Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Začátek putování - Duch mudrceOblíbit

drakolich214.gif

Autor: Hendur

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 01. června 2008 08:57

Průměrné hodnocení: 5, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Dva dobroduzi,kouzelník Xendr a hraničář Hendur,se dozvěděli,že mohou zachránit svět.Ale podaří se jim najít temný meč,který za vším vězí?

Toto je teprv takvý úvod,takže nic velikého neočekávejte.Očekávám spíš krytiku,ale i za tu děkuji.
 


Dostáváme se do země Faria, kde se nesou od severu a západu špatné zprávy. Skřeti, goblini, trollové a další špatné bytosti tu zakládají města, vesnice a osady. Zaměříme se teď na jeden malý lesík nedaleko města Eronyl. Toto město bylo na jihu, takže se sem zatím skřeti nedostali. V malém lesíku se zrovna utábořili dva dobroduzi. Jeden se jmenuje Xendr a druhý o něco mladší Hendur. Xendr se narodil ve vesničce Hargal na severu. Jeho otec byl kovář, ale dal ho jednomu mágovi, co cestoval po kraji. Ten Xendra naučil kouzlit. Xendr se pak vydal na dlouhé putování světem. Teď je mu asi třicet let.
Naopak Hendur, který neví, kdo jsou jeho rodiče, neví kolik je mu let, vyrůstal mezi zloději, kteří ho prý našli v nějakém zříceném domku. Když mu bylo patnáct utekl od nich a žil v lese. Spřátelil se se zvířaty, ale poté se v jedné vesnici v hostinci potkal s Xendrem a putovali společně. Teď se chystali do Eronylu, avšak rozhodli se přespat v malém lesíku. Už se chystali usnout, když náhle Hendur zahlédl mezi stromy modré světlo. Vzal do ruky meč a šel tam. “Kdo je tam?“ zvolal a ohlédl se zpátky k ohni, kde předtím seděl Xendr. Byl pryč. Modré světlo se přiblížilo a Hendur poznal, že je to duch. “Co chceš?“ řekl Hendur. “Já nic,“ řekl chraplavým hlasem duch starce, “jsem duch mudrce Arbantera, chci vám říct něco moc důležitého.“ „Povídej,“ řekl Hendur, ale stále měl v ruce připravený meč. “Daleko na severu, na samém jeho cípu, stvořil král skřetů temný meč. Do toho se uchýlil démon a ten sem přihnal skřety, trolly a gobliny. Pokud meč nenajdete a nezničíte, celá Farie zhyne. Neboj, tvého společníka už potkal můj bratr Marad.“ Poté Hendur omdlel a probudil se až ráno. Xendr se také probudil a společně vzpomínali, co jim mudrcové vlastně řekli. “Mě ten, co potkal mě, řekl, že mapu mají včelí bojovníci, ale kde a kdo to je?“ „Já nevím, ale jedno je jasné, meč je na severu, takže…“ odmlčel se. „Hurá na sever!“ „Tak jdeme!“ odpověděl Xendr a vydal se na cestu. Hendur ho pak doběhl a vydali se společně po cestě na sever.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Dimitry - 13. července 2008 21:31
sirdimitry868.jpg
Sargo - 13.Července 2008 09:40
Pak vede k pravému opaku - je až moc ukecaný a všechno rozepíše tak, že to zabere - no, řekneme to trochu sofistikovaně - hooooodně místa :D.

***

Ale musím uznat, že to opravdu nepůsobí jako povídka. Spíš jako výtah z jeskyně, jak už něco tu podobnost zmínil. Prostě tam chybí.. ta "omáčka", abych tak řekl.

A ještě mě tak napadá - když začínáš psát nějakou "povídku", tak nebývá moc zvykem představit hned hrdiny.. je to alespoň můj pocit. Většinou autor ukazuje až na příběhu, jaký kdo má charakter.
Češtinářsky řečeno: neužívej tolik přímé charakteristky a notně přídej té nepřímé. A to opět souvisí s tou "omáčkou.
 
Sargo - 13. července 2008 09:40
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Hendur - 12.Července 2008 15:33
Na 13 je to dobrý ;-) Zkus víc okecávat :-)
Nevím, jestli píšeš na počítači všema deseti, ale jestli ne, pusť se do toho. Když člověk píše opravdu rychle, taky to pomáhá v - hmm - že není tak stručný :-)
 
Arion2 - 12. července 2008 17:15
a5615.png
Na tento článek jsem vlítl zejména kvůli výzvě v anotaci. Mhm a nyní není co říct. Něco tak krátkého se snad ani nedá zhodnotit.

Určitě odstavce (stylem dvojité odřádkování) a vyhýbat se protimluv, jak řekla Sargo. Také dodám, abys přímou řeč odděloval odřádkováním. (Více o přímé řeči se dozvíš v pochopitelně napsaném článku od DTL: odkaz)
No a konečně úprava celého textu, určitě by nebylo naškodu celé dílo uzavřít do formátovacího odstavce HTML tagem P - ovšem, že to není nutnost jen rada.
Např.takto:
<p align=justify>
sem přijde text
</p>

Vyznívá to opravdu spíše jako upoutávka do jeskyně, než nějaký smysluplný úvod do příběhu - copak takle začínala kdy nějaká kniha?
Jediné, co na tom seznávám potěšujícím je sloh, žádné egoistické "já", žádné scénářové "přejde stranou a podívá se na obraz", ačkoli má i své stinné stránky a neuškodila by zvýšená slovní zásoba (ve tvých třinácti asi není chyba i přesto to zmiňuji, protože autor by se vždy měl snažit o zdokonalování) - mnohdy to vypadá dost křečovitě.


Dám si na tebe pozor a jestli bude příští díl delší, možná ti řeknu více.
Prozatím přeji hodně zdaru do další práce, A.


A připomenu také stůl Dílna "U Tří grácií". odkaz
 
Hendur - 12. července 2008 15:33
drakolich214.gif
Sargo - 12.Července 2008 14:11
je mi 13...díky za kritiku,i za to ostatní:D
 
Sargo - 12. července 2008 14:11
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Dobrá, když "krytiku", tak holt budu tvrdá ;-)
Úvod to jistě může být, ale ne úvod povídky. Snad jeskyně, životopisu, něčeho podobného? V tak krátkém - příliš krátkém a příliš hopem vzatém - úvodu by ses měl dokázat vyhnout logickým lapsům typu "neví, kolik mu je, ale v patnácti..." a "nechci nic, chci vám říct, že...". Je to trochu dějově násilné a tu a tam nějaký pěkný popis by také neuškodil. Používání světových stran je sice sice v dračáku obvyklé, ale lidé dávají přednost spíš popisům typu "táhnout od Mlžných hor". Obě postavy jsou navíc strašlivé dračákoidní klišé, až to bolí.
Takže: jestli je ti čtrnáct a míň, je to rozjetý nadějně, hodně piš a bude to dobrý. Jestli je ti víc, tak to chce... psát třikrát tolik, abys to dohnal ;-) A také se tomu dílu trochu věnovat, první verze nejsou dobré nikdy. U nikoho. Jo, a odstavce jsou léty osvědčený vynález, doporučuji :-)
 
PsychoP - 12. července 2008 13:56
falling8927.jpg
Schváleno i přes neuvěřitelně podprůměrnou délku a silnou lamovitost napovídající přepisu spamoidního dobrodružství začínajícího PJe a hráčů.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059345960617065 sekund

na začátek stránky