Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

PosláníOblíbit

blue_butterfly_sm2219.jpg

Autor: evve

Sekce: Povídka

Publikováno: 07. března 2005 22:10

Průměrné hodnocení: 8.5, hodnotilo 13 uživatelů [detaily]

 
Tato krátká povídka mě napadla, když jsem si pročítala životopis a vstup jedné mé postavy do děje nejmenovaného dobrodružství :o)
Onu postavu mám moc ráda, tak jsem podle povahy, stylu života a rozhodování napsala její možnou budoucnost a činy, není to průběh dobrodružství ani jeho pravděpodobné pokračování ...
Budu ráda za kritiku-jak kladnou, tak zápornou ...
 
fdrow63l9020.jpg
Prázdnými, potemnělými ulicemi města se potuluje postava… drobná, zahalená do černého, ošoupaného pláště, jakoby trochu kulhala…
Toto město nezná, ale i přes to dokáže bez větších problémů procházet stíny… nenápadně… tiše… Jen občas je nucena ze stínu vystoupit, čímž několika chodcům odhalí svou tvář… téměř sněhově bílé vlasy za ní vlají v ledabyle sepnutém ohonu, což odhaluje špičaté uši. Kontrastně působí tmavá ple»-temná jako noc, jenž právě pomalu svým závojem zahaluje město. A ty oči… světle modré až bílé…pronikavé, hluboké, ale zároveň prázdné, avšak ne slepé. Odráží se v nich svit měsíce zářícího na ne ještě úplně černé obloze. Jemné rysy sličné tváře jsou v bolestné grimase, ruku na břiše, druhou se občas opře o chladné stěny domů. Ale i přes svou bolest pokračuje v cestě… má své poslání… Po několika protrpěných chvílích ruku, jenž byla položena na štíhlém trupu, zvedne. Na jemné dlani se v záři měsíce leskne rudá krev, z jejího břicha pomalu vytéká stejná tekutina, jenž zbarvuje bílou halenu pod pláštěm do tmavé červeně.
Dál, bez zastavení prochází městem s nadějí, že to stihne, že včas dojde do svatyně…
Míjí domy, obchody, hostince, několik večerních poutníků, ale i domy s již dávno vyhaslým životem a zapomenutým majitelem…
Dalších několik vzácných minut, a kapek krve dopadlých na zem a spatří to… Konečně... před tmavou elfkou se objeví monumentální stavba-svatyně. Několik ostře řezaných záhybů a vysokých věží ihned upoutá pozornost, je to nádherný umělecký výtvor z tvrdého mramoru bílé barvy. Nad velkými dřevěnými vraty sedí obrovská socha pozlaceného fénixe. Z výšky jemu hodné hrdě pozoruje celé město i jeho okolí. Ve věžích i pevných stěnách jsou posazena okna s červenými a žlutými sklíčky, tvořící zvláštní ornamenty.
Elfka pohlédne fénixovi do očí a s námahou pronese pár slov směrovaných k obrovskému ohnivému ptáku. Dveře se se zavrzáním otevřou a dívku s posláním zahalí zlatavé světlo, jehož zdrojem je schoulené tělo fénixe uprostřed obrovské posvátné místnosti… živý, ale bezvládně ležící na zemi. Čeká na ní… Elfka nepříliš překvapena přítomností tak úžasného tvora se kuhlavě rozeběhne k živému ohni, dveře se za ní s ohromným zaduněním zavřou. Fénixovo světlo ozařuje celou svatyni, ale i tak každou chvíli uhasíná. Dívka s bolestným výkřikem klekne před bájným tvorem a z váčku u pasu vyndá malý červený flakonek, otevře ho a fénixe pokropí několika kapkami čiré tekutiny. Na ohnivých perech začnou krůpěje tvořit podivný průhledný povlak, který jakoby uchopí zesláblé tělo a vznese se s ním k nejvyšší věži. Tam chvíli osvětluje i ta nejtemnější zákoutí svatyně, když se najednou tvor probudí ze spánku a vítězoslavně roztáhne křídla. Ladně sletí před temnou elfku , jíž povzbudí teplo, které opět vyzařuje ohnivý pták. Konečně splnila své poslání… fénix ví, co je její osud, životní naplnění…
Dívka již bez poslání se opět chytne za zkrvavenou ránu na břiše, kterou způsobil žár onoho flakonku. I ruce má popálené…cítí, že z ní vyprchává život… sesune se na zem a svůj poslední pohled věnuje ztělesnění živého ohně. Zklidní svůj dech, zavře oči a tep se zvolna zastavil. Naposledy vydechla, ale její duše opustila tento svět s úsměvem, protože splnila své poslání chránit jednoho z posledních fénixů do posledního dechu… své životní naplnění…

Fénix, vděčný její čisté duši v temném těle, jí smutně pohlédne do prázdné tváře a jedním mohutným mávnutím křídel se vznese nad bezvládné dívčino tělo a uchopí ho do ohnivých pařátů. Prudce vzlétne, prorazí nejvyšší věž svatyně a svou září osvětlí celé noční město. Několika dalšími pohyby hořícího těla přeletí spící domy, až se před ním rozprostře téměř nekonečná písečná pustina osvětlená jen několika slunečními paprsky, které ještě nezmizely za obzorem. Pouš» je obrovská… rozkládá se od dalekého západu až kamsi k Východnímu moři, na němž jsou i na tak velkou vzdálenost několika mil vidět zpeřené vlny tříštící se o tmavé masivy skalních útesů lemující písečné duny. Je to zvláštní pohled, temný, tajemný, ale přesto úchvatný. Ještě chvíli se fénix kochá dokonalým výhledem, pak ale svůj let stočí k východu… k útesům… Občas sletí více k zemi, čímž zvíří pouštní písek v malé, po dunách se mihající výry.
Několik dlouhých, smutkem a samotou naplněných hodin trvalo překonat vzdálenost od města k moři. Několik dlouhých hodin nesl bezvládné tělo, jenž je pomalu propalováno na hrudi a v pase ohnivými pařáty. Přes pouš» se v tichosti přenesla černočerná noc, podsvětlená pouze několika na nebi zářícími hvězdami a dokonalým měsícem v úplňku, jenž dává dunám záhadný nádech čehosi…

Konečně u moře, u nekonečného vlnitého moře. Vznese se více nad útesy, ale i přes to mu na jeho hruď dopadne několik chladných mořských kapek, které se odtrhly od své třpytivé vlny nárazem na skálu, jenž se na rozpálených perech začnou okamžitě vypařovat.
Znovu se kochá pohledem na modravé moře, za nímž se snaží vyklouznout slunce ze stínu noci v celé své kráse. Dalších několik osamělých minut jeho údy spalují tělo mrtvé elfky.
Fénixovi z moudrých očí momentálně zalitých smutkem vykápne slza… jeden krátký moment se třpytí v několika slunečních paprscích, pak ukončí své putování mezi dalšími slanými kapkami.
Ohnivý pták se zadívá na dívku v naději, že se něco změnilo… nezměnilo… život už jí nevrátí a on to ví. Jen úplnou volnost upřímné duši může věnovat… volnost mořských proudů…
Naposledy se zadívá do tmavé mladé tváře a neochotně, ale přesvědčeně její tělo uvolní ze svých spárů. Bílé vlasy se zavlní v náhlém poryvu větru a společně s křehkou lidskou schránkou sklouznou do dravých mořských vln… Přesně to by si přála... "Nech» tvá duše odpočívá v pokoji... děkuji..." Pronese posledních pár slov k duši temné elfky chviličku před tím, než nadobro zmizí v širém moři a on se za doprovodu hudby vln vznese nad dívčin hrob a nadobro poznamenaný ztrátou zamíří vstříct slunci…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Thaien - 13. února 2006 16:14
0-0-04432.jpg
Tomuto článku můžu vytknout jen jednu věc.A to jeho krátkost:-) Moc hezké.Akorát škoda že to vyjadřuje názory a přesvědčení tvé "postavy" a ne tvé osobnosti.Škoda.Stylistickou stánku hodnotit nemůžu.( Už jen podle hesla:Podle sebe soudím tebe. ) Dávám 8
 
Marigold - datum neznámé
images7884.jpg
pěkné a zajímavé..ne jen bezduché tlachání: právě naopak. Jak řekl Jade: tady nadprůměr...
 
Jade - datum neznámé
26300.gif
Moc pekny clanek, drobne chyby je clovek ochoten prehlidnout pokud celek stoji za to. Jsem sice trosku zaujaty proti temhle dojemnym umiracim scenam ale zase na druhou stranu chapu ze je to vdecne tema a da se v nem dobre vyradit. Kazdopadne bych rekl ze je to docela nadprumerna vec.
 
Gallen - datum neznámé
gallen8813.jpg
Mmm mě se to líbilo, sice když sem si pak přečetl, co psala Pelleron, tak s tím musím souhlasit, ale dyž sem to četl, tak mě to nějak nepřipadlo... prostě to bylo dobrý (zvláš» popis prostředí, město, pouš», docela dobře se to představovalo), ale mohlo to být lepší (to kdybys víc místa věnovala popisu té holčiny, viz začátek komentáře Pelleron) =-)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
ev: to jsem ráda : )
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
pelleron: nevadí... :o)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
evve: S tim monumentálním se omlouvám, špatně jsem si to přečetla : )
 
Deep Eyes - datum neznámé
foto_v2690.jpg
Myslím že není potřeba vysvětlovat co, kam a proč. Kdyby všichni psali stejně, bylo by to o ničem. Opravdu krásný příběh, dávám 9.
 
Eygam - datum neznámé
upr84.gif
Příběh je poměrně zajímavý a až na pár chybek dobře napsaný. Jen snad nechápu, proč elfka krvácí ze spáleniny, ale dobrá. Taky mi vadí pár přehnaných chvil, jako třeba prorážení stropu chrámu a osvětlování. Na můj vkus možná až moc patetičnosti, ale to je věc osobního názoru a na kvalitu povídky nemá vliv.
 
Eveline - datum neznámé
screen shot 2013-12-16 at 172744.38
Nádherné ikdyž jsem v tom párkrát měla zmatek ale i tak dávám 9 moc hezké.
 
evve - datum neznámé
blue_butterfly_sm2219.jpg
Děkuji za názory, jenom s jednou věcí musím nesouhlasit...
Pellereon, u tvého bodu 8 píšeš, že jsem napsala "oči monumentálně zalité smutkem" -to jsem nikdy nenapsala... je tam "momentálně zalité smutkem" :o)
Jinak nechci vysvětlovat proč jsem co kam napsala... to bych tady byla do nekonečna :o) Ale pokud někdo má výslovný zájem si mé vysvětlení přečíst, klidně to napíšu :o)
 
pelleron - datum neznámé
moje6321.jpg
Nápad té povídky se mi docela líbil. Život za život, sice klišé, ale tady je to docela originálně pojaté.

Zpracování mě už ale nezaujalo. Když jsem to četla, měla jsem pocit, jakobych to četla s odstupem a nedokázala se do toho vžít.
Na úvodu píšeš, že tu postavu máš ráda a hraješ s ní. Předpokládám teda, že jí i dobře znáš. Je proto škoda, že tady je vykreslená jen ploše jako elfka bez vlastností, snů, přání a cílů, žes mi nedovolila poznat, jaká je.
V tu chvíli, kdy umírá, jí přece musí zmítat vlna emocí a pocitů. Ne jen to, že splnila úkol. Určitě chce bojovat o svůj život dál, nedokáže se s nim rozloučit.

ruší to několik stylistických chyb:
1)Píšeš, že jí zpoza košile vytéká rudá kapalina (nebo nějak podobně). Ta kapalina mi tam přijde dost jako pěst na oko. Určitě by to šlo napsat nějak poetičtěji. Třeba: Na haleně jí vykvetl šarlatový květ krve a stále se zvětšoval, nebo něco podobného.
2) A spatří to ... monumentální svatyni, když je tam monumentální, nehodí se použít jenom "to" a navíc svatyně je rodu ženského, takže by tam mělo být "ji".
3)Nejdřív napíšeš, že je to "dívka s posláním", to je hezký ... působí to tak trochu básnicky, ale hned v dalším poslání hned napíšeš "dívka bez poslání" to se tam vůbec nehodí, působí to nevkusně. Jednou je s posláním, pak zase bez ...
4)Čistá duše v temném těle, je to sice hezký, ale působí to na mě trochu jako klišé.
5) Několikrát jsi tam použila slovo "dokonalé" (dokonalý výhled, dokonalý měsíc), ale nedokáže vystihnout nic z toho, co jsi chtěla říct. Jak vypadá dokonalý měsíc? To musíš popsat a ne to takhle odbýt.
5) Po dunách se míhají výry, spíše víry, ale to jen drobnost.
6)záhadný nádech čehosi, co si pod tím mám představit?
7)Konečně u moře, a pak je tam hned nekonečná hlubina, nebo něco podobného, tohle jsem si nenapsala. Chtělo by to tam jiné synonymum.
8)Oči monumentálně zalité smutkem jak mohou být monumentálně zalité? Tohle slovo se používá ve spojení s monumentálními stavbami apod.

Nechci ale jenom hledat mouchy. Moc se mi tam líbily některé slovní obraty (třeba živé ztělesnění ohně) a popis svatyně.
Ty stylistický chyby se dají lehce odstranit tim, že víc budeš psát ...
Ale končim s radami a poučovánim : ) Dávám 6.
 
Colter McLoy - datum neznámé
00014214.gif
Woow. Konec byl strašně hezký. Začátek byl taky velmi dobrý a prostředek se vlastně nelišil. Výborně a skvěle. Když jsem tu povídku četl, úplně jsem se do ní vžil. Viděl jsem elfku jak prochází těmi temnými uličkami, potom ve svatyni a nakonec jak jí popadne fénix a nese ji nad moře.
Jediné, co tu povídku nepatrně kazilo, bylo neustálé "osvětlování" něčeho.
Mnoho zdaru v další tvorbě =)
 
Barakall - datum neznámé
m_g_048l6963.jpg
Moc pěkná povídka atmosféra je popsána vystižně myslím že natchne spostu lidí.Jen tak dál!!!
 
Tanulka - datum neznámé
i1525.jpg
me naopak prijde, ze je tam hrooozne moc deje a malo skutecnych emoci. tedy jsou tam, ale zadna ctenare tak uplne neoslovi/nevtahne do deje... aspon tak se to zda mne.
atmosfera dobra
slovicka se obcas opakuji ve velke blizkosti od sebe
 
Eithné - datum neznámé
dub2857.jpg
Teda ale mě to zaujalo hodně, dávám upřímných 10 a gratuluji, povídku s takovou atmosférou jsem na Andoru snad ještě nečetla...
 
Vlčice - datum neznámé
black5193.jpg
Jto opravdu hezky napsané, ale nějak mně to nezaujalo. možná je to tím, že je vše v budoucím čase. Kdybys napsala něco víc akčního, mohlo by to být opravdu dobré.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.093676090240479 sekund

na začátek stránky