí metr, ale každý byl jednou dítětem a myslím, že tento článek je dokonalou ukázkou něčeho, u čeho se dá poukázat na tolik začátečnických chyb, že by byla škoda to prostě smazat.

Výzva pro všechny!

Pomožme autorce vypilovat její sloh tím, že najdete co nejvíce chyb a konstruktivně se pokusíte ji postrčit správným směrem při jejich opravování.


Od této diskuze očekávám literární workshop v praxi, tak se prosím snažte a omezte urážky.
 
kralovna.Lilith - 07. července 2008 21:09
likalilithico9095.jpg
Tak si říkám, že si jednou taky přečtu článek (co není plagiát, to se mi v poslední době vždycky podařilo dostat se zrovna k němu) a něco přihodím...
A vím, že už to dělat nebudu.
Ale vím, že budu zlá. Na druhou stranu, pak komentáře lítostivých kritizujících budou vypadat ještě víc utěšujícně. Pokud nějaké vůbec budou.

Na první pohled - číslice. Na první počtení (a že tohle nikdy neříkám) - WTF?!
Pokud je autorce osm a ti dinosauři jsou z kouzelného světa v její skříni s hračkami, no prosím. Ale mám dojem, že tu u starších článků padl vyšší věk. I když... nevypadá to tak.
Upřímnost nade vše - ne, nesmála jsem se. A pokud bych se zasmála... tak opravdu ne dílu, ale tomu, kdo to napsal.
 
Belgarion_Kolder - 07. července 2008 21:07
belg4582.jpg
Tohle neříkám moc často: What the fuck?!
Ne, vážně, jaká jsou kritéria na schválení, tím myslím co se obsahu týče?
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.088147163391113 sekund

na začátek stránky