Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Plastelínové dogmaOblíbit

200307072254abm220l4965.jpg

Autor: Calwen von Morgenstern

Sekce: Povídka

Publikováno: 18. července 2008 01:10

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Moje zbrusu nová povídečka(koukněte, ještě se z ní kouří), o kterou bych se s vámi chtěla podělit. Napadlo mne, jak je někdy těžké vyjádřit svůj názor mezi lidmi, kteří nejsou schopni přijmout i jinou skutečnost, a jak je potom složité bruslit na ledě tenkém jen pár milimetrů. I přesto, že jsem jí věnovala maximální péči (za kterou by se nemuselo stydět ani renomované nakladatelství) se může objevit chybka, které si, jako obyčejný smrtelník, nemusím všimnout. Tak to prosím omluvte. Přeji příjemné počtení :)
 



Plastelínové dogma

„Vážení…“ začal pomalu a obezřetně mladík stojící na vyvýšeném pódiu z lepenkových krabic a nervózně se při tom ošíval a drbal na zátylku. „Dovolte mi, abych se vám nejdříve, než přejdeme k věci, představil. Jsem Živoslav Pleskoprsk, student gymnázia SS, neboli, pro nezasvěcené, Stupidních studií, katedra Fatální filosofie. Mnozí z vás jsou nejspíš již delší dobu natěšeni na můj projev, tudíž začneme,“ napil se ze sklenice vody, kterou měl postavenou na provizorním stolečku společně s mikrofonem. Ze sálu na něj vzhlíželo na tři sta párů očí. Nadechl se a polkl, až mu poskočil vystouplý ohryzek. „Dostal jsem za úkol objasnit vám jednu ze zdánlivě neobjasnitelných otázek magické filosofie. Celkem mi toto bádání zabralo tisíce hodin přemýšlení, tudíž si myslím, že je má úvaha ve všech směrech plně racionální a vychází čistě ze selského rozumu. Nebo že by Slezského? Pardon,“ zabubnoval prsty o stolek. Lepenka se promáčkla. „Teď přednesu otázku. Ehm, ehm…“
„Stvořil Bůh svět opravdu z plastelíny?“
Otázka se vznesla do vzduchu síně jako nic, ale to, co po sobě zanechala, určitě k tomu nic nepatřilo. Tisíce nevěřících tváří němě hledělo na přednášejícího. Jak si jen mohl dovolit pochybovat o tak zjevné a zcela nepopiratelné věci, jejíž pravdivost byla zakořeněna v mozcích tisíce generací tak hluboko, jak se jen v šedé kůře neurony odvážily? Živoslav znova polkl. Hodně studentů z posledních ročníků mluvilo o závěrečné zkoušce jako o něčem nepopsatelně zákeřně nespravedlivém, ale jen šeptem. Mladý Pleskoprsk neměl donedávna ani ponětí. Byl totiž částečně nahluchlý. A bylo to i možná lepší.
Urovnal si papíry na stolku. „Ehm, ehm… EHM!“ zakuckal se. Z davu přísedících se ozvaly hlasité narážky, urážky a pobízení: „Začni, tak už začni,“ nebo, „Krev, krev!“ a podobně.
Tak začal.
„Když jsem si tuhle otázku vylosoval, netušil jsem, že bude tak těžké ji zodpovědět,“ mrknul na hodinky, „takže k věci, vidím, že na to čekáte,“ dlouhá pomlka, při které se hlasitě vysmrkal, „opravdu už začnu, všiml jsem si, že první řada už si chystá obušky. Buďte prosím trpěliví, filosofie je věda náročná na čas.“ Z davu se ozvala hrubá pohrůžka.
Živoslav se naposledy nervózně poškrábal. „Tak tedy, Svět, jak mi řekli mí kolegové z přírodovědecké fakulty, se skládá hlavně z vody, vzduchu, ohně, země a ropy. Ale už se nezmínili o Plastelíně. Nebo zmínili, ale až později a v jiném kontextu. Řekli mi totiž, že plastelína, ta, kterou my známe a k níž tak slepě vzhlížíme, se vyrábí synteticky a ve světě ji nejsme schopni nalézt.“ Z davu se ozval hlas: „A co hračkářství, tams hledal?“ Mladík nevzrušeně pokračoval: „Kam tedy Bůh všechnu tu plastelínu ukryl?“ Z davu: „Vždyť se prodává v takových těch plastikových pytlíčcích, to seš blbej?“ Snažil se to přehlížet. Co ale nemohl přehlédnout, byla připravující se rajčata v dlaních nejenergičtějších z diváků.
„Ano, možná někteří namítnou, že ji všechnu přeměnil v tu vodu, vzduch a tak dále, ale po pravdě, proč by svět tedy vyráběl zrovna z plastelíny, a ne rovnou z těch surovin?“ pomlka. Hlasité usrkávání vody.
„Došel jsem tedy k závěru, že Bůh, při své bezmezné inteligenci, nevytvářel svět z plastelíny, ale modeloval rovnou. To poukazuje na fakt, že při troše myšlení vám musí dojít pravý důvod tohoto plastelínového dogma. Bádal jsem dál a… Paní, odložte ten nůž, nebo si ublížíte,“ ukázal na ženu v páté řadě, jejíž trpělivost a příčetnost se už dávno vypařila, „a přišel jsem k tomu, že plastelínový mýtus si vymysleli velcí obchodní magnáti, když nevěděli, co s plnými sklady pestrobarevné plastelíny,“ dokončil s úlevou a čekal na hodnocení.
Dostavil se mu aplaus v podobě nadávek a salva shnilých rajčat. Lidé se začali bouřit. Vylezli na pódium a strhli nebohého Pleskoprska na zem, kde jej začali bez milosti lynčovat. Mladík, jehož tělo bylo konstituce velice chatrné, se nemohl náporu rozzuřeného davu nijak bránit.
Přítrž tomu učinil až kantor, jež se postavil mezi žáka a dav. „Chlapče, stojíš si za tímto svým projevem?“ zeptal se ho a posunky naznačoval správnou odpověď. Živoslav se zdvihl na nohy, doušoupal se k pódiu a znovu vystoupil na lepenku: “Ano, stojím!“ zakřičel zatvrzele.
Dav okolo něj se uzavřel...
***
„Ježíši Kriste!“ nadechla se žena v dlouhém, modrém, vlajícím hávu, aby mohla malému nezbedníkovi vyhubovat. Plula na nachovém obláčku a rychle se přibližovala. Malý klučina skryl zakázanou hračku za zády a zatvářil se nevinně.
„To jsem ti neříkala, že si nemáš hrát s tatínkovou plastelínovou stavebnicí, podívej, jak jsi to všechno pomrvil, proč má ten velbloud takové dva nevzhledné hrby? Proč jsi to promáčkl? No jak to vypadá? Tatínek se brzo vrátí, měl jednání ve Val Halle, nesmí to vidět!

 

Komentáře, názory, hodnocení

Calwen von Morgenstern - 14. září 2008 00:35
200307072254abm220l4965.jpg

Qued - 08.Září 2008 14:04
Tak to se omlouvám (jsem nechápavec od přírody, čímž se nechci nijak obhajovat, toho už bylo dost :) To je jen holý fakt.
A mnohokrát a ještě jednou děkuji za podporu :)
 
Qued - 08. září 2008 14:04
qued_antisanta2873.png
Calwen von Morgenstern - 26.Srpna 2008 21:56

Ech, vypadá to, že tě psaní baví. Je to vyčerpávající odpověď. Ano, máš pravdu, nemuseli mu věnovat pozornost všichni a pódium mohlo být tak vyztužené, že udrželo nejen hovořícího, ale i případného dohlížitele a taktéž bandu rozzuřených diváků, pak by se však slušelo napsat, že pódium nebylo z lepenkových krabic, nýbrž z kovových traverz pokrytých lepenkovými krabicemi :D
- To jsou opravdu jen detaily.

Co se týče "absurdna", nebyl jsem pochopen, měl jsem v závorce na mysli pouze slovo "absrudno", že není na místě, neboť to k celé povídce sedne. Povídka je absurdní, vtipná a milá, ale jakmile si zahráváme s povahou lidí, či dogma, či principy světa, dostáváme se na hranu, kdy může čtenáři připadat, že "tohle by se přeci stát nemohlo", ačkoliv pro to nemá vlastně vysvětlení - a to je ono zabíhání do nereálna.

No snad jsem to uvedl na pravou míru, nebo jsem právě ukázal, jak se dva lidi mohou nepochopit ještě víc, než jsem si myslel.

S přáním mnoha plodných dní (literárně), Qued.
 
Calwen von Morgenstern - 26. srpna 2008 21:56
200307072254abm220l4965.jpg
Qued - 20.Srpna 2008 22:15
Děkuji ti :) Ta numerická chyba mne vyděsila *tváře rozpálené do ruda* Ale dovol mi obhájit se; to jsou věci, co dokáže nervozita (máš pravdu, nějak jsem to nevychytala, ale to bych nebyla já, proradná a vyčůraná, abych se z toho, že jsem někde udělala chybu, nesnažila vykroutit), navíc stupínek mohl být vyztužený. Pak bych se ráda vykroutila také z toho, že špatně počítám (což je, chtě nechtě, holý fakt, ach, už to vyšlo na světlo ;)) Posluchači, ač jich tam bylo opravdu hodně, možná panu Pleskoprskovi ze začátku nevěnovali dost pozornosti (napadá mne háčkování dětských čepiček, nebo hledání ztracené náušnice) a zpozorněli až ve chvíli, když se začal štourat v živém. A naposled, snad to nejdůležitější- sice je pravda, že absurdno není na (svém) místě, (nesedí v hledišti; vyvádí nejrůznější alotria, vesele si plujíc vzduchem :), ale dovolím si nesouhlasit, protože jestli bysme si odmysleli ty nereálné, absurdní prvky postavené na hlavu, povídka by byla úplně stejná, jako další miliony v celém vesmíru (čímž nechci říct, že tam, mezi ty miliony, nepatří).

Jinak velice děkuji za vyčerpávající kritiku :)

Sargo - 21.Srpna 2008 14:36
Děkuji :) Těší mě, že se ti můj styl líbí, opravdu velice těší. Dovolte mi tvářit se samolibě- *neskrývaný samolibý úsměv* :)) Nevím, ale se zakončením to byl trochu boj, protože čtenáři velice rychle dojde, jak všecko dopadne a tak jsem si myslela, že není dobré to zbytečně natahovat.

Locutus - 22.Srpna 2008 21:43
Tobě taktéž děkuji :) Můžu se zeptat, jakého autora? :)
 
Locutus - 22. srpna 2008 21:43
locutus21165.jpeg
Vzdáleně mi to připomíná jednu povídku mého oblíbeného autora, ale tohle se mi líbí víc:)
 
Sargo - 21. srpna 2008 14:36
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Áááá, má oblíbená autorka :-))
Pěkné je to, ten styl mi prostě sedí. Pravda, najdou se tu nesrovnalosti - ano, těch tři sta párů očí a vzápětí tisíce hlav - a ten závěrečný monolog mateřský by potřeboval hodně dopilovat - ale líbilo se mi to velmi :-)
 
Qued - 20. srpna 2008 22:15
qued_antisanta2873.png
Dobré, řekl bych že velmi dobré.
Maličko mám potíže s lepenkovou krabicí, na níž mladík stojí, zvláště, když ve stejném světě existuje lepenková krabice, která se po bubnování prstů "vetchého" studenta promáčkne.
Taktéž má potíže s počtem párů očí (na tři sta) a tisícem tváří - ačkoliv ne všechny páry k němu musely vzhlížet.
Taktéž mám trochu problém se smířit s myšlenkou, že student filosofie přednáší kruhu nefilosofů, či zabedněných filosofů.
Líbí se mi prokládání přímé řeči chováním řečníka, na to spousta autorů zapomíná.
Líbí se mi úsměvný způsob vypravování, ačkoliv trochu chvilkami zasahuje do (absurdno zde není na místě) nereálna.
Pozadí myšlenky a narážky na dogma bych se bál posuzovat.

Závěr je zajímavý, podle mě, velmi subjektivní. Já osobně bych se bez tectu za třemi hvězdičkami velmi lehce obešel, myslím si, že jinému čtenáři by ten závěr chyběl.

Líbilo se mi to. :)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.060416221618652 sekund

na začátek stránky