Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Horší než smrtOblíbit

arodjkafinal5054.jpg

Autor: Galad Elen

Sekce: Povídka

Publikováno: 01. února 2005 16:27

Průměrné hodnocení: 9.1, hodnotilo 18 uživatelů [detaily]

 
Je to krátká povídka o tom, že ne vždy je smrt tím největším zlem ...
 
Horší než smrt

Už od nepaměti musí tenhle poutník kráčet napříč zemí a ulevovat nemocným, rozsévat zoufalství nevinným a spravedlnost těm, kteří zhřešili proti lidskosti tím, že někomu upřeli právo žít. Co se však stane, když smrt začne zabíjet pro potěšení a ne jako nositel spravedlnosti? Pak je třeba najít někoho, kdo zabije smrt.

Svět se propadá do zoufalství, lidé umírají z pouhého rozmaru životem znuděné smrti. Nutně se musí něco změnit, musí se najít něco horšího než tenhle nelítostný zabiják. Taková bytost je jen jedna. Byla uvězněna do nejtemnějšího místa světa, aby nemohla ohrozit zemi. Démon z dávných dob, kdy anděl obcoval s ďáblem, nejobávanější netvor, který se má stát spasitelem.
Vládce největší mocnosti se dohodl na tomto řešení s ostatními zástupci lidstva. Mocná armáda pod vlajkou spojeného světa se vydala k jámě zatracení. Místu, které doprovází pověst bezednosti. Na světe už není magie, veškerá byla spotřebována k zabezpečení tohoto vězení. Způsob jeho odemčení byl děděným tajemstvím, nadešel čas jej odhalit. Po několika denním zaklínání se obrovský černý poklop konečně zvedl. Všichni s zatajeným dechem čekali, že se rozpoutá apokalypsa, avšak z jámy vystoupil muž. Byl pravda mohutnější než obyčejní muži, ale nijak zvláš» nevybočoval z normálu. Snad ještě oči, zářily bíle, jako by byly slepé. Muž se rozhlédl kolem sebe, mířila na něj asi tisícovka šípů, mečů a kopí. Démonovi se po tváři rozlil úsměv: „Čemu vděčím za tak milou návštěvu s uvítáním?“ jeho hlas byl hluboký a nijak nepříjemný. Bylo znát, že všichni členové armády jsou zmatení, nevěřili, že toto je nejobávanější tvor celého světa.
Nikdo z mužů neodpověděl. Po chvíli se k démonovi prodral onen poslední mág který odemkl bránu vězení. „Potřebujeme tvou pomoc, potřebujeme zachránit před smrtí.“ Mág dokončil svůj proslov. Celá tisícová armáda se zatajeným dechem čekala, co se bude dít. Napětí bylo takřka hmatatelné. To, co se stalo, nečekal nikdo. Démon se bláznivě rozesmál. Smál se tak, až mu do bílých očí vstoupily slzy. Když se konečně uklidnil, promluvil velmi milým hlasem: „To je vše? Víc nechcete? Já vás mám zachránit? Ale něco za něco. Co nabízíte za spásu vašich mizerných životů?“
V davu to zašumělo, jediný mág stál beze slova. Teprve po dlouhé odmlce roztřeseným hlasem promluvil k stále s usmívajícímu démonovi: „Svobodu a mír“ Další smích nepřišel, naopak, démon se sklonil k mnohem menšímu muži a z hrdla se mu vydral hlas, který způsoboval chlad běhající po zádech: „Svobodu si můžu vzít kdykoliv se mi zlíbí a proč toužit po míru? Bez války by mrchožrouti zdechli, ale jsem pro každou zábavu, můžeme jít?“ Těm, kteří tento proslov slyšeli, zůstala ústa dokořán. Rozhodně si jednání s démonem nepředstavovali takto. Očekávali, že ho bezedné vězení naučilo respektu, ale byl jejich jedinou nadějí.
Velmi neochotně se celá armáda dala do pohybu. Démon kráčel takřka zvesela uprostřed všech. Zbraně na něj nepřestaly mířit, ale on je snad ani nevnímal. Scéna vypadala komicky, ale ti, jejichž život visel na vlásku, se nesmáli. „Kam vůbec jdeme?“ zeptal se mimoděk démon mága. „K vládci největší mocnosti, on ví, kde najít smrt a chce ti dát možnost vyzbrojit se k souboji.“ Démon přikývl. Kdyby mu tenkrát někdo viděl do mysli, raději by se vrhl do chřtánu draka.
Cesta probíhala bez sebemenších problémů. Během noci byl Bělooký, jak ho všichni nazývali, střežen několika desítkami vojáků. Nepokusil se o nic, spokojeně spal celou noc a ráno s úsměvem pokračoval v cestě.
Po týdenním putování konečně mezi kopci zasvítily věže města Unicorn, nejkrásnějšího a nejmocnějšího města, kde chovali poslední stádo jednorožců na světe. „Moc pěkné, slyšel jsem, že maso jednorožců je velmi chutné.“ Démonova poznámka nikoho nepobavila. Lidé ta posvátná zvířata zbožňovali a jejich zabití bylo hříchem nejhorším. Na vražedné pohledy démon jen pokrčil rameny. Armáda prošla bránou, jejíž věže měly tvar rohu jednorožce, spirálně vinuté špice. Celé město zářilo jako zrcadlo na slunci. Bělooký šel se zavřenýma očima, zdálo se, že i tak vidí. Odraz světla ho bodal jako nůž. Temná jáma přece jen zanechala následky.
Desítka vojáků spolu s démonem předstoupila před vládce. Všichni poklekli, jen Bělooký s obvyklým úsměvem stál a postaršího muže na skleněném trůně si se zájmem prohlížel. „Už chápu, proč chcete zabít smrt, šlape vám na paty, ale stáří neuniknete.“ Nastalo hrobové ticho, takovou drzost si ještě nikdo nedovolil. Vládce se zvedl z trůnu, nestál příliš pevně. „Vím, proč jsi tak nebezpečný, myslí ti to moc rychle.“ Démon uznale přikývl, pochopil, že trefil do černého. Nikomu z přítomných nedošlo, o čem se to vlastně ti dva baví.
Bělooký stál v kruhové místnosti, z celé té naleštěnosti všude kolem se mu už dělalo špatně. Právě si oblékal bělostnou zbroj. V mysli přemítal o tom, zda by smrt neumřel smíchy, až ho uvidí v blýskavé parádě. Když bylo brnění na svém místě, všechny přezky upevněny, uchopil do pravé ruky meč. Meč, jehož rukoje» měla tvar hlavy jednorožce, jak jinak. „Začínám to zvíře opravdu nesnášet.“ Vrčel démon pro sebe a nasadil si přilbu, byl připraven.
Znovu předstoupil před vládce, zdálo se mu, že za těch několik málo hodin zestárl muž aspoň o pět let. Čas je neúprosný a pozdržet se dá jen na chvíli, nakonec se řetěz vždycky přetrhne, by» je sebepevnější. Démon v tichosti stál a čekal na instrukce, které mu napoví, kde smrt najít. Vládce si jej uznale prohlédl, v bílé zbroji působil impozantně. V jeden okamžik mu dokonce blesklo hlavou, že je škoda ho posílat do tak nevyrovnané bitvy. Myšlenku však rychle zaplašil a rukou pokynul vedle stojícímu vojáku. Ten mu podal mapu. „Podle posledních informací smrt řádí v jedné vesnici nedaleko odtud. Tahle mapa tě tam bezpečně zavede. Pak už je jen na tobě, jak si povedeš dál.“ Vládce mluvil tiše. Pak natáhl ruku s mapou před sebe. Démon ji s děkovným gestem přijal. Pak beze slova odešel. Shrbený muž na trůně si oddychl a hlavu složil do dlaní.
Vesnice vypadala jako po vpádu armády. Bylo znát, že si smrt opravdu svou nadvládu užívá. Bělooký procházel mezi pobořenými domy, překračoval mrtvoly. Vyrušil ho křik, prudce otočil hlavu napravo, odkud srdceryvný zvuk vycházel, ze dveří jedné dosud stojící budovy vyběhla žena. Hned za ní postava v černém plášti, velmi pohledný muž se stříbrnými vlasy, které měl na zátylku svázány černou stuhou. Smrt máchl rukou směrem k zděšené ženě, ta začala křičet ještě víc. Pak bylo ticho, její tělo se svezlo k zemi, jako by někdo prostě přetrhl nit. Démon se usmál, našel svůj cíl. „Buď zdráv, drahý příteli, právě tebe jsem hledal.“ Smrt se otočil k odvážlivci, který jej oslovil. Jakmile se jeho oči zastavily na postavě v bílém, vytřeštil oči. Mírně se zachvěl. Pak zprudka trhl rukou proti původci strachu, který mu prostupoval celým tělem. Bělooký se jen usmál a ladným pohybem uskočil stranou. Smrt ten pohyb ani nestihl zaznamenat. Poprvé v životě pocítil zoufalství. „Nebudeme to zdržovat, co ty na to?“ ten ledový klid čišící z démonova hlasu byl děsivý. Postava stojící naproti němu se roztřásla, bylo jasné, že osud celoživotního zabijáka je zpečetěn.
Démon klidně došel až k smrti, pak ho téměř něžně uchopil za hlavu. „Neboj se, nebude to bolet, slibuji. Vždycky jsi věděl, že tam někde jsem a čekám jen na příležitost.“
Hlasité křupnutí se rozlehlo tichými ruinami vesnice. Pak tlumené žuchnutí a vzdalující se pohvizdování. V tu chvíli nikdo netušil, že na temný trůn dosadili vládce, proti němuž byl smrt vrátným do ráje.
 

Komentáře, názory, hodnocení

PsychoP - 02. července 2006 22:15
falling8927.jpg
odporné xDDDDD tohle prostě nemělo chybu!!! a ta pointa... tohle prostě nepotřebuje pokračování... ztratilo by to své kouzlo... ;o)
 
manve - 16. srpna 2005 22:33
mameluk648011001416.jpeg
Skvělý ...
Líbí se mi představa jak rytíř v bílé zbroji skrápí krví posledního jednorožce anglickej trávník v královském parčíku ...
 
Psi-Kotix - datum neznámé
ca00wc9r2390.gif
[APLAUS] Výborný příběh, velmi čtivý. Nad tou pointou se musí vážně zamyslet.
 
Salermon - datum neznámé
pegasca52681.jpg
No, já už jsem ti svůj názor řekla ve škole a myslím, že to dady docela vystihli...už není co dodat.
 
Hitomi - datum neznámé
mal315776.jpg
IMHO tohle uz pokracovat nemuze, nemelo by cenu to rozpitvavat, jen at si ctenar udela obrazek sam...nemam pravdu ? ^_^
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Tam šlo především o to, že Démon byl absolutní pohodář, kterej si s ničím nedělal hlavu. Prostě kliďas.
 
greenleader - datum neznámé
untitled42828023.jpg
Ahoj, Dal som ti 8.

Pekna uvaha, ale povedal by som, ze nedotiahnuta dokonca. Clovek si dokaze koniec vysvetlit, no urobil by som pokracovanie, viac rozvinul citenie Demona medzi ludmi ktori ho ziadaju o pomoc. Smrt Smrti bola celkom romanticka, ale predsa len...Kto by chcel aby Smrt zomrela romanticky???
 
Hitomi - datum neznámé
mal315776.jpg
moc pekne, akorat si me pripravila o dokonceni jedne me povidky ^_^
 
Gallen - datum neznámé
gallen8813.jpg
jo, taky se mě to líbilo... =-)
 
Ramirez - datum neznámé
ickuz116t2370.gif
Velmi dobrý, možná by to chtělo pokračování....
 
tlustý Míra - datum neznámé
snmek0985281.jpg
to bylo hodně solidní
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Teda řeknu Ti že je to velice dobré...Dala jsem Ti 10 opravdu se mi to velice líbilo !!
 
Galad Elen - datum neznámé
arodjkafinal5054.jpg
Děkuju všem...mimochodem, tato povídka vznikala o hodinách matematiky. Hlas naší učitelky je velmi uspávající a inspirující:-)
 
nagas - datum neznámé
0adrian_smith_korpus_festerheart1752.jpg
jj hodně povedené a zajímavý námět..........
 
Raia - datum neznámé
myth1165374.jpg
Super, co vic dodat.
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Nevím, začátek na mě nezapůsobil, dala by se tam vybudovat mnohem lepší atmosféra. Konec už byl dobrý, ten se mi líbil.
 
Fistandantilus - datum neznámé
fuck_y2031.jpg
Vynikající ...
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.083199977874756 sekund

na začátek stránky