Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Anděl bez křídelOblíbit

kloboucnik7358.jpg

Autor: bianka dela richi

Sekce: Povídka

Publikováno: 19. května 2009 18:46

Průměrné hodnocení: 3.7, hodnotilo 3 uživatelů [detaily]

 
Ve škole máme představení, které se nazývá Řetězy a křídla - nevím co bude, ale vím co je teď. Je to z vězeňského prostředí. Rozhodla jsem se tedy zamyslet a napsat toto.
..
Mně vedlo k tomu napsat toto. Nevím, zda to bude vůbec dobré. Spoléhám se však na kritiku. Celkem mám obavy, jelikož jsem napsala básničku a ta byla dost zkritizována. Je pravdou, že nebyla dobrá.
Velmi se bojím toho, co mi drazí řeknete. Ale říká se - risk je zisk.
 


Mříže. Pouze tři zdi. Žena, která je za mřížemi. Malé okýnko nahoře. Nic. Jen prázdno. Všude je cítit zvláštní pach. Nálada by se dala krájet a stále to čekání. Čekání na co? Na smrt? Na konec?

Chybí mi. Schází mi ten pocit svobody. To, kdy se mohu probouzet ráno v blízkosti někoho, koho miluji. Nikdo... nikdo mi tady nevěří. Nikdo si nemyslí, že bych mohla být nevinná a přeci tomu tak je. Žena sedí u stolu. Je sama v cele. Nikdo ji už hodně dní nenavštívil. Žádné dopisy jí nepřišly. Nic. Nikdo si na ni nevzpomněl.
Noc a den. Jak poznat to mám, když tu jsem? Jenom jsem se bránila a zabila. Buď on nebo já. Soud určil, že vinna jsem já. Peklo. Nenávist a zášť. Chci se dostat ven. Utéct. Zmizet.
Nesnáším to tady. Jsou tu jenom holé zdi a nic víc, nic míň. Černota, mé prokletí. Asi se tady zblázním. Zavřená. Zničená. Ublížená. Stačí mi poručit a zmizím. Potopená do svého nitra, nevyznám se v chaosu, který je teď mým domovem. Odloučená od všech blízkých.
Už je u konce svých sil. U konce svých jediných myšlenek. Smířená s osudem. Ba naopak. Osud její je zůstat tady. Ještě dlouhou dobu.
Ač je pro mne těžké trávit zde dny. Naslouchat něčímu hlasu, který ke mne hovoří. Být zde šikanována ostatními a zároveň si i zde udržet přátelství. Zloba ke mně samé už vyprchala. Stalo se a vzít to zpátky nejde. Přežít zde a bojovat. Zavřít oči a na malou chvíli si představit domov. Hlavně jeho. Do očí se mi slzy ženou a strach se vhání do tváře. Jak dlouho to vydržím? Položená otázka, ale komu, když tu nikdo není. Je snad blázen? Smířila se vůbec se svým osudem? ... Hledí dál. Do prázdna.
Už ať je konec tohoto zmatení. Už nechci dál zde být. Nezvládám to. Nemohu. Ne… nechci. Chci vrátit čas zpátky. Opět se vrátit ke své práci, k tomu životu co jsem žila. Teď, když se odsud dostanu. Co bude dál? Vrah zůstane navěky vrahem.
Sklonila hlavu, jako kdyby chtěla sobě dokázat, že prohrála tento boj.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Anna Chronica - 25. června 2009 19:35
nimue4957.jpg
Taron - 20.Června 2009 15:41
Dvě tečky se nemaj dělat vůbec, prostě buď jedna nebo tři:))
A hlavně pak vždycky velký písmenko:))
 
Taron - 20. června 2009 15:41
sadakoeye-ikona7763.jpg
kalinci - 19.Června 2009 14:18
jj, já ji sem ovšem přivedl, už jako přítelkyni, jelikož jsem viděl ta její dílka v šuplíku a nechtěl jsem, aby zůstala ležet jen tak ladem.
Však se tu časem tŕeba objeví i ten skvost, co teď píše.

Že lásko? O:)

Anna Chronica - 19.Června 2009 22:46
Trojtečky, to je i můj zlozvyk. :D
A co za dvěma tečkami? Viz - písmenem.. odstavce - :D
S tou pravdou bych pravdivě souhlasil. :)
 
Anna Chronica - 19. června 2009 22:46
nimue4957.jpg
Zajímavý námět, ten "sekaný" styl je k tomu super:)

Pozor na formální chybičky jako interpunkce a větná stavba.. např. za třemi tečkami začínáme velkým písmenem.. odstavce při každé změně vypravěče.. náhlá změna slovosledu (Noc a den. Jak poznat to mám, když tu jsem?) působí křečovitě a nezapadá do zbytku textu..

Z kritik typu "je to divný, zmatený" atp. si nic nedělej, to není žádná konstruktivní kritika:))

Poslední věc - správně je "Je PRAVDA, že bla bla.."
 
Aelin - 19. června 2009 17:09
aellin29631.jpg
kalinci - 19.Června 2009 14:18
O tom by mohla být zajímavá debata...jak tu každý skončil..:D U mě je to zcela náhodné..tak klikám a klikám, až jsem se proklikala až sem.:D
 
kalinci - 19. června 2009 14:18
gn9632.jpg
Taron - 19.Června 2009 13:13

Každého sem někdo přivedl. ;o))) Ovšem, ti co začínali na Abarinu, tak sem byly "přesunuti". Mě sem přivedl třeba Laos... :o)))
 
Taron - 19. června 2009 13:13
sadakoeye-ikona7763.jpg
bianka dela richi - 18.Června 2009 15:50
Pročpak takové caviky? Nápad to byl tvůj, se psaním jsem ti nepomáhal, jen tě sem na Andoru přivedl, hm? ;)
 
bianka dela richi - 18. června 2009 15:50
kloboucnik7358.jpg
Aelin - 18.Června 2009 14:41
Proti gustu žádný dišputát. Každý má svůj názor a já ho příjmu. Také někdo řekl tuto větu. Vyznat se v pořádku je normální, za to vyznat se v chaosu je umění.
Tvoji krituku beru na vědomí a přijímám ji.

kalinci - 18.Června 2009 14:47
Možná to bylo krátké možná ne. Je pravdou, že to mohlo být trošku rozsáhlejší. Ale v této chvíli mohu jen pokrčit rameny a říct : Příjímám tvoji kritiku a příště (pokud něco napíší) to bude lepší.
I fénix musel vstát z popela.

Taron - 18.Června 2009 15:40
Kláním se před velkým Taronem, jakžto před moudrým člověkem, který mne mnohé naučil a ani o tom neví. Děkuji za kritiku i tvoji přijímám. A ty nápady se mi velice líbí.
 
Taron - 18. června 2009 15:40
sadakoeye-ikona7763.jpg
Hodnocení k tomuto článku nebudu psát, jako tvůj přítel Bianko, nýbrž jako každý ostatní.

V prvé řadě, nemáš proč mít strach. Každý jednou začíná a v jádru je taky každý aspoň trochu umělec. Nenech se odradit kritikou ostatních, jelikož jsme tu všichni proto, abychom tě podpořili, i když přijmout kritiku vlastního dílka je někdy třebas těžké.

Když jsem sem dříve přispíval, taky jsem se kritice nevyhnul, ovšem po ćase bylo znát zlepšení. :)
---
Tákže... :)
Ten začátek se mi zdá docela sekaný, představuju si to jako záblesky, střihy néjakého filmu, v ritmu srdce probleskávající ze tmy.
Tímto stylem bych dopsal i zbytek, mohlo by to být podle mého názoru zajímavé pojednání...
Třeba ta slova kurzívou v dalším odstavci...

Žena sedí u stolu - sama mezi chladnými zdmi. Žádné návštěvy. Žádná pošta po mnoho dní - prostě nic. Nikdo si na ni nevzpomněl.

Další oddělení by mělo být v odstavcích v první a ve třetí osobě. Vypadá to, jako by na věc pohlížel ještě někdo druhý, vypravěč, nebo tak někdo.

Když je psáno něco - co má přijít na svět - dát do toho srdce, přečíst si to aspoň dvakrát a hned na net nevkládat. Jak už jsem tu viděl ve mnoha článcích, dobré je si to občas předčítat nahlas. :)

Dál bych aspoň odlišil myšlenky od vyprávění - třeba o tom zabití.
Ani by tam třeba nemuselo být to zdůraznění, co určil soud, to se přec čtenář dovtípí. :)

Rád bych se tedy vyjádřil jasné a zřetelně. V tomto článku vidím zajímavou myšlenku, není zas tak špatně podaná, jen se to chce držet nějakého stylu, který si každý časem udělá sám. Nebudu pohlížet na to, že je to krátké, každý nemusí psát dlouhé příspěvky, jako třebas já. (:D), ale mohlas to protáhnout v nějaký delší příběh. S něčím zkloubit. Co dělala u toho stolu? Mohla psát knihu. :)
Na zpracování by to chtělo ješté zapracovat, jinak dávám 6 bodíků v celkovém hodnocení.
 
kalinci - 18. června 2009 14:47
gn9632.jpg

Spíše jako povídka mi to přišlo jako zmatená báseň, která měla vykonávat funkci i úvahy. Takhle mi to přišlo. A delší to mohlo být určitě. Tak to alespoň vidím já.
 
Aelin - 18. června 2009 14:41
aellin29631.jpg
Hmm, nevím, co napsat. Rozhodně asi..je to příliš krátké... Tedy..přijde mi, že si naťukla spoustu problémů, ale právě jen naťukla. Takže..jediné, co z toho na mě padá..je chaos.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.057407140731812 sekund

na začátek stránky