Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Tři přáníOblíbit

knight8648.jpg

Autor: Potkan4*

Sekce: Pohádka

Publikováno: 25. srpna 2009 08:10

Průměrné hodnocení: 3, hodnotilo 1 uživatelů [detaily]

 
Toto je moje první ,,pohádka". Zda se ptáte, proč je to v uvozovkách, tak si to přečtěte :)
 


Kdysi byli, bývávali čtyři přátelé, co na cestách prožívali svá dobrodružství. Jednoho dne pomohli staré babičce s hrnci do vsi na kopci a ta jim řekla, že je to kouzlená babička a že jim splní tři přání.

Nejstarší řekl: „Já chci být boháč,“ a tak se stal boháčem.
Druhý chtěl mít sto žen a třetí králem být a oba tak i byli, ale nejmladší z přátel neměl žádné přání.

O rok později přišla bouře, mor a krach, kdy boháč, král i otrokář přišli o své majetky získané přáním a žalem nad tou ztrátou zemřeli. Kdo ale tento příběh napsal? Byl to ten nejmladší z přátel, co se vydal pro čtvrté přání.

A v tuto chvíli končí písnička, ale příběh o čtvrtém z přátel pokračuje, jen to již není pohádka…

V zemích na sto mil vzdálených se král rozhodl, že nad svým bohatstvím postaví kouzlem bariéru, aby nikdo nemohl to území opustit. Z prozřetelnosti postavil tři brány, kudy by v případě nouze propouštěl vězněné obyvatele. Tato nouze nikdy nenastala, ale brány sehrály svojí úlohu.

Čtvrtý z přátel se vydal hledat již před lety čtvrté přání, ale stále mu nebylo dopřáno. Ještě nevěděl o strašném osudu svých přátel, a kdyby to věděl, asi by nehledal. Jeho putování ho dovedlo až k uzavřené zemi, kde prošel bariérou. Ihned, co spatřil zvláštnost království, jež byla zřejmá na první pohled, chtěl utéct, ale ta síla ho ven nepustila. Odešel tedy do vnitrozemí a poznal mnoho a mnoho lidí. Všichni mluvili trochu jinak než venku, ale podobně, a tak se dokázal domluvit. Občasnou pomocí se dokázal uživit a občas i pozvedl meč, aby lidem pomohl. Putoval dál a dál, když jednou přišel do zvláštního kraje.

Lidí zde moc nebylo a štěstí také ne. Ale co když náhodou právě toto je potřeba pro čtvrté přání, které hledá tak dlouho. Vzal si tedy meč a čekal venku na noc. Všichni se zavírali ve svých domech a říkali mu, jaký je to blázen, když zůstává venku tak pozdě.

Jak padla tma, slyšet bylo jen šumění stromů za vískou a pomalu se začaly nejmladšímu z přátel zavírat oči. Najednou spatřil rudě zářící dva body a tak si rychle promnul oči, jestli nemá vidiny a dva body nikde. Už byl v pozoru, jestli je neuvidí znovu, když najednou je zase spatřil. Viděl dvě rudá kukadla, jak na něj zírají a přibližují se k němu. Jak se blížily, začala se odhalovat silueta šedého vlka. Jeho mohutné tělo v kombinaci se zářivýma očima vzbuzovalo něco víc než pouhý strach. Když byl na dohled pod světlem lucerny, rozběhl se a skočil na nejmladšího. Ten si to samozřejmě nenechal líbit a uhnul, přičemž i po vlkovi sekl mečem. Ozvala se rána kovu o kov a vlk bez jediného zranění znovu zaútočil. Sekl po vlkovi se stejným výsledkem a ještě několikrát se to opakovalo. Poté se mu však podařilo zasáhnout vlka přímo do hlavy, do těch zářících očí. Rána jak z děla a vlk se válel na zemi a packami se hladil po hlavě.

Všude kolem se začaly objevovat další a další rudé oči, dokonce jedny oranžové. Nezbylo nic jiného než utéct. Utíkal celou noc a za ním se objevovaly další a další zářící oči až najednou v dálce spatřil budovu. Byla to malá pevnost a tak do ní ihned zamířil. Byl kousek od ní a dveře se otevřely.
„Děkuji vám, dobrotiví,“ zvolal, když se udýchaně svalil na zem.
Po chvilce za ním někdo přišel. Dívka v bílých šatech. Krásné světlé vlasy se jí spouštěly až k pasu, ňadra taková, že by před ní poklekl a děkoval bohu za to, že je muž. I tvář byla nádherná, ale najednou to spatřil, její oči. Byly velké a celé černé, bez duhovek, bez bělma, prostě černé, jak samotná tma.

A tím končí i příběh o hledání čtvrtého přání, protože stačil jen pohled do těch očí a náš hrdina se skácel k zemi víc než mrtev, byl odtržen od vlastního těla. Snad vám jen řeknu jednu věc, ten, kdo příběh o třech přáních a čtyřech přátelích sepsal, byl čtvrtý z nich. Přání našel a znělo: „Dovol mi to říct a zemřít.“
Již nedokázal snášet utrpení života bez žití a tak chtěl jen říct o svých přátelích a odejít na věčnost, což se mu snad splnilo.
 

Komentáře, názory, hodnocení

Morplante Gruten - 25. září 2009 11:59
darkknight5996.jpg
Potkan4* - 23.Září 2009 20:16
Takze se tez radis k te vetsi casti populace bez mozku?
 
Potkan4* - 23. září 2009 20:16
knight8648.jpg
Prasek323 - 21.Září 2009 06:52
Si jí nepamatuju :D


Mno, už sepisuji povídku a snad pochpitelnější a čtivější...
Musim se vyvarovat tomu přeskakování, koukám že vás to slušně štve...
 
Prasek323 - 21. září 2009 06:52
aura2-png-male3891.png
Potkan4* - 20.Září 2009 13:49

Snad mi tvůj uražený tón dovolí jeeště jednu otázku: Proč si to teda celou písničkou nezačal? Nebylo by to pak v mnohém lepší?
 
Potkan4* - 20. září 2009 13:49
knight8648.jpg
Eygam - 19.Září 2009 14:39
Taky fakt mno, snad další dílo bude lepší...
 
Eygam - 19. září 2009 14:39
upr84.gif
Potkan4* - 18.Září 2009 19:49
Tak pokud je k pochopení potřeba znát ještě něco dalšího, tak jsi to měl rozhodně uvést. Napsat běco, co pochopí zlomek lidí je fajn, ale pak to asi nemá moc smysl posílat na web, kde si to přečte kvantum čtenářů a nepochopí to, protože ty ses neobtěžoval uvést, na čem je tvůj počin založený.
Ale upřímně, nevěřím, že se znalostí písničky by mi to přišlo lepší.
 
Potkan4* - 18. září 2009 19:49
knight8648.jpg
Popravdě to není ani parodie, ani pokus o drastičnost.
Prostě jsem měl nápad a tak jsem ho napsal, nic víc, nic míň. Gothic jsem nehrál a vlastně ani nevim, proč to vysvětluji.
Několik málo lidí to pochopí a řekne jim to dost, ale jde je o malé procento populace s mozkem, kteří znají jednu velmi krásnou písničku, právě o čtvrtém přání. V té písničce nebylo řečeno, jak to s tím chlapcem dopadlo a tak je toto alternativní konec.
Ale i přes nepřízeň vás expertů na psaný text děkuji za vaše hodnocení...
 
Arion2 - 18. září 2009 07:17
a5615.png
A pakže já jsem tady ten brutální. :)
No, ale souhlasím s Eygam(em)... Je to otřesné.
 
Balduran - 17. září 2009 16:43
8876_6de93756.jpeg
Mně to přišlo strašně chaotické, neuspořádané, všechno to vzalo rychlý spád a celkově jsem to tak nějak vůbec nepochopil.
Z nějakého Neznakonce zalezl skrz bariéru kamsi do pekelných děr a tam ho ve vesnici překvapila skupinka vlků. Odtud utíkal kamsi do lesa a tam už jsem vůbec nepochopil proč se tam zjevila ta dívka. Bejt to vyzáblina s černým pláštěm a kosou tak bych to ještě vzal, ale tohle? ...
 
Eygam - 17. září 2009 15:01
upr84.gif
fry - 16.Září 2009 22:23
Ne. A i kdyby, to neomlouvá chabost popisu. Konkrétně jeho nepříromnost.
 
Arion2 - 17. září 2009 07:44
a5615.png
Raději bez komentáře.
 
Fry - 16. září 2009 22:23
frynovy23924.png
Eygam - 16.Září 2009 18:10
Nápad s bariérou? Nikdy si nehral Gothic?
 
Eygam - 16. září 2009 18:10
upr84.gif
Nejsem si jistej, jakej je účel textu. Vytvořit pohádku, kde to klaďas maximálně schytá může mít dva důvody - vážně chceš napsat depresivní text, nebo to napíšeš jako parodii na klasický pohádky. No ani jedno se ti nepodařilo.
První část vypadá ještě tak nějak na parodii. Babička splní přání, používáš "nepohádkový" číslo čtyř přátel, navíc to nabere tak rychlej konec, že je to fakt jen pro zasmání. Tak teda CHA CHA.
Nechápu obrat "hledání čtvrtého přání". Nebo teda chápu, ale je dost špatně vybranej.
Celej ten nápad s bariérou je úplně nesmyslnej. Už jen proto, že dovnitř se zjevně dá dostat bez ničeho, ale ne ven. Takže to jen drží lidi uvnitř. Fakt kravina.
A ty vlci. No bože. Úvodem řekneš, že tam žije málo lidí, co nejsou šťastný. To nějak záhadně hrdinu motivuje k tomu, aby se v noci flákal venku. Navíc má s sebou lucernu, která je mu samozřejmě úplně na nic, protože mu akorát zkazí vidění ve tmě, navíc bude vidět na stovky metrů daleko (i když on vlastně ještě neví, že s něčím bude bojovat, protože mu nikdo evidentně neřekl, že se kolem vesnice v noci něco toulá). Pak se objeví vlci, před kterými neuteče do vesnice, která je zjevně poblíž (nebo je možná přímo v ní), ale rozběhne se nazdařbůh kamsi do luhů a hájů. A všem těm vlkům uteče, protože je všeobecně známá věc, že vlci se děsně loudaj.
Slovo KUKADLA snad nemyslíš vážně.
Poslední odstavec je prostě výsměch všemu. Podíval se do těch velkých, temných, hlubokých, pohlcujících očí a skácel se více než mrtev. Nicméně ještě nějak stačil říct svoje přání a celý tohle sepsat. No fakt borec.
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058149814605713 sekund

na začátek stránky