Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ZpověďOblíbit

aura2-png-male3891.png

Autor: Prasek323

Sekce: Povídka

Publikováno: 13. února 2009 11:01

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Dílko z času, kdy jsem ještě v lavici střední školy musel jednou za čas sesmolit nějaký smysluplný sloh... Dali byste mi taky jedničku jako tenkrát učitelka? :-D
 


Utíkala lesem. Dvacet minut zběsilého běhu, ale stále dostatek sil. Musí běžet ještě rychleji, musí! Znovu se podívala na čerň na svých rukách. Už se dostala až za lokty. Čas jí ubýval. Slunce překryly pochmurné mraky a celý svět náhle zešedivěl.
„Bože, odpusť mi!“ řvala za běhu z plných plic. Slzy se jí řinuly z očí jako z protržené hráze.
„Zhřešila jsem, Bože, ale je mi to líto!“
Snažila se snad utěšit? Přesvědčit samu sebe, že její vina není tak velká? Ale o co se to snažím, napadlo ji. Věděla, že už je ztracená, že na tomto světě pro ni není místo.
Ten samý den ráno si jako obvykle udělala šálek kávy a posadila se za stůl naproti svému manželovi, který byl (také jako obvykle) začtený do čerstvých novin.
„Dneska musím do práce zase trochu dřív, mam tam děsnej frmol,“ zalhala, jako to udělala mnohokrát předtím. Její manžel si jí ale příliš nevšímal.
On už je prostě takový, pomyslela si, když pospíchala lesem.
„Ale ten šmejd to chtěl všechno vykecat!“ nedala svým myšlenkám chronologický průběh a přeskočila k oné tíživé události. „Chtěl to říct Petrovi! Všechno! Že za ním chodím, že s ním spím!“ řvala do nebes a vzlykala.
Klopýtla, udělala dva kotrmelce a ocitla se tak na mokré zemi. Rameno ji nepříjemně pálilo. Letmým pohledem zjistila, že si roztrhla kůži o nějakou větev. Její oči se náhle úděsem rozšířily. Temnota pohltila rameno i s rankou a bolest okamžitě zmizela.
„Ne, jdi pryč! Nech mě být, já ho nechtěla zabít!“ hulákala na své černé ruce.
Zvedla se. Musí to stihnout dříve, než ji úplně pohltí. Nesmí to dopustit. Nasadila ještě rychlejší tempo než předtím. „Vydrž to, už jsi blízko,“ povzbuzovala se, ale stejně to k ničemu nevedlo. Temnota se nezadržitelně valila přes její hrudník, až se spojila na prsní kosti. Pak se vydala směrem nahoru – ke krku a k hlavě. Žena ještě zrychlila, rychleji už utíkat nedokázala. Znovu jí před očima svítily ty smrtelně skleněné chladnoucí oči. To zrovna sundavala ruce z jeho do běla otlačeného krku. To si všimla těch nenápadných malých černých skvrnek na svých ukazováčcích a palcích. To se rozhodla, že poběží do lesa až ke starému lomu, kde je sráz dostatečně vysoký.
Stála na okraji tak, že jí špičky nohou volně visely ve vzduchu nad propastí.
„On si to zasloužil, šmejd jeden. Chtěl nás nabonzovat, parchant! Ale já? Měla jsem ho zabít?“ poslední myšlenky jí létaly hlavou. Její černé svědomí už dosáhlo úrovně zaslzených očí. Temnota ženu pohltila a ona přestala plakat, přestala litovat. Jen se v klidu otočila a vyrazila zpět domů.
Je čas se jít na policii.
Svědomí vyhrálo.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 15. března 2009 12:18
dub2857.jpg
Až tvůj poslední komentář mi vysvětlil, jak to vlastně bylo myšlené. To je špatně - čtenář by měl pochopit už z povídky, jak byla myšlená, ne si to číst později externě.
Kromě toho mi vadily ony její výkřiky. Dovedeš si představit, jak někdo běží lesem a přitom křičí tohle? Osobně mi připadá zcela nesmyslné, že by tohle pronesl někdo nahlas.

Ne, nelíbilo se mi to.
Opravdu nevím, co bych ti dala za známku.
 
Prasek323 - 08. března 2009 12:45
aura2-png-male3891.png
Eygam - 08.Března 2009 11:48

křičí protože bojuje sama se sebou, mísí se v ní všechny myšlenky, užírá se a hájí se najednou, svědomí ji v té době sice ještě nepohltilo, to ale neznamená, že se nemohlo začít projevovat...

No a skok z útesu byl brán jako útěk, jako vysvobození od váhy toho co provedla, tedy od jejího svědomí. V momentě, kdy svědomí vyhrálo si uvědomila, že chce nést zodpovědnost za to, co vyvedla
 
Eygam - 08. března 2009 11:48
upr84.gif
Já nevim, ale přijde mi to nějak nesmyslný. Protože když ta temnota, co se p ní rozlejzá, je svědomí, proč teda křičí, že jí to je líto a tak, když ji v tý době ještě svědomí "nepohltilo". A nevím, ale předpokládám, že hodlala z toho útesu skočit, což by byl jasně projev svědomí. Ale potom, když podle svědomí jedná, se jde udat. Takže jen jeden trest vymění za jiný. A já bych teda čekal, že po pohlcení svědomím se začne chovat opačně. Nebo jsem to možná celý pochopil úplně špatně.
Na druhou stranu je to super napsaný, gradace, stavba a tak mi přišli vážně dobrý. Ale i tak bych ti jedničku nedal, protože podle mě to má hlavu a hlavu, ale nějak ne patu :-)
 
Hello - 07. března 2009 11:16
200501020412femdwl1816.jpg
Tohle mě vážně chytlo!
Nečekala jsem že to bude až tak dobré...
Vážně, mě se to moc líbí.
Jen by mě zajímalo proč žena utíkala k propasti...
Chtěla se zabít? Nebo se nějak zachránit? To jsem z toho nepochopila.
Jinak všechno jasné.
Ještě jednou,moc pěkný příběh!
Já bych ti teda jedničku dala...
 
Darksy - 04. března 2009 21:32
moniii4054.jpg
Mě se to líbí:) Má to hlavu, má to patu a řekla bych, že dokonce i kolena:D Taky bych dala za jedna...
 
Aelin - 04. března 2009 08:56
aellin29631.jpg
Jakožto (snad) budoucí učitelka češtiny bych ti asi jedničku dala. Záleží na ročníku, škole. Bohužel ve školách hodně hrají na rozsah práce, ale myslím, že důležitější je, že ten žák vůbec něco vyplodí. Někomu to prostě nejde. Ale pokud bych o tobě věděla (a že teď z komentářů vím), že máš navíc, nechala bych tě to přepracovat.:)
Ale jedničku by si dostal.:)
 
Prasek323 - 04. března 2009 06:26
aura2-png-male3891.png
Washeek - 04.Března 2009 04:22

Manifestaci svědomí jsi pochopil správně :)

co by se stalo? No, jsou to nějaký dva tři roky, co jsem to psal, takže vážně netuším :) To už bych si vymejšlel ;)
 
Washeek - 04. března 2009 04:22
washeek_by_knightkopie86657348.jpg
Touching...
Jestli jsem to správně pochopil, je to taková napůl metafyzická a napůl halucinní manifestace sebevědomí...
Podle ročníku bych ti tu jedničku asi dal ;-)
Trochu tomu chybí vypilování atmosféry, ještě trochu tíživosti...
A to, že svědomí se bude projevovat, jako něco černého a děsivého by mě nikdy nenapadlo... Čekal jsem, že jakmile jí to pohltí, půjde uklidit mrtvolu a vymýšlet, jak by se z toho vykroutila.
A osvětlíš mi, co by se na tom srázu stalo, kdyby nevyhrálo svědomí, nebo si to už nepamatuješ?
 
Ocel - 04. března 2009 01:07
30475459.gif
Ehm. Nevím jestli bych ti dal za 1, už jsem příliš dlouho mimo střední školu.
Nicméně zde máš opravdu lepší díla, tohle bylo takové... mno její výkřiky mi přišly trochu rozporuplné, hlavně protože jsem nepochopil, co ji to pohlcovalo - možná by mi to pomohlo pochopit, proč jednou litovala, podruhé mu nadávala... teda vlastně až ta poslední přímá řeč mi tam trochu nesedí. Ale kdo ví - ještě jsem nebyl žena, která zahýbá manželovi a poté ho zabije :D
 
Prasek323 - 03. března 2009 17:58
aura2-png-male3891.png
psychop - 03.Března 2009 17:33

helemese, chybička se vloudila... chybí tam slovíčko udat no... (hnidopichu :-D :-D)

děkuji za kritiku :) ono to taky vznikalo hodinu a půl, někde se to muselo podepsat (čímž se ovšem nevymlouvám, přepsat jsem to mohl...:)
 
PsychoP - 03. března 2009 17:33
falling8927.jpg
V předposlední větě je buď jedno "se" navíc, nebo tomu stávajícímu chybí sloveso...

Jinak to není špatné, ale ani vyloženě dobré. Už tady máš lepší díla ;-)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.066838979721069 sekund

na začátek stránky