Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Jak se dostat ke zlodějině...Oblíbit

devil_eye_by_385494368419.jpg

Autor: Night_Wolf

Sekce: Povídka

Publikováno: 26. července 2009 20:48

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Tohle jsem jednou sepsala jako součást životopisu své postavy. Snad si to někdo bude chtít i přečíst... Docela jsem si s tím vyhrála.
 


Sandro stál nad strží. Koukal dolů. Kdo ví, proč temný elf stál tak zamyšleně na skále. Stál tam dlouho. Snad i celou noc. Úplněk zářil a on se na něj koukal. Najednou ucítil v zádech pohled. Jenže nebyl to zvířecí pohled.
Kdo by chodil do takových končin?
Pomyslel si. Ale někdo přece jen šel. Byla to elfka. Sandro by přísahal, že na okamžik u ní spatřil andělská křídla. Něco mu na ní však vadilo. Byly to její oči. Vypadala jako zhypnotizovaná. Po chvilce si povšiml i oblečení krásné neznámé. Na nádherných jednoduchých šatech uviděl krev a nebylo jí málo. Vypadalo to, jako by jí někdo vykrvácel v náručí. Neznámá si Sandra nevšímala. Šla stále dál k místu, kde stál Sandro. Šla přímo. Znala svůj cíl. Najednou byli k sobě tak blízko. Ona šla stále dál. Sandro ji chytil za ruku. V hrůze se na něj podívala, vykřikla a hned na to omdlela.
Sandro ji vzal do náručí a odnesl ji k ohni. Tornu, kterou měla s sebou, jí dal pod hlavu a zakryl ji pláštěm. Čekal, co bude dál. Už svítalo, když se dívka probudila. Trhla sebou. Sandro ji polekal, ale snažil se její první šok zmírnit.
Neboj se. Neublížím ti. Kdopak jsi?
Zeptal se jí, když se trochu vzpamatovala. Neznámá k němu cítila důvěru a neměla co ztratit. Stejně si přála svou smrt.
Mé jméno je Elenis. Byla jsem dcerou krále Christiana. Zabila jsem ho, protože mi vzal srdce.
Řekla chladně a podívala se Sandrovi do očí. Sandrovi žádné ze slov nevadilo. I on zabíjel.
Těší mě, Elenis. Já jsem Sandro a jsem rád, že na mě nemluvíš elfsky. Tím jazykem už dávno nemluvím. Co se ti vlastně stalo?
Elenis mu začal vyprávět svůj příběh. O své první krádeži, když jí byly tři. O plesu kvůli zásnubám, a jak se pak vydala s princem od temných elfů na pomoc jeho zemi. O dobrodružství s ním. Příběh však končil smutně…
Když jsem se vrátila do pokoje, byl už mrtvý. Nůž ležel na zemi. Chtěla jsem ho zachránit, ale nemohla jsem to už vrátit zpátky. Lehla jsem k němu a chtěla se zabít. Otec mi v tom však zabránil. Mého prince pohřbili mezi sebevrahy. Po pohřbu jsem hned odjela. Něco ve mně si řeklo o pomstu. Věděla jsem, že za tou vraždou stojí můj otec. Vrátila jsem se a zabila ho. Pak už si pamatuji jen probuzení tady.
Rozbrečela se. Sandro se chvíli zdráhal, ale nakonec ji přátelsky objal. Potom jí vyprávěl svůj příběh. Sandro byl bratrem prince z království temných elfů. Musel prchnout před skřety, protože se bratr nevracel. Také byl nucen zradit svého otce. Neboť on ho vydal do rukou skřetů. Když viděl, co jeho otec udělal, zlomilo mu to srdce. Když ze skřetího zajetí utekl, zabil svého otce. Od té doby se hodně změnilo. Stal se z něj také zloděj.
Mohl bych tě něco v našem řemeslu přiučit, kdybys chtěl. Mohli bychom být tým. Někdy je to tak lepší. S tvou krásou zblbneme spoustu hlupáků.
Nabídl se Sandro, když zjistil, že Elenis není zlodějina cizí.
Ráda se něco přiučím.
Usmála se elfka a rukou upravila nádherné dlouhé světlé vlasy.
Od té doby byli spolu. Chodili z města do města a kradli. Kamkoliv přišli, Elenis okouzlovala muže nejen krásou, ale i svým osobním kouzlem. A to i přes to, že v srdci měla jen led. Sandro mezitím obral všechny o peníze. Elenis však nezůstávala pozadu. Ukázala se jako velmi dobrá kapsářka. Tak to šlo nějakou dobu. To se jejich cesty musely rozejít. Přátelsky se rozloučili. Bylo na čase, aby našli každý svou životní cestu…
 

Komentáře, názory, hodnocení

Qued - 09. září 2009 12:44
qued_antisanta2873.png
Prasek323 - 01.Září 2009 19:53

Takhle pěkně sjem se už dlouho nezasmál :D Jsi krutý! :D
 
Night_Wolf - 07. září 2009 22:59
devil_eye_by_385494368419.jpg
Tento příběh sem psala, když sem začínala se psaním živoťáků. Tehdy mi bylo pouhých čtrnácte let.
Naivita ze mě vyprchala stejně jako jakékoliv iluze.

Jinak Terryho Pratchetta neznám a ani jsem o něm nikdy neslyšela. Jinak tento příběh má dvě části... možná, že první někde na andoru je. Možná ani ne.

Na andoru jsem se již celkem zaběhla, ale pořád se občas ráda vracím k dětským snům a nadějím, někdy bych si zase přála být tím dítětem, které psalo svůj vlastní příběh.
 
Arion2 - 01. září 2009 23:38
a5615.png
Z tohoto textu úplně čiší nezkušenost a to jak životní tak písmácká. Jestli jsi opravdu hodně mladý autor, pak to nebude velký problém, protože z toho můžeš vyrůst. Ovšem jestli je ti osmnáct a více, pak to považuji za nemožné.

Doporučil bych četbu jiného autora než je Terry Pratchett, jehož komediální podání příběhu zde ty podáváš jako holý fakt, což působí směšně. Žel, směšně z toho horšího úhlu pohledu.

Text je dost krátký, takže bych se nepouštěl do nějakého velkého hodnocení. Slovní zásobu zřejmě nějakou máš, jen se ji musíš naučit využít. Co v tomto příběhu ubírá nejvíce je skokovost, kdy vlastně o ničem nepíšeš - jen naznačuješ.

Taktéž doporučuji přečíst kvalitně sepsaný článek o přímé řeči a jak jí používat, zde na Andoru (odkaz) od DTL.


Jestli pošleš něco víc propracovaného třeba budu konstruktivnější.
Tedy přeji hodně štěstí v další tvorbě. Pokud se zbavíš té naivity, pak vidím potenciál, který se může vyvinout jedině tím, že na něm budeš aktivně pracovat (psát a číst, psát a číst... psát a číst).
 
Prasek323 - 01. září 2009 19:53
aura2-png-male3891.png
Pocestný verbíř pravil:
"Jsi princ nebo princezna? No ano, skvělé, tak to jsi nejvíce vhodný kandidát pro náš zlodějský osud! Připoj se k nám! Ale co? že jsou ti pouhé tři roky? Ale prosím tě, jsi vyspělé dítě, krádež by si zvládlo i ve dvou. Ne, nebalamutím tě, je to tak. Akorát ty andělský křídla ze zad prosímtě schoď. Víš ono, když někomu projíždíš kapsy a máš křídla, no.. jak ti to říct. Jsi prostě nápadná jako vlk převlečenej za babičku."

jako životopis postavy to hodnotit nebudu, většinou to ani nemá hodnotu aby hodnotit šly.
Jako povídku to hodnotím pocestným verbířem, doufám, že veškerá moje ironie a tvoje naivita v psaní je z toho zřejmá.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.078890085220337 sekund

na začátek stránky