Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Ďábelská hraOblíbit

sansa_by_akizhao_anik9983.jpg

Autor: Qenett

Sekce: Povídka

Publikováno: 03. listopadu 2008 17:37

Průměrné hodnocení: 9.7, hodnotilo 6 uživatelů [detaily]

 
Tuto povídku jsem psala v této před Mikulášské náladě, kdy můj mladší bratr dostal za úkol do školy napsat vypravování na téma "Moje setkání s Andělem, čertem a Mikulášem"
A to mě namotivovalo pro toto dílko. Snad jen s rozdílem, že s Mikulášem nemá nic společného ...
 


Žena pomalu kráčela temnou ulicí. Světlo z pouličních svítilen se odráželo v jejích uhlových vlasech. Krásná, ďábelsky krásná.
Muž za oknem oprýskaného domu řve na svou ženu, bije ji, sotva se udrží na nohou, opilec. Kráska na ulici se rozesměje, v rudých očích jí zajiskří. Pošle dvojici polibek, proplouvá vzduchem, až se vtiskne na tvář obou lidí. Manželka za oknem se ještě více rozkřičí, mrskne po svém muži ovladač na televizi. Ten si to jistě nenechá líbit, shodí na ni židli, nezajímají ho její výkřiky bolesti. Žena v rudém plášti to však již nevidí, jde dál špinavou ulicí, po mokré silnici s kalužemi po nedávném dešti.
Drobounká holčička za dalším oknem se pere se svým starším bráškou. Přetahují se o velkého plyšového psa. Druhou rukou se mrskají jinými hračkami, křičí a hádají se. Na tvářích jim přistanou polibky spokojeně se usmívající ženy na ulici. Chlapec prudce škubne, zvuk trhající se látky a dívenka propukne v pláč. Maminka se bude zlobit, jistě jí zakáže večerníček, bude muset nohu přišít.
Tichou ulicí se ozývají podpatky kráčející k dalšímu domu. Žena nasaje vzduch nočního večera, plného zloby a nenávisti, strachu, bolesti. Plného hříchů smrtelných lidí.
Úsměv na tváři jí ztvrdne. Za oknem spatří rodinu, poklidně sedící u prostřeného stolu. Ruce sepjaté v motlitbě díků. Polibek hříchu neškodně propluje kolem tváří modlících se rodičů. Neuškodí jim, nenajde půdu zloby, na které by se uchytil a rozrostl. Žena vztekle zasyčí, nemůže se na ně dívat dlouho. Však poslední pohled ji na tváři vykouzlí znovu úsměv. Pohyb chlapcovi nožky pod stolem, směřující k noze bratra. I tak málo stačí k zasazení polibku.
Matka zvedne oči od svíce a položí synovi ruku na rameno a potichu ho napomene. Rudý polibek letící vzduchem narazí do perleťového srdce, které se najednou objevilo u chlapcovy tváře.
"Gabriello, Gabriello, kdy pochopíš, že tohle nemá smysl?" promluví žena do zdánlivě prázdné ulice. Jakoby odnikud vystoupí mladá dívka, zlaté vlasy vlnící se ve větru spadají přes blankytně modrý plášť. Klidný pohled plný lásky a milosti odvrátí od modlící se rodinky a směřuje ho ke druhé ženě.
"Za chvíli ten kluk začne kňučet, že už nemůže, že mu to nechutná a že se chce jít radši dívat na televizi. Maminka ho napomene, a tatínek řekne, že kriminálka, co dávají, stejně není pro něj. Uražený, se slzami na krajíčku bouchne dveřmi," pokračuje žena v rudém. "Všichni lidé jsou plni hříchu a zloby, mé polibky jim jen dodávají sílu je činit. Odvahu, která jim, zbabělcům, chybí. Tvá srdíčka je ale nezastaví."
Gabriella se znovu podívá do okna. "Možná ano. Zavře se do svého pokoje, rozvzlyká do polštáře v chvilkové nenávisti. Ale před usnutím se stejně znovu pomodlí svou modlitbičku za rodiče." odpoví s klidným úsměvem.
Rudá žena pokrčí rameny. "Pche, teď možná. Je ještě dítě se zatemnělým mozkem. Vyroste z něj jen další pubertální fracek. A opilec jako tamten."
Kývne hlavou směrem k prvnímu oknu. Teď už je za ním ticho, žena nejspíše bolestně sténá zamčená v ložnici, strachy objímající vyděšené děti. Nemusí se však bát, muž se raději vrátil do hospody.
"Drahá Altariel, to si nemyslím. Je to hodný chlapec, nadaný. Půjde na vysokou školu, vystuduje medicínu a bude pomáhat lidem od bolestí. Má velké srdce."
"Velké, to tedy ano. Jen do něj píchnout špendlíkem a rozletí se jak nafukovací balónek," odpoví posměšně ďáblice. "Co bys řekla na soukromý souboj? Pravidla znáš, bez žádných dalších. Jen ty, já a tenhle hoch," zářivě se usměje, jiskřičky v očích se jí rozsvítí v očekávání.
Druhá žena se podívá do okna na malého chlapce. Věří, že ho Altariel nedostane, nesvede ho na scestí a špatnou stranu. Ale má dát v šanc ubohé nevinné dítěte?
"Nejsem na hazardní hry, my andělé to nemáme v povaze," usměje se nakonec.
"Bojíš se? Když má tak velké srdce, jak říkáš, proč hazardní hra?" usměje se Altariel provokativně. "Pokud vyhraješ, dostaneš tamtoho opilce. Za svůj život už spáchal tolik zla, kolik ho za život nemůže napravit. Ale máš mé slovo, nedotknu se."
Gabriella chvíli mlčí, ohlédne se po tmavém okně, za kterým ještě před chvílí létalo nádobí.
"Dobrá tedy," řekne tiše. Natáhne ruku a rudá žena ji s vítězoslavným úsměvem stiskne. Chlapce za oknem teď čeká těžká zkouška, o které nemá ani potuchy. Bude se těšit z nadměrné přízně a polibků zla, Ďábel se nevzdá a o to více se ho bude snažit získat. Ale chlapec mu nebude čelit sám. Jeho strážný anděl bude stát vždy za ním, bojovat po jeho boku a snažit se udržet ho na správné cestě dobra.
"Je mi potěšením, změřit s tebou své síly. Nashle, andílku."
 

Komentáře, názory, hodnocení

Taron - 16. prosince 2008 20:22
sadakoeye-ikona7763.jpg
Pěkné... :)
Články jsem tu už dlouho nečetl, ale zlákat jsem se tentokráte nechal a rozhodně ani po tak krátkém dílku nelituji. Je to čtivé a inspirativní. Máš dobrou fantazii.

Bral bych i pokračování. :D
 
Qenett - 12. prosince 2008 23:59
sansa_by_akizhao_anik9983.jpg
Všem moc děkuju, takovéhle komentáře se taky moc pěkně čtou XD
 
Darksy - 12. prosince 2008 15:39
moniii4054.jpg
Je to moc hezké, čtivé...nemám, co vytknout:)
 
Siggrietta - 12. prosince 2008 15:03
deedikonka546.jpg
Fakt pěkný :D Zajímavé téma, dobře se to čte. Moc se mi to líbilo.
 
Eithné - 11. prosince 2008 18:20
dub2857.jpg
Ano, ano, skvělý motiv, sem tam neobratnost, dalo by se to více propracovat, ale ve výsledku je to dobré. Má to rozhodně potenciál a autorka jakbysmet, docela ráda bych si od ní přečetla něco dalšího ;-)
 
Balduran - 11. prosince 2008 12:48
8876_6de93756.jpeg
Skvělé ... dobře se to četlo a opravdu se mi to líbilo ... :)
 
Lord Rahen - 10. prosince 2008 17:37
aragorn63273418.jpg
Pár slov, pár vět a co z toho může vniknout, když se přidá odvaha a fantazie...

Paráda!!!
 
Sargo - 10. prosince 2008 10:21
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Má to rozhodně své kouzlo a takové pojetí se mi líbí. Občasné slohové neobratnosti či jazyková klišé ani moc nevadí - odhaduji spíše mladší, ale ne úplně, autorku na dobré cestě ;-)
 
PsychoP - 08. prosince 2008 13:30
falling8927.jpg
Každý má na rameni d'ábla i anděla. Je jen na něm, kterého z nich bude poslouchat. Občas vyhraje ten, občas ten druhý. Jen úplné odevzdání se té či oné straně může být skutečně rozhodující.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.079725980758667 sekund

na začátek stránky