Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Rozsévač Větru - PrologOblíbit

275373_1455282212_1251672404_n504.jpg

Autor: Siobhan

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 24. září 2008 11:17

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Zdravím všechny jejichž pohled se zastavil právě zde. Jak už názvu vyplývá to co se v příští chvíli možná rozhodnete číst je prologem k budoucímu příběhu. Pokud se tedy chystáte číst tento prolog jen do toho. Budu ráda. Komentáře jsou vítány s otevřenou náručí.
 


„Jsi tam, Eleanor? Haloo?“ volá ženský hlas do telefonu.
„Ano jsem tu, Elis. Co se děje, že mi voláš v tuhle noční dobu?“ odpovídá unavený hlas patřící též nějaké dámě.
„Víš jak jsem si koupila ty testy... no přesně ty... Hádej co mi vyšlo, El.“ Hlas oné volající zpočátku překypuje radostí a nedočkavostí sdělit své kamarádce novinu, kterou ona sama ví teprve pár minut.
„Ne Elis! Ty si děláš srandu! Je to pozitivní, že jo?“ ospalý hlas se rázem změnil na čilý, zvědavý, nadšený.
„Je. Jsem v tom, El. Jsem v tom!“ na druhé straně je slyšet radostný smích. Nepochybně tam padlo i pár slziček štěstí.
„Počkej. Brzdi, Elisabeth. Brzdi! A jak chceš to mimino zaopatřit? Vždyť... vždyť ani nevíš, kdo je otec. Nebo snad ano?“ Eleanořin hlas je starostlivý. I přesto, že se ženy nevidí, dokáže budoucí maminka říct, že se její kamarádka mračí.
„Ale no tak, El. Nebuď tak uťáplá. Existují přece sociální podpory a navíc mám přeci tebe. Určitě mi s tím pomůžeš, že jo. Budeme toho muset ještě spoustu zařídit. Postýlku, pokojíček...“

----------



O devět měsíců později

Slunce už dávno přenechalo vládu měsíci a samo šlo vzbudit lidi na druhé straně zeměkoule. Hvězdy září jasně jako každou noc, třpytivé šedivé oko shlíží na spící obyvatele Londýna. Jenže ne každý této noci ulehl.
Píše se 23.9. roku 1992. Ručička na hodinách v kuchyni se lenivě posunula o minutu blíže ke tři čtvrtě na devět večer. Ve vedlejší místnosti je slyšet občasný křik, vzdechy, též tlumený hlas, který snaží někoho uklidnit.
„Vydrž, Elis. Hned to bude. Stejně si myslím, že jsme měli zavolat pro nějakou porodní bábu. Bylo by to lepší. Jistější jak pro tebe, tak i pro to malé,“ promlouvá tichý, soustředěný hlas ženy klečící u rozkroku rodičky, snažíc se jí pomoci při porodu.
„Ne... nechci tu nikoho, El... zvládnu... to...“ odpoví Elisabeth vyčerpaně, avšak zazní tam i jistá odhodlanost, načež je její vysilující odpověď následována křikem plným bolesti, která byla vyvolána další kontrakcí, pak už jen hluboké nádechy a výdechy, jak se mladinká dívka snaží zůstat při vědomí. Budoucí maminka je střední postavy s oválným obličejem a černými vlasy jako sama noc, které jsou nyní slepené potem. Věkem je spíš na čerstvou absolventku vysoké školy. Vlastně to ani není daleko od pravdy. Jindy veselé, tmavě modré oči jsou nyní plné zoufalství a proseb o vysvobození z utrpení.
„Už to bude jen chvilinku. Slibuju. Hlavně tlač,“ uklidňuje Eleanor svoji nejlepší kamarádku, když zachytí její pohled. Tato malinká dáma, středních let, lehce podsadité postavy, s buclatým obličejíkem a smaragdově zelenýma očima zná Elisabeth snad celé věky. Aspoň jí to tak přijde, i když se poznali teprve před sedmi lety. Pohled se jí opět stočí k jejímu klínu, kde vyhlíží hlavičku přicházející miminka. Netrvá to dlouho a hlavička už je vidět.
„Tak, Elis. Už ji vidím. Teď pořádně zatlač,“ přikáže jí jemně, přičemž se připraví na odebrání novorozeněte z těla ženy před ní.
„Já... já už nemůžu...“ vzdychne rodička bezmocně, vysíleně spolu s protestným zakroucením hlavou.
„Dělej! Zatlač! Za chvíli už bude po všem. Už tě nebude nic bolet. Budeš mít pokoj,“ hlas její kamarádky přešel z přátelského na ostrý, nepřipouštějící odpověď ne. Také v něm byla znát jistá nervozita. Kdo by si kdy pomyslel, že žena, která pracuje jako advokátka, bude někdy dělat porodní bábu? Jak Eleanor přikázala, tak se stalo. Budoucí maminka skutečně zatlačila. Děťátko bylo na světě.
‚Rychle zavázat pupeční šňůru. Přestřihnout. Omýt dítě. Zabalit. Utišit ať tolik nekřičí. Počkat... Ještě zkontrolovat pohlaví,‘ říká si v duchu právnička, zatímco provádí jednotlivé úkony.
„Elis, Elisabeth, máš krásnou holčičku. Podívej, E...“ hlas se jí zadrhne v hrdle. Jako by se tam během chvíle vytvořil obrovský knedlík a usadil se v krku. Její nejlepší kamarádka se nehýbala, nemluvila, nedýchala... jen koukala někam za ní svýma nebesky modrýma očima, nyní bez jakékoliv emoce. Jako oči mrtvého.

----------



Osamělé kroky zněly ulicí, kde již nebylo nikoho. Uplynuly asi tři hodiny od té tragédie. Policie se ptala na všechno. Na to, co dávalo smysl, i to, co ne. Teď už určitě odváželi její bývalou přítelkyni někam do krematoria, kde jí spálí. Ukápla slza. Uzlíček, který žena držela v rukách, se zavrtěl.
„Neboj, maličká. Všechno bude v pořádku. Nemohla jsem tě nechat jim. Určitě by tě šoupli do domova dětí u Sv. Patrika. Tam tě nechci poslat. Tam ne,“ promluvila žena mateřsky na děťátko ve své náruči. Ze zavinovačky vykukovala jen hlavička z níž na Eleanor vzhlížely dvě zvědavé tmavě modré oči. Tak moc podobné jejím. Další slza.
‚Nemůžu si tě nechat, ač bych chtěla. Nemůžu. Mám práci,‘ očisťovala sebe sama od toho, co se chystala udělat. Než v tom ale stačila pokračovat uviděla před sebou velký dům podobný sídlu boháče. Ve skutečnosti to byl dětský domov Sv. Essety. Široko daleko známý jako nejvybavenější pro děti, které matky nechtěly, nebo si je nemohly nechat. Advokátka vstoupila na pozemky ústavu bez jediného slova, bez jediného pohledu na tři hodiny staré dítě. Věděla, že kdyby mu věnovala byť jediný, nedokázala by se jí vzdát. Došla až ke dveřím, vedle nichž byl otvor do tzv. baby-boxu, tam se na chvíli zastavila.
„Jsme tu holčičko. Jsme tu. Tady ti bude dobře, uvidíš. Tvoje maminka by to tak určitě chtěla,“ promluvila El tiše k holčičce, kterou přidržovala u hrudi. Otevřela víko, načež se před ní objevil malý prostůrek, kam měla děťátko položit. Přišel jí tak malý, že se zdráhala tam dívenku položit. Jenže nemohla jinak. Nechat ji venku by znamenalo jistou smrt pro tak malé dítě. Proto tedy učinila snad nejtěžší rozhodnutí svého života. Opatrně, aby se malá o nic nebouchla, ji vložila do komůrky. Poté z kapsy vytáhla papírek, na kterém bylo něco napsáno. Položila ho holčičce na tělíčko. Ona, jako by vycítila, že jí opět někdo opouští, začala pofňukávat.
„Ne, prosím. Hlavně neplakej. Pššš, bude to dobrý. Uvidíš,“ snažila se ji Eleanor uklidnit, i když sama měla problémy s tím, aby se nerozbrečela.
‚Jestli tu budeš ještě chvíli stát, tak už se odsud nehneš,‘ našeptával jí tichý hlásek do ucha. Naposledy se zadívala do těch očí, které se touhle chvílí plnily slzičkami, s tím zavřela víko, aby alespoň trochu ztlumila rostoucí pláč dcery její kamarádky. Zazvonila na zvonek, který byl hned vedle. O nanosekundu později už cupitala pryč, nechávajíc miminko za sebou. Věděla, že si to bude vyčítat až do konce svého života. Ale bylo to tak nejlepší pro obě. Nebo snad jen pro El?

----------



„Pane, už víme, kde to dítě je,“ ozval se hlas, který byl značně zkreslený bručením vysílačky.
„Dobrá. Chci, aby od této chvíli vždy někdo sledoval ten dům. Aby dával pozor na to mimino jak poroste a bude dospívat. Zavolejte si tam Henryho. Pověřuji ho hlídáním,“ odpoví hluboký, melodický hlas do mikrofonu.
„Ano, pane. Zavolám mu, pane,“ znovu ten samý hlas s jistou dávkou respektu.
‚Skvěle. Tak tohle bychom měli. Pánové nezklamali,‘ pomyslí si neznámý zpoza mahagonového stolu ve své pracovně. Potěšený úsměv, který se mu v první chvíli rozlil po tváři však nyní vystřídal zamračený výraz. S touto chvílí nastaly starosti

----------



Pomalé šoupavé kroky byly slyšet halou. Rozhodně nikam nespěchali. Po chvíli se nakonec dostali až ke skřínce. To co uviděly oči vychovatelky, když skříňku otevřela, ji ani nijak nezarazilo.
„Vypadá to, že máme nového přírůstka, Mary Ann,“ zvolala starší dáma, jejímiž vlasy už lehce proplétaly šediny. Opatrně vyjmula miminko sotva čtyři hodiny staré. Mezitím už u ní byla i její pomocnice Mary Ann. Otočila se i s dítětem a šla pryč, její pomocnice si však všimla něčeho na zemi. Vypadalo to jako papírek. Zvedla jej a rychle ho přejela pohledem. Následovně se jí na tváři rozhostil úsměv.
„Dokonce nám tady maminka nechala i jméno, Adriano,“ zvolala Mary Ann a nesla v ruce kousek toho papíru na němž byla tři slova, která pečovatelkám zajisté ulehčí práci: Lorane Manon Garwood.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eygam - 20. října 2008 22:58
upr84.gif
psychop - 19.Října 2008 21:11
To je jedno, všimnul jsem si toho asi dvakrát, takže předpokládám, že je toho tolik, že na to nemá nervy nikdo :-)
 
PsychoP - 19. října 2008 21:11
falling8927.jpg
Eygam - 17.Října 2008 17:36
Nemám nervy znovu hledat, kde jsem to neopravil...
 
Eygam - 17. října 2008 17:36
upr84.gif
Kromě toho, aby ses vyhnul gramatickým chybám, popisům ženký mentality, logickým zádrhelům a porodům, taky se vyhybej klišé v popisu. Protože "oči plné zoufalství" a "vlasy černé jako sama noc" jsou...no prostě klišé.
A taky se nauč skloňovat ona.
 
Sargo - 15. října 2008 09:43
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Doporučuji se vyhnout takovým věcem, jako je detailnější popis porodu (a ostatně detailnější popis čehokoli), o kterém dotyčný zjevně ví jenom to, co se dozvěděl z amerických filmů (kde v každém zaseknutém výtahu zásadně uvízne jedna těhule, která vzápětí začne překotně rodit). Též mě nenapadá jediný způsob, jak by se dalo TAKHLE umřít. A vůbec to celý nedává smysl z dvaceti dalších důvodů, o kterých se raději nebudu rozepisovat :-D
S tou policií to taky nedávalo smysl - určitě by ji nepustili tak brzy a docela určitě by jí nenechali to dítě.
Nicméně dalo to prostor pro oblíbenou výchozí situaci - nebohý sirotek se jménem, které zní, jako by se mu chtěl někdo pomstít, nám pěkně poroste a začne v sobě nepochybně objevovat zvláštní schopnosti.
Budiž - napsané je to docela dobře a třeba se z toho něco zajímavého vyklube. :-)
 
PsychoP - 15. října 2008 08:55
falling8927.jpg
Doporučuji začít si dávat větší pozor na shodu přísudku s podmětem a hlavně po sobě text kontrolovat a snažit se pilovat chybičky. Krom toho si myslím, že by neuškodilo dát to k přečtení nějaké ženě, dívce, či kterékoliv jiné příslušnici tohoto specifického pohlaví, tak odlišného svou mentalitou od toho našeho. Rozhodně by ti mohly mnohé poradit co se některých logických věcí týká.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.074826955795288 sekund

na začátek stránky