Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

ŽenyOblíbit

ikonkarav6371.jpg

Autor: Ravager

Sekce: Zamyšlení

Publikováno: 15. dubna 2009 23:59

Průměrné hodnocení: 10, hodnotilo 7 uživatelů [detaily]

 
Je nebezpečné, když má člověk volno v práci. Napadají ho pak strašné věci....
 


Na počátku bylo slovo. To slovo bylo od Boha, to slovo bylo:
„Bůh nám pomáhej.“
Pronesl nezralý a nezkušený Adam, když poprvé spatřil Evu, jak ji Bůh právě stvořil.
A viděl, že to bylo dobré, protože Eva byla na tyhle religiózní typy, ze všech mužů si vybrala právě jeho a tak se řečený panic mohl stát prapředkem všech dnešních lidí.

Na tomto příkladu je jasně patrné, jak (opouštíme náboženskou tématiku) je to v přírodě úžasně zařízené, aby vše fungovalo tak, jak má. Aby se Adam při pohledu na Evu neotočil k Bohu:
„Tohleto je sice hezký, ale nemáš tam třeba třeba ovci?“
Jistě, o tomto tématu už byla napsána celá škála knížek, studií a proto moje malé zamyšlení nebude asi ničím novým, jedná se spíš o menší pokus o rozřešení a rozhřešení zároveň.
Předem upozorňuji, že to může být občas i osobní.
Také varuji přítomné čtoucí dámy, že jde o publikování mužského úhlu pohledu. Ženský úhel si přečtěte v Cosmopolitanu.

Pro začátek je třeba říct, že lidé jsou mnohem víc podobní jelenům, než labutím.(Tedy, pravda je, že muži jsou asi nejpodobnější kukačkám, ale o tom zase příště.) No to je přece jasné, plácla se asi většina z vás do čela. Savci jsou nám blíž než ptáci. Takže všechny tyto prosím, aby vstali a šli si něco nastudovat o jelenech a labutích a dál četli až po tom, co mě pochopili. A ne, nemám na mysli ty parohy!
Takže, jeleni.
Bohužel jsme dosáhli takového evolučního vývoje, že máme v hlavě věc, která se jmenuje mozek. A ten má pouze jeden účel. Všechno nám to zkomplikovat. Místo abychom si vesele lezli po stromech a vybírali z vlasů vši, jsme vynalezli náboženství, kolo, peníze a společenské normy chování.
Zvláště to poslední se s časem vyvíjelo ve snaze z nás jelenů učinit labutě. Vnutit nám normy, které nám nejsou přirozené. A úspěšně. Nejsme schopni účinné monogamie, stejně jako nejsme schopni plácnout křídly a letět. Ale musíme.
Všechno to jsou neúprosná čísla a neúprosné chemické reakce. Dobrý štít výmluv, za které se můžeme schovat. Nejsme labutě. Jsme jeleni. Jsme jeleni?

Dobře, dobře. I toto přirovnání musíme brát s rezervou. Harémy jsou skvělá věc a kdo z chlapů tvrdí, že ne, tak lže. Bohužel už jsme moc vyspělí, než aby nám na to naše emancipované polovičky skočily. Většina mužů tudíž svou jelení podstatu více či méně potlačuje. Oscilují mezi instinktem a rozumem. Takto je tomu ale i u žen. Ženy jsou totiž stejný živočišný druh, jako muži. Jenže tam, kde jelení samec spravuje více laní, tak z pohledu laně se stále jedná o monogamní vztah. Laň má pouze jednoho partnera, kterého miluje a od kterého očekává, že se o ni postará. Konflikt s rozumem nastává právě až s emancipací, kdy ženy začínají očekávat a předpokládat, že muži to vidí podobně a proto se podobně i zachovají. (Samozřejmě jsou laně, pro které stačí, aby se v okolí objevil jiný jelen a ony se hned trhnou stáda a někde v ústraní mu dají... no, prostě mu dají. A pak se vrátí a tvrdí, že byly na malinách.)
Mužská psychika je ale založena na jiných vstupech. Pro dámy je hlavní vstup čich a emoce. Tak vznikla pohádka „Kráska a zvíře“ a věřte mi, má reálný základ. Ono se stačí jen projít po centru a člověk si může hlavu ukroutit, co ty dva asi drží pohromadě. Input pánů je však primárně zrakový. Jelen vidí laň a hned ji hodnotí. Pokud ho tato laň vzrušuje, což se z velké části odvíjí od jejího vzhledu a dojmu z prvního kontaktu, má tendence ji zařadit do svého stáda. Což je vlastně pro obě strany to nejlepší, co může být, protože stejně jako muži chtějí mít laň ve stádu, tak ženy touží do stáda patřit.
Že pak začínají snít o tom, že by v tom stádě chtěly být samy, o tom už jsem mluvil. Vinu dávejte mozku. Samozřejmě jsou muži schopni milovat a to úplně stejně často i intenzivně jako ženy, ale to jim nikdy zcela nezabrání v tom, aby je nepřitahovaly další samičky. S tím se nic nedá dělat, jsme tak naprogramováni na úrovni instinktu a podvědomí.
S tím souvisí to, že ženy mají milence, když jim manžel už nevyhovuje, zatímco muži si pořizují milenky, ačkoliv jsou s manželkou ve všech ohledech spokojeni.
Pro muže je žena posvátná. To, co zosobňuje, jak na nás působí, jaké city a touhy v nás vzbuzuje. Žena je modla a být básník, napsal bych ódu na krásu, kterou si nás získávají.

Cítit tvou hladkou kůži je jako mnout mezi prsty hedvábný šátek. Elektrizující jako jarní blýskavice, poddávající se jako stuha ve tvých vlasech, jiskřící ve tmě jako světlo zrození.
Při pohledu na to, jak slastně přivíráš oči a pootvíráš ústa, jimiž mezi rudými rty unikají horké výdechy, chtěl bych tě zalít do křišťálu a vystavit jako pomník kráse, všem na očích, tak blízký, tak daleký...


Ale protože básník nejsem, musíte se obejít bez nevšedního uměleckého zážitku.
Je zvláštní, že když vidíme ženu, a je jedno, jaký máme kdo vkus, po zhodnocení našich kritérií stejně alespoň na malý okamžik uvažujeme o tom, jaká by byla v posteli. A přitom si říkáme, jaká je to hloupost, takto myslet. Prosím vás, sex? Komu záleží na sexu, když kolem je tolik jiných, krásných a mnohem ušlechtilejších věcí.
No jo, ale přesto je sex tím hlavním motorem, co nás žene dál. A je jedno, co si o něm myslíme, je zabudován v základní instalaci našeho systému a nejde odstranit, stejně jako IE nedostanete z Woken.
„The show must go on.“
Řekla si příroda a proto naším jediným úkolem je zplodit potomky a dát tím život další generaci, která přijde po nás a bude chytřejší, moudřejší, vzlétne ke hvězdám, vymýtí nemoci, zbaví se smrti. Ale stejně je bude sex ovládat stejně jako nás.
Jak říká otec synovi v tom fousatém vtipu -> Pamatuješ si, jak jsme byli onehdá v bordelu? Tak stejně to dělají motýlci.
Je to tak už miliony a miliony let. Smiřte se s tím.
Třeba já jsem se onehdá konečně vyspal s dryádou. Věc, kterou jsem chtěl udělat už nějakou dobu a do jisté míry mi nedala pokoje.
Tedy, mluvím o počítačové hře The Witcher. Samozřejmě, kdybych se o to pokusil v reálném světě, tak bych u té jediné dryády, co znám, narazil na nepřekonatelný odpor její pistole mířící mi na spánek. Nebo něco podobného.
Tohle byla ta osobní část. Já vás varoval.

Co tedy říci závěrem?
Asi pokus to nějak uspořádat, abyste mohli dočíst s pocitem, že jste nevynechali jedinou hlubokou pravdu, jimiž je celý článek doslova napěchován.
Mluvil jsem zde tedy o tom, jak rozdílný je přístup k monogamii u mužů a u žen. O tom, že rozum dělá v pokusech být takový, jak to evoluce chtěla, jen zmatek a že ač myšlenka na sex ovládá obě naše pohlaví, důvody těchto myšlenek se diametrálně liší.
Na začátku jsem mluvil o tom, že je možné použít štít výmluv spojených s tématem a to jak na jedné, tak na druhé straně.
Na straně mužů je možné se ohánět evolucí, naprogramováním a tím, že proti instinktu a hormonům se nedá bojovat. Lze se jim pouze podřídit. Na straně žen je pro změnu chytré použít argument, že jsme přece víc než zvířata, že jsme vyspělí, povznesení a proto poddávat se nějakým pochybným pudům je barbarské, zcela nepřípustné.
A jak to tedy je?
To si musí zodpovědět každý sám za sebe. Mohu jen prozradit, že všichni oscilujeme mezi labutí a jelenem. Mezi rozumem a instinktem. Mezi láskou a sexem.
Až o tom budete přemýšlet, mějte ale na paměti, že ženy jsou i stejně chlípné, jako muži (i když ze zcela jiných pohnutek) a že muži jsou i stejně schopni milovat (i když k tomu užívají zcela jinou část mozku).
A právě na lásce bych rád ukončil tuto polemiku. Protože chci skončit s nadějí, že všichni děláme, co je v našich silách a že cesta, kterou si vybíráme, je ta správná.
Ať už je to láska až za hrob či stádo samiček, spokojených s jejich místem ve vesmíru.
Kuku.


p.c.: Příště na téma: Muži jsou jako kukačky.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Galad Elen - 17. května 2009 22:08
arodjkafinal5054.jpg
Zajímavé...:-)
 
Aillinn - 13. května 2009 20:18
arianasweetdream2468.jpg
Musím se přidat ke chvále, vážně skvěle napsané :) Pěkně jsem se u toho zasmála i zamyslela se :)
 
occultist - 12. května 2009 21:20
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Tak jo předpokládám, že každému se asi vštěpovalo něco jiného.
My (tím myslím sebe a naši třídu z gymplu) jsme byli vedeni k tomu, že když píšem úvahu máme si nejdřív o daném tématu něco zjistit a načíst a až pak psát.
Tím nechci říct, že to Rav neudělal, tohle je téma o kterém snad ani nejde nemít nic načteno a navíc většina znás je tu už asi ve věku kdy si prošla nějakými těmi osobními zkušenostmi.
To o co mi jde je to, že na mě ten "článek" působí spíš jako prezentace vlastního názoru, což úvaha rozhodně není.
Prostě a jednoduše mi tam chybí to zamyšlení. :D Možná to tam je, ale já prostě místo otázek, které donutí zamyslet se samotného čtenáře, našel akorát odpovědi, které jsou sice asi všem většinou blízké a dají se tak považovat za "všeobecnou pravdu", ale pořád to jsou Ravovi odpovědi a jako takové dvanáctery do tuctu, viz níže.
Mno tak ještě kratšeji. :P Podle mě by prostě úvaha neměla být subjektivní, vlastně ani objektivní, úvaha by měla ponoukat čtenářovu mysl, úvaha by měla donuti čtenáře se zamyslet, hlavně by ale úvaha neměla být věc nad kteoru pokýváte hlavou a řeknete si: "Jo, jo, tak to je." (Nebo "Ne, ne, tak to není" :P).
Ale je to prostě můj názor a taky to bude tím, že asi máme všichni jinou školu a jiné ty zkušenosti.
 
Prasek323 - 08. května 2009 15:44
aura2-png-male3891.png
occultist - 07.Května 2009 10:21

úvaha by měla být subjektivní ;) je to autorův pohled na věc, takže si myslím, že stylisticky se tomu moc vytknout nedá...


Ravager - 07.Května 2009 11:08

jak jsi sám řekl, je to už stokrát probírané téma, ale kupodivu si ho každý vždy rád přečte po stoprvé, jelikož se pak zase může pořád dokola hádat, jestli to tak je nebo není. Takovéhle téma podle mě spíš patří někam ke stolu, na kterém sklenice nejsou nikdy prázdné a pije se až do rána...
Každopádně abych to shrnul: Po stoprvé to samé, přesto dobře napsané a velice čtivé ;)
 
PsychoP - 08. května 2009 10:02
falling8927.jpg
Ravager - 07.Května 2009 00:14
Arrand - 06.Května 2009 23:25
Bydlím se 4 a bohatě mi to stačí. Je jedno, kde se pasou, je jedno, s kým se tam pasou... Já to sleduji z pohledu: "Nájem! Internet! Bojler! Nádobí! Podlahy! Záchod! Žárovka! Ticho, chceme spát!"
 
Vaiwa - 08. května 2009 00:29
untitled8763.jpg
Většinou sem na to číst tu články lenivý, teď mi ale zvědavost nedala a nelituju!
 
Nikleri - 07. května 2009 14:49
tajemnena3838.jpg
Tleskám, musím přiznat, že přestože jsem žena, tak musím říct, že mě to vůbec nerozčílo ba naopak mě to donutilo se i zamyslet!
Navíc jsem se u toho skvěle nasmála.
Takže už se nemůžu dočkat na něco dalšího ;-)
 
Ravager - 07. května 2009 11:08
ikonkarav6371.jpg
occultist - 07.Května 2009 10:21Ja s tebou defakto ve vsem souhlasim. Mozna jsme se spis nepochopili. Je to uvaha = je subjektivni. Je to muj osobni nazor, takovych je dvanact do tuctu.
Mozna jsem nedaval ve skole pozor, ale prijde mi, ze uvaha tu od toho, aby vyjadrila subjektivni nazor je. Ja si dokonce myslim, ze by mela byt spis urcitou predmluvou k nasledne diskusi. Nema sama nic resit a doufam, ze se o to ani nesnazi.-)

Co se te pristupnosti pro masy tyce, tak jsme se mozna trochu nepochopili. Myslel jsem tim, aby to bylo srozumitelne komukoliv. Kdokoliv si to precte, aby vedel, o cem mluvim a jak to myslim. Aby pochopil a treba si zadumal nad obsahem, misto aby lustil nesrozumitelne fraze. A priznam se, ze si myslim, ze to prirovnani ze zvireci rise mi prijde opravdu v tomto pripade trefne.

tohle bylo vlastne pro vsechny, aby treba vedeli, ze tohle neni nic jineho nez subjektivni zamysleni a tak to i brali.

p.s.: omluva, uz tu nebudu spamovat.-)
p.p.s.: s tim Cosmopolitanem nemas pravdu. Ja si ho onehda precetl, abych nepomlouval neco, co neznam z vlastni zkusenosti a je to fakt neco strasnyho. Nemyslim ani tak obsahem, jako spis pristupem. Mno nic.-)
 
occultist - 07. května 2009 10:21
occ_as_kelthuzad_by_altana_50x108px_edit7566.jpg
Napsané je to hezky, čte se to dobře, ale myšlenka mi přijde jako moc subjektivní, na to že jak sám píšeš to má být pro "masy".
To, že uvaha nejde napsat objektivně je blbost, nejde napsat zcela objektivně, ale jinak se stačí nad věcí zamyslet z více pohledů a hned to jistou obktivitu získá.
Já to prostě beru jako prezentaci tvého názoru, který bez urážky, je jenom jeden z milionu a celkově je tak přínos téhle úvahy jen ten, že se nad tím někdo posuměje, někdo pokývá hlavou a někdo se plácne do hlavy a začne sepisovat jako moc je to subjektivní. :D
Mě vlastně nevadí obsah té úvahy, vadí mi to, že ses to snažil navlíct do "roucha" něčeho seriózního.
Na druhou stranu ani to ti vlastně nevytýkám, právě to jak je to napsané to dělá čtivé.

Takže komu se nechce číst ta snůška kritky/nekritiky (subjektivní samozřejmě) stačí když si přečte tohle:
Jako článek do časopisu, třeba právě i Cosmopolitanu by to bylo dobré, ba výborné. Jako část nějaké knihy, která by lidem měla něco dát a ne se jenom dobře prodávat, je to brak.
 
Tholdrin - 07. května 2009 10:18
moje3117541.jpg
Ženiální jak jen Rav může být. Nádherná nadsázka a přitom tak krásně syrová upřímnost a bez obalu a okecávání přímo k věci. Je krásné pozorovat jak se vyhýbá všem těm horám výmluv a elegantní kličkou se dostává až k podstatě problému. To že to všichni víme je jedna věc. Přiznat si to druhá a pak.. mít to napsané pak třetí.
 
Cor Na - 07. května 2009 08:04
1  kopie8221.jpg

Fááájn. ;o)

 
Ravager - 07. května 2009 00:14
ikonkarav6371.jpg
psychop - 06.Května 2009 17:59No, starat....vlastně jen mít přehled, kde se pasou.-)))
 
Ravager - 07. května 2009 00:10
ikonkarav6371.jpg
Sargo: Je to uvaha. To nemá mít nějakou pointu. Koneckonců, k danému tématu už vlastně ani nic nového napsat nejde, co si budem nalhávat. Byla to spíš snaha to podat tak nějak pro masy(čti: zvěřiny, hehe)
 
Sargo - 07. května 2009 00:01
wel1d5kk1aaa19357.jpg

Prospěl by tomu poloviční rozsah a alespoň minimum objevnosti ;-)
Ale napsané zdařile, to se musí uznat. :-)
 
Arrand - 06. května 2009 23:25
ignatius2553316.jpg
psychop - 06.Května 2009 17:59
Tys to nepochopil... v dnešní době emancipace by se stádo ženských staralo o tebe :D :D
 
PsychoP - 06. května 2009 17:59
falling8927.jpg
Tohle lecos vysvětluje... Ale upřímně... Starat se o stádo ženských?! To fakt neee :-D
 
Eithné - 06. května 2009 16:38
dub2857.jpg
Už zase? I tady? Já tu pistoli neměla zakládat...
 
Laakii - 06. května 2009 15:24
laakiivelk5387.jpg
brm :-)
 
g.mess - 06. května 2009 15:08
gmessikonka8516.jpg
:))
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.057245016098022 sekund

na začátek stránky