Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Za zdí potřetí - Sandros, Ravager, Gale, Poslední OcelotOblíbit

wel1d5kk1aaa19357.jpg

Autor: Sargo

Sekce: Projekt(íček)

Publikováno: 19. března 2009 00:40

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Další z těch, kdo se střetli se světem tam, za zdí... nahlédněte s nimi.
 


Autor: Nevím proč, ale moje oblíbená fantasy postava je šnek, takže se ho snažím nacpat všude. Snad se vám tento biblicko-šnekovský příběh bude líbit.

Za zdí ( - Sandros - )

Tento příběh vypráví o vyvoleném, jenž osvobodil svůj lid a dovedl ho do země zaslíbené...

... Několik dní již Šnojžíš putoval následován desítkami šneků z otroctví, které na ně uplatňovali zrůdní slimáci. Nyní již slimáčí království téměř nebylo na dohled. V dáli bylo možno zahlédnout jen osamocené pronásledovatele a několik mrtvých rozválcovaných na obou stranách. Ohromnou rychlostí se tu proháněly gigantické barevné neidentifikovatelné objekty s velikýma žhnoucíma očima. Jejich řev „vrn vrrrnnnnn“ vháněl děs do srdcí nového osvobozeného národa i do srdce statečného Šnojžíše.
Putovali ještě několik dní a nocí, než se dostali k překážce, jež jim zatarasila cestu. Zeď sahající až do nebe.
„Moji šneci!“ oslovil Šnojžíš svůj lid. „Za touto zdí čeká země zaslíbená. Nebude lehké ji překonat a tedy ti, kdož chtějí, nechť se vrátí, protože zde nás čeká velké nebezpečenství. Však Velká Ulita nad námi bdí a bude nás ochraňovat. Kdož jde se mnou?“
Celý dav šneků zajásal a pozvedl bojové větývky...

Desítky dnů se rovnali šneci jeden na druhého a snažili se uniknout z betonové silnice, kde je neustále ohrožovala vozidla smrti. I jednoho dne Šnojžíš konečně spatřil paprsky slunce právě nad onou zdí. To již byl jeho lid na jejím vrcholu...

„A sakra,“ prohlásil Šnojžíš, když spatřil, že ona zeď se okamžitě zase svažuje a za ní se táhne další pás betonové cesty, po které se právě prohnala další barevná vrnící příšera...

Tak svobodní šneci poprvé spatřili dvouproudou silnici. Trvalo ještě třicet let, než skutečně dorazili do země zaslíbené, ale to zase příště...



Autor: Někdo si to holt umí zařídit.

Kobereček ( - Ravager - )

Stojím vedle Jardy u manažera v kanceláři. Na koberečku. Tak to dopadá, když se vztahy na pracovišti vyhrotí do krajnosti. Už jsme každý řekli svoje, on námitky proti mně i já proti němu. Oba jsme podle sebe v právu. Samozřejmě.
Teď jen počkat, až manažer, který se snaží vypadat jako moudrý soudce, vymyslí rozsudek.
Ten bude tvrdý. Kolektiv je v rozkladu a tohle je poslední kapka, kterou nádrž emocí přeteče a celý systém se zhroutí. Musí se zasáhnout.
Uvědomuji si, že se potím, hrdlo mi svírá děsivý strach z toho, že jsem opravdu řekl naplno vše, co jsem měl na srdci. Bojím se, i když vím, že mám pravdu. Že jsem ten správnej a že on to fláká.
Když se na Jardu podívám, klidně se na mě usměje, jako by vlastně o nic nešlo. Jak může být tak klidný?
To už mě ale upoutá šéf. Domyslel. Skrz skla brýlí si nás oba změří a být senzibil, tak úplně vidím ty proudy negativní energie, které k nám oběma vysílá.
Teď to přijde.
Při tom posledním nádechu mi připadá, že se kolem Jardy zamihotal nějaký duhový štít. Co to...
„Věc je jasná.“
Otočí se na mě.
„Flákáte se, neděláte, co vám bylo řečeno a ještě to házíte na ostatní. Takové tu nestrpím. Sbalte si věci.“
V tom jediném okamžiku se všechno zhroutilo. Nemohu vypravit ani slovo, tak se beze slova otáčím a odcházím. Ještě zahlédnu jak manažer na Jardu mrknul.
Holt, všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější.



Autorka: Prý jsem to pojala trochu lyricky, tak doufám, že mou projektíčkovou premiéru nezazdíte. :)

Tvá odměna ( - Gale - )

Vlahý letní vzduch lepil šaty na kůži. Ti dva stáli u nepatřičně bílé zdi jednoho z těch drahých domů blízko pláže. Seděla jsem u okna jako každý večer a pozorovala. Zdá se mi, jako by se čas se začátkem léta zastavil a já prožívala stále tentýž den. Seděla a poslouchala zaseknutou desku.
„… a teď zakloní hlavu a on jí s předstíraným ostychem odhrne vlasy z krku,“ pronesla jsem nevědomky nahlas, nervózně se napila z poháru a ze rtů mi skanula rudá těžká kapka. Ironicky jsem mladé dvojici pokynula do tmy a ještě jednou si zavdala ze své křišťálové neřesti. V té chvíli se dívka na okamžik vzepjala a z očí se jí ztratil všechen lesk.
Tuhle část nesnáším. Teď ji něžně položí na zem a v obličeji má omluvný výraz, který zmizí, jakmile jí naposledy stiskne ruku a láskyplně ji políbí na rozloučenou… Pokrytče! A teď zamíříš do mého bytu a budeš očekávat, že po tobě nechám zakrýt stopy. Jako každou noc…
Chodíš pokaždé kolem hájku, prý tam zpívají Slavíci, říkáš.
Jen dnes večer upřu svůj pohled trochu dál. Nedívám se, jak si spokojeně bůhví proč zapaluješ cigaretu. Ne, dívám se dál, tam za tím rohem se teď měsíční paprsky odrazí od naleštěné čepele. Tam za zdí…
Opět si naplním pohár a připiju ti na zdraví, miláčku. Na zdraví?



Autor: Nepotřebuje to anotaci a nejsem na drogách...

Za zdí ( - Poslední Ocelot - )

Vždy si představuji, co asi dělají ti lidé na druhé straně zdi. Soudě podle těch zvuků mohou dělat cokoli – mohou se tam množit, bouřit, radovat se, smutnět, zoufat si a nebo třeba jen sedět se zácpou na toaletě. Nicméně, ať již dělají cokoli, doufám a doporučoval bych jim, aby si vážili mé milosti a velkorysosti, že mohou bydlet vedle mé ctěné osoby. Vždyť kdo je víc než alkoholik? Nemám starosti o to, že mne někdo okrade o peníze, nemám starosti s důchodem, nemám starosti vůbec s ničím. Ale když dojde chlast… tak jdu ven – pít s kamarády, však oni mě rádi pozvou, již mne dlouho neviděli.
„Alkohol spolehlivě zazdí, co se děje za zdí, tak myslím zněla jedna reklama, co kdysi běžela v televizi.“
Pardon, omlouvám se, došel mi alkohol a vůbec nevím, co to mluvím, třesu se, mám strach a je mi zima. Dívám se na Vás prosebným pohledem o pár drobáků, abych si mohl dojít do supermarketu pro housku a jedno krabicové víno.
„No to jsem to dopracoval, že?“



 

Komentáře, názory, hodnocení

Poslední Ocelot - 25. března 2009 22:21
reaper8809.gif
Eithné - 24.Března 2009 17:41
Mnooo ono když tě napadne co vlastně napsat asi tak 10 minut před koncem termínu tak.... mno musíš rychle psát :)
 
Eithné - 24. března 2009 17:41
dub2857.jpg
Sandros: Bohužel nemám ráda podobné parodie. Téma šneci a silnice mi připadá ohrané a ačkoliv se mi zamlouvá tvé zpracování, na to, aby dalo vyniknout průměrnému tématu, v mých očích nemá.
Pardon. Ale na druhé čtení mi to přišlo lepší. Sice pořád průměrné, ale lepší :-)

Ravager: Nikde nedrhne, nevázne, popsané dobře, bohužel příliš obyčejné, banální, ze života.
Vadil mi duhový štít. Ruší to z obyčejnosti, ale nepřidá žádnou kladnou hodnotu.
Vadí mi slovo "senzibilní". Opět příliš vybočuje z průměrnosti a text je příliš krátký, než abys tam existenci podivných slov ospravedlnil. To asi zvládá jen Kulhánek se svými pikosekundami :-)
Takže ano, napsané dobře, ale nezaujalo.

Gale: Nepochopila jsem to a nemohu říct, že mě to nezaujalo, ono mi to totiž přímo vadilo :-) Napsané je to dobře, nedrhne a tak.
Ovšem téma se mi nezamlouvá a použití slov "miláčku", "rudá těžká kapka" a "křišťálová neřest" pro mě dílko shodilo na zem a zadupalo do hlíny. Příliš účelové, příliš rádobydepresivní, příliš teenagerské.
A poslední otázka mi vadila taky.
Nejsem asi kovaná pro takové texty :-)

Poslední Ocelot: Myslím si, že by to šlo zpracovat líp. Nelíbí se mi promluvy ke čtenáři, jako vnitřní monolog by to vyznělo líp. Vadily mi přímé řeči, neměly žádný smysl, žádný důvod.
Přišlo mi to příliš nepropracované a nedopracované. Věřím, že kdybys na tom ještě máknul, bylo by to mnohem lepší ;-)
 
Ravager - 23. března 2009 20:24
ikonkarav6371.jpg
Sandros: po tom tvém šnečím výplachu jsem se ještě půl hodiny debilně pochechtával. Nebýt doma sám, asi na mě zavolají doktora.

Gale: Pořád to nechápu. Ale jsou tu taková, která nechápu mnohem víc. Že. Takže to hodnotím celkem dobře, páč je to pěkně napsaný. Ale Sandrose to holt neporazí.

Ocelot: nemám rád somráky. Takový ty, co přijdou do supermarketu s hrstí drobáků, smrdí jako žumpa a vítězně nakráčí na pokladnu s krabicí červeného za dvacku, nebo lahví piva, u něhož je láhev cennější než obsah. Ble. Nelíbí.
 
Tholdrin - 23. března 2009 17:12
moje3117541.jpg
Ravager - 21.Března 2009 00:02

To ale zásadně mění situaci! Asi přehodnotím pořadí ;)
 
Ocel - 22. března 2009 12:30
30475459.gif
Ravager:
To na věc opravdu vrhá úplně jiné světlo.
S takovou větou bych se po přečtení tvé povídky válel smíchy u klávesnice. Už kvůli ironie, která v takové větě jasně čpí.
 
Belgarion_Kolder - 21. března 2009 15:27
belg4582.jpg
Ravager - 21.Března 2009 00:02
Go postal, Rav! .-D
 
Ravager - 21. března 2009 00:02
ikonkarav6371.jpg
Mam fantasy vylepšení ke svému dílku. Vrhnu na to všechno zcela jiný rozměr!!!!!

Pozor, dopíšu to tu, jo?

Takže, všechno je tak, jak má, jen na konec musíme přidat tu důležitou epickou, rozuzlující větu.

"A pak jsem toho hajzla zabil!!!"
 
Tholdrin - 20. března 2009 19:32
moje3117541.jpg
Belgarion_Kolder - 20.Března 2009 15:29

To jo no... ale problém zde bude každopádně s protilehlou filozofií houby! Nicméně tady jsou lidi pro každou špatnost.

Nicméně Šnojžíš je fakt hustá záležitost. Originalita, nadsázka, vtip i když občas pokulhává forma.

Rav už asi musel rovnou počítat s neúspěchem. I když na rozdíl od ostatních jsem od zdejšího dílenství neočekával tvorbu čistě fantasy, tyhle věci se moc líbit nebudou. Právě proto jak moc jsou pravdivé. Není to nic povznášejícího ani zvláštního a byť to zde poněkud vystupuje, téma je poněkud fádní. Tohleto zná každý z nás z praxe. Netřeba to mít i v textu.

Gale - je to poněkud, zneklidňující ale nijak atypické. Jak téma tak zpracování i myšlenka samotná jsou na serverech jako je tento spíše otázkou denního chleba. Pravděpodobně to je ale tím že se na těchto místech shromažďují lidé obdobného ražení. Nicméně věřím že si časem vypěstuješ osobitý styl.

Poslední ocelot - nevím. Dílko samotné ke mně nijak nepromlouvá. Přijde mi ploché a prázdné. Nedostatečně rozvinuté, nabité. Myslím si že ty nebudeš typ autora který by dokázal nabušit silou krátký textík. Asi by ti více slušel a sedl větší rozsah díla kde by jeho pozvolnost vynikla podstatně více a kde by naopak frontální útok na čtenáře v každém slově byl spíše na překážku.

Pořadí tedy:

Sandros - Poslední ocelot - Ravager - Gale
 
Belgarion_Kolder - 20. března 2009 15:29
belg4582.jpg
Zdrávas Velká Ulita, jakož i tvůj šnek nejvyšší a jeho prorok Šnojžíš.
Sandrosi, tenhle kult by se mohl chytit. ;-)

Ocelot ale taky nebyl špatný, ač byl třebas Poslední.
 
PulElf - 20. března 2009 11:24
whiskanova26456.gif
Hehe....

Takže co se týče Sandrose, tak ten mě pobavil, vcelku pěkné, i ten konec jen bych jej napsal jinak (jako, že jinak by se mi to líbilo víc xD), ale jako parodie je to dobrá, není to ani příliš přehnané (tím myslím, že jsi se nesnažil zparodovat každé slovo, aby to vyznělo komicky a nakonec z toho bylo ptákovina), prostě jsi to nepřeháněl... víc takových...

Koho máme dále? Jo, dál máme Ravagera, přemýšlím... je to pěkné... z realného světa, ale neoslnilo to... mám spíš raději prostě fantasyi, než realitu.... Ale jinak vcelku pěkné...

Tak a teď Gale, mno na tohle se dá říct, že to je taky pěkné, ale dokud jsem nedočetl konec, zas tak moc se mi to nelíbilo, poslední dvě věty ale můj názor změnili xD Krása :-)

Hehe... a teď Poslední Ocelot (Je to Poslední povídka z těchto čtyř, jeho nick je Poslední a vsadím se, že to i jako Poslední poslal... xD)
Tak teď k povídce... Asi mi z těchto přirostla k srdci nejvíc... Prostě to je Ocelot, jeho styl psaní se mi líbí... Tahle... je pěkná... ale asi v ní vidím něco víc, než ostatní... Ale jinak... povedene... hodne povedene :-) jen tak dal (myslim ted psani a ne to nakupovani housek a krabic xD)

Můj názor?: Poslední Ocelot, Sandros, Gale, Ravager....
 
Falucius - 20. března 2009 01:32
vykricnik9706.jpg
Tak co to tady máme :-)
Sandros: Dobrá parodie :-) taková správně střelená. Ne skvostná, ale dobrá.

Ravager: Takové příběhy obyčejného šílenství jako dycky což :-) Ale líbilo se mi to. kdyby to byl celej román, tak by se to dneska i prodalo :-) Ale s fantasy to nic moc společnýho nemá mno :-)

Gale: tak anotací si mě pobavila, první větou trochu znechutila, ale pak už sem jenom nevycházel z úžasu :-) Další dílko, který pěkně podněcuje fantazii a člověk jenom hádá, co se to tam asi dělo. Todle se mi líbí... (ale sou to upíři že jo? :-D)

Ocelot: Zajímavý zajímavý, úderný, trošku jako u Rava, takový ze života... Hezky napsaný, ale zas tak moc mě to nechytlo...

pořadí: Gale - sandros/Ravager - Ocelot
 
Ravager - 20. března 2009 00:14
ikonkarav6371.jpg
meheeeeee, ja vedel, ze nemam psat v depce.-)
Ahem.....kdopak mi chce venovat hru Kralovske rosady?.-)))

p.s.: aby to nevypadalo, ze se neucastnim, tak se pokusim nekdy behem zitrka vsecko procist a okomentovat.
Tak nejak mi prijde lepsi to vzit najednou, nez jednu davku denne, pac bych zapomnel, co bylo v te minule.
 
SASAN_KING - 19. března 2009 19:23
ikonka654607.jpg
Pribeh od Sandrose se mi celkem libil do te doby dokud jsem se nedocetl, ze "preplazit se" pres dalnici trva snekovi tricet let, ted uz se mi ta povidka nelibi vubec. Podle mne jsou sneci "dabelsky" rychla stvoreni, i kdyz samozrejmne zelvy jsou jeste rychlejsi "svine".

Z tehle varky se mi libila pouze posledni povidka...
 
Ocel - 19. března 2009 16:03
30475459.gif
Tak a jsem tu zase já.
Začneme rovnou od podlahy.
Šneci mě při prvních pár řádcích mírně znudili, ale použitý jazyk byl nakonec důvodem, proč jsem si vybral tohle dílko jako nejlepšího zástupce skupiny.

Navazující Ravager mě neoslovil. Až příliš klasický výstřižek z dnešního světa. Ano, jistě, někteří jsou si rovnější a poukazuje to na společenskou zeď, ale přesto, bohužel (jako nebylo to špatné, ale vzhledem k ostatním).

Tvá odměna nebyla špatná, ale odměnila mě pouzé další kapkou melancholie do mého již tak dost plného poháru zoufalství.

No a nakonec Ocelot. Strašně mám rád povídky psané rádoby strohým jazykem, protože i to je velké umění. Ne každému se podaří setrvat v daném stylu a většinou sklouznou. Tohle ovšem byla nádhera.

Konečný rozsudek:
Za zdí (Sandros) / Za zdí (Poslední Ocelot) - Tvá odměna (Gale) - Kobereček (Ravager)
 
Kong Bao-tan - 19. března 2009 10:04
waaxquie80614485.jpg
Od Sandrose sem četl lepší šnekárny, ale Šnojžíš rulezz :-)

Ravagerovo dílko mě nějak neoslovilo. Možná proto, že je to tak "obyčejné" a "ze života" že prostě nevím, co na tom ocenit.

Tvá odměna, je i mou odměnou. Opravdu dobré. Sice sem to četl dvakrát, ale tady mi opět zapracovala fantazie a já se na chvíli ocitl v příběhu a všechno to sledoval společně s dámou v balkonku :-)

Opilce sem zhltal jedním decham a pobavil sem se. Pěkné.
 
Sargo - 19. března 2009 09:05
wel1d5kk1aaa19357.jpg
Sandros: oceňuji, že držíš lajnu :-D Tohle konkrétní dílko by ale vážně potřebovalo krapet dopilovat ;-)

Ravager: jako vždy skvěle napsané, byť nebudu předstírat, že jsem si zcela pevná v kramflecích, když přijde na vysvětlení pointy :-)) Ale je to velmi - no prostě ze života ;-)

Gale: víc takových premiér! Pěkně napsané a rozhodně zajímavé :-)

Poslední Ocelot: tak ty jsi můj velký favorit. :-D :-D
 
Bard - 19. března 2009 08:08
ikonagamma1684.jpg
Tak tady vážně nevím. Jak se předchozí várka trefila do mé nálady a vkusu, tahle mne nějak neoslovila a nevtáhla.
Ale nic si z toho nedělejte, jsem jen starý morous a bručoun. :-)) Dneska sice ne, ale jinak občas jo. :-P
 
PsychoP - 19. března 2009 06:48
falling8927.jpg
Tady mě zaujal pouze Sandros, zvaný nyní již definitivně šnekofil O:o)
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.07092022895813 sekund

na začátek stránky