Andor.cz - Dračí doupě online

Knihovna

Malias - Úsvit zlaOblíbit

fd6500.jpg

Autor: bugitoto

Sekce: Na pokračování

Publikováno: 27. srpna 2009 16:25

Průměrné hodnocení: 0, hodnotilo 0 uživatelů [detaily]

 
Nečekam, že by tohle mělo nějaký úspěch, ale zkusil jsem to a za pokus nic nedam.
 


Nacházíme se v mírumilovné zemi Jalisema. Zlo zde existovalo jenom v podobě krádeží a takových drobností, avšak ne ve vraždách, válkách, mučení a znásilňování. To všechno očekává země příchodem mocného černokněžníka Famaluse. Na jeho příchod se poukazovalo ve věštbách a tak byla od malička připravována skupinka hrdinů, kteří ho měli zastavit. Ve skupině byli dva lesní elfové – bratři, kteří ovládali svoje luky, jako bůh používá svoje blesky, jmenují se Aleron a Ameron. Dále trpasličí válečník Dales, vlastnící sekeru "Boží moci". Pak mág Xarxon v bílé říze s kouzelnickou holí. A nakonec Malias – bojový mág s mečem u pasu, dvěma šavlemi a štítem na zádech v modrobílém oblečení a kápi.

Cítili to všichni lidé na zemi. I naše skupinka cítila to chvění země, bylo to takové chvění, jako kdyby země plakala. To je znamení, to je to znamení oznamující příchod zla, příchod Famaluse.
"Co budeme teď dělat?" Zeptal se Aleron onoho dne, kdy se země zachvěla. Všech pět hrdinů sedí na Stanici dobra ve středu země.
"Co asi? Jdeme přeci bojovat." Odpověděl mu impulzivně Dales.
"A proti komu? Ty snad víš, kdo proti nám stojí? Jestli jo, tak se nám pochlub." Řekl Malias podrážděně.
"No to nevím, ale my je přece zvládneme. Jsme na to od malička připravováni."
"To sice ano, ale cvičili jsme na přátelích a ne na nepřátelích. Nejsme ještě připraveni."
"Tak dost." Řekl Xarxon. "Já to cítím, cítím to zlo, které přichází, sílí každým dnem. A je velké – hodně velké. Musíme se ihned vydat na cestu."
"Ale…"
"Žádné ale, Dalesi. Vyrážíme."

Od té chvíle vyrazili na severní konec země, kde si Famalus vytvořil svoje sídlo. Naráželi na skupinky skřetů, orků, goblinů a dokonce i démonů. Postupem času si troufali na odolnější a početnější nepřátele. Dokázali by porazit stovky orků, kdyby museli. K černokněžníkovi se však nikdy nedostali, neboť nepřátel bylo hodně. Famalusovi stoupenci už skoro zabrali polovinu země a z kdysi úrodných zemí se staly pouště. Když došla vojska nestvůr do středu země, tak si lidé řekli dost. Bylo svoláno dvacet největších mágů světa, aby vytvořili napříč celé země propast půl míle širokou a míli hlubokou. Podařilo se jim to, ale Famalus se nechtěl nechat uvěznit. Proto přesunul celou jednu horu do propasti, aby mu dělala umělý most. V té době poprvé spatřili černokněžníka Famaluse. Neviděli mu však do tváře, neboť byl zahalen tmou obsahující všechno zlo světa.

"Podrobte se mi a možná vás nechám žít v otroctví." Zněl jeho příkaz dunivým hlasem, který nesnesl odpor. Odpověď mu bylo řinčení mečů a štítu od spojených vojsk dobra. Bitva, která se odehrála, byla největší v dějinách Jalisemu. První a druhou vlnu nepřátel odrazili lučištníci pod velením Alerona a Amerona. A pak se do války pustili válečníci, šermíři, mágové a prostě všichni, co měli zbraně a nechtěli se nechat zotročit. Po dlouhodobé válce to vypadalo, že by mohla zvítězit dobrá strana a tak se chtěl Famalus schovat. V tu chvíli Malias pochopil, že jeho osudem není válčit, ale střetnout se samotným Famalusem. Proto se teleportoval z boje přímo před utíkajícího černokněžníka.

"Ha, jaký zemský červ se chce střetnout se mnou?" Zeptal se Famalus překvapeně.
"Nejsem žádný červ, ale jsem někdo, kdo tě hodlá zabít, jsem Malias." Jak to dořekl, jasně cítil, že se ho Famalus bojí, že ho zná.
"Maliasi, připoj se ke mně a budeme vládnout světu spolu. Připoj se ke mně a daruju ti nesmrtelnost. Budu ti otcem jakého si kdy neměl." V té větě bylo obrovský nátlak a jen s obrovským úsilím se mu podařilo odolat.
"NE." Vykřikl Malias.
"No tak, nebuď bláhový. U nohou ti bude ležet celý svět. Všechno zvěrstvo, všichni lidi, celý vesmír. No tak, bud mým synem." Pokoušel to dál černokněžník. Malias pochopil – Famalus ho nechtěl, chtěl si ho podvolit. Chtěl ho mít ve své vůli.
"Poslouchej mě, Famalusi." Začal Malias říkat. "Můžeš mi nabízet celý vesmír, můžeš mi nabízet nesmrtelnost, můžeš mi nabízet, co chceš, ale nikdy si mě nepodvolíš. Všichni lidé na tomto světě odolali tvé vůli. Já nejsem tvůj syn a ty nejsi můj otec. Pohrdám tebou, Famalusi, a vždycky zůstaneš sám. Jestli mě chceš, tak si pro mě pojď." A vrhl proti němu ohnivou kouli. Tu však černokněžník lehce odklonil. Následující bitva byla zuřivá, všude létaly blesky, ohnivé koule, tmavé koule – černé koule černokněžníků obsahují smutek, zlost. Dále létaly světlé koule – bílé koule dobrých mágů obsahující radost, lásku. Oba byli zahaleni v černobílé auře, míchala se tam černá magie s bílou magií. Ale ta aura se zmenšovala. Zmenšovala se tak dlouho, dokaď neexplodovala. Nebyla to exploze doslova řečeno. Famalusova a Maliasova vůle se střetla a buď je zabila, nebo je vtáhla někam mino realitu. Zemí projela černobílá vlna v pěti impulzech po vteřinách, až nakonec celou zemi a nebe prosvítila černobílá záře. Bílá záře byla tak jasná, že z toho někteří oslepli a černá záře byla tak zlá, že někteří zemřeli strachem.
"Kde jsou?!" Křičel Dales, zatímco běžel k místu souboje. "Kde jsou, Xarxone, ty o tom musíš něco vědět!"
Xarxon, který tam přiběhl o něco později, se nemohl vzpamatovat. "Já nevím." Odvětil. "Ale v té explozi, nebo co to bylo, bylo ohromná síla. Kdyby se ta síla usměrnila, tak by dokázala zničit celou zemi. Ať je to jak chce, tak ta síla mohla oba zabít, nebo je přenést do jiného světa. Já doopravdy nevím." Hlesl smutně Xarxon. "Sbohem Maliasi."
Armáda zla se ztrátou svého vládce vzdala nebo skočila do propasti. Avšak oslava se nekonala. Lid ztratil hrdinu, který kvůli nim obětoval život. Jeho smrt se oplakávala celý měsíc.

Nyní však nastává otázka: "Přežil to Malias, nebo ne? Jestli jo, tak kde asi je?"
 

Komentáře, názory, hodnocení

Arion2 - 23. září 2009 21:49
a5615.png
Eygam - 22.Září 2009 16:48
Myslíš to, jak mluvím o všech (muži i ženy) a píšu Y?
To je debilita prostě. Jinak to nazvat nejde.

Při představě, že tu vyšly moje články a chudáci korektoři je museli celé přepsat do češtiny, se stydím. Ale holt s tím nic neudělám, protože jsem blb a hlavně, o to je to horší, líný blb.

Tak asi tenhle jedinej problém s nima mám.
 
Eygam - 22. září 2009 16:48
upr84.gif
Arion2 - 22.Září 2009 16:27
Úplný OT: Co máš věčně za problém s rody, prosim tě?
 
Arion2 - 22. září 2009 16:27
a5615.png
Je to zklamání. Název mě hodně navnadil a nakonec se na jedné straně formátu A4 dozvím, že se nic z Úsvitu zla nekoná, neboť byl potlačen.
Začnu rovnou citací protože dál pak už budu mluvit úplně mimo mísu a opakovat, co napsali jiní.

Cit.: "U nohou ti bude ležet celý svět. Všechno zvěrstvo, všichni lidi, celý vesmír."
Zvěrstvo = brutalita, sobeckost, atd.
Zvířena = fauna

Ale tak jako proč ne, že?


Vůbec žádné popisky a když už teda něco popisuješ, tak takovým způsobem, že je to horší než by to bývalo bylo bez popisu.
Pak ten, již zmíněný, kvalt: „Hochu, sundej nohu z hyperpohonu! Takle to nefunguje.

Meč u pasu a štít s dvěma šavlema na zádech... to je takové hodně typické pro kouzelníka (ale když myslíš), nicméně bych se asi hodně rozhodoval jestli takovou konfiguraci použít u válečníka natož u mága. A oproti Malias(ovi) je výstroj trpoše úplně směšná, jakási sekera, která je jen skvostně pojmenována, ale nic nedělá = v úryvku nevyužito.

- MIMOCHODEM: Už ti někdo řekl, že spojení více povolání všechna oslabuje?
Postava je všestranější, ale to je tak asi vše, co z toho získá - ohledně magie je slabší než kouzelník na stejné úrovni a taktéž slabší než bojovník, co se bojových technik týče (u spojení bojovník/kouzelník je slabost obou povolání o to drastičtější, že vyvstávají problémy s použitelnou výbavou, při zachování výhod obou povolání).
Nechápu, jak se takový paskvil může rovnat s čistým kouzelníkem a proto bych do finálního souboje zařadil spíše Xarxon(a).
Samozřejmě, jelikož plánuješ pokračování, pak by osamocený Xarxon nedožil rána v jiné dimenzi, to ospravedlňuje tvou volbu, ale logicky je to špatně.



Nechal bych to vymazat z Andoru (jestli tu taková možnost vůbec je), ale rozhodně bys to mohl přepsat v pomalejším stylu a pak znovu poslal.

Zkus celý příběh postav popsat od první (páté, to už postavy lecos dokáží a nemusíš se prplat s mladými, nevycválanými spratky, jejichž mentalita a emoce jsou značně nevyrovnané a začínajícímu autorovi by výkyvy dělaly hodně velký problém) úrovně. Čtenář se s nimi sblíží a text pak vypovídá o něčem jiném, než když nějací neznámí žoldáci zhebnou nebo zachrání svět.

A co jako? Však je nikdo nezná, tak co je nám do nich?“, řekl nejmenovaný rolník a dál se věnoval tuřínu.
Možná páni světa mohou postavy trochu uznat, protože jim zachránili koryta, ale obyčejný vesničan? Rozhodně ne. Rolník bude pod jakýmkoli režimem orat pole, protože jíst se bude pořád - ať vládne dobro nebo zlo. (Jako Čech bys to měl vědět, ale asi jsi mladý a dějepis ti nic neříká.)


Asi jsem toho chtěl říct víc, ale už je to dlouhý příspěvek, tak řeknu jen: „Prostě to přepiš, pomaleji, s popisem v textu a vyhrej si s tím mnohem víc.

Hodně štěstí.
 
Eygam - 22. září 2009 10:44
upr84.gif
psychop - 22.Září 2009 10:20
Jestli myslíš tu čárku místo otazníku, profesorka nám tvrdila, že by se jiný znamínka než čárka neměly používat. Tak nevim, no.
 
PsychoP - 22. září 2009 10:20
falling8927.jpg
Eygam - 22.Září 2009 01:02
odkaz

Máš tam taky chyby.

A ty uvozovky a ukončení vět je mimo přímou řeč moje chyba.
 
Eygam - 22. září 2009 01:02
upr84.gif
No upřímně doufám, že se zlepšíš, něco takovýho bych znova číst nechtěl.
Takže souhlasím s Praskem úplně ve všem, čímž jsem se jakože vyjádřil k ději.

A teď to, co mě vážně ničilo, a to je tvoje používání jazyka.
Nejdřív takové kosmetické chyby. Neodděluj přímou řeč a uvozovací větu, patří k sobě, takže místo:
"Co budeme teď dělat?" Zeptal se Aleron onoho dne, kdy se země zachvěla.
je:
"Co budeme teď dělat," zeptal se Aleron onoho dne, kdy se země zachvěla.
Správně ses taky naučil, že pokud věta končí přímou řečí, interpunkce ukončující větu je uvnitř závorek. To ale neplatí v případě, že do závorek dáváš něco na konci věty z jiného důvodu (nevím, jak to líp vyjádřit). Třeba ve větě:
Dále trpasličí válečník Dales, vlastnící sekeru "Boží moci." (správně ...sekeru "Boží moci". I když tady ty uvozovky stejně nejsou moc dobrý).

No a teď k různým obratům. Mohl by ses trochu víc zabývat popisy. Že má kouzelník bílej vohoz a hůl neni úplně popis. Vždyť se to dělá ve slohu snad v šestý třídě, ne?
Trochu to někdy přeháníš s expresivitou. Věta "Neviděli mu však do tváře, neboť byl zahalen tmou obsahující všechno zlo světa." je prostě moc. Nehledě na to, že nemá moc smysl.
Zemský červ. - no comment
Nemůžeš si někoho podvolit. Můžeš se podvolit někomu. Slovo, co jsi hledal, je podmanit.
 
bugitoto - 21. září 2009 18:44
fd6500.jpg
Kam spěchám? No nikam nespěchám. Je to muj první výtvor - časem se možná zlepšim (moc bych na to nesázel, ale možná se zlepšim). :)
 
Prasek323 - 21. září 2009 17:37
aura2-png-male3891.png
Rychlík z Prahy do Brna jede tři hodiny ale naše nejnovější Pendolino se systémem Windows Train to zvládá za pouhou hodinu!!!

Jinak řečeno: Kam tak spěcháš? Příběh sice není nic extra originálního, spíš už je tak ohranej, že jde furt o jedno a to samý, kde hrdinové a záporák mají jiné jméno, ale i tak: Kam tak spěcháš?
Celym článkem člověk profrčí za dvě minuty aniž by se cokoliv dověděl o oněch hrdinech, který má lid bůhvíproč rád, nehledě na to kde třeba trpaslík sebral sekeru boží moci (nebo jak) a k čemu mu v boji byla a tak podobně..
Pak taky takový ty skoky kdy společenstvo (nemohl jsem si to jméno odpustit :-P) v jednu chvíli kosí skřety v říši zlouna, pak ale mágové udělají propast (zřejmě tím krom skřetů odřízli i hrdiny) a ejhle, najednou stojí hrdinové v bitevní vřavě se všemi domobranci.

Ortel? Pendolina byly strašnej průser, tohle k němu taky vesele frčí
 
 
 
Andor.cz o.s. © 2003 - 2024 hostováno na VPS u wedos.com
Za obsah příspěvků zodpovídá zadavatel, ne redakce, či administrátor portálu www.Andor.cz
Dračí doupě, DrD a ALTAR jsou zapsané ochranné známky nakladatelství ALTAR

doba vygenerování stránky: 0.058757066726685 sekund

na začátek stránky