Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Za zdí podruhé - Krizak, fry, PulElf, AmariëOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 18. března 2009 00:58

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Jen vstupte, pojďte dál - a čtěte.
 


Autor: Někdy prostě stačí trocha fantazie a svět hned hraje všemi barvami...

Za zdí ( - Krizak - )

Princezna v přenádherném šatu se otočila a vytřeštila oči. Obluda, která se proti ní tyčila, na ni děsivě cenila tesáky a pařáty zuřivě máchala ve vzduchu. Princezna se nezmohla než na prosté vypísknutí a pak div, že neomdlela. Ale to už k ní přiskočil chrabrý rytíř celý zakutý v trpasličí oceli a jemně ji zachytil.
„Nebojte se, vzácná panno,“ řekl a otočil se k obludě a máchaje mečem vzkřikl: „A ty zhyň, hlubinný netvore!“
Děsivá šupinatá hlava se s mlasknutím oddělila od odulého těla a k nebi vylétl gejzír černé krve. Rytíř pohotově zakryl princeznu, kterou držel stále v náručí, a jejich pohledy se na chvilku setkaly. Nebylo jim však dáno hledět si do očí dlouho, neboť kdosi vzkřikl: „Támhle je! Nešetřete ho, chlapi!“
Plavovlasý jinoch v železném krunýři opatrně položil princeznu na vysoký mechový polštář a otočil se k nově příchozím sokům. Řítili se proti němu tři otrhanci s rezavými meči. Nevzpomínal si, čím je mohl urazit, a nevěděl ani, zda se nejedná jen o prosté lapky prahnoucí po jeho zlatě. Po příčině nebylo třeba pátrat. Rychle se přesunul do střehu a zakroužil kolem sebe mečem, na kterém ještě zasychala netvorova krev. Tři pobudové se na rytíře vrhli jako vzteklí psi a ocel se se zařinčením srazila.

Náhodný chodec se zamyšleně usmíval a možná i trochu záviděl, asi vzpomínal na vlastní dobrodružství z mládí. Toho letního odpoledne se za vysokou zdí bývalé továrny ještě dlouho ozýval třeskot dřevěných mečů a nadšený dětský výskot.




Autor: Tak som to spísal. Trvalo to dlho (bolo to ťažkých 250 slov) a zase je to nábožensky nekorektné. S takýmto príspevkom nič nevyhrám (a už vôbec nie od českej firmy), ale čert to vezmi, súťaže sa zúčastním...

Za zdí ( - fry - )

Húština nemala konca. Nebola to zrovna najkrajšia časť Záhrady, ale hnala ho zvedavosť. Tá mu dala zabudnúť na všetko to nepríjemné pachtenie sa, pichajúce konáre, dotieravý hmyz a iné hlúposti. A keď už sa išiel vzdať, narazil na niečo tvrdé, hladké a kamenné. Bola to Stena. Dotkol sa jej s posvätnou bázňou. Bola studená a dokonale hladká, hoci videl, že sa skladá z jednotlivých kameňov. Bolo nemožné, aby sa po nej niekto vyšplhal. Dokonca ani hmyz, ktorý na ňu sadol, sa nemal čoho chytiť. Stúpala asi tri metre do výšky. A to bol presne ten dôvod, prečo sem prišiel. Stena obkolesovala celú Záhradu a na niektorých miestach sa nedal vidieť jej vrchol. Tu bola najnižšia. Tri metre ho delili od slobody.
Začal zručne liezť na strom, ktorý rástol tesne pri nej. Už bol takmer tam, keď sa rozozneli sirény. Vedel, že Dozorci sú blízko. Ak ho dostanú, nikdy sa z tohoto väzenie nedostane. Chytil sa nejakého konára, ale keď sa chcel vytiahnuť, zlomil sa. A predtým, než spadol, na sekundu ich uvidel, slobodné pláne, rozprestierajúce sa donekonečna, miesto, kde môže byť sám sebe pánom, kde nebude zviazaný hlúpymi pravidlami.

...

Anjeli ho našli ležať na zemi v bezvedomí. Gabriel zúrivo máchol mečom a strom, ktorý tak drzo vzdoroval Božím úmyslom, rastúc vstriec slobode, vzplanul obrovským plameňom. Premýšľal, že by mal pohnať stavebné čaty, aby Stenu zvýšili. Sloboda mu nič nevravela, bol obyčajným otrokom. A preto iba pohŕdavo hľadel na Adama, snívajúceho sen o živote za Stenou...




Autor: Soutěžní či nesoutěžní? Ale ano, tak soutěžní… Bylo to psáno v den zadání a první co mě napadlo, nějak nejsem člověk schopný promýšlet co napsat, prostě mě něco napadne a píšu a tak vzniklo i toto.
PS: Nebrat s rezervou, jen do mě!!!



Za zdí ( - PulElf - )

Jenom kousek, jenom kousek, šeptal chlapec, klečící za starou kamennou zdí.
Je to pár metrů, stačí jen přeběhnout a jsem tam, dodával si odvahu a pomalu se připravoval, že přeběhne. Náhle se zarazil, někdo byl na druhé straně zdi a zjevně někoho hledal, zřejmě jeho.
„Vím, že tu někde jsi, ty zmetku, a až tě najdu, tak…“ Větu nechal doznít. Zapraskala větev, jak se ten člověk na druhé straně rozešel. Kroky se začaly vzdalovat a chlapec si oddechl. Znovu se začal soustředit na přeběhnutí za další kus zdi. Uvědomoval si, že ten kus cesty bude nechráněn a lehce by mohl být spatřen, musí to udělat rychle, pak bude mít vyhráno. Nadechl se a připravil se k běhu.
Neodkážu to, řekl si a povolil svaly, téměř již vyběhl. Sesunul se podél zdi a otřel si čelo. Potil se, ale za to nemohly tak nervy jako slunce, které bylo vysoko na obloze a pálilo.
Mám žízeň, uvědomil si jakoby náhle a kouknul zase k místu, kam chtěl přeběhnout.
Jen ten kousek, pak pár metrů rovně a jsem tam, tam už na mě nemůže, pomyslel si a znovu si kleknul, tentokrát již zcela odhodlán vyrazit. Toho, co jej hledal, neslyšel, takže usoudil, že jej hledá jinde.
Teď! vyrazil od zdi, ale náhle po straně zahlédl pohyb, byl v háji, nestihne to.
„A teď tě mám!!“ neslo se vzduchem a on věděl, že už nemá šanci. Zpomalil a sklopil zrak, byl konec.
„Deset, dvacet, Honza!!“




Autorka: Schizofrenie je mrcha a leckdy kazí život, a nejen nám.

Odteď navždy ( - Amarië - )

Dnes jsem byla u něho. Mé ucho přitisknuté k těm navlhlým kamenům zaslechlo, jak se mu chvěje dech. Občas zakašle, pak se ozvou duté kroky. Musí mu být neskutečná zima.
Ale nic pro něj nemohu udělat!

Mathias mne poslal s jídlem k Němu. Je to prvně, co porušil kodex a poslal jídlo odsouzenci v kobce. Nemohla jsem si pomoci, půlku toho přídělu jsem vysypala krysám.
Do vody jsem mu trochu naprášila, stejně to nepozná.

Zrovínka spal na holé zemi, z oblečení mu zbyly jen cáry. Na krku jemně pulzovala růžová tepénka. Skoro jsem se neudržela, jak byl rozpálený.
Ani by nevadilo, že musí umřít.

Cítila jsem ho. Tělem mi proudil mrtvolný chlad. Dýchal pomalu, rozvážně. Skoro se nehýbal. Byl však slyšet zřetelněji, než kdy jindy.
Má láska.

Opět ho bičovali. Ten jeho jek - lahodnější hudbu neznám! Nic prý nepřizná, neudělal a neřekne. Mathias mu poslal tišící lék.
Ne! Jen když křičí bolestí, vím, že ještě žije. Ne, nic pít nebude!

Řekl, že mi odpouští… až pak se na mě podíval. Tolik nenávisti jsem v milovaných očích ještě nikdy neviděla. Utáhnutá pouta mu třeba dodají správného přesvědčení.
Mé roztrhané šaty a podlitiny na kůži zase přesvědčí Mathiase, aby tak učinil.

Tak ho popraví. Kroky za zdí umlkly. Dýka v mé ruce je horká, ostrá, dychtí po rubínech.
Nebyl překvapen. Rty se mu chvěly, když se na mne nenávistně díval. Ten pohled miluji.
Oči se mu zalily krví.
Jak je krásný, horký.
Jak je můj a navždy… v těch dvou drahokamech.



 

Komentáře, názory, hodnocení

Eithné - 24. března 2009 17:25
dub2857.jpg
Křižák: Je to příjemné, osvěžující. Psané přesně tak, jak to mělo být napsané, aby to splnilo účel, pro který to bylo napsáno.
Jo, líbilo se mi to. Bohužel tu jsou lepší - ale líbilo :-)

Fry: Pointa je sice dobrá, nelíbilo se mi ovšem zpracování. Při prvním čtení ve mně zanechalo toto dílko lepší pocit, právě díky překvapení na konci. Při druhém se mi už nelíbilo, překvapení se na konci nekonalo a zbytek mě nudil.
Proto promiň, já mám prostě jen za to, že by to šlo napsat mnohem líp a bylo by to mnohem a mnohem lepší :-)

PulElf: Opačný případ než u Frye :-) Napoprvé se mi to nelíbilo, ačkoliv uznávám, že mě pointa překvapila a nebyla očekávatelná. Zpracování mi ovšem nějak vázlo.
Když jsem ale napodruhé věděla, co čekat, přijímala jsem dílko tak, jak bylo napsané, a nepřišlo mi nedobré.
Takže - jo dobré, ale konkurence je příliš velká ;-)

Amarië: Opravdu nemám ráda díla v podobném duchu. Šílená ich-postava, obvykle ženská, která si povídá pro sebe o vnímání světa nebo někoho, celé se to odehrává ve vlhkých sklepeních a figuruje tam krev a smrt.
Na druhou stranu musím přiznat, že ses s tím vypořádala nad očekávání dobře. V daném žánru se mi to líbilo, bohužel, mezi jinými projektíčky u mě nemá šanci.
Ale chválím :-)
 
Ravager - 23. března 2009 20:09
ikonkarav6371.jpg
Šílenství, blasphemy, madness!!!

Chci tím říci, že kvalita je zde tedy vyšší, než v minulé várce.

KřižáK:(málem jsem napsal Křižík) nápad super, zpracování taky, jen mi tam něco nesedělo ve slohu. Asi slovosled, nebo nějaká opakovaná slova, už nevím. Ale nadchlo mě to.(ne ty chyby, ale povídka)

fry: Jses kluk vošklivej, co neumí napsat nekvalitně a za to tě nenávidím. He. Jinak já se od naddržování fryovi oprostit nedokážu, píšeš hezky přízemně, přesně dle mého gusta. Za jedna.

Půlelf:námět podobný Křižákovi, bohužel pro tebe mi tam neseděly některé faktické věci. Za prvé, jak "hledač" vyzařuje nenávist. Vím, že to celé mělo za úkol vyrobit falešnou představu, ale takhle to vypadá špatně, když už tu pointu víš. Lepší by bylo i kdyby říkal: "až tě chytím, tak tě sním."
Druhá věc je, že tam, kam chce hrdina doběhnout, už na něj jeho nepřítel nemůže. Těžko říct, co by se tam hodilo víc, ale něco určitě.

A marie: nejslabší z várky. Jelikož jsem to nepochopil (už zase, já vím, asi na to hodnocení nejsem ten pravej) tak je mi to jen sympatické pohledem na svět hlavní hrdinky. Jak se říká, láska bolí. Málokdy se dodává, že ne vždy toho, kdo miluje.
Ale nestačí to, aby ses prosadila mezi ostatními.
 
Falucius - 22. března 2009 22:36
vykricnik9706.jpg
PulElf - 20.Března 2009 11:08
Omlouvám se za to dělení ;-)
rozřazení měnit nebudu, je moje ;-P
Jinak mám svůj nesmysl ve čtvrtý várce a kdybys chtěl si počíst eště něco, tak mě najdeš na písmákovi nebo na fantasy_scifi čítárně jako ElessarElanesse. Ale až na výjimky to asi nebude nic nešedivýho nebo originálního:)
 
SASAN_KING - 20. března 2009 21:19
ikonka654607.jpg
Z teto varky je tezke vybirat, nebot se mi libi vsechny, o maly chloupek bzch uprednostnil krizaka... asi... .]
 
Marawin e Yaeri - 20. března 2009 20:36
tn-20110219112207-c646189f8313.jpg
PulElf - 20.Března 2009 11:08
Amík se neskloňuje (a doufám, že mě v pondělí ve škole nezabije za to, jak jsem zpaskvilila její jméno.

A jinak u mě vede rozhodně Am, líbilo se mi to už když mi to dávala přečíst načmárané na kusu papíru. A druhý je pro mě Fry, Krizak s PulElfem se opravdu sešli v podobném námětu a proto mi to v porovnání s oběma výše jmenovanými přišlo.. obyčejné ( ;-)).

(ohó, dovedla jsem se oprostit od svého nadržování Fryovi! Jo! :-D)
 
Belgarion_Kolder - 20. března 2009 15:00
belg4582.jpg
U mě jasně vede Krizak. To patetické hrdinství zavánělo pěkně cynickou pointou, ale nakonec přišla taková milá a možná o to hezčí.
 
PulElf - 20. března 2009 11:08
whiskanova26456.gif
Krizak -> pekne... pekne... xD Vcelku napad podobny tomu memu... To mi pripomina jako kdyz jsem byl maly a behal s kamarady po lese a bojoval s klacky... napsano pekne a vlastne... nemam co delat... povedena povidka :-)

Fry -> dilko vcelku pekne, ale ja jej bohuzel nedokazu ocenit, jelikoz pointa Tve povidky me nenadchla, ale jinak musim uznat, ze popis to byl pekny a zdarily....

PulElf sakra, to jsem ja... mno co bych rekl, kdyz na to koukam zpetny mam dojem, ze vety jsou kostrbate... hole... asi jsem to mel apson jednou jeste precist a trochu upravit... a ne hned odeslat...

Amarië -> pekne... nic takoveho se me asi nikdy nepovede napsat... Ovsem musel jsem to precist 2x, abych si byl jist, ze to ctu spravne... i tak mam dojem ze to mozna nechapu, ale tim vic se mi to libi xD (tak a ted si vsici budou myslet, ze jsem pitomej, ale to nevadi xD)


Falucius - 20.Března 2009 01:13
jsem PulElf dohromady, nemusis me delit na Pul a Elfa diky xD
Muzu vedet jen zda jsi neco treba poslal Ty... nebo zda nekde neco mas, rad bych si precetl neco "nebezneho" a "nesediveho" :-)
jinak co se tyce Tveho rozrazeni, sbe bych soupnul az za Amarië (omlouvam se, nvm jak se to pise/sklonuje)
 
Falucius - 20. března 2009 01:13
vykricnik9706.jpg
Mno... taky mi přijdou všechny tyhle povídky docela vyrovnaný, ale spíš v tom, že sou všechny takový... šedivý, nebo jak to říct (chjo, nechci vidět, jak lidi zdupou ten muj nesmysl)

První povídka mě teda jako jediná vyloženě zaujala, přehnaný heroismus zezačátku vyústěný v dětskou hru. A moc hezky napsaný.

Za zdí od půl elfa má bohužel v podstatě totoženej námět, což je trošku škoda, a háže to na něj trochu stín, protože je druhej v pořadí. Ale přišla mi i krom toho taková trochu slabší

fry napsal takový klasický dílko, fajnový, něco to říká, ale takový... mno běžný

Odteď navždy je hezká schizofrenie, ale po pravdě sem měl dycky pifku na takle postižený ženský, takže k tomu mám osobní zaujatost :-D (buď s nima do sanatoria, nebo na hranici) Ale napsaný je to moc hezky, to jo. Má to... styl :-)

Vyhrává Krizak, pak asi fry - Amarie/pulelf
 
Sargo - 18. března 2009 22:10
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Bard - 18.Března 2009 18:23
My všichni jsme Gogo!
Tedy, chci říct: my všichni jsme porotci! ;-))
 
Sargo - 18. března 2009 22:09
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Velmi pěkná várka, řekla bych, vyrovnaná :-) Každý kousek má své klady a všechny jsou solidně vypointované. Svým přesahem za pouhé překvapení nad pointou do vod přemýšlivých však u mne vítězí fry. :-)
 
Bard - 18. března 2009 18:23
ikonagamma1684.jpg
Teda nezávidím případným porotcům. Tady je dobré úplně všechno a všechno jiným způsobem. Pošmáknul jsem si, díky. ;-P
 
Ocel - 18. března 2009 09:49
30475459.gif
Zajimave a ja se jiz vrhnu do hodnoceni:
Křižákovo Za zdí mělo pár drobných stylistických chyb, nejvíce mě zarazilo opakování slova vzkřikl. Bod za zmínění slova ocel v textu nedostaneš. :D Jinak ale pointa skvělá a na minipovídku přesně ukočírovaná.
Fry se Za zdí zhostil rovněž zajímavým způsobem. Nevím, proč mluvíš o náboženské nekorektnosti, pokud si myslíš, že by ti to mohl nějaký katolik vyčíst, tak já to rozhodně nebudu. Nedokážu hodnostit slovenskou gramatiku, ale jinak bych se odkázal na Křižákovo hodnocení. Obě povídky byly takříkajíc s podobným spádem, jen každá trochu jiného prostředí.
A to už se dostáváme k Půlelfovi. Tady se musím omluvit, ale tuto povídku považuji za nejslabší kousek, hlavně z důvodu pro mě nelahodně znějících sousloví. Jak by řekl můj doc.angličtiny, nebylo to příliš česky. Dějově ale nezaostáváš o moc. I tobě bonusový bod za svázání pointy poslední větičkou.
Mno a nakonec troška schizofrenie od Amarië Odteď navždy. Tato povídka mě zaujala ze všeho nejvíce. Krátké odstavce a správně formulované myšlenky, zhostila se autorka popisu nitra paradoxně nemocné dívky bravurně.

Konečný verdikt:
Odteď navždy - ZZ(fry)/ZZ(Krizak) - ZZ(Půlelf)
 
Kong Bao-tan - 18. března 2009 09:32
waaxquie80614485.jpg
Pěkné. Nevím jak se bude rozhodvat o vítězi, ale tady je podle mě hodně dobré všechno.

Snad jen že se začíná opakovat motiv "za zdí" ... jo počkat, ono to je zadání, tak to pak ano :-D Ale těším se na pojetí, kde ta zeď nebude tak hmatatelně markantní.
 
PsychoP - 18. března 2009 07:19
falling8927.jpg
Pěkně se to sešlo :o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.059882879257202 sekund

na začátek stránky