Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tak už si mě vem...Oblíbit

moniii4054.jpg

Autor: Darksy

Sekce: Povídka

Publikováno: 03. února 2009 18:42

Průměrné hodnocení: 9.2, hodnotilo 5 uživatelů [detaily]

 
Tak tohle jsem psala, když jsem byla nemocná...Bylo mi opravdu dost mizerně...myslím, že je to i vidět:D
 


Otočila jsem se, abych pohlédla do zrcadla… Nejprve jsem spatřila zamlžené sklo se spoustou zaschlých kapek vody, po kterých zbyl vodní kámen a utvořil tak jejich dokonalou kopii. Přitáhla jsem ručník omotaný okolo těla a cíp zastrčila nad prsy pod stažený okraj.
Prohrábla jsem mokré vlasy prsty, takže na nich zůstaly kapičky vody a skapávaly na chlupatý koberec pod mýma nohama.
Zaostřila jsem zrak a zadívala se na svůj odraz v zrcadle. Na pobledlé tváři jsem spatřila jen málo známek života. Byly to snad jen oči, co ještě připomínaly, že mě bezmoc nezmohla v plné míře. Modře se zaleskly tou špetkou naděje mezi nezdravými kruhy okolo nich. Tmavé řasy klesly dolů a obraz mého obličeje na okamžik zmizel. Jako kdybych stále doufala, že když je otevřu, budou kruhy pod očima, prosvítající pleť a zarudlá bělma pryč.
Nebyly.
Otevřela jsem dveře koupelny a ovanul mě studený závan, pára se vyvalila do předsíně.
Chlad mě vrátil do reality. Nebylo už pomoci. Všichni, včetně mě, to věděli. Každý se ke mně choval, jako když mě vidí naposledy ve svém životě. Život… to bylo to, co už mi nikdo nemohl vzít. Zbylo ho ve mně tak nepatrné množství, že by s ním sotva naplnil čajovou lžičku.
Prohlédla jsem si husí kůži na vyhublých pažích a vyšla z koupelny. Zmáčkla jsem spínač na varné konvici a nasypala do hrnku dvě lžičky rozpustné kávy. Konvice překvapivě rychle vypnula a já nalila horkou vodu do poloviny hrnku. Dolila jsem kávu mlékem a schoulila se v mokrém ručníku na gauč s hrnkem v rukou.
Před měsícem bych si s úsměvem na tváři pustila ranní zprávy a kávu hned začala upíjet. Spěchala bych do práce, abych vše stihla. Před měsícem bylo všechno jinak. Ještě jsem měla pro co žít. Měla jsem pro co bojovat. Mohla jsem se uzdravit.
Pevně jsem sevřela víčka k sobě. Vzápětí jsem zalitovala. Opět mi prolétl hlavou ten obraz. Televize byla jen kulisou při pondělní snídani. Dávali zprávy. Nějaký zločinec se dostal z vězení, žena vykradla své vlastní pracoviště, let čtyřistadva měl nehodu… Živě jsem si vybavila ten pocit, co mi tenkrát prolétl hrudí, když jsem zvedla hlavu a podívala se na obrazovku. Strojená blondýna hlásila, že po letadle se stále pátrá, ale podle výpočtů je téměř jisté, že skončilo na dně oceánu.
Obraz vystřídal další…
Matka stála proti mně se svým zářivým úsměvem a míchala omáčku na rodinnou večeři.
„Pojeď s námi, Hell, bude to pro tebe prospěšné, trocha odpočinku… Vždyť jedeme všichni. Navíc ta tvoje nemoc… Víš, co říkal doktor. Potřebuješ hlavně psychický odpočinek. Neměla by ses rozrušovat a zvládneš to. Spolu s léky.“ Její výraz trochu zesmutněl. Nerada mluvila o mém „problému“, jak jsme tomu říkali s otcem.
„Víš, že mám teď spoustu práce, mami. Tu nemoc mám pod kontrolou. Jedete celá rodina, vystačíte si i beze mě.“

Rychle jsem otevřela oči, abych před tím unikla. Ale i s otevřenýma očima jsem se nemohla zbavit hlasu moderátorky zpráv, která mi znovu a znovu říkala, že nikdo z letadla pravděpodobně nepřežil. Hlas doktora, který mi oznamoval, že se mu to nelíbí. Že se horším s každým dalším dnem od té nehody. Že pokud takhle budu pokračovat, dožene mě nemoc mnohem rychleji. Dohnala. Měl pravdu. Ale co na tom záleželo? Měla jsem zemřít se svou rodinou. Společně na cestě do Miami. Cítila jsem zoufalost, zimu, strach… smrt.
„Tak si mě už vem…“ zašeptala jsem promodralými rty a ozvala se hlasitá rána, jak se hrnek s kávou roztříštil na podlaze. Začínala jsem vidět rozmazaně a bolest břicha už mě téměř stravovala. Hlava mi třeštila v opakovatelných migrénách a končetiny vypovídaly službu. Každý další nádech byl slabší, až pohyb hrudníku úplně ustal.

V tichém obývacím pokoji se ozval tón záznamníku.
„Hell?! Až dorazíš domů, zavolej, to jsem já, máma! Všichni jsme v naprostém pořádku. Nemohli nás najít, ale už jsme na cestě domů… Mám tě ráda.“
 

Komentáře, názory, hodnocení

Matmas - 26. února 2009 23:20
elf257929819.jpg
Pěkné... popisů tak akorát - tam kde jsou třeba nechybí, tam kde má pracovat fantazie nechávají prostor; možná předvídatelné, ale má to atmosféru a schopnost vtáhnout. Paráda
 
Darksy - 26. února 2009 08:18
moniii4054.jpg
Prasek323 - 24.Února 2009 19:09
To máš pravdu, jde to tak i tak...možná by tvá verze byla lepší,ale co je napsáno...:))Jinak traktůrky v kávové sedlině by byly fakt super:D
 
Prasek323 - 24. února 2009 19:09
aura2-png-male3891.png
Darksy - 24.Února 2009 10:54
Tak některé nemoci nepotřebují ani polovinu, aby dosáhly svého vrcholu... navíc při tom šoku, v kterém ona dívčina byla, mohla prostě jenom dostat infarkt nebo tak něco - kde jí oslabené tělo dvakrát nepomohlo... co chci říct je, že vrahem nemusela být přímo ta nemoc, mohla bejt jenom podporujícím aspektem...

a vážně si myslím, že by je nehledali měsíc... ale stejně tak se můžeme bavit, jestli má kávová sedlina podobu kytičky nebo traktůrku... XD ale máš pravdu, nemožné to není :)
 
Ocel - 24. února 2009 11:23
30475459.gif
Možná to bylo drobet klišé a to hlavně ten konec ze záznamníku, ale zpracování bylo prostě úžasné a veškeré konstrukty líbivé. Tohle je zase po delší době Opravdu Kvalitní Kousek OKK.
Chválím 9 body, zaslouženě.
 
Darksy - 24. února 2009 10:54
moniii4054.jpg
Prasek323 - 23.Února 2009 20:53
No tak může se to stát, navíc, aby se ta nemoc tolik zhoršila aspoň měsíc potřebuje...A myslím, že to není nemožné:)


Galad Elen - 24.Února 2009 08:09
Děkuji, jsem ráda, že jsem se někomu trefila do vkusu:))
 
Galad Elen - 24. února 2009 08:09
arodjkafinal5054.jpg
Hmmm....dost dobrý, opravdu se mi ta pointa líbí a moc:-)
Asi mám slabost pro tvůj styl psaní...;-)
 
Prasek323 - 23. února 2009 20:53
aura2-png-male3891.png
ještě jedna věc... myslíš, že by ty lidi vážně hledali celej měsíc?? to mi přijde až trochu moc, dneska je rychlá doba....
 
Darksy - 23. února 2009 20:09
moniii4054.jpg
Páni, děkuji:)
 
Prasek323 - 23. února 2009 19:09
aura2-png-male3891.png
mno... původně jsem chtěl napsat toto:

První půlka do zalití kávy vodou se mi líbila, popis před zrcadlem byl i docela záživný, na to že šlo o pouhý popis před zrcadlem. Druhá půlka byla předvídatelná a klišoidní.

pak jsem ale s milým překvapením zjistil, že se mi po odrolování nešťastně otevřené stránky, objevily na monitoru další tři řádečky, takže dodávám toto:
Skvělá pointa!
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.061968088150024 sekund

na začátek stránky